پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۷:۳۱

تلگرام دولتی، گردش‌های ژونگ‌شان و ماری آنتوانت‌ها

تلگرام دولتی، گردش‌های ژونگ‌شان و ماری آنتوانت‌ها
یادداشت امروز حقیقتاً طنز نیست، اما احتمالاً طنازان می‌توانند آن را طنز تلقی کنند. به این اخبار توجه کنید تا ربط آن‌ها را به هم در پایان توضیح دهم.
کد خبر : ۴۱۱۱۴۵

«مهران ابراهیمیان» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

یادداشت امروز حقیقتاً طنز نیست، اما احتمالاً طنازان می‌توانند آن را طنز تلقی کنند. به این اخبار توجه کنید تا ربط آنها را به هم در پایان توضیح دهم.


۱- روزنامه رسمی حزب کمونیسم چین در نوشته‌ای از ژونگ شان وزیر بازرگانی چین تأکید کرد: چین با هر نوع سیاست حمایت‌گرایی مخالف است و با قدرت از نظام تجارت بین‌الملل حفاظت خواهد کرد. این اظهارات وزیر بازرگانی چین تأکید بر سیاست شی‌جی‌پینگ، رئیس‌جمهور این کشور درباره بازکردن اقتصاد پکن برای حضور سرمایه‌گذاران خارجی و بالا رفتن رقابت‌پذیری به‌رغم تشدید تنش‌ها با امریکا اعلام شد.


۲- رئیس‌جمهور امریکا در پیامی در توییتر نوشت: جنگ‌های تجاری خوب بوده و بردن آنها راحت است. وی چند ساعت بعد تهدید کرد، مالیات‌های نامعلومی را برای واردات به امریکا اضافه خواهد کرد. روزنامه فایننشال تایمز در این‌باره نوشته بود، دولت ترامپ وسوسه شده تا سازمان جهانی تجارت را نادیده بگیرد و مبنای تجارت بین‌الملل را تضعیف کند.


۳- شروع جریان فیلترشدن یا نشدن تلگرام با این خبر شروع شد که دبیر شورایعالی فضای مجازی گفت رئیس‌جمهور دستور داده است از انحصار پیام‌رسان‌های خارجی و به‌ویژه تلگرام جلوگیری شود.


۴- مرکز مدیریت راهبردی افتای نهاد ریاست جمهوری در بخشنامه‌ای با تأکید بر «ممنوعیت استفاده از نرم‌افزارهای پیام‌رسان خارجی» برای تمامی دستگاه‌های اجرایی تصریح کرده بود، تمامی مدیران و کارکنان دستگاه‌های دولتی ضمن عدم استفاده از این بسترها جهت انتشار و به اشتراک‌گذاری اطلاعات سازمانی، از فعالیت‌های مربوط به روابط عمومی سازمانی از این طریق خودداری کنند. در عین حال، پس از آن نیز چند بار به لزوم اجرایی‌شدن این بخشنامه تأکید شده و همچنین ممنوعیت استفاده نهادها و مؤسسات دولتی و عمومی غیردولتی از پیام‌رسان‌های اجتماعی برخط خارجی برای مکاتبات و خدمات اداری، در یکی از جلسات شورایعالی فضای مجازی در سال گذشته به تصویب رسید.


۵- در کانال تلگرامی اسحاق جهانگیری - معاون اول رئیس‌جمهوری- اعلام شد: از این پس در کانال تلگرامی معاون اول رئیس‌جمهوری مطلبی منتشر نخواهد شد و از این پس انتشار اخبار برنامه‌های ایشان از طریق پیام‌رسان‌های داخلی صورت می‌گیرد که آدرس این صفحات به زودی اعلام خواهد شد. محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور هم با انتشار پیامی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام اعلام کرد: با توجه به تصمیم هیئت‌محترم دولت و لزوم رفع انحصار از پیام‌رسان‌های خارجی، اینجانب از این پس در پیام‌رسان تلگرام حضور نخواهم داشت. کانال رسمی ریاست جمهوری نیز فعالیت خود را در پیام‌رسان‌های داخلی آغاز کرده و با انتشار اطلاعیه‌ای در تلگرام نوشت: پیرو بخشنامه مورخ ۲۹ فروردین ۱۳۹۷ معاون اول محترم رئیس‌جمهور و به منظور حمایت از پیام‌رسان‌های اجتماعی داخلی، از این به بعد اطلاع‌رسانی برنامه‌های ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران در پیام‌رسان‌های داخلی کشورمان (سروش و گپ) ادامه خواهد یافت.


۶- سخنگوی دولت گفت: دولت از خواسته رفع حصر حمایت می‌کند و در این زمینه از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند.‌ ای کاش جامعه مواضع و تلاش‌های رئیس‌جمهوری را در این زمینه می‌دانست! و اینکه پیام‌رسان داخلی هم در کنار پیام‌رسان‌های خارجی وجود داشته باشد از نظر دولت مشکلی ندارد!


۷- دلار در بازار سیاه هم به تازگی قیمتگذاری می‌شود و رقمی بالای ۵ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام می‌شود. این در حالی است که بسیاری از تولیدکنندگان داخلی به‌رغم گرانی ۵۰۰تومانی ارز مرجع هنوز تکلیف خود را نمی‌دانند و نگران طرح ارزی دولت هستند و معتقدند این طرح حمایت از واردات است تا صادرات و تولید.


لابد می‌خواهید بدانید اینها چه ربطی به هم دارند؟ اجازه بدهید توضیح خواهم داد؛ اگر دو خبر بالا را بخوانید، متوجه می‌شوید که کلاً دنیا در حال تحول عظیمی است. امریکایی‌ها که به گفته حامیان اقتصاد بازار آزاد مهد این نحله فکری است در حال فرورفتن در لاک درون‌زایی و محدودکردن واردات و فاتحه‌خواندن در تجارت جهانی است. در مقابل چینی‌ها که خاستگاه کمونیستی و اقتصاد متمرکز و برخاسته از تفکر مائوئیسم هستند قرار است تمام قد از از نظام تجارت بین‌الملل حفاظت کند!


اما از سوی دیگر، در حالی که هنوز اقتصاد از تعطیلات نوروزی برنگشته و در شوک ارزی فرو رفته و تقریباً اکثر مسئولان بر این باورند که گرانی دلار عامل اقتصادی ندارد، دولت در روزهای اخیر به دنبال تنش‌زایی سیاسی و گروکشی در داخل با حرف‌های عجیب و سخنان دو پهلو است. مثلاً به جمله آقای نوبخت دوباره دقت کنید: یعنی اگر پیام‌رسان داخلی در کنار پیام‌رسان‌های خارجی وجود داشته باشد، دولت با آن مشکل ندارد؟! اگر این قسم.... است، پس آن دم خروس‌ها چیست، پشت پنج خبر آخر بالا و دهها خبر دیگر در همین‌باره چیست؟
و اما ربط پنج خبر مؤخر با دو خبر اولی در کجاست؟


حقیقت این است که خاستگاه این دولت به‌خصوص دولتمردان اقتصادی‌اش منتسب به جریانی موسوم به چپ است که در مقابل جریان راست در سال‌های پس از انقلاب و جنگ تعریف می‌شد. این گروه بیشتر متمایل به کارگران و تحقق عدالت بودند و در مقابل جریان بازار قد علم کرده بودند.

اما با گذشت زمان روند و عملکرد آنها تغییر پیدا کرد، به نحوی که این روزها با فاصله گرفتن از مردم و کارگران ظاهراً دغدغه‌های اولویت‌دارتری دارند و بی‌توجه به مسائل اقتصادی مبتلا به مانند مشکلات اشتغال در تلاش هستند تا جریان ناکارآمدی‌های اقتصادی و اقدامات الزامی و اولویت‌داری مانند حمایت از کالای ایرانی به دنبال جمله‌سازی با عباراتی همچون «رفع حصر» و«تلگرام» در ایام نزدیک به روز جهانی کارگر هستند و هنوز هم هر مسئول قوه مجریه همچنان بعد از گذشت پنج سال ا ز«باید چنین شود و چنان کنم» سخن می‌گویند.


و اما مؤخره یادداشت: براساس آنچه در ویکی‌پدیا آمده است، آنتوانت یک بانوی اشراف‌زاده فرانسوی، ولخرج و خوشگذران بود که از روند جامعه آگاهی چندانی نداشت. گفته شده است زمانی که صدای انقلاب فرانسه بلند شده بود، وی از کسی پرسید که مردم چه می‌خواهند؟ آن شخص پاسخ داد: گرسنه‌اند و نان می‌خواهند. و شهبانو گفته بود: اکنون که نان ندارند، چرا شیرینی نمی‌خورند!