در برنامه مناظره این هفته نادر قاضیپور عضو کمیسیون تولید ملی با انتقاد از عدم نظارت بر قیمت بازار گفت: اصولاً وزرای صنعت و جهاد کشاورزی اعتقادی به نظارت بر بازار ندارند، چرا که بعد از ابلاغ قانون تمرکز وظایف کشاورزی در وزارت جهاد، بخش نظارت و بازرسی در وزارت صنعت حذف شد و هنوز در وزارت جهاد کشاورزی این بخش ایجاد نشده است. همچنین آقای نعمتزاده میخواست 3 هزار ناظر بازرس خود را اخراج کند، در حالی که همه آنها نیروهای خبرهای بودند که میتوانستند به قیمت کالا در بازار نظارت کنند.
وی ادامه داد: قیمت لبنیات و نان سه برابر افزایش یافته است و این نشاندهنده این است که هیچ نظارتی بر بازار نیست، در تهیه مواد اولیه محصولات غذایی رانت وجود دارد و به همین دلیل است قیمت تمامشده محصولات بالا است و پول آن هم به جیب افراد خاصی میرود.
قائم مقام سازمان تعاون روستایی در واکنش به صحبتهای قاضیپور گفت: آقای سینکی یک فرد فعال در بخش بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی مشغول است که واقعا همه تجربیان وزارت صنعت را با خود دارد و کارها را به خوبی پیش میبرد، اما قاضیپور گفت این فرد دو شغله است هم در دفتر معاونت اول رئیس جمهور و هم در وزارت جهاد کار میکند، مگر در مملکت آدم قحطی و یا کمبود تحصیل کرده داریم و این کار نه تنها از نظر قانون خلاف است، بلکه با این وضعیت نمیتواند به خوبی کار کند.
قاضیپور در ادامه با انتقاد از پرونده 650 میلیون یورویی واردات کنجاله و سویا گفت: چه کسانی به واردکنندگان کنجاله ارز خارج از نوبت میدهد؟ آیا تنها این شخص واردکننده کنجاله میتواند باشد؟اینها است که قیمتها را در بازار گران میکند.
عضو کمیسیون تولید همچنین با بیان اینکه برنامه واردات و صادرات به نحوی نیست که به نفع تولیدکننده باشد، گفت: امسال 23 محموله کشتی شکر وارد کشور شده است و وزارت جهاد کشاورزی باید توضیح دهد که چرا چنین مجوزی داده است. البته این واردکنندهها هم همه رانتخوار هستند که یکی از واردکنندگان شکر الان در زندان است.
وی همچنین با انتقاد از عملکرد سازمان تعزیرات بر قیمتهای بازار گفت: خواسته مردم این است که نظارت بر رانتخواران و گردنکلفتها انجام شود، نه بقالان سر کوچه. آنچه که به عنوان پرونده تشکیل شده در تعزیرات مطرح است، برای خردهفروشان و نه متخلفان عمده است.
نماینده مردم ارومیه همچنین در ادامه گفت: تمام وظایف و امور مربوط به سیاستگذاری، برنامهریزی، نظارت و انجام اقدام لازم برای تنظیم بازار به عهده وزارت جهاد کشاورزی است، در حالی که این وزارتخانه برنامههای نظارتی خود را در استانها ابلاغ نکرده است.
در ادامه، نماینده وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که برنامه تنظیم بازار در استانها در حال انجام است، اما قاضیپور طی واکنشی اعلام کرد که اولاً نتیجه آن اگر انجام میشود، رضایتبخش نیست، ثانیاً آییننامه نظارت در 13 استان کشور ابلاغ نشده است.
قاضیپور گفت: براساس قانون، وزارت جهاد کشاورزی مسئول تنظیم بازار است و هر سازمان و ارگانی هم بخواهد کمک کند، سیاستگذاری آن باید توسط این وزارتخانه انجام شود.
در ادامه، خبرنگاری در واکنش به صحبتهای مینا مهرنوش نماینده اتاق اصناف مبنی بر اینکه نظام عرضه و تقاضا قیمتها را تعیین میکند، بنابراین اگر مشکلی در بازار هست به دلیل عرضه پایین است، گفت: کشاورزان ما 4 میلیون مرکبات تولید میکنند، یعنی به ازای هر فرد ایرانی 50 کیلوگرم و نیز 4 میلیون و 200 هزار تن سیب تولید میکنند که باز هم به هر فرد ایرانی بیش از 50 کیلوگرم میرسد؛ یعنی کشاورزان برای هر ایرانی 100 کیلوگرم مرکبات و سیب تولید میکنند، در حالی که کل مصرف میوه ایرانیها از 30 کیلوگرم بیشتر نیست، با این وجود قیمت پرتقال در بازار به 7 هزار تومان هم میرسد، بنابراین سیستم تنظیم بازار ما مشکل دارد
خبرنگاری اضافه کرد: کشور حدود 8.5 تا 10.5 میلیون تن شیر تولید میکند که در برخی موارد حتی صادر هم میشود،اما امسال سه بار قیمت را اضافهکردهاند، در مورد مرغ هم دو میلیون تن تولید داریم که علاوه بر تامین نیاز صادر هم میکنیم اما با این وجود قیمت به کیلویی 8 هزار تومان هم رسید که نه تولید کننده و نه مصرف کننده از آن راضی نبود.
خبرنگار فارس همچنین با بیان دلالی و واسطهگری مهمترین مشکل تنظیم بازار است، گفت: مسئولان حتی در میادین میوه و ترهبار هم قادر به کنترل دلالان و واسطهگران نیستند.
خبرنگار ی، با بیان اینکه یکی از مشکلات عمده تنظیم بازار قیمت تمام شده بالای تولید محصولات کشاورزی است، در حالی که بسیاری از اقدامات اساسی در این وزارتخانه انجام نمیشود، گفت: از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی میپرسم، چرا قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی که در سال 75 در مجلس تصویب شده است؟ اجرا نمیشود؟ چرا براساس قانون هدفمندی یارانهها که قرار بود 17 هزار مرغداری کشور بهینهسازی سوخت و انرژی شوند، اجرایی نمیشود؟ چرا از وجود 150 هزار مهندس بیکار کشاورزی در بخش تولید جهاد کشاورزی به کار نمیگیرید و به جای آن ترجیح میدهید، از کارکنان ترویج که از اتاقهای دربسته و پشت میزها کشاورزان را هدایت میکنند استفاده میکنید؟ چرا صنایع تبدیلی و تکمیلی مناسب در بخش کشاورزی به تعداد کافی وجود ندارد و یا پراکنش مناسبی ندارد؟ مثلاً در یک استان مثل اردبیل که قطب تولید سیبزمینی است، صنایع تبدیلی محصولات دیگر است و در استانهای دیگر برعکس. چرا تحقیق و پژوهش و به مزارع منتقل نمیشود و عملکرد محصولات کشاورزی ما در مقایسه با استانداردهای جهانی بسیار پایین است؟
امینی مدیرکل دام و طیور وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به فارس گفت: 5 هزار و 400 مرغداری کشور از نظر انرژی و سوخت بهینهسازی شدهاند که در صورت اختصاص اعتبار، تا سقف 17 هزار مرغداری این بهینهسازی انجام خواهد شد.
همچنین مهدی کلاته رحمانی قائم مقام سازمان تعاون روستایی در پاسخ به سؤال فارس ادامه داد که ظرفیت جذب مهندسان بیکار در کشور وجود ندارد و کاش این فرصت جذب فراهم میشد، تا ما هم از خدمات آنها استفاده کنیم.
بخش نخست برنامه مناظره
حبیب امینی مدیرکل دام و طیور و نماینده وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه 150 هزار تن مرغ منجمد از تولید داخل کشور برای اولین بار تامین و به منظور ذخایر استراتژیک انجام شده است، عنوان کرد: اولین سال که نهادههای استراتژیک از تولید کشور تامین می شود.
امینی افزود: تولید مرغ منجمد با همکاری سازمان دامپزشکی صورت پذیرفته است. در کلیه استان ها مرغ منجمد وجود دارد و برای استان هایی که مسافرخیز است به حدکافی مرغ ارسال شده است.
وی ادامه داد: امیدواریم بتوانیم با همکاری دستگاه های ذی ربط نیازهای سراسر کشور را تامین کنیم .
مدیرکل دام و طیور و نماینده وزارت جهادکشاروزی گفت: وضعیت تولید مرغ 2 میلیون تن در سال است و ظرفیت زیربنای تولید طیور به میزانی است که می توانیم نیازهای کشورهای همسایه را نیز تامین کنیم.
نادرقاضی پور نماینده ارومیه و عضو کمیسیون ویژه تولید ملی مجلس شورای اسلامی در ابتدای سخنانش گفت: قیمت تمام شده کالاها در ایران گران است و در تهیه مواد اولیه رانت وجود دارد. به عقیده بنده نظارت باید حاکمتی باشد.
قاضی پور افزود: ارز مبادله ای جایگزین ارز مرجع شده است و تغییر ایجاده نشده است.
نماینده وعضو کمیسیون ویژه تولید ملی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: 28 کشتی شکر وارد کشور شده است که مشکلات زیادی برای کارخانجات قند و شکر ایجاد کرده است.
سیدمهدی کلاته رحمانی قائم مقام سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران تنظیم بازار را بحث حاکمیتی دانست و افزود: تصدی گری بازار را می توانیم به اصناف واگذار کنیم اما نظارت را خیر.
کلاته رحمانی گفت: زنجیره ی تولید اصناف موارد متفاوتی در آن دخیل است . امسال برنامه ای که دولت در 9 سال گذشته پیگیری کرده است انجام شده و دولت می تواند کل بازار را به اصناف و تولیدکنندگان واگذار کند اما تنظیم بازار را خیر.
قائم مقام سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در ادامه عنوان کرد: دولت قصد گرفتن جای اصناف را ندارد و چون مدعی العموم است، باید تمام اصناف را در جای خود مشخص کند.
علی مژدهی رئیس سازمان تعزیرات حکومتی در ابتدای بحث گفت: کلیه امور تعزیراتی بخش دولتی و غیردولتی به قوه مجریه محول شده است و دو سازمان تعزیرات حکومتی و بازرسی و نظارت تشکیل شده است.
مژدهی افزود: وظیفه بازرسی و نظارت، بازرسی و نظارت به قیمت کالا و خدمات است. تشکیل پرونده و اظهارنظر کارشناسی است و تعزیرات وظیفه اجرای حکم را دارد.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی ادامه داد: در 11 ماه گذشته بیش از 200 هزار بازرسی و 7 تا 8 هزار پرونده بازرسی و رسیدگی شده است.
مینا مهرنوش مشاور رئیس و نماینده اتاق اصناف ایران گفت: کمیتهای به نام تنظیم بازار تشکیل شده که در آن بحث عرضه و تقاضا مطرح است.
وی افزود: به طور تاریخی نزدیک عید بحث تنظیم بازار مطرح می شود که این بحث ذی نفعان زیادی از جمله مردم، وزارتخانه ها، اصناف و مجلس شورای اسلامی دارد.
مشاور رئیس و نماینده اتاق اصناف ایران سپردن نظارت بر بازار به اصناف را اقدام درستی خواند و گفت: افراد و گروهای مختلف در بحث تنظیم بازار باید مورد توجه قرار گیرند و بررسی این موضوع تنها به روزهای پایانی سال متخص نباشد.
بحث آزاد
امینی: دولت در جهت حمایت از قشر ضعیف جامعه سبد حمایتی را در نظر دارد.
حبیب امینی مدیرکل دام و طیور و نماینده وزارت جهاد کشاورزی در خصوص تنظیم بازار شب عید اظهار داشت:
امسال وزارت جهاد کشاورزی از کلیه تولیدات داخلی برای تنظیم بازار داخلی شب عید استفاده کرده است و در همین راستا 150 هزار تن مرع تولید داخلی نیازهای بازار را تامین کرده است.
وی افزود: خوشبختانه بسیاری از اتحادیه های گوشت قرمر و مرغ و تخم مرغ صادر کننده شده اند.
امینی تصریح کرد: از طرفی دولت در جهت حمایت از قشر ضعیف جامعه سبد حمایتی را در نظر گرفته است و علاوه بر این دولت حدود 2000 تا 2600 تومان یارانه پرداخت می کند تا از این طریق بتواند کمکی به اقشار مختلف کشور داشته باشد.
مدیرکل دام و طیور و نماینده وزارت جهاد کشاورزی در ادامه گفت: با تلاش های صورت گرفته هیچ گونه کمبودی از جهت تامین مرغ و گوشت قرمز وجود ندارد و علاوه بر این می توانیم به صادرات نیز بپردازیم.
وی در پایان اظهار داشت: یکی از دغدغه های اصلی تولید کنندگان خرید محصولات تولید شده آن ها بود که با اقدامات صورت گرفته از سوی دولت رفع شد و توجه به این نکته ضروری است که نظارت بخشی از مدیریت بازار است و با توجه به اینکه وزارت جهاد کشاورزی تامین کننده است، ابزار نظارتی ندارد.
قاضی پور: بنگاه های تجارتی ما سیاسی شده اند
نادر قاضی پور نماینده وعضو کمیسیون ویژه تولید ملی مجلس شورای اسلامی در خصوص تنظیم بازار شب عید اظهار داشت: تنظیم بازار در اکثر استان ها تشکیل نشده است و وزارت صنعت، معدن، تجارت باید هم زمان بر تولید و توزیع نظارت داشته باشد.
وی افزود: اصناف هنگام تصویب قانون نمایندگان حضور داشتند و با وجود مخالفت برخی از آن ها و نمایندگان، این قانون تصویب شد.
قاضی پور با بیان اینکه متاسفانه بنگاه های تجارتی ما سیاسی شده است، گفت: مردم به دنبال عامل اصلی گرانی ها هستند تا این معضل هرچه سریعتر رفع شود، اما توجه به این نکته لازم است که نرخ سودهای بانکی، تورم و واردات از جمله عوامل مهم گرانی است.
کلاته رحمانی: دولت و اصناف را در مقابل یکدیگر فرض کنیم، صحیح نیست.
سیدمهدی کلاته رحمانی قائم مقام سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در خصوص تنظیم بازار شب عید اظهار داشت: تنظیم بازار، ساختار خاصی دارد و معاون اول رئیس جمهور وظیفه ریاست بر این سازمان را دارد و عملکرد این سازمان به گونه ای است که از کلیه دستگاه ها در این سازمان حضور و دخالت دارند.
وی افزود: همه ی ما باید مجری قانون باشیم و و در قانون نیز شیوه فعلی برای این سارمان تعریف شده است و اینکه دولت و اصناف را در مقابل یکدیگر فرض کنیم، صحیح نیست.
کلاته رحمانی تصریح کرد: در تمام استان های کشور، استاندار نماینده رئیس جمهور و رئیس کارگروه تنظیم بازار است.
قائم مقام سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در ادامه تاکید کرد: ما مجری قانون هستیم پس اگر مشکلی وجود دارد، یا مشکل در اجرای قانون وضع شده است یا در نظارت بر اجرای آن کاستی هایی وجو دارد.
وی افزود: امسال به نفع تولید کننده عمل کرده ایم و براساس تولیدات داخلی یازار را تامین خواهیم کرد.
سیدمهدی کلاته رحمانی قائم مقام سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در پایان در خصوص نقش بازار سرمایه در تنظیم بازار اظهار داشت: بورس معاملات را کنترل و شفاف می کند و وظیفه تنظیم بازار را بر عهده ندارد.
مژدهی: نمی توان با برخوردهای چکشی تمام مشکلات را پاسخگو بود.
علی مژدهی رئیس سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص تنظیم بازار شب عید اظهار داشت: از نظر من مردم در جهت احقاق حقوق خود عملکرد ضعیفی دارند.
وی در خصوص شکایات مردم اظهار داشت: از سال 91 تا 93، حدود 3 درصد پرونده های تشکیل شده شکایات مردم است یعنی از 2384 هزار پرونده، 78 هزار پرونده شکایت مردم است.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی تاکید کرد: مردم باید شکایات خود را به 124 اطلاع دهند تا به حقوق آن ها رسیدگی شود.
وی افزود: بیشتر مشکلات ما به نظارت و کنترل برمی گردد، زیرا در روزهای پایانی سال، گرانی و مسکلات این حوزه پررنگ تر می شود.
مژدهی تصریح کرد: بیشترین مشکلات فعلی در کشور، نظام توزیع است زیرا هنگامی که بحث نوسانات ارزی پیش آمد سرنوشت برخی کالاهای وارداتی پیش آمد، زیرا در سیستم توزیع ما امکان احتکار، گران فروشی و... است اما نمی توان با برخوردهای چکشی تمام مشکلات را پاسخگو بود.
وی در ادامه در خصوص جریمه متخلفان اظهار داشت: در قانون سال 92 جریمه ها تا 10 برابر میزان گران فروشی و تخلف پیش رفته است و متناسب با تخلف صورت گرفته جریمه ای در نظر گرفته شده است.
مژدهی رئیس سازمان تعزیرات حکومتی در پایان اظهار داشت: نگرانی مردم بیشتر از گرانی است تا گران فروشی.
مهرنوش: یک میلیون واحد صنفی بدون مجوز داریم
مینا مهرنوش مشاور رئیس و نماینده اتاق اصناف ایران تنظیم بازار شب عید اظهار داشت: کلیه مباحث تولید ناخالص داخلی به درصد واردات و صادرات است که 80 درصد واردات، کالاهای وارداتی و واسطه ای است که به تولید کمک می کند.
وی در مورد واردات شکر اظهار داشت: امسال ثبت سفارش شکر نداشتیم و برای کمک به تولید کنندگان از ثبت سفارش سال های گذشته استفاده شده است.
مهرنوش با بیان اینکه اگر نظارت دست اصناف نباشد، جون از جنس خودشان نیستند، تاثر گذار نخواهد بود، گفت: یک میلیون واحد صنفی بدون مجوز داریم.
مشاور رئیس و نماینده اتاق اصناف ایران در ادامه افزود: متاسفانه در تولید کشور دنبال عامل خارجی هستیم.
مهرنوش در باره اعتراض برخی از فروشندگان آجیل و خشکبار مبنی بر واردات آن ها اظهرا داشت: براساس پیگیری های صورت گرفته هیچگونه آجیل و خشکبار وارداتی از مبادی رسمی نداشته ایم و متاسفنه کلیه آجبل و خشکبار غیرایرانی، قاچاق است.
نتیجه نظرسنجی این هفته برنامه مناظره با موضوع" تنظیم بازار شب عید"
مخاطبان این هفته برنامه به سوال نظر سنجی این هفته مبنی بر اینکه:
آیا سپردن نظارت بر خدمات و قیمت ها به اصناف، تصمیم درستی است؟1-بله
2- خیر بدین ترتیب پاسخ دادند: گزینه شماره 1 بله : 24.57 درصد و گزینه شماره 2؛
75.43 از رای مخاطبان را در برگرفته است.