کبری خزعلی کارشناس خانواده به بیان دلایل کاهش ازدواج جوانان پرداخت و گفت: تمایل به ازدواج یک میل فطری و طبیعی است و ۱۶ میلیون جوان منتظر ازدواج هستند و این کار حمایتهای اجتماعی دولت و خانوادهها را میطلبد.
وی ادامه داد: نیاز به ازدواج بروز پیدا کرده است و اکنون دارد به انحراف کشیده میشود. بنابراین جوانان را نباید مقصر به نداشتن تمایل برای ازدواج دانست.
به گفته خزعلی، طبق تحقیقات انجامشده افرادی که ازدواج میکنند، تمایل به داشتن دو تا سه فرزند دارند اما واقعیت جامعه خیلی کمتر از این آمار است.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور در برنامه «زنده باد زندگی» شبکه دوم سیما، با اشاره به موضوع «هراس از فرزندآوری» در کشور گفت: این هراس حاصل فرهنگسازی ۵۰ ساله در کشور است و سالهاست که کلمه بارداری را با خطر بیان میکنند.
خزعلی معتقد است که پس از انقلاب اسلامی کنترل جمعیت خیلی موفقتر عمل کرد و کاری که برای کاهش جمعیت ۳۳ درصدی در کشورهای انگلیس و فرانسه بین ۸۰ سال طول کشید، در ایران طی ۱۰ سال، ۷۰ درصد کاهش یافت.
به گفته خزعلی هنوز سیاستهای کنترل جمعیت در کشور با همان شدت و در تمام خانههای بهداشت چکلیستها وجود دارد و تنها اسم تنظیم و کنترل بر رویشان نیست و به اسمهای دیگر نظیر بهداشت بارداری و فاصله گذاری مطلوب و ... تغییر کرده است.
تاکید کرد: اکنون با آمار بازی میشود و کشور دارد به سمت پیری و سقوط جمعیتی پیش میرود. سن متوسط پنجره جمعیتی کشور از ۳۰ و ۳۵ سال گذشته است.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده با اشاره به آزمایش غربالگری اظهار کرد: در دنیا برای این آزمایش یک استاندارد علمی دارند و برای آن باید سن ۴۰ ـ ۴۵ سال به بالا و شرایطی خاص در خانواده وجود داشته باشد که به غربالگری توصیه شوند و سپس به خانوادهها توصیه میکنند که با توجه به شرایط تصمیمی بگیرند اما در کشور ما در تمامی سنین حتی در ۱۸سالگی این آزمایش به طور اجباری وجود دارد و حتی پزشک را بابت شناختن یا عدم شناختن بیماری در غربالگری محاکمه میکنند.
وی با بیان اینکه این آزمایش دقیق و مطلق نیست و شرایط علمی آن باید رعایت شود، گفت: به دو مورد از نگرانیهای مردم و حمایتهایی که حکومت تاکنون انجام داده است باید توجه کرد. ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تمام اینها جواب داریم و برایشان مصوبه و دوره آموزشی تنظیم کردهایم.
خزعلی ماه گذشته نیز در نشستی خبری درباره پیر شدن جمعیت ایران هشدار داده و گفته بود: جمعیت کشور با بیان اینکه باور کنیم وضعیت رشد جمعیت وحشتناک است. باور کنیم که به زیر حد جانشینی رسیدهایم و با سرعت غیرقابل تصوری با کاهش جمعیت مواجه هستیم.