شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۸ مهر ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۵

گره‌ایران باعربستان راهاشمی باز می‌كند؟

گره بحران رو به افزایش كنونی نیز به گونه‌ای است كه جز در عالی‌ترین سطوح دو كشور بازشدنی به نظر نمی‌رسد. ضمن آنكه در میان دیپلمات‌های میانی دو طرف نیز چنین منفذ و مجرایی را سراغ نمی‌توان گرفت. اكبر هاشمی‌رفسنجانی از دوستان ملك عبدالله بن عبدالعزیز محسوب می‌شود. او سال‌ها پیش و زمانی كه احتمال در دستور كار قرار گرفتن سیاست‌های منطقی‌تر از سوی آمریكا در منطقه وجود داشت، به یك روزنامه عربی گفته بود: شخص ملك عبدالله می‌تواند میانجیگر خوبی باشد.
کد خبر : ۳۹۲۰۹

به گزارش صراط، شرق در سرمقاله خود نوشت: اتهام ادعایی واشنگتن علیه تهران شامل دو بخش است؛ نخست تلاش برای ترور سفیر پادشاهی سعودی و دوم طرح‌ریزی بمب‌گذاری در سفارت اسراییل. یك هفته پس از اوج گرفتن كارزار رسانه‌ای و دیپلماتیك، بخش دوم اتهام اگر نگوییم كلا تا حد زیادی از دستور كار خارج شده است. اكنون رسانه‌ها و دولتمردان آمریكایی یكصدا از لزوم افزایش فشار بر جمهوری اسلامی به اتهام تلاش برای ترور عادل الجبیر، سفیر ریاض در واشنگتن سخن می‌گویند. شكواییه‌ای نیز در همین راستا به شورای امنیت سازمان ملل متحد تسلیم شده كه عربستان مدعی نخست آن است. بخش دوم اتهام ادعایی یعنی طرح‌ریزی انفجار سفارت اسراییل، مسكوت مانده و عملا به بایگانی سپرده شده است. اكنون اسراییل سكوت توأم با رضایت پیشه كرده و كارزار دیپلماتیك علیه تهران را سیاستمدارانه به نظاره نشسته است. اگر تهران در روزهای آینده نتواند ابتكار عمل را به دست بگیرد و بازی را بر هم بزند، تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌ها یكی از گزینه‌های محتمل به نظر می‌رسد. مساله مهم‌تر اما، ژرف‌تر شدن شكاف میان دو سوی خلیج‌فارس است. خاندان سعودی اكنون قدیمی‌ترین سلسله در قدرت باقی‌مانده در سراسر خاورمیانه به شمار می‌روند و حكومت دیرسال بر حجاز همراه با دسترسی به درآمد بیكران نفتی، زعامتی ویژه برای آنان نزد اعراب به ارمغان آورده است. در چنین شرایطی عدم مدیریت به موقع بحران و تعلل در مهار سطح رو به تزاید تنش میان تهران و ریاض می‌تواند مساله را به سرعت از چارچوب منطقی و قابل حل خارج كرده و به مناقشه‌ای عربی - ایرانی تبدیل كند. ناگفته پیداست هدف طرف آمریكایی از بزرگنمایی بخش نخست اتهام ادعایی خود علیه تهران و چشم‌پوشی زیركانه از آن بخش از ادعا كه به اسراییل مربوط می‌شود نیز همین است.

كاخ سفید به خوبی می‌داند كه ایراد اتهام طرح‌ریزی بمب‌گذاری در سفارت اسراییل، در خاورمیانه عربی كمتر خریدار دارد و هرگز نمی‌تواند افكار عمومی را علیه كشور مورد اتهام بسیج كند. در مورد عربستان سعودی اما ماجرا از بیخ و بن متفاوت است.

اكنون پرسش اصلی این است؛ تهران چه باید – بخوانید می‌تواند - بكند؟ یك پاسخ همان است كه این روزها كم و بیش از زبان دولتمردان و سیاستمداران ایرانی شنیده و به دست‌شان اجرا شده است. این یعنی تكذیب و ضد حمله رسانه‌ای و دیپلماتیك علیه آمریكا در كنار فرستادن پالس‌های مثبت و آشتی‌جویانه به عربستان.

پاسخ پیش‌گفته و اجراشده گرچه لازم است اما در شرایط كنونی به هیچ روی كافی نیست. به زبان دیگر این همه آن چیزی نیست كه می‌توانیم – بخوانید باید – انجام بدهیم.

در كنار ادامه این تلاش‌ها و كوشش برای در اختیار گرفتن ابتكار عمل دیپلماتیك، باز كردن مجراها و منفذهای دیپلماسی خصوصی نیز باید در دستور كار قرار بگیرد. نخستین هدف جدا كردن عربستان سعودی از آمریكاست.

گره بحران رو به افزایش كنونی نیز به گونه‌ای است كه جز در عالی‌ترین سطوح دو كشور بازشدنی به نظر نمی‌رسد. ضمن آنكه در میان دیپلمات‌های میانی دو طرف نیز چنین منفذ و مجرایی را سراغ نمی‌توان گرفت. اكبر هاشمی‌رفسنجانی از دوستان ملك عبدالله بن عبدالعزیز محسوب می‌شود. او سال‌ها پیش و زمانی كه احتمال در دستور كار قرار گرفتن سیاست‌های منطقی‌تر از سوی آمریكا در منطقه وجود داشت، به یك روزنامه عربی گفته بود: شخص ملك عبدالله می‌تواند میانجیگر خوبی باشد. اكنون شاید زمان آن باشد كه میانجی سابق خود مورد خطاب قرار بگیرد.

از سوی دیگر رابطه میان هاشمی‌رفسنجانی و پادشاه عربستان سعودی در سطحی است كه یكی به هنگام بیماری دیگری، خود را ملزم و مجاز به احوالپرسی شخصی و تلفنی می‌بیند (كمتر از یك‌سال پیش، احوالپرسی هاشمی و آرزوی دیدار در حرمین شریفین از سوی ملك عبدالله). هاشمی همچنین سه سال پیش 10روز میهمان پادشاه سعودی بود (بهانه سفر شركت در كنفرانس «گفت‌وگوی اسلام» بود و دستاورد آن كاهش تنش میان دو كشور پس از جنگ 33روزه لبنان و نیز حل برخی مشكلات مربوط به زایران ایرانی). به این فهرست می‌توان چندین نمونه دیگر افزود. اینجا خاورمیانه است. جایی كه روابط شخصی میان سیاستمداران، گاه همسنگ الزامات دیپلماتیك بر امكان یا امتناع وقوع یك رویداد تاثیرگذار است. یك روزنامه‌نگار عرب روزگاری نوشت سخن گفتن از رابطه میان دولت‌های عرب بیهوده است، همه آنچه وجود دارد، رابطه میان دولتمردان است. اگر چنین است كه هست، چرا جمهوری اسلامی از این امكان استفاده نكند. هاشمی هنوز هم می‌تواند مرد عبور از بحران باشد. 

نظرات بینندگان
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۳۸ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۵
۱۰
بازم مگر همین هاشمی مظلوم بتواند خرابکاری های دستگاه دیپلماسی رو درست کند
اصغر
|
United States of America
درود بر اکبر رفسنجانی ، ابر مرد ایران زمین ، ناجی این سرزمین
اقاي دل
|
United States of America
با درود شما آدم لعنتي درست نميشه...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۱۰
۵
بی خیال خرابکاری نکنه نمی خواد درست کنه
عبدالکریم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۳ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۶
۴
............... صراط
واقعا بعد از اون مرگ بر ..............یا- بازم روتون میشه اسمشو بیارین؟
م
|
Netherlands
|
۱۴:۰۵ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۳
۶
بله شک نکنید چون اگر شک کنید اشتباه کردید
ناشناس
|
Kazakhstan
|
۱۴:۳۲ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۱۰
۴
بابا میرحسین و خاتمی که بهتره زمان فتنه کلی این ......... ها بهشون پول دادند تازه میتونید از بنی صدر هم کم بگیرید یا بختیار هم بد نیست حالا که این عبدالشیطان شیعیان رو در بحرین و یمن میکشه ما هم بریم دست بوسی بخاطر بازی کثیف امریکا.ذهی خیالی باطل.
ناشناس
|
Kazakhstan
|
۱۹:۵۰ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۹
۴
میرحسین یا کروبی چطور ؟ بختیار و بنی صدر هم خوبه!ملک عدالشیطان ادم میکشه و ما هم از ترس امریکا بریم دست بوسی این جانی!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۹ - ۲۸ مهر ۱۳۹۰
۱۱
۵
چرا نمی خواهید قبول کبید که ................. یک ..................... است ایشان حتی نمیتواند دختر خود را کنترب کند چه رسد به شاه غربستان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
تو ديگه خيلي عتيقه اي . ها............. .................. دنيا حساب مي كنه . ولي شما .............. اگر حنجره تان را پاره كني كسي ككش هم نمي گزد .
علي
|
Iran (Islamic Republic of)
................. ما كه داريم با اين نظرات سخيف دوزخ رو واسه خودمون آماده مي كنيم!
عزيز برادر يك مسلمان با طناب سياست ........... خودشو روانه جهنم نمي كنه
اقاي دل
|
Iran (Islamic Republic of)
سلام...جسارتا ...مقدس كه ميگن شماييد...
دين انزوا مال شما...دين سياسي مال ما
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۰ - ۳۰ مهر ۱۳۹۰
۹
۱
هیچکاری نکنید چون ملک عبدالله مرده انشائالله در حین مراسم عرفات خبر مرگش میاد ازطرف من حقیر به مسولان ایران اینو حتما بگیدوتمام این طوطئه هابرای زمان خریدنه تاجایگزین کنند وایران رو از دخالت بازدارند.
رضايي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۱ - ۳۰ مهر ۱۳۹۰
۹
۱
در مراسم حج سال 66 بو كه در مراسم برائت از مشركين رژيم فاسد و وابسته سعودي دهها حاجي زن و مرد و پير و جوان را بدستور امريكاي جنايت پيشه به خاك و خون كشيد تا مراسم برائت اجرا نشود . پس از آن با وجود اينكه غرامت اعلام برائت از مشركين در بيت الله الحرام در حضور همه مسلمانان با خون حجاج شهيد پرداخته شده بود همين آقاي ................ با ناديده گرفتن خون هاي بناحق ريخته شده حجاج موافقت كرد كه مراسم در منا و عرفات زير جادر ها برگزار شود تا آن اثر حياتبخشي خود را نداشته باشد در واقع به خواست مقامات غاصب سعودي تن داد .در حاليكه بهاي اجراي مراسم برائتاز مشركين در خانه خدا پرداخت شده بود و آنها نمي توانستند هر سال حجاج را بخاك و خون بشكند با اين همه زرنگي اش با يك بلوف مقامات سعودي جا زد و پذيرفت كه مراسم را در بيرون از مكه انجام دهند بصورت رفع تكليف حالا چه اميدي براي بهبود روابط با حجاز وجود دارد . تنها راه بهبود روابط عنوان كردن طرح امام خميني است كه فرمودند اداره امور حرمين شريفين بايد از يد آل سعود پليد و خونريز خارج و به دست شوراي متشكل از عموم مسلمانان سپرده شود. رژيم آل سعود گلوي امت اسلامي را گرفته و مانع فرياد آنان بر سر ستمگران و متجوازان شده است و به هزار و يك دليل لياقت خادمي حرمين شريفين را ندارد . مسلمانان بايد خود امور اداره مهبط وحي را بعهده بگيرند .
فروزان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۰ - ۳۰ مهر ۱۳۹۰
۸
۱
ظاهرا اینطور که از فضای سیاسی کشور بر می آید ، طرفداران آیت الله رفس... دست بردار نیستند و هنوز که هنوز است برای بازگشت ایشان به صندلی قدرت برنامه ریزی می کنند.

جالب اینجاست ، چند روز پیش که با یکی از طرفداران آیت الله رفس..... صحبت می کردم ، ضمن آنکه سعی می کرد خود را به شدت دموکرات و طرفدار چرخش قدرت و محدود کردن ریاست یک قوه به حداکثر هشت سال نشان دهد ، از طرف دیگر می گفت: حضرت آیت الله رفس...... فقط 16 سال در راس قدرت بود! بنابراین بهتر است که دوباره حضرت آیت الله رفس...... قدرت را باز پس بگیرد تا پروژه ناتمام خود را به پایان برساند؟؟!! بخصوص اینکه حضرت آیت الله رفس.... روابط ویژه ای با عربستان دارد.