جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۰ فروردين ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۹

بهای مواد غذایی برای دومین ماه متوالی افزایش یافت

بر اساس تازه‌ترین گزارش فائو، رشد قیمت غلات و محصولات لبنی در ماه مارس (۱۰ اسفند ۱۳۹۶ تا ۱۳ فروردین ۱۳۹۷) زمینه‌های افزایش شاخص بهای مواد غذایی را فراهم کرد.
کد خبر : ۴۰۹۵۴۵

افزایش قیمت ذرت، گندم و اغلب محصولات لبنی کاهش بهای شکر و روغن‌های نباتی را جبران کرد. شاخص بهای مواد غذایی فائو بازارهای بین‌المللی پنج گروه اصلی کالای غذایی را بر اساس وزن تجاری به صورت ماهیانه رصد می‌کند.

به گزارش مهر به نقل از دفتر نمایندگی فائو در ایران،  شاخص بهای غلات فائو روند رو به رشد خود را حفظ کرده و نسبت به ماه فوریه (۱۲ بهمن تا ۹ اسفند)   ۲.۷ درصد افزایش یافت. این شاخص نسبت به بازه زمانی مشابه در سال قبل (مارس ۲۰۱۷) نیز ۱۲.۱ درصد بالا رفته است. نگرانی‌های اقلیمی به ویژه تداوم خشکسالی طولانی در آمریکا و شرایط اقلیمی سرد و مرطوب در بخش‌هایی از اروپا عامل رشد قیمت گندم بوده است.

بهای جهانی ذرت نیز در پی تقاضای بالای جهانی و پیش‌بینی نامطلوب درباره برداشت این محصول در آرژانتین روند رو به رشدی داشته است.

شاخص بهای محصولات لبنی فائو در ماه مارس (۱۰ اسفند ۱۳۹۶ تا ۱۳ فروردین ۱۳۹۷) ۳.۳ درصد بالا رفت. تقاضای بالای جهانی برای کره، پنیر و شیر خشک کامل این افزایش بها را رقم زده است.

بر اساس گزارش فائو، شاخص بهای شکر در پی رشد فرصت‌های صادراتی به میزان ۳.۴ درصد کاهش یافته و نسبت به ماه مارس ۲۷.۵ درصد افت نشان می‌دهد.

شاخص بهای روغن نباتی فائو نیز پس از کاهش قیمت روغن‌های سویا، کلزا و تخم آفتابگردان روندی نزولی داشته اما بهای روغن پالم پس از پیش‌بینی تداوم صادرات روغن پالم از اندونزی به اتحادیه اروپا، بالا رفت.

شاخص بهای گوشت نسبت به ماه فوریه عمدتا بدون تغییر باقی ماند. قیمت گوشت گاو در ماه گذشته میلادی اندکی کاهش یافت در حالیکه گوشت گوسفند متعاقب تقاضای بالای واردات به‌ویژه در چین روندی صعودی داشته است.

تازه‌ترین «گزارش عرضه و تقاضای غلات» فائو نیز نشان می‌دهد که تولید جهانی غلات در سال ۲۰۱۷ با افزایش ۳۳ میلیون تنی نسبت به سال ۲۰۱۶ یک رکورد جدید را ثبت کرد. با این حال، پیش‌بینی‌های اولیه فائو حاکی از این است که تولید ذرت و گندم در سال ۲۰۱۸ کاهش خواهد یافت

انتظار می‌رود برداشت گندم به ۷۵۰ میلیون تن کاهش یابد که نمایانگر یک درصد کاهش نسبت به سال گذشته میلادی است. برآوردهای فائو حاکی از این است که برداشت این محصول در آمریکا پس از افت در سال ۲۰۱۷ بار دیگر به سطح قبلی بازمی‌گردد اما برداشت محصول در کشورهای چین، هند و روسیه احتمالا کاهش می‌یابد.

تولید دانه‌درشت‌ها نیز نسبت به سال ۲۰۱۷ کاهش خواهد یافت. شرایط اقلیمی نامساعد در آرژانتین، تغییر الگوی کشت از ذرت به دانه سویا در برزیل و سطح کاشت پایین‌تر این محصول در آفریقای جنوبی در پی افت قیمت، مهمترین عوامل روند نزولی برداشت دانه‌درشت‌ها است.

تازه‌ترین گزارش فائو، ذخایر جهانی غلات در پایان فصل زراعی سال ۲۰۱۸ را ۷۴۸ میلیون تن برآورد کرده که نسبت به سال گذشته ۴ درصد رشد نشان می‌دهد. گندم بیشترین نقش را در افزایش ذخایر جهانی ایفا می‌کند. افزایش مقدار ذخایر جهانی غلات می‌تواند کاهش تولید این محصول در سال ۲۰۱۸ را جبران کند.