از عصر روز گذشته، نرخ دلار و یورو با کاهش قابل توجه قیمتی رو به رو شده است. ریزش ۳ هزار تومانی نرخ دلار و همچنین یورو تا حدودی درگیر جو روانی انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست. امروز ظهر نیز به گفته بسیاری از حاضران در بازار ارز واقع در خیابان فردوسی، شلوغی در این مکان هم مشهود بود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به عقیده بسیاری از کارشناسان نوسانات این روزهای اخیر دلار هیجانی بوده و پس از انتخابات و روی کار آمدن رئیس جمهور جدید با سیاست های مخصوص خود می توان قیمت نهایی ارز را پیش بینی کرد.
بازگشت هیجان به بازار ارز تنها برای چند روز!
یوسف کاووسی مدیرکل ارزی اسبق بانک مرکزی درباره کاهش نرخ ارز طی روز گذشته، اظهار کرد: تا دیروز که شانس ترامپ بالاتر بود, قیمت ها اوج گرفت. اما امروز با احتمال پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا موجب کاهش نرخ ارز شده است.
وی ادامه داد: می توان گفت این نوسانات هیجانی بوده و تمام شاخص های بازارهای جهانی، با شانس پیروزی بایدن مقداری ریزش کرده اند.
مدیرکل ارزی اسبق بانک مرکزی در پایان بیان کرد: بازار ارز تا حدودی طی روزهای آینده بستگی به مصاحبه ها, توییت ها و برد و باخت های بین ترامپ و بایدن دارد. این بازار تا چند روز آینده همچنان دستخوش تغییر می شود اما خرید و فروشی در بازار انجام نمی شود. به طور مثال اگر نگاهی به قیمت های بازار بیندازید, سکه ای با قیمت ۱۲ میلیون تومان برای خرید وجود ندارد.
شرطی کردن اقتصاد ایران نسبت به انتخابات آمریکا دلیل نوسانات ارز
مصطفی سمیعی نسب کارشناس ارشد مسائل اقتصادی در این خصوص اظهار کرد: مسئله اصلی تعیین نرخ ارز در کشور ما علاوه بر نیاز بازار و عرضه و تقاضای ارز ,تاثیر پذیر از فضای روانی و ادراکی موجود در بازار است.
وی ادامه داد: میزان نیاز کشور ما به ارز برای واردات کالاهای اساسی و سرمایه ای مشخص بوده و توسط مسئولان بانک مرکزی در فضای رسانه ای می چرخد. میزان منابع و ذخایر ارزی در داخل و خارج از کشور پاسخگوی نیاز های ارزی ما را می دهد. طی یکسال اخیر با توجه به انتخابات آمریکا و مسئله شرطی کردن اقتصاد ایران نسبت به نتایج انتخابات آمریکا فضایی روانی در بازار حاکم شده است و بازار های سرمایه و ارز را تحت تاثیر قرار داده است.
سمیعی نسب بیان کرد: شرطی کردن اقتصاد ایران نسبت به انتخابات آمریکا موجب بالا و پایین شدن بازار ارز می شود. همچنین این پیش بینی که بایدن امکان دارد در این جنگ پیروز شود افکار عمومی را نسبت به بازار سرمایه بهبود می بخشد. همچنین در دیگر بازارها شاهد علائم و سیگنال های مثبت هستیم.
این کارشناس مسائل اقتصادی در پایان تصریح کرد: فضای روانی تاثیر زیادی در نوسانات ارز و دلار دارد اما به ساختارها, نظام تصمیم گیری و سیاست گذاری کشور ما باز می گردد. یعنی اگر بانک مرکزی به عنوان متولی سیاست گذاری پولی و ارزی کشور فضای جنگ اقتصادی را حس می کرد, وضعیت بازار ازر می توانست بهتر از امروز بازار ارز باشد.
با توجه به اتفاقات اخیر و نوسانات موجود در بازار ارز پیشنهاد می شود مردم از خرید و فروش هیجانی دلار های خود خودداری کرده تا بیشتر از این خسارت نبینند چرا که این تاثیرات موقت بوده و نرخ اقلامی نظیر ارز با توجه به عرضه و تقاضا در بازارها واقعی سازی می شود.