چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۲

گرانی مسکن بعد از پایان کرونا واقعیت دارد؟

ریس اتحادیه مشاوران مسکن تهران: نه‌تنها افزایش قیمت نداریم بلکه احتمالاً شاهد کاهش قیمت خواهیم بود. نباید همه‌چیز را به کرونا ربط داد.
کد خبر : ۵۰۰۵۸۸

توقف نسبی ساخت‌وساز مسکن نگرانی مردم درباره سمت‌وسوی بازار مسکن را بیشتر کرده است. از طرف دیگر گفته می‌شود که به دنبال پایان معضل کرونا شاهد جهش قیمتی در بازار فروش و اجاره مسکن خواهیم بود. این ادعا تا حد واقعیت دارد؟ برای یافتن پاسخ سوال خود و اطلاع از آخرین وضعیت بازار مسکن با رئیس اتحادیه مشاوران مسکن تهران به گفتگو نشستیم. با گسترش نیوز همراه باشید.


کاهش ۳۸ درصدی معاملات
مصطفی قلی خسروی اظهار داشت: آمارها نشان می‌دهد که تعداد معاملات بازار مسکن در اسفندماه ۹۸ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۸ درصد کاهش یافته است. این به آن معناست که بیماری کرونا واقعاً تاثیرگذار بوده است. البته اوایل که بحث کرونا چندان جدی نبود طوری سخن نمی‌گفتیم و آمار نمی‌دادیم که بازار ملتهب شود اما انتشار آمار دقیق نشان داد که کرونا واقعاً تاثیر بسیاری به جا گذاشته است. در اسفندماه سال ۹۸ مجموع تمام قراردادهای منعقدشده حدود ۱۶ هزار مورد بوده است. همکاران با افرادی که از قبل خانه خود را برای اجاره یا فروش به بنگاه‌ها معرفی کرده بودند تماس می‌گیرند ولی تعدادی از آنها اجازه بازدید نمی‌دهند. ترس از شیوع کرونا و ابتلا به آن باعث شده است که صاحب‌خانه‌ها احتیاط کنند. میزان احتیاط بعضی مالکان به‌مراتب بیشتر است. آنها کلید واحد خود را به مشاوران املاک داده‌اند و مشتری هم موجود است اما وقتی از مالک خواسته می‌شود پای قرارداد بیاید خودداری می‌کند. آنها از ما می‌خواهند که ملاقات حضوری با مشتری و مذاکره و عقد قرارداد رسمی به زمان پایان کرونا موکول شود. رکود شدید بازار مسکن باعث شد تعدادی از بنگاه‌ها مخصوصاً آنهایی که مغازه اجاره‌ای داشته‌اند به فعالیت خود پایان دهند. به‌عبارت‌دیگر حدود ۱۰ درصد از واحدها به کار خود پایان داده‌اند. در این شرایط مساعدت دولت در اموری مثل مالیات و بیمه می‌تواند به حال فعالان صنف مفید باشد. کار به جایی رسیده است که حتی اتحادیه هم توان پرداخت حقوق فروردین ماه را ندارد.
گرانی ۸ درصدی واقعیت ندارد
وی در ادامه اظهار داشت: می‌توان گفت که بازار مسکن به‌قول‌معروف خوابیده است. در فروردین‌ماه همه مغازه‌ها به خاطر ملاحظات بهداشتی تعطیل بوده است. در چند وقت اخیر مطالبی منتشرشده مبنی بر این‌که قیمت مسکن افزایش یافته است. من به مردم می‌گویم که در حال حاضر در کف بازار هستیم. آماری که در ارتباط با مقدار افزایش قیمت مسکن ارائه می‌شود واقع‌بینانه نیست. گفته می‌شود که قیمت ملک حدود هشت درصد افزایش یافته است درحالی‌که مقدار واقعی و دقیق افزایش قیمت سه درصد بوده است. در بیشتر موارد هم این سه درصد صرفاً ابزاری برای چانه‌زنی بیشتر بوده است به این معنا که مالکان قیمت واحد خود را سه درصد بیشتر اعلام کرده‌اند اما درنهایت با همان قیمت قبلی به فروش رسانده‌اند. نوسانات بازار مسکن در زمان‌هایی مثل عید چیز عجیب و جدیدی نیست و معمولاً زودگذر است. در گفتگوهای متعدد خود با رسانه‌ها همواره گفته‌ایم که نه‌تنها افزایش قیمت نخواهیم داشت بلکه احتمالاً شاهد کاهش قیمت خواهیم بود. نباید همه‌چیز را به کرونا ربط داد. عامل مهم و اساسی‌تر قدرت خرید مردم است. وقتی مردم قدرت خرید نداشته باشند بازار همچنان راکد خواهد ماند. افزایش قیمت ملک درگرو افزایش توان مردم است. به‌هرحال باید منتظر ماند و دید که دولت برای بهبود و رونق بازار مسکن در دوره بعد از کرونا چه تدابیری اتخاذ می‌کند. پیش‌بینی ما آن است که بازار مسکن به‌زودی به ثبات می‌رسد.
وی در ادامه گفت: به‌عنوان یک قاعده کلی, کاهش قیمت باید به رونق بازار منجر شود و فرصت زمانی برای خرید و معامله است اما شرایطی کنونی فرق می‌کند چراکه اهمیت سلامت و جان مردم بسیار بیشتر از محاسبات اقتصادی و سود و زیان است.