محمدرضا شانهساز در بازدید از انبارهای گمرک درباره ترخیص دارو و سرم، گفت: داروهایی که مورد نیاز است را پای هواپیما ترخیص میکنیم. یعنی با حداقل اسناد و با هماهنگی گمرک و بانک مرکزی آنها را ترخیص میکنیم. کما اینکه در حال حاضر طی این دو سه روز اخیر شاهد بودیم که در زمینه سرم که مورد نیاز است، اصلاً معطلی نداریم.
وی افزود: اقلامی که در انبار است، باید بررسی شوند. آنچه که من دیشب و امروز صبح بازدید کردم، بخش قابل توجهی از این اقلام تولیدکننده داخلی دارد و بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی، واردات کالایی که تولید داخلی دارد ممنوع است، مگر اینکه تامین آن از لحاظ کمی و کیفی مشکل داشته باشد.
شانهساز ادامه داد: برخی اقلام هم هست که کارهای اداری آنها در کمتر از یک تا دو هفته برای ترخیص انجام می شود. نکته مهمی که وجود دارد این است که اولاً ما حمایت از تولید داخلی را نباید فراموش کنیم و دوماً باید سرعت عمل برای ترخیص از پای هواپیما وجود داشته باشد که داریم این اقدام را انجام میدهیم و سوم هم اینکه اگر دستگاههای نظارتی به جمعبندی برسند، لیستی را که دریافت میکنیم تا اگر موردی باشد که باید ترخیص شود، حتماً کار ترخیصش را با سرعت انجام میدهیم.
وی درباره اقلام کرونایی که ترخیص نشدهاند، گفت: داروهایی که در گمرک است، به جز تک قلمی مثل فاویپیراویر که دیشب رسیده، بقیه اقلام خیلی مرتبط با کرونا نبود. در عین حال رمدسیویری هم که وارد شده از یک منبع غیرتایید شده وارد شده است. این دو - سه روز خیلی درباره رمدسیویر فضاسازی شد. اینجا هم مقداری رمدسیویر وارد شده، اما منبع آن که بدون هماهنگی ما آمده تایید ما را نداشته و حتی یک ریکال هم داشته و مشکل داشته است. حال داریم بررسی میکنیم و اگر مشکلش حاد و اصطلاحاً ماژور نباشد، ترخیص را انجام میدهیم و اگر هم مشکل داشته باشد که باید عودت داده شود.
شانهساز گفت: در حال حاضر ما رمدسیویر را به اندازه سه ماه در کشور موجود داریم. کمبود سرم هم به دلیل یک ناهماهنگی اتفاق افتاد. به طوری که یکی از تولیدکنندگان ما دچار مشکل شد و اشکالاتی پیش آمد. البته بقیه تولیدکنندگان سرم در کشور متعهد شده بودند که کمبود تولید آن تولیدکننده را جبران میکنند که متاسفانه نتوانستند به تعهدشان عمل کنند. درنتیجه ما برنامهریزی کردیم و بلافاصله واردات انجام شد و تاکنون هم بیش از 2 میلیون سرم وارد کشور شد و از روز گذشته توزیع سرم در داروخانههای شهری آغاز شده است.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت افزود: حدود یک هفته تا 10 روز به دلیل اینکه بیمارستانها اولویت داشت، سرم در داروخانههای شهری توزیع نکرده بودیم، از دیروز توزیع را در داروخانههای شهری هم آغاز کردیم و نگرانی وجود ندارد. تعداد داروخانههایی که توزیعکننده این اقلام هستند، افزایش یافته و در تهران بیش از 100 داروخانه اضافه شد و در بقیه شهرستانها هم به همین صورت. برنامه ما این است که ظرف این هفته با رسیدن سرم، توزیع را معمولی و عادی کنیم. تا زمانی که نیاز به صورت 100 درصدی رفع نشده، واردات سرم را ادامه می دهیم.