چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۵

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر شب گذشته با معرفی برندگان جایزه باربد در تالار وحدت به کار خود پایان داد.
کد خبر : ۳۹۹۴۸۸

صراط: شنبه 30 دی 1396، سی و سومین جشنواره موسیقی فجر پس از 10 روز برگزاری اجراهای مختلف در سالن‌های تهران، به گام پایانی رسید. مراسم اختتامیه این جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مهمان ویژه این مراسم بود. حجت الاسلام احمد مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، سید محمد مجتبی حسینی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اکبر صفی پور مدیرعامل بنیاد رودکی، فرزاد طالبی مدیر کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد از مهمانان این مراسم بودند.

ارکستر ملی و سالار عقیلی

نخستین اجرای موسیقی در این مراسم به ارکستر ملی اختصاص داشت. فریدون شهبازیان رهبر ارکستر و سالار عقیلی خواننده ارکستربود. ارکستر ملی اجرای خود را با قطعه «جام مدهوشی» از ساخته‌های علی تجویدی آغاز کرد. شعر این قطعه را بیژن ترقی سروده و موسیقی‌اش را فریدون شهبازیان تنظیم کرده است. در ادامه قطعه «ایران» هم اجرا شد. ارکستر در این بخش تنها دو قطعه اجرا کرد.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

در ادامه سیدعباس سجادی به عنوان مجری این مراسم روی صحنه آمد و در ابتدای سخنش یاد و خاطره‌ی درگذشتگان در حادثه نفتکش سانچی را گرامی داشت.

فروش زیاد، موفقیت جشنواره در دوره‌های اخیر است

نخستین سخنران این مراسم حمیدرضا نوربخش رئیس سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر بود. نوربخش در سخنانش از ارائه گزارش درباره‌ی روند برگزاری جشنواره پرهیز کرد و تنها به گفتنِ چند نکته  اکتفا کرد.

نوربخش گفت: مروری بر جشنواره‌های موسیقی فجر در طول بیش از سه دهه گذشته به‌خوبی نشان‌دهنده ظرفیت بی‌بدیل و تمایز آشکار هنر موسیقی با دیگر هنرها در عرصه تولیدات و تأثیرات ژرف و غیرقابل‌انکار آن در همه شئون اجتماعی و فرهنگی است. این ظرفیت بالا در حوزه اقتصادی به‌ویژه در یک دهه اخیر نیز به‌خوبی نمایان شده، به‌طوری که بیش از نیمی از بودجه جشنواره نیز از محل درآمد حاصله از فروش بلیت و اجراهای مختلف آن حاصل شده است.

او تاکید کرد: از دوره سی و یکم جشنواره موسیقی فجر به بعد میزان فروش بلیت اجراهای غیر از پاپ جهشی قابل توجهی پیدا کرد، به‌طوری که در دوره‌های بعدی میزان فروش اجراهای سنتی، تلفیقی و بین‌الملل به سطح فروش بخش پاپ رسید. این اتفاق را باید به‌عنوان یکی از موفقیت‌های مهم در عرصه سیاست‌گذاری و رویکرد ارزشی جشنواره در دو سه دوره اخیر ارزیابی کرد. چرا که در دوره‌های قبل بخش پاپ بیش از 80 درصد درآمد جشنواره را به خود اختصاص می‌داد.

او ادامه داد: نکته دوم لزوم بازنگری مداوم و اصلاح آیین‌نامه‌های داوری و اجرایی و دقت در ارتقا سطح کیفی برنامه‌ها و ارائه راهکاری مناسب و کارشناسی شده برای ترسیم افق‌های بلندتر و والاتر جشنواره است، به‌گونه‌ای که در هر دوره اعتبار و جایگاه جشنواره روند صعودی و بالنده پیدا کند. خوشبختانه در چند دوره اخیر با سعی و تلاش همه همکاران و حمایت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌ویژه علی مرادخانی معاون سابق امور هنری و سید مجتبی حسینی معاون جدید امور هنری همین‌طور دفتر موسیقی، تغییراتی در بخش‌های مختلف از جمله بخش رقابتی و جایزه باربد و به‌ویژه در بخش بین‌الملل جشنواره به‌طور ملموس و مشهود رخ داد. و مخاطبان جشنواره با استقبال گرم خود نشان دادند این رخداد مهم موسیقایی را به‌خوبی رصد می‌کنند. هرگاه در جهت ارتقا کیفی اجراها و برنامه‌ها تغییراتی رخ دهد، جشنواره با استقبال گرم و خوب مردم نیز مواجه خواهد شد.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

نوربخش همچنین گفت: جشنواره موسیقی فجر آیینه تمام‌نما و به‌نوعی کارنامه فعالیت تمام هنرمندان و مجریان هنر موسیقی در همه شاخه‌ها و رشته‌های آن است. از این نظر همه عزیزان و هنرمندان باید در آن سهیم باشند و با مشارکت خود چه از نظر اجرا و چه از نظر فکری و مشورتی در جهت رفع نواقص و معایب آن فعالانه حضور پیدا کنند.

او ادامه داد: جشنواره موسیقی فجر فقط و فقط با نگاه کیفی و ارزیابی فنی و هنری نسبت به ممیزی آثار اقدام می‌کند و هرگز و هرگز مانعی برای حضور هنرمندان خبره و اجرای آثار فاخر نبوده و نیست. قطعاً جذابیت و اقبال مخاطب به اجراها شرط اصلی و لازم شرکت گروه‌ها بوده است، هرچند شرط کافی نبوده و نیست.

مدیرعامل خانه موسیقی در پایان گفت: نکته پایانی خطاب به مسئولان و مدیران خودم به‌ویژه همکارانم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌عنوان متولیان اصلی هنر موسیقی کشور عرض کنم که شریف‌ترین و اصیل‌ترین افراد در حوزه موسیقی فعالیت دارند، چرا که علی‌رغم تمام مشکلات و موانع و تنگ‌نظری‌ها و سختی‌های شایع که از فرط تکرار و استمرار لاینحل مانده و طی چهار دهه گذشته همه از نزدیک با آن‌ها آشنا شده‌اند، همچنان با انگیزه و با عشق وافر خود مشغول به فعالیت و خلق آثار هستند و کماکان به حمایت وزارت ارشاد و حل شدن مسائل و مشکلات از جمله لغو کنسرت‌ها و آزادی فعالیت زنان هنرمند در سراسر کشور، مسئله کپی‌رایت، رونق بخشیدن به صنعت نشر و از همه مهتر روشن شدن تکلیف سیاست‌گذاری‌های کلی موسیقی در سطح کشور و مسائلی از این دست، امیدوار هستند. به نظر می‌رسد برای حل این مسائل وزارت ارشاد باید در سطح دولت و تعامل با دیگر وزارتخانه‌ها و گسترش ارتباطات خود با دیگر نهادهای حکومتی گام‌های بلندتر و مؤثرتری در جهت رفع مشکلات این قشر شریف بردارد.

پس از صحبت های نوربخش لوکا شیارلا هنرمند ایتالیایی روی صحنه آمد و برای حاضران در تالار وحدت به نوازندگی ویلن پرداخت.

در ادامه این مراسم برگزیدگان موسیقی کلاسیک و موسیقی ایرانی معرفی و جایزه باربد به آنها اهدا شد. داوران بخش موسیقی کلاسیک وارطان ساهاکیان، تقی ضرابی و سیاوش ظهیرالدینی بوده‌اند و  نوید افقه، بهداد بابایی، سیامک جهانگیری و مهیار طریحی داوران بخش موسیقی ایرانی بوده‌اند.

برای اهدای جوایز این بخش هوشنگ کامکار، محمد سریر، ایرج راد و وارطان ساهاکیان روی صحنه آمدند.

در بخش آهنگسازی موسیقی کلاسیک

در این بخش لوح تقدیر به خانم پریسا پیرزاده برای نوازندگی در آلبوم وکالیز اهدا شد.(در روزهای قبل که کاندیداهای این بخش معرفی شدند، حضور پریسا پیرزاده در این بخش به عنوان کاندید تعجب برانگیز بود، چرا که پیرزاده در آلبوم «وکالیز» آثار آهنگسازان موسیقی کلاسیک را اجرا کرده است.)

و جایزه باربد در بخش آهنگسازی موسیقی کلاسیک به طور مشترک به علیرضا مشایخی برای آلبوم «سپکتروم» و کارن کیهانی برای آلبوم «باغ بی برگی» تعلق گرفت.

موسیقی معاصر بی کلام

لوح تقدی به احسان ضبحی‌فر برای آلبوم «چهارگان» داده شد.
جایزه باربد در بخش آهنگسازی برای موسیقی معاصر بی کلام به میلاد درخشانی برای آلبوم «نقطه پرگار» تعلق گرفت.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

آهنگسازی موسیقی معاصر با کلام

جایزه باربد در بخش بهترین آهنگسازی موسیقی ایرانی باکلام به کاوه صالحی برای آلبوم «این هم حکایتی است» تعلق گرفت.

خوانندگی در بخش موسیقی معاصر با کلام

جایزه باربد در بخش بهترین خواننده موسیقی معاصر به علیرضا قربانی تعلق گرفت. قربانی پس از دریافت جایزه گفت: از هیات داوران و همه دوستان و بزرگوارانی که در بخش داوری بوده اند تشکر می کنم. هر کدام از این عزیزان از بهترین ها هستند. واقعیت این است که در عرصه هنر چیزی به نام جایزه یا رتبه خیلی اهمیت ندارد. در هنر روح و احساس اهمیت دارد و این برعکس بخش ورزش است که کاملا معیارها فیزیکی است. دوستانی که جایزه می گیرند، خیلی خوشحالی ندارد و دوستانی هم که جایزه نگرفته اند خیلی نباید ناراحت باشند. می دانم که آثار ارزشمندی در سال گذشته پدید آمده که جایشان در اینجا خالی است.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

جشنواره فرصتی برای همدلی اصحاب موسیقی ایرانی است

در ادامه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان سخنران روی صحنه آمد و گفت: موسیقی ایرانی با نمایه‌هایی شناخته می‌شود. موسیقی ایران نمایه‌ای از ملیت و ایرانیت ماست، همان‌گونه که زبان نوا و نمایی از ایرانیت ماست. در فرازوفرود تاریخ، ایران با موسیقی و نواهای موسیقی به حیات خود ادامه داده است. کمتر موسیقی‌دان ایرانی داریم که از مام وطن و برای ایران ننواخته باشد. بزرگان ایرانی از فردوسی و خیام و حافظ و مولانا و سعدی که مفاخر ایران هستند با نوا و آهنگ موسیقی ایران جاودانه شده‌اند و ما صدها و هزاران بیت از این بزرگان را با موسیقی ایرانی شنیده‌ایم و در جان فرو برده‌ایم. موسیقی ایرانی همچنین نوایی و نمادی از مقاومت است. ساز موسیقی ایرانی با کوک جان مردم این سرزمین همراه بوده است، با ناخوشی آن‌ها نواخته است و در روزهای سختی همراه این مردم بوده است. در ایام انقلاب اسلامی و در جوش‌وخروش خیابان‌ها، موسیقی با خیابان‌ها همراه شد، شعر و شعار و موسیقی و مردم باهم درآمیخت و ده‌ها قطعه‌ از دل مردم برآمد و بر جانشان نشست. در ایام دفاع مقدس، این موسیقی ایرانی بود که در این دوره پرحادثه و فرازوفرود حوادث را با خود مقطع بندی می‌کرد. ما فتح خرمشهر را با موسیقی جاودانه "خجسته باد این پیروزی" و چند موسیقی دیگر به خاطر می‌آوریم.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

صالحی ادامه داد: موسیقی ایرانی موسیقی قومیت ماست. همان‌گونه که اقالیم ایرانی در جغرافیای خود چهارفصل پررنگ و رمز است. در این اقالیم چهارگانه موسیقی ایرانی پرورش یافته است و هرکدام رنگ و طعم و بوی خود را دارد و همان‌گونه که جغرافیایی ایران زیباست، موسیقی ایران هم پر ترنم و زیباست. موسیقی ایرانی که در منطقه شرق جهانی زیسته است، نمایه‌ای از عرفان و معنویت شرقی است و عرفان و معنویت شرقی با موسیقی ایرانی پیوندی عمیق ناگسستنی دارد. اگر موسیقی ایرانی را با این نمایه‌ها می‌شناسیم باید قدر این موسیقی را نیز در دیپلماسی فرهنگی خود بدانیم. موسیقی ایرانی می‌تواند بیش از گذشته یادآور عرفان و معنویت ایران اسلامی، ملیت ما و ارزش‌های اخلاقی ما و سبک و فرم خاص موسیقایی باشد که در سده‌های متوالی بزرگان این مرزوبوم گام‌به‌گام پیش برده‌اند و امروز به ما رسانده‌اند.

وزیر ارشاد گفت: جشنواره موسیقی فجر فرصتی است برای حضور نسل‌های متوالی موسیقی از تجربه‌های پیشکسوتان تا خلاقیت‌های جوانان، فرصتی است برای حضور موسیقی جغرافیای متنوع ایران‌زمین از نواحی و اقوام گوناگون، فرصتی برای گونه‌های متنوع موسیقی ایرانی و جهانی و فرصتی برای گفت‌وگوی جهانی از طریق موسیقی است. این فرصت را باید تقویت کرد و بر قوت‌های آن افزود و از ضعف‌های آن کاست. جشنواره فرصتی برای انسجام همدلی و همراهی اصحاب موسیقی ایرانی است. اینک در آغاز راه جشنواره سی و چهارم از بزرگان موسیقی بخواهیم از قوت‌ها و ضعف‌های این رویداد بگویند تا ما استوارتر باشیم. با این نگاه‌ها و پیشنهادها و نقدهاست که سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر ایران پرفروغ‌تر می‌شود.

در ادامه جوایز بخش موسیقی تلفیقی و موسیقی دستگاهی به این شرح به برگزیدگان اهدا شد:

موسیقی تلفیقی بی کلام

جایزه باربد بخش آهنگسازی موسیقی بی کلام به گلنوش صالحی برای آلبوم 10 تیر رسید.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

موسیقی تلفیقی با کلام

جایزه باربد آهنگسازی در بخش موسیقی با کلام - با توجه به نوآوری در فرم و هامونی جدید برای آثار گذشته؛ لوح تقدیر به فرزاد میلانی برای آلبوم نوستالژی نامه اهدا شد.

جایزه باربد برای آهنگسازی در بخش موسیقی با کلام به میلاد درخشانی برای آلبوم «حرف بزن» رسید.

در بخش موسیقی با کلام هیات داوران هیچ کدام از خوانندگان را شایسته دریافت جایزه باربد ندانست.

آهنگسازی موسیقی دستگاهی بی کلام

جایزه باربد در این بخش به قاسم رحیم زاده برای آلبوم «آغاز رود» اهدا شد.

موسیقی دستگاهی با کلام

در این بخش هیات داوران هیچ آلبومی را شایسته دریافت جایزه باربد ندانست.

مجید مولانیا برای آلبوم «در عشق زنده باید» و محمد عشقی برای آلبوم «سرو بالا» تقدیر شدند.

موسیقی دستگاهی با کلام بخش خوانندگی

در این بخش هیات داوران هیچ کدام از خوانندگان را شایسته دریافت جایزه باربد ندانست.

در این بخش سالار عقیلی برای آلبوم «میهن وطنم خوشتر» و وحید تاج برای آلبوم «درعشق زنده باید» تقدیر شدند.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

تفاوت بندبازانِ سیرک و خوانندگان

سالار عقیلی پس از گرفتن جایزه اش گفت: امیدوارم ما هنرمندا با هم خوب باشیم. بهتر است که با هم مهربان تر باشیم تا همدیگر را فقط در مجالس ختم دیدار نکنیم. بهتر است گاهی هم دور هم جمع شویم و به طور حتم با این کار اتفاق های خوبی رخ می دهد. یادم می آید که روزی یکی از دوستانم درباره تفاوت میان هنرمندان روی صحنه و بندبازانی که در سیرک ها برنامه اجرا می کنند، می گفت: «تفاوت شما هنرمندان با کسی که در سیرک بندبازی می کند این است که؛ همه برای آن بندباز دعا می کنند تا به پایین نیافتد، اما خیلی ها آرزو می کنند که شما به پایین کشیده شوید.»

بهترین ناشر

در این بخش «ایران گام» با مدیریت صدرالدین حسین خانی و «پردیس موسیقی معاصر» با مدیریت اردوان جعفریان تقدیر شدند.

جایزه باربد بهترین ناشر موسیقی به موسسه «پرده هنر موسیقی معاصر» با مدیریت امیرعباس ستایشگر رسید.

ستایشگر پس از گرفتن این جایزه خطاب به وزیر ارشاد که برنامه را ترک کرده بود، گفت: این روند مثبت دفتر موسیقی را دیدند و با ثباتی که در دفتر موسیقی دیدند به ما اجازه دادند این روند را ادامه دهیم. در این دو سال یکی از بهترین تعاملات بین ناشران و دفتر موسیقی را شاهد بودیم.
امیرعباس ستایشگر مسئول بخش پژوهش در سی و سومین جشنواره موسیقی فجر بود. او همچنین در انتخاب گروه های حاضر در جشنواره نقش داشته است.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

آهنگسازی موسیقی پاپ

جایزه باربد بهترین آهنگسازی و تنظیم بخش پاپ به کاوه یغمایی «ناگهان رفته» تعلق می گیرد.

خوانندگی موسیقی پاپ

جایزه باربد بهترین خواننده موسیقی پاپ به مهدی یراحی برای آلبوم «آینه قدی» رسید.

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

موسیقی نواحی

در این بخش شهباز شاهینی برای آلبوم میخک بند تقدیر شد. همچنین از فوزیه مجد تقدیر شد.

برگزیدگان بخش رسانه

خبرنگار موسیقی خبرگزاری مهر علیرضا سعیدی
سما بابایی از سایت موسیقی ما
هدی شاه رضایی از برنامه رادیویی مترونُم م
نیوشا مزیدآبادی از روزنامه اعتماد
امیرحسین ثقفی از برنامه چراغ از رادیو تهران
بهزاد حقیقت تهیه کننده برنامه خیابان در شبکه جام جم
سایت موسیقی نوا

گزارش کامل اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر+تصاویر

برگزیدگان جایزه باربد با بررسی و ارزیابی آثار موسیقی از مهر 95 تا مهر 96 انتخاب شده‌اند.

مظفر شفیعی، هوشنگ کامکار، بهروز وجدانی، محمد سریر، فاضل جمشیدی، محمدحسین ایمانی خوشخو، میلاد کیایی، کارن کیهانی، مهدی یراحی، رضا شایسته، احسان تارخ، داود گنجه ای، حسین علیشاپور، احسان عبدی پور، میلاد درخشانی، محسن رجب پور، محمدرضا چراغعلی، ناصر ایزدی، پوریا اخواص و وحید تاج برخی از چهره‌هایی بودند که در مراسم اختتامیه سی‌وسومین جشنواره موسیقی فجر حضور داشتند.