يکشنبه ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۹:۴۲

آیا زایمان ایران درست و به موقع بوده!

آیا زایمان ایران درست و به موقع بوده!
دامپزشک جراح ایران اسنادی را منتشر کرده که مراکز معتبر دامپزشکی زایمان ایران به روش سزارین را تأیید کرده‌اند.
کد خبر : ۶۱۴۲۰۹

به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از تسنیم، اردیبهشت ماه سال گذشته بود که "ایران" یوز ماده پارک ملی توران 3 توله یوزپلنگ را به دنیا آورد که 2 توله در همان ابتدا و"پیروز" نیز پس از 10 ماه تلاش برای بقا، تلف شد.

با وجود اینکه معمولاً زایمان یوزپلنگ به روش طبیعی انجام می‌شود، این رویه برای ایران فرق می‌کرد و این یوز ماده به روش سزارین توله‌های خود را به دنیا آورد که برای حیوانات روشی غیرمعمول است.

دکتر بهرنگ اکرامی؛ دامپزشک معتمد سازمان حفاظت محیط زیست که سزارین ایران را انجام داده بود از همان ابتدا مورد انتقاد عده‌ای از دامپزشکان داخلی قرار گرفت. این عده از منتقدان معتقد بودند که لزومی به انجام سزارین نبود و اگر اکرامی و تیمش کمی بیشتر صبر می‌کردند، توله‌ها به روش زایمان طبیعی به دنیا می‌آمدند. منتقدان عدم پذیرش توله‌ها توسط مادر را نیز به دلیل همین تصمیم عجولانه می‌دانستند.

در مقابل این انتقادات، دکتر اکرامی و سازمان حفاظت محیط زیست همواره از تصمیم خود دفاع می‌کردند؛ در نشستی همه که در خرداد ماه سال 1401 با حضور بهرنگ اکرامی و حسن اکبری؛ معاون طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اکرامی به خبرنگاران گفته بود "پس از انجام این عمل، اطلاعات برای یک دانشیار مامایی دانشگاه تهران ارسال شد و این متخصص تأیید کرد که این عمل باید حتی زودتر انجام می‌شد. بیشتر انتقادات وارده به سزارین توسط کسانی بوده که متخصص نبوده‌اند. ما دو سال است که با چند نفر در مراکز تکثیر بین‌المللی مشورت کردیم و در زمینه فاصله زایش بررسی‌های خوبی کردیم و اطلاعات فنی خوبی تهیه کردیم و در این پروژه از استانداردهای جهانی نیز بالاتر رفتیم.

در آن شرایط نمی‌توانستیم با نظر متخصصانی که در جریان عمل سزارین نبودند، تصمیم بگیریم. مرحله دو زایمان دست مادر نیست و زمانی که رحم شروع به انقباض و توله به سمت کانال حرکت کرد، بند ناف پاره شده و برداشت ما این بود که اگر توله خارج نشود، تا نیم ساعت بعد هم مادر و همه توله‌ها تلف می‌شوند. یکی از توله‌ها درشت بود و در کانال چرخید و باعث تنگی کانال شد و اگر دو ساعت می‌گذشت توله‌ها می‌مردند. سزارین عملی تهاجمی است و برای انجام آن کسی می‌تواند نظر بدهد که بالای سر گونه باشد. جراحی خوب انجام شد و خارج شدن جفت نشان از موفقیت‌آمیز بودن جراحی داشت."

انتقادات وارده به سزارین یوز پس از اینکه مشخص شد ایران بازهم توانایی بارداری دارد، تاحدودی کاهش پیدا کرد اما پس از تلف شدن پیروز و مطرح شدن جفت‌گیری موفق ایران و فیروز برای دومین بار، این موضوع بار دیگر در صدر اخبار مربوط به یوزپلنگ ایرانی قرار گرفت.

در پاسخ به این انتقادات، بهرنگ اکرامی ضمن ارائه 2 سند که سزارین ایران را تأیید می‌کنند، در صفحه خود در فضای مجازی نوشت:

"از زمان انجام سزارین یوزپلنگ ماده(ایران) 10 ماه گذشت اما هنوز در رسانه‌ها به افکار عمومی اینطور القا می‌کنند که این تصمیم اشتباه عجولانه و حتی از روی عمد صورت گرفت. نگاهی به نحوه برخورد همکاران دامپزشک که نابخردانه و ناعادلانه نظر داده و دیدگاه‌های عموم را منحرف از موضوع تخصصی کردند، چه بسا اگر دیدگاه‌ها در مسیر درست هدایت می‌شد شاهد حضور با انگیزه و پرشور متخصصین داخلی و تمرکز بهتر بر مدیریت و ورود اساتید مجرب به جای دیگر بودیم.

معدود کسانی بودند که آن دوره در فضای ملتهب رسانه‌ای دیدگاه درست علمی حمایت کردند و بسیار جای تشکر و قدردانی دارد که چنین اساتید و مدیرانی هستند که پشتوانه نیروهای متخصص داخلی هستند. دکتر قاسم‌زاده نوا استاد محترم دانشکده دامپزشکی تهران در آن زمان به صراحت نظریه فنی خود را منتشر کرد که رسانه‌ها به آن نپرداختند، حال می‌توان دیدگاه درست این استاد بزرگوار را در مقایسه با آنالیز فنی چند مرکز تخصصی حیات وحش تحسین کرد.

دکتر اکبری عزیز معاونت محترم محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در اوج حمله رسانه‌ها پشتیبان بزرگ ما در این پروژه بودند و در زمان یافت شدن دو توله آذر و توران، تمام‌قد تیم ما را در سمنان حمایت کردند و باعث دلگرمی و ایجاد انگیزه شدند.
امیدوارم در سال آینده تمامی تجربیات تلخ و شیرین گذشته راهنمای ما باشند در مسیر ترقی و پیشرفت وحدت و همدلی و پرهیز از فرافکنی و حس میهن‌پرستی و اتحاد متخصصین در سرلوحه کارهای ما قرار گیرد.

در تصویر اول و دوم نظریه تخصصی دو مرکز در مورد بررسی فیلم‌های زایش ایران قرار داده شده که مشکل در روند زایش و احتمال خطر برای مادر و توله‌ها و تأیید تشخیص درست انجام به سزارین است."