پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۶:۱۸

زنگ هشدار فروپاشی نظام درمانی

زنگ هشدار فروپاشی نظام درمانی
افزایش بیماران مبتلا به کرونا در این روز‌ها و همزمان کمبود‌های دارویی و تجهیزاتی موجب شده تا بسیاری از فروپاشی نظام درمانی کشور ابراز نگرانی کنند.
کد خبر : ۵۶۶۹۸۵

پیک پنجم کرونا در روز‌های اخیر به وضعیت فاجعه باری رسیده است؛ میزان مبتلایان تازه شناسایی شده به ۳۹ هزار نفر در روز رسیده و احتمالا مرز‌های ۴۰ هزار نفر را نیز رد خواهد کرد و چهار هزار و ۸۳۸ نفر از این افراد بستری شده‌اند و تعداد بستری شدگان در آی‌سی‌یو‌ها نیز به ۵ هزار و ۷۹۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ رسیده است.

کمبود‌های دارویی

علی‌رغم افزایش بیماران مبتلا به بیماری، کمبود‌های دارویی نیز کم‌کم نگران کننده شده است. کمبود سرم‌های نمکی یا سرم نرمال‌سالین صدای تمامی پزشک‌ها را در آورده است این در حالیست که از این سرم برای تزریق داروی رمدسیویر استفاده می‌شود و کمبود سرم و نایاب شدن آن موجب شده است تا در این روز‌ها بسیاری از بیماران از درمان‌های کرونا محروم شوند.

کسی به فکر نیست

اما این تنها کمبود سرم نیست که خطر را برای بیماران به صدا در آورده است بلکه کمبود‌های دارویی دیگر نیز وضعیت نگران کننده‌ای دارد و بسیاری از پزشکان و حتی مسئولان برخی از بیمارستان‌ها را نگران کرده است. به گفته آرام اسحاقی یک پزشک درمانگر کرونا، عملاً تخت خالی وجود ندارد و فقط با مرگ یک بیمار تخت برای بیمار بدحال دیگر خالی می‌شود. مراکز سی. تی. اسکن به قدری شلوغ است که مردم جایی برای انجام سی. تی. اسکن پیدا نمی‌کنند. ابتلا‌های خانوادگی به قدری زیاد است که برخی از خانواده‌ها همگی در بیمارستان بستری هستند. این روز‌ها حتی آب مقطر و سرم هم پیدا نمی‌شود چه برسد به داروهایی، چون رمدسیویر و ... جالب اینجاست هیچ کس هم هیچ کاری انجام نمی‌دهد و مملکت را رها کرده‌اند. در پیک‌های قبلی شاهد چنین وضعیتی نبودیم که مثلاً سرم نداشته باشیم. الان وضعیت به گونه‌ای شده که بسیاری از بیماران دارو‌های خود را از بازار سیاه تهیه می‌کنند، مثلاً برای تهیه رمدسیویر ایرانی در بازار سیاه برای یک دوز باید بین پنج تا ۳۰ میلیون تومان هزینه کنند.

بیماران کرونایی دربه‌در به دنبال سرم نمکی

این گفته‌های اسحاقی در گفته‌های یک پرستار نیز که نخواست نامش فاش شود، وجود دارد. این پرستار به خبرنگار جامعه ۲۴ گفت: در بیمارستان‌ها کمبود سرم نرمال سالین وجود دارد، در بیمارستانی که من در آن کار می‌کنم هم دو روز است این مشکل وجود دارد و بیمار معمولا برای تهیه آن به داروخانه‌های بیرون مراجعه می‌کند. این کمبود سرم سالین باعث شده است که نتوانیم رمدسیویر را برای بیماران کرونایی تزریق کنیم چرا که باید این دارو را داخل سرم نرمال سالین بریزیم و از این طریق دارو را به بیمار تزریق کرد.

این عضو کادر درمانی کشور اظهار کرد: همراهان بیمار وقتی هم که به داروخانه‌های بیرون از بیمارستان مراجعه می‌کنند در آنجا نیز سرمی به دست نمی‌آورند و مجبور می‌شوند که به بازار سیاه ناصر خسرو مراجعه کنند و هر سرم را که قیمت آن در شرایط عادی ۱۰ هزار تومان است، ۸۰ هزار تومان خریداری کنند.

وی ادامه داد: هر بیمار مبتلا به کرونا برای دوز‌های تزریقی رمدسیویر خود به ۵ یا ۶ سرم نیاز دارد، لذا باید ۴۰۰ یا ۴۵۰ هزار تومان را فقط برای سرم هزینه کنند.

این عضو کادر درمانی یادآور شد: ما برای بیماران بستری هم به شدت کمبود سرم داشتیم و نمی‌توانستیم برای کسی که سرم نداشت رمدسیویر تزریق کنیم و عملا همراه و بستگان بیمار را به دنبال پیدا کردن سرم می‌فرستادیم.

این پرستار یادآور شد: در این وضعیت پیک پنجم کرونا که عمدتا ابتلا به صورت خانوادگی شده است، گاه سه عضو خانواده که قرار است به صورت سرپایی مداوا شوند با هم نیاز به سرم و رمدسیویر دارند، باید حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان برای سرم هزینه کنند، مسلما هزینه بیماران بستری نیز افزایش پیدا می‌کند.

خطر فروپاشی نظام درمان

اگر گفته‌های این دو کادر درمانی مبنی بر کمبود امکانات درمانی را در کنار گفته‌های برخی دیگر از پزشکان مبنی بر روند رو به افزایش بیماران کنار هم بگذاریم، به یک نگرانی عمده خواهیم رسید و آن هم خطر فروپاشی نظام درمانی کشور است.

این حالت در زمانی است که تعداد بیماران کرونایی بیشتر از توان درمانی اعم از پرسنل، دارو و خدماتی باشد که به بیماران ارائه می‌شود، در این حالت بیمارستان‌ها حتی توان ارائه خدمات به یک بیمار قلبی را از دست می‌دهند. در این حالت اگر بحرانی مانند زلزله یا سیل نیز رخ دهد هیچ امکان درمانی وجود نخواهد داشت و عملا یک فاجعه انسانی رخ خواهد داد. این همان نگرانی است که اکنون در میان پزشکان و کارشناسان سلامت وجود دارد.

 

منبع: جامعه ۲۴