جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۸:۵۳

وزیر اقتصاد: نگاه کوتاه مدت به بورس نگاهی انحرافی است

وزییر اقتصاد با بیان اینکه اگر به بورس به شکل کوتاه مدت نگاه کنیم حتما دچار اشکال و انحراف شده ایم، گفت: در برخی کشور ها تا ۳۰ درصد دامنه نوسان وجود دارد.
کد خبر : ۵۲۱۹۶۹

فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه هم اندیشی راهکارهای تقویت بورس در بلند مدت، گفت: بنده در گذشته نیز عرض کرده بودم که تأمین مالی اقتصاد چه برای دولت و چه غیر دولت یا از طریق بودجه است که متکی به نفت است یا از طریق منابع مردم صورت می‌گیرد که در آن زمان بانک شکل گرفته بود.

به گزارش خبراقتصادی وی ادامه داد: اگر به تاریخچه بانک‌ها نگاه کنیم یکی از کارکردهای اصلی آن تأمین مالی اقتصاد بوده است به همین دلیل بانکداری دولتی بیشتر توجه می‌شود بر همین اساس نیز بانک ملی با رویکرد خصوصی شکل گرفت اما نتوانست آن را ادامه دهد.

دژپسند بیان داشت: معنی ندارد که بگوییم دولت باید بودجه ش را کم کند چون ساختار قانون اساسی ما تکالیفی را برای دولت معین کرده که دولت باید با بودجه قابل توجهی آن را فراهم کند مانند آموزش رایگان، تأمین اجتماعی، بهداشت و درمان و … که این بودجه روزی از نفت تأمین می‌شد و امروز باید از مالیات تأمین شود که این هم از اقتصاد تأمین می‌شود. تأمین بودجه از مالیات یعنی برخورداری از اقتصاد و پویا و قوی که امکان برداشت از آن برای هزینه‌ها وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: در حال حاضر فروش نفت که وجود ندارد و بانک‌های ما نیزالان باید به فلسفه ذاتی بانک‌ها برگردند. در این شرایط ناچاریم به کوریدور اصلی وذاتی اقتصاد مراجعه کنیم و آن بازار سرمایه است که الزامات خاص خود را دارد.

وزیر اقتصاد تاکید کرد: اولین موضوع، تقابل بین فرهنگ بازار سرمایه با فرهنگ نفتی است. فرهنگ بودجه نفتی فرهنگ رانتی، رخوت، سستی، تکیه به دیگران و … است اما فرهنگ بازار سرمایه، فرهنگ عقلانیت، حسابگری، ریسک پذیری، مسئولیت پذیری، بلند مدت نگری است.

وی گفت: وقتی یک سرمایه گذار خرد به بازار سرمایه می‌آید چشمش به بازدهی است که باید در دوره‌ای زمانی اتفاق بیفتد این دیدگاه فرد را از نگاه کوتاه مدت باز می‌دارد. اگر به بورس به شکل کوتاه مدت نگاه کنیم حتماً دچار اشکال و انحراف شده ایم. این فرهنگ بازار سرمایه است.

دژپسند اظهار داشت: هنوز این فرهنگ، قوام و استقرار لازم را ندارد و این فرهنگ در متخصصان هم نهادینه نشده است چرا که در راه حل‌ها گفته نمی‌شود برای امان ماندن از زلزله باید ستون‌ها را قوی ساخت بلکه جای پناه و راه فرار از زلزله نشان داده می‌شود. آن فرهنگ و این ساختار باید به گونه‌ای چفت و بست شوند که آن اطمینان از قبال تغییرات پایا شکل بگیرد.

وی ادامه داد: اگر می‌خواهیم بازار سرمایه جزو رکین اقتصاد ایران شود نباید نگران این باشیم که مردم زیاد در بورس آمده اند. زمانی فعالین ۷۰۰ عدد بود امروز حدوداً ۸ میلیون فعال بورسی وجود دارد. این رقم نه کم است نه زیاد است اما چرا این احساس می‌شود که حضور مستقیم نگران کننده است. اگر آن فرهنگ شکل بگیرد جای نگرانی نیست که افراد مستقیماً به بورس بیایند چرا که یکی از ویژگی‌ها بازار سرمایه وجود انتخاب بین صندوق و مستقیم انتخاب کند.

دژپسنددر نهایت خاطر نشان کرد: در برخی کشورها تا ۳۰ درصد دامنه نوسان وجود دارد. باید راهکارهای استقرار بازار سرمایه توانمند، زاینده و پویا ارائه شود.