به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از فارس، هومن نریمانی، مدیر طرح و برنامه هیات امنای صرفه جویی ارزی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس اظهار داشت: از سال ۱۳۷۲ تا امروز کاشت حلزون شنوایی در کشور آغاز شده و ادامه دارد که حدود سی سال است و در این مدت حدود ۱۷ هزار عمل کاشت حلزون در کشور انجام شده است، دستگاه های کاشت حلزون گوش دو قسمت دارد، قسمت اول داخل گوش به وسیله جراحی کار گذاشته می شود و مادام العمر بوده و نیاز به تعویض ندارد. قسمت دوم خارجی است و پردازشگر نام دارد و بعد از چند سال باید تعویض شود.
وی گفت: نیمه عمر این قطعه معمولا ده سال است و به نسبت شرایط محیطی ممکن است نیمه عمر آن تغییر کند. این دستگاه اگر در معرض رطوبت یا گرما قرار گیرد ممکن است عمرش کوتاه شود.
به گفته نریمانی، اگر این قطعه کارایی خود را از دست بدهد، ارتباط شنوایی کودک با جهان بیرون قطع می شود. طی سالهای گذشته ردیف بودجه ای مشخصی برای خرید و بروزرسانی این قطعه در نظر گرفته نشده بود. از همین رو با وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه مکاتباتی در این خصوص صورت گرفت و از سال قبل که با دستوروزیر بهداشت طرح تحول کاشت حلزون در کشور آغاز شد، یکی از موارد مطرح شده در طرح، تعویض قطعات فرسوده کاشت حلزون بود که با دستور وزیر بهداشت مقرر شداین موضوع پیگیری شود.
مدیرطرح و برنامه هیاتامنای صرفهجویی ارزی ادامه داد: از شهریور سال گذشته با شروع طرح تحول کاشت حلزون شنوایی، برای کودکانی که برای اولین بار کاشت حلزون انجام دادند، علاوه بر تامین رایگان پروتز توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی، هزینه های حق العمل تیم جراحی، هزینه های بستری بیمارستانی و هزینه های جلسات گفتار درمانی در اولین سال بعد از عمل توسط وزارت بهداشت، تقبل گردید و در نتیجه انجام عمل کاشت حلزون برای این بیماران کاملا به صورت رایگان انجام می شود.
نریمانی افزود: با بررسی به عمل آمده ۲۶۰۰ کودک ناشنوای کاشت حلزون شده که بیش از ده سال از زمان عمل آنها گذشته، نیاز به تعویض پردازشگر دارند که قرارداد تامین انها توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی با سه شرکت سازنده، منعقد شده است.
وی گفت: خرید این پردازشگرها توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی با ارز ترجیحی انجام شده است و در صورت عدم تخصیص ارز ترجیحی، قیمت این قطعه با ارز آزاد به ۲۰۰ میلیون تومان می رسید که عملا خرید آن را برای خانواده ها، غیرممکن می کرد.
نریمانی با بیان اینکه تامین هزینه خرید این قطعات حتی بانرخ ارز ترجیحی، برای خانواده ها دشوار است گفت: با بیمه سلامت و وزارت بهداشت رایزنی برای پوشش هزینه آن صورت گرفته است و در صورت همکاری بیمهها فرد متقاضی با پرداخت فرانشیز میتوانند نسبت به تعویض پردازشگر اقدام نمایند.
وی ادامه داد: در حال حاضر در ۱۶ مرکز این خدمات ارایه می شود و بیماران برای انجام کاشت حلزون شنوایی در صورت داشتن شرایط نیازی به مراجعه به تهران ندارند.
مدیرطرح و برنامه هیاتامنای صرفهجویی ارزی اظهار داشت: تا پایان سال ۱۴۰۱ حدود ۱۸۹۲ پروتز در مراکز توزیع شد که در تاریخ سی ساله کاشت حلزون در کشور یک رکورد به شمار می آید و صف انتظار به پایان رسید. از ابتدای سال ۱۴۰۲ حدود ۳۰۰ بیمار ناشنوای کاندید کاشت حلزون جدید به هیات امناء معرفی شده اند که مراحل تحویل پروتزهای این بیماران به مراکز کاشت حلزون در حال انجام است.
نریمانی با تاکید بر لزوم تامین اعتبار مورد نیاز برای خرید پروتز، گفت: متاسفانه در سال ۱۴۰۱، از ردیف مربوط به تامین پروتز برای بیماران ناشنوای کاندید کاشت حلزون، حتی یک ریال به هیات امنای صرفه جویی ارزی تخصیص پیدا نکرد و تامین پروتز از محل منابع داخلی هیات انجام شد.
وی هشدار داد: تا پایان سال نیاز به ۲۰۰۰ پروتز شنوایی داریم و اگر در سال ۱۴۰۲، منابع اعتباری لازم در اختیار ما قرار نگیرد امکان بروز وقفه در تامین پروتزو تشکیل مجدد صف انتظار برای انجام عمل کاشت حلزون وجود دارد و لازم است بودجه لازم سریعتر در اختیار ما قرار گیرد، این یارانه به صورت مستقیم به دست بیمار می رسد و نباید در پرداخت آن تعلل صورت گیرد.