بیماری واگیر تب دره ریفت پس از آنکه کشور موریتانی را درنوردید، حالا نگرانیهای واقعی از انتقال آن به ویژه در بین دامداران در کشور مراکش به شدت افزایش یافته است. ویروس این بیماری در وهله اول از حیوانات منتقل شده، اما میتواند به انسان نیز سرایت کند.
به گزارش صدا و سیما این ویروس میتواند به همه حیوانات و انسانها سرایت کند، اما تاکنون نمونهای از انتقال انسان به انسان آن مشاهده نشده است.
وزارت بهداشت کشور موریتانی در بیانیهای اعلام کرده است که تاکنون ۳ نفر در این کشور بر اثر ابتلا به بیماری تب دره ریفت جان خود را از دست دادهاند.
در این بیانیه آمده است در روز چهاردهم ماه سپتامبر یک مورد ابتلا به بیماری تب دره ریفت به مرکز فوریتهای ملی ابلاغ شد و پس از آن نیز ۴ مورد جدید ابتلای تایید شده در ایالات تکانت واقع در شرق شهر نواکشوت پایتخت کشور ثبت شد که بر این اساس تعداد کل مبتلایان به ۵ نفر رسید و ۳ نفر از آنها جان باختند.
این بیانیه میافزاید: اطمینان یافتیم که تعدادی گله حیوانات در برخی مناطق کشور نیز به این بیماری مبتلا شدهاند. همچنین مواردی از ابتلا به بیماری پاستورلا که موجب خونریزی در شتر میشود، ولی به انسان منتقل نمیشود در کشور مشاهده شده است.
گزارش برخی از شهروندان و پزشکان در یکشنبه گذشته نیز از مشاهده موارد ابتلا به تب دره ریفت در ۴ استان موریتانی حکایت داشت و گفته شده است دست کم دو نفر شتربان که از منطقهای دور افتاده در استان تکانت آمده بودند، به این بیماری مبتلا بودند.
براساس این گزارش بیماری مذکور غالبا از طریق تماس مستقیم و یا غیر مستقیم با خون یا اعضای حیوان مبتلا، به انسان سرایت میکند.
همچنین این ویروس میتواند از طریق تماس انسان با گوشت حیوان هنگام ذبح با تقطیع آن یا هنگام کمک به حیوان در زایمان یا هنگام انجام اعمال پزشکی یا هنگام از بین بردن جسد حیوانات و غیره به انسان منتقل شود؛ از این رو برخی گروهها مانند دامداران، کشاورزان، کشتارگاهها و دامپزشکان به شدت در معرض این بیماری قرار دارند.
علاوه بر این نیش برخی حشرات مکنده خون نیز میتواند عامل انتقال بیماری به انسان باشد.
مدت زمانی که برای مراقبت از انتقال این ویروس از فرد یا حیوان مبتلا به دیگران نیاز است، ۲ تا ۶ روز بوده و تب، سرگیجه، ضعف عمومی، کاهش وزن، درد عضلانی، درد کمر و گردن از جمله علائم ابتلا به این بیماری است.
زینب العدیسی پزشک متخصص این بیماری میگوید: امکان انتقال بیماری از موریتانی به مراکش بسیار جدی است. این بیماری میتواند هم برای حیوانات و هم برای انسانها به شدت وخیم شده و منجر به خسارتهای جبران ناپذیر اقتصادی به دلیل ابتلای تعداد زیادی از حیوانات شود.
به گفته این پزشک این ویروس اولین بار در سال ۱۹۳۱ در جریان انجام تحقیقات در مورد شیوع یک بیماری در میان گوسفندان در مزرعهای در منطقهای معروف به "دره ریفت" در کنیا شناسایی شد.