چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۶

ماه عسل به سبک سینمای ایران / سینمای 96 چطور سپری شد؟

ماه عسل به سبک سینمای ایران / سینمای 96 چطور سپری شد؟
تعداد بالای فیلم های متقاضی اکران و کم بودن سالن ها باعث می شود در یک زمان فشرد کلی فیلم روی پرده برود. نتیجه اش این که سالن و سانس به اندازه کافی به فیلم ها نمی رسد و در نتیجه با فروش های فاجعه بار از اکران کنار می روند.
کد خبر : ۴۰۸۴۳۸

صراط: سینمای ایران سال پر اتفاقی پشت سر گذاشت؛ از رکورد 21 میلیاردی «نهنگ عنبر2» تا فروش 8400 تومانی «قلب سفید قاصدک ها»! چهره جنجالی و رویداد پرحاشیه هم کم نداشت. این گزارش را بخوانید:

یکه تازی کمدی ها

اكران سال 96 بيش از همه به كام فيلم هاي كمدي بود. به طوري كه هفت فيلم صدر جدول فروش به كمدي ها اختصاص يافت. مجموع فروش اين هفت فيلم چيزي حدود 105 ميليارد تومان است.«نهنگ عنبر 2» با 20 ميليارد و 944 ميليون تومان اول شد، «آينه بغل» 20 ميليارد و 100 میلیون و «گشت 2» 19 ميليارد و 780 ميليون تومان فروش داشتند. بعد از آن فيلم هاي«خوب،بد،جلف»با 16 ميليارد و 288 ميليون تومان و «اكسيدان» با10 ميليارد و 701 ميليون در باشگاه 10 ميلياردي قرار گرفتند. فيلم هاي«ساعت 5 عصر» و «خالتور» بعد از اين پنج فيلم ايستادند.

علاوه بر آن ها، 7 فيلم كمدي ديگر در سال 96 روي پرده رفتند اما هيچ كدام فروش خيره كننده اي نداشتند. اين نشان مي دهد به صرف كمدي بودن،‌نمي توان به موفقيت گيشه يك فيلم اميد داشت.«ثبت با سند برابر است»3ميليارد و 100،«سه بيگانه»2 ميليارد،«دختر عمو و پسر عمو» 1 ميليارد و 500 ميليون، «عشقولانس» 1ميليارد و 500 ميليون، «ما خيلي باحاليم» 1ميليارد و 300 ميليون،«پا تو كفش من نكن»‌1 ميليارد و 200 ميليون و «من و شارمين» 1 ميليارد و 200 ميليون تومان فروش داشتند.

کم فروش ها

قلب سفيد قاصدك ها : 84000. اگر پي گير سينما باشيد اين عدد براي تان آشنا است و مي دانيد رقم فروش «قلب سفيد قاصدك ها» را نشان مي دهد. فيلم افشين محمودي نه تنها ته جدول اكران سال 96 قرار دارد كه بعيد است فيلمي به اين ركورد عجيب و غريب دست يابد.

ماه در جنگل: سیامک شایقی براي پي گيران سينما نامي آشنا است اما ساخته هايش آن قدر كيفيت ندارند كه نظر قاطبه مخاطبان سينما را به سوي خود جلب كنند. از اين كارگردان در سالي كه پشت سر نهاديم، فيلم «ماه در جنگل» روي پرده رفت و در رتبه يكي مانده به آخر جدول فروش قرار گرفت. اين فيلم فقط 62 میلیون تومان فروش داشت.

اشك نرگس: از جمله فيلم هايي است كه در روزهاي پاياني سال نوبت اكران به آن رسيد. «اشك نرگس» را احمد عبداللهیان سال پيش كارگرداني كرد و ابتداي اسفند امسال روي پرده سينماها رفت. فيلم كمي بيشتر از 80 میلیون فروش داشت.

رفع توقیفی ها

بایگانی شدن فیلم ها (به هر دلیلی)، اتفاق تکرار شونده سینما است. در مقابل، تلاش هایی انجام می شود تا این فیلم ها توقیف بیرون بیایند.این رویه در سال 96، شکل سیستماتیک گرفت. وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی به از رئیس سازمان سینمایی خواست تکلیف فیلم های مساله دار را روشن کند.محمدمهدی حیدریان هم مرداد ماه کمیته‌ای تشکیل داد و اعضای آن حدود ۱۲ فیلم را مورد ارزیابی قرار دادند.«خانه پدری»،«آشغال‌های دوست داشتنی»،«عصبانی‌ نیستم»، «ارادتمند؛ نازنین بهاره تینا»، «خانه دختر»، «پارادیس» و «صد سال به این سال‌ها» از فیلم هایی بودند که درباره شان تصمیم گیری شد.

از این جمع فقط «خانه دختر» موفق به اکران شد و برغم اعلام قبلی،«عصبانی نیستم» و «صد سال به این سال ها» فعلا رنگ پرده ندیدند. علاوه بر«خانه دختر»، چند فیلم دیگر هم از بایگانی خارج شدند و روی پرده رفتند؛مثل «مادر قلب اتمی»،«زادبوم»،«پریناز» و «بلوک 9 ،خروجی2». در این میان«خانه دختر» شهرام شاه حسيني وضعيت بهتري نسبت به ديگر فيلم ها داشت و به فروش 2 ميليارد و 850 ميليون توماتي دست يافت.

قدرت نمایی زنان

در دهه اخیر تعداد خانم های کارگردان سینمای ما، رشد چشمگیری داشته است ولی همه این سال ها یک طرف سال 96 یک طرف. در اکران امسال سهم خانم ها از اکران به مراتب بیش از دیگر سال ها بود به طوری که 10 فیلم از کارگردان های زن اکران شد که رکورد قابل توجهی است:«ویلایی ها»منیر قیدی،«فصل نرگس» نگار آذربایجانی،«صفر تا سکو»سحر مصیبی،«پرسه در حوالی من»غزاله سلطانی،«دریاچه ماهی»مریم دوستی، «دخترعمو و پسرعمو»روح انگیز شمس،«مادری» رقیه توکلی و«اسرافیل» آیدا پناهنده فیلم هایی هستند که در طول سال روی پرده رفتند.

رشد انیمیشن و سینمای کودک

سابقه سینمای ما در تولید فیلم های کودک درخشان است اما در سال های اخیر سهم بچه ها از اکران ناچیز بوده. از آن طرف انیمیشن های سینمایی تازه دارد جان می گیرد که نشانه های موفقیت آن را در سال 96 شاهد بودیم. از نیمه دوم سال به بعد شش فیلم برای بچه ها روی پرده رفت. استارت اکران با «قهرمانان کوچک» ساخته حسین قناعت خورد و به فروش 2 میلیارد و 560 میلیون تومانی دست یافت. «دم دراز حقه باز»، «شكلاتي»، «پایان رویاها» و «پینوکیو، عامو سردار و رئیسعلي» دیگر کودکانه های امسال بودند. بهمن ماه «افسانه گل آباد» هم اکران شد که یک موزیکال برای مخاطب کودک و نوجوان است.

برسیم به انیمیشن که برای نخستین بار سه فیلم همزمان روی اکران بودند:«فهرست مقدس»،«راز سیاوش»و«کلیله و دمنه». تازه برای اولین بار یک انیمیشن در بخش سودای سیمرغ جشنواره فجر پذیرفته شد و سند این اتفاق به نام «فیلشاه» خورد. این فیلم در اکران نوروزی روی پرده رفته است.

فیلمسوزی و اکران خارجی

تعداد بالای فیلم های متقاضی اکران و کم بودن سالن ها باعث می شود در یک زمان فشرد کلی فیلم روی پرده برود. نتیجه اش این که سالن و سانس به اندازه کافی به فیلم ها نمی رسد و در نتیجه با فروش های فاجعه بار از اکران کنار می روند. این اتفاق معمولا در نیمه دوم سال رخ می دهد و امسال تا مدت ها محل بحث و نظر و البته اعتراض فیلمسازان بود. آن ها شورای صنفی نمایش را نشانه می رفتند که «بلد نیست آرایش اکران را مدیریت کند.» حتی کار به شکایت قضایی از شورای صنفی و گل کاری در آن هم هم کشیده شد! امسال یک خبر دیگر، ماجرای فیلمسوزی را داغ کرد: اکران فیلم خارجی در سالن های سینمایی. تا مدت ها موافقان و مخالفان درباره این طرح حرف می زدند.

چهره ها چه کردند؟

حمید فرخ نژاد: داشت باورمان می شد که فیلم های حمید فرخ نژاد گیشه موفقی ندارند اما در سال 96 اتفاقی عکس آن رخ داد. دو فيلم روي پرده داشت که «خوب،بد،جلف» نزدیک به 20 و «گشت 2»بیش از 16 میلیارد تومان فروخت تا فرخ نژاد عنوان پولساز ترین بازیگر سال را با 36 میلیارد تومان از آن خود کند.

جواد عزتی: سهم جواد عزتي از اكران96 سه فيلم بود: «آينه بغل» بيش از 20 ميليارد، «اكسيدان» نزديك به 11 ميليارد و «ماجراي نيمروز» بيش از 4 ميليارد تومان فروش داشتند. جمع فروش فيلم هاي جواد عزتي 35 ميليارد است.

رضا عطاران: «نهنگ عنبر؛سلكشن رويا» نزديك 21 ميليارد تومان فروخت تا باور كنيم ستاره بخت رضا عطاران همچنان پرفروغ است. به فیلم مي توان ايرادهاي فراوان وارد كرد اما مخاطبان سينما از آن استقبال كردند و عطارانش را دوست دارند.

مهران مدیری: امید زیادی به رکورد شکنی «ساعت 5 عصر» داشت. با این حال اولین فیلم سینمایی او به 10 میلیارد تومان هم نرسید و با 9 میلیارد و 127 میلیون تومان از اکران خداحاظی کرد.

شهاب حسيني: «امتحان نهايي» و«برادرم خسرو» دو فيلم شهاب حسيني در اكران سال 96 است.«برادرم خسرو» نخستين فيلم احسان بيگلري است كه كمي بيش از دو ميليارد فروش داشت و «امتحان نهايي» دومين تجربه فيلمسازي عادل يراقي محسوب مي شود. فروش اين فيلم از 400 ميليون تومان تجاور نكرد.

لیلا حاتمی: «رگ خواب» بیش از همه به کام لیلا حاتمی بود. او در جشنواره سی و پنجم بخاطر بازی در این فیلم سیمرغ گرفت. در جشن خانه سینما و جشن انجمن منتقدان هم جایزه اش تکرار شد و هت تریک کرد. حاتمی نه تنها در فصل جوایزه خوش درخشید، بلکه نامش به کمک گیشه فیلم «رگ خوب» آمد. فیلم حمید نعمت الله نزدیک به پنج میلیارد فروش داشت.

نوید محمد زاده:«بدون تاريخ، بدون امضا» و «خفه گی» را روی پرده داشت که فروش هر دو جزو شگفتی های سال محسوب می شود و مجموعا 8 میلیارد فروختند. محمد زاده :«بدون تاريخ، بدون امضا» که برای آن سیمرغ مکمل هم گرفته، یکی از بهترین بازی هایش را به نمایش گذاشته است.

بهرام رادان: «زرد» اولين فيلم مصطفي تقي زاده را روی پرده داشت که بعد از «رگ خواب» عنوان دومين فيلم پرفروش غير كمدي را بدست آورد:با فروش 4 میلیاد و 850 میلیون تومان. از رادان «زادبوم» ابوالحسن داودی هم بعد از سال ها توقیف روی پرده رفت که فقط 500 میلیون تومان فروخت.

الناز شاکردوست:«خفه گی» را روی اکران داشت و بخاطر آن تحسین شد. شاکردوست سال 96 در فیلم «سراسر شب» بازی کرد که هیات انتخاب جشنواره فجر آن را نپذیرفت.مدتی بعد سر صحنه«دو طبقه روی پیلوت» دچار سانحه شد و همچنان بخاطر این اتفاق نامش در لابلای خبرها دیده می شود. بازی شاکردوست در تئاتر«گم و گور» هم مورد پسند سخت پسندها واقع شد.

مهتاب كرامتي: در فیلم «ماجان» نقش زنی رنج کشیده در دنیای مردانه را بازی می کند و در نمایش آن موفق عمل کرده است. با اين حال مخاطبان از «ماجان» استقبال نكردند و فيلم كمتر از 100 ميليون تومان فروش داشت.

محمد رضا فروتن: سهم محمد رضا فروتن از اكران امسال يك فيلم بود: «نقطه كور». فيلم در زمان مناسبي هم روي پرده رفت و علاوه فروتن از هانيه توسلي بهره مي برد اما فروش موفقي نداشت. فيلم كمتر از 300 ميليون تومان فروش داشت و اين يعني بازيگر محبوب ما نتوانسته تماشاچي به سالن بكشاند.

پرویز شهبازی:کارگردان خوش سابقه ما که هم محبوب منتقدان بود و هم مخاطبان در سال 96 تبدیل به چهره ای شکست خورده شد. «مالاریا» بعد از دو سال به نمایش در آمد و فقط 183 میلیون تومان فروخت که در بدبینانه ترین حالت نمی شد این رقم را برای گیشه فیلم پیش بینی کرد.

منبع: تبیان