جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۹

ناتو چه میزان برای ترامپ اهمیت دارد؟

یک روزنامه اتریشی در گزارشی به بررسی میزان اهمیت ناتو برای رئیس جمهور آمریکا پرداخته و با توجه به تهدیدات واشنگتن علیه متحدان، انسجام و استقلال بیشتر اروپایی را ضروری دانست.
کد خبر : ۴۲۴۱۷۵

روزنامه "وینر سایتونگ" در مطلبی با اشاره به اینکه ترامپ اهمیت خیلی زیادی برای ائتلاف نظامی ناتو قائل نیست این پرسش را مطرح کرد که آیا یک سیستم دفاعی اروپایی می‌تواند جایگزین این ائتلاف نظامی شود؟

به گزارش تسنیم، ژنرال "وولفگانگ وسولسوب" رئیس سابق مرکز فرماندهی اتحادیه اروپا در ناتو در مصاحبه‌ای با روزنامه "وینر سایتونگ"، در پاسخ به این پرسش که ناتو برای رئیس جمهور آمریکا چه اهمیتی دارد گفت: این ائتلاف نظامی غربی از نظر ترامپ تشکلی قابل چشم پوشی است. ترامپ ناتو را به عنوان بخش جدایی ناپذیر از سیاست خارجی آمریکا نمی‌بیند. وی قبل از اینکه به ناتو رغبت داشته باشد بیشتر به تشکیل ائتلاف یک طرفه با آن کشور‌هایی تمایل دارد که ابزار مناسبی در اختیار دارند و همچنان به شدت به همکاری با آمریکا علاقمندند.

این مقام سابق ناتو در ادامه گفت: پس این روز‌ها دوران بدی برای این ائتلاف غربی است که در دوران جنگ سرد تضمینی برای آزادی و دموکراسی در نیمکره غربی بود.

وی همچنین گفت: ترامپ به اروپاییان ترس را یاد داده است، اعتماد به ایالات متحده از دست رفته است و واشنگتن اتحادیه اروپا را مانند یک بدهکار که در کارش کوتاهی می‌کند و بدتر از آن مانند یک دشمن و رقیب احساس می‌کند، در حالی که ترامپ روسیه و رئیس جمهور آن را ظاهرا مثبت ارزیابی می‌کند.

"هاینزگرتنر"، از کارشناسان مسائل آمریکا در اتریش نیز بر این باور است که اروپاییان ترس دارند و همواره وقتی که ترامپ با کارت‌های ناتو بازی می‌کند در برابر او نرم و انعطاف پذیر هستند. وی بر این عقیده است که آمریکا قبل از عقب نشینی ترامپ از اروپا ازاین اتحادیه روی گردانده بود. باراک اوباما، سلف دونالد ترامپ هم اعلام کرده بود که آمریکا می‌خواهد بیش از پیش بر آسیا تمرکز کند. به این ترتیب برای اروپاییان این سیگنال ارسال شده است که آن‌ها باید خود مسائلی مانند اوکراین را حل کنند.

این پروفسور اتریشی همچنین بر این عقیده است که اروپا در هزینه‌های تسلیحاتی آمریکا نقش کم اهمیتی را ایفا می‌کند. تنها ۵ تا حداکثر ۲۰ درصد هزینه‌های نظامی آمریکا برای دفاع از اروپا صرف می‌شود که سیستم دفاع موشکی پر هزینه آمریکا در شرق اروپا بخشی از این هزینه‌ها است.

به گفته گرتنر آمریکایی‌ها در درجه اول به چین نگاه می‌کنند. ترامپ انزواطلبی قدرتمندی را در دستور قرار داده، اما این مسئله در سیاست خارجی آمریکا هم سنتی طولانی دارد.

وی همچنین به این مسئله اشاره می‌کند که ناتو خیلی با اکراه توسط ایالات متحده تاسیس شده است. در آن زمان ایالات متحده این گونه ابراز عقیده می‌کرد که نمی‌خواهد دوباره در یک جنگ در اروپا دخالت کند و تازه زمانی که یک کودتا در پراگ کمونیست‌ها را به قدرت رساند آمریکا با تعهدات خود برای تشکیل ناتو موافقت کرد.

به اعتقاد ژنرال "وسولسوب"، اروپا باید خود سرنوشتش را در دست گیرد همانطور که آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و "امانوئل ماکرون"، رئیس جمهور فرانسه پیش از این چندین بار این مسئله را آشکارا اعلام کرده اند. طرح‌هایی برای معماری امنیت اروپا وجود دارد و اخیرا هم تصمیماتی درباره همکاری‌های فشرده‌تر در خلق سیستم‌های تسلیحاتی جدید و آموزش‌های نظامی ایجاد شده است.

البته به اعتقاد این ژنرال بلند پایه ناتو یک دفاع مستقل اروپایی هنوز در دوران کودکی خود قرار دارد.

پروفسور گرتنر نیز بر این باور است که یک سیاست دفاعی مشترک کشور‌های عضو اتحادیه اروپا عملا به زودی به محدودیت‌های بر می‌خورد. یک ارتش اروپایی مشترک مطمئنا وجود نخواهد داشت و چنین پروژه‌ای بر سر این مسئله که چه کسی فرماندهی را بر عهده گیرد شکست خواهد خورد؛ بنابراین تنها یک مدیریت بحران مشترک در بهترین حالت امکان پذیر است؛ و چه اتفاقی می‌افتد اگر آمریکایی‌ها واقعا از این ائتلاف نظامی خارج شوند همان طور که ترامپ چندین بار به این مسئله تهدید کرده است؟ به اعتقاد رئیس سابق مرکز فرماندهی اتحادیه اروپا در ناتو در این صورت مسائل زیادی ایجاد می‌شود. در این صورت چه اتفاقی برای ناتو می‌افتد و آیا تکالیف به صورت خودکار به اتحادیه اروپا واگذار می‌شود؟ البته این یک وضعیت تهدید بزرگ است که در حال حاضر قابل پیش بینی نیست.

ژنرال "وولفگانگ وسولسوب" در این باره به روزنامه اتریشی وینر سایتونگ گفته است که در هر حال واشنگتن اخیرا به معنای واقعی کلمه چاقو را روی سینه شرکای خود در ناتو قرار داده است. این مسئله امکان پذیر است که وی همان طور که تهدید کرده است دیگر به اعضای ناتو که به اندازه کافی هزینه نمی‌کنند کمک نکند.

روزنامه اتریشی وینر سایتونگ در ادامه این مطلب این پرسش را مطرح کرد که آیا یک سیستم امنیتی اروپایی پروژه‌ای واقع بینانه است و در پاسخ این پرسش تصریح کرد که بعد از پایان جنگ جهانی در برخی مکان‌ها تلاش‌هایی وجود داشت که ساختار ناتو را با یک سیستم امنیتی جایگزین کنند که روسیه هم در آن عضو باشد. اما همه کشور‌های شرق و میانه اروپا که حالا تازه از اتحاد جماهیر شوروی جدا شده بودند به دنبال حمایت از خود در برابر روسیه در زیر چتر ناتو بودند. این کشور‌ها تا امروز هم بخصوص بر حضور آمریکا در ناتو تاکید دارند.

در ادامه این گزارش این پرسش مطرح شده است که آیا تکروی کامل اروپا در زمینه دفاعی بدون ناتو واقع بینانه است؟ "جیمز داویس" از کارشناسان آمریکایی ناتو به این مسئله اعتقاد ندارد و بر این باور است که چنین گامی البته برای آمریکا و اروپا خطرناک خواهد بود. وی البته بر این مسئله تاکید دارد که هویت اروپایی در زمینه دفاعی باید تقویت شود و در این صورت این اتحادیه بهتر می‌تواند در برابر ترامپ ظاهر شود. به زعم وی حضور اختلال آور و تحریک کننده ترامپ در نشست اخیر ناتو قطعا همکاری بیشتر اروپا را می‌طلبد.

داویس همچنین بر این باور است که رئیس جمهور آمریکا استراتژی جدا کردن و حکومت کردن را دنبال می‌کند. وی می‌داند که می‌تواند با برخی کشور‌ها همکاری‌های بهتری از اروپا داشته باشد. اگر اروپاییان در این ائتلاف نظامی به صورت منسجم‌تر خود را نشان دهند کارت‌های بهتری در برابر ترامپ دارند.

این کارشناس آمریکایی همچنین تصریح کرد که پس مسائل سیاسی امنیتی وجود دارد که اروپاییان برای آن به یک پاسخ اروپایی قدرتمندانه‌تر فراتر از ناتو نیاز دارند. پس برای اروپا در هر صورت این مسئله معقول است که بی توجه به اینکه آمریکا چه سیاستی را دنبال می‌کند همکاری‌های تنگاتنگ تری با هم داشته باشند.

برچسب ها: ناتو اروپا صراط