پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۱

ماجرای ۹۴۱هزار میلیاردی که از بانک‌ها خارج شد +نمودار

در حالی مسئولان دولت یازدهم در سه سال گذشته همواره تسهیلات ۴۵هزار میلیارد تومانی به مسکن مهر را عامل همه بدبختی‌های اقتصاد و تورم معرفی می‌کردند که در این مدت ۹۴۱هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی پرداخت شد.
کد خبر : ۳۰۳۱۶۵
صراط: با گذشت حدود سه سال از آغاز به کار دولت یازدهم و در حالی که نفسهای دولت تدبیر و امید برای پایان فعالیت به شماره افتاده، هنوز طرح مسکن مهر از سوی مسئولان مورد تفقد قرار می‌گیرد. رئیس‌جمهوری، وزیر اقتصاد، وزیر راه و شهرسازی، رئیس کل بانک مرکزی و... همه و همه از سال 92 تاکنون با شدت هرچه تمام‌تر بر مسکن مهر تاخته‌اند و این طرح را عامل تشدید نقدینگی و تورم چهل و چند درصدی کشور معرفی کرده‌اند که نمونه‌هایی از آن در ادامه می‌آید؛

به گزارش تسنیم، حسن روحانی رئیس جمهور: "دیدید که یک تصمیم گیری برای مسکن مهر چه بلایی بر سر کشور آورد، چطور پول چاپ کردند، هر پولی که در تاریخ ایران چاپ شده بود چهل و چند درصد آن توسط بانک مرکزی چاپ شد، یعنی بانک مرکزی 45هزار میلیارد چاپ کرد و در اختیار بانک مسکن قرار داده است".

علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد: «ساخت مسکن ارزان‌قیمت برای عامه مردم مقدس است و همه ما وظیفه داریم در این مسیر حرکت کنیم اما متأسفانه برای تولید مسکن ارزان‌قیمت به رشد نقدینگی و منابع بانک مرکزی متوسل شدیم. اگر بگوییم چیزی حدود نیمی از کل پایه پولی و نقدینگی کشور به مسکن مهر مربوط می‌شود شاید تعجب‌آور باشد که برای تحقق یک هدف مقدس ما به یک ابزار نامناسب متوسل شدیم".

عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی: "مسکن مهر مزخرف است، مسکن مهر عامل تورم 45درصدی اقتصاد است. مسکن مهر طرح پوپولیستی است. مسکن مهر خانمان‌برانداز است".

ولی‌الله سیف رئیس‌کل بانک مرکزی: "متأسفانه مسکن مهر با شیوه تأمین منابع مالی غلط بنا شده و این طرح در اقتصاد کشور آثار نامطلوبی به‌دنبال داشته است".

به گزارش تسنیم، طی سه سال اخیر از عالی‌ترین مقام دولت یازدهم تا مدیران رده‌میانی و حتی پایین‌تر از آن همواره طرح مسکن مهر را به‌انحای مختلف مورد بی‌مهری قرار داده‌اند. پرداخت 45هزار میلیارد تومان به پروژه‌های مسکن مهر "پیراهن عثمانی" شده که دولتی‌ها گاه و بیگاه آن را عامل همه بدبختی‌های اقتصادی کشور معرفی می‌کنند. در این بین دولتی‌ها گویا خود را به‌خواب زده‌اند و هیچ حرفی از پرداخت چندبرابری تسهیلات بانکی طی سه سال اخیر نمی‌زنند.

بر اساس آمار رسمی بانک مرکزی در سال 92 بیش از 236هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط بانکها در حوزه‌های مختلف اقتصادی پرداخت شد. سهم بخش مسکن از کل تسهیلات پرداخت شده در این سال 28هزار و 700 میلیارد تومان بوده است.

در 12 ماه سال 93 نیز تسهیلات پرداختی از سوی بانکها با رشد حدود 44درصدی نسبت به سال 92 به حدود 341هزار میلیارد تومان افزایش یافت. در این سال سهم بخش مسکن و ساختمان از کل تسهیلات حدود 40هزار میلیارد تومان بوده است.

در 12 ماه سال 94 نیز کل تسهیلات پرداخت شده از سوی بانکها حدود 417هزار میلیارد تومان بود که درمقایسه با تسهیلات پرداختی سال 93 حکایت از رشد حدود 22.2درصدی دارد. سال گذشته سهم بخش مسکن از تسهیلات پرداختی حدود 43هزار میلیارد تومان بود که در مقایسه با رقم سال 93 حاکی از رشد 7درصدی است.

نمودار زیر مقایسه آمار تسهیلات مسکن مهر را با آمار کل تسهیلات بانکی پرداخت شده، آمار تسهیلات مسکن بانک‌ها و آمار تسهیلات بانک مسکن در سه سال اخیر را نشان می‌دهد.

ماجرای ۹۴۱هزار میلیاردی که از بانک‌ها خارج شد +جدول

ماجرای ۹۴۱هزار میلیاردی که از بانک‌ها خارج شد +جدول

ماجرای ۹۴۱هزار میلیاردی که از بانک‌ها خارج شد +جدول

بررسی آمار بانک مرکزی حکایت از آن دارد که بانک‌ها در دولت یازدهم حدود 20 برابر (افزایش 1191درصدی) تسهیلات مسکن مهر به بخشهای مختلف اقتصادی تسهیلات پرداخت کرده‌اند و حدود 2.5 برابر مسکن مهر هم در این دولت تسهیلات مسکن پرداخت شده است.

در این شرایط مشخص نیست چرا مسئولان دولتی همچنان سیبل بهتری از مسکن مهر برای نقدهای سیاسی پیدا نکرده‌اند، به‌گواه بسیاری از کارشناسان و دست‌اندرکاران اقتصادی اگر دولت یک درصد کل تسهیلات پرداختی سه سال اخیر را به پروژه‌های نیمه‌تمام این طرح اختصاص می‌داد، پرونده مسکن مهر خیلی زودتر از این بسته می‌شد.

متأسفانه شماری از مسئولان مستقیم مسکن و ساختمان به‌جای چاره‌اندیشی برای رکود سرسام‌آور مسکن به فکر تغییر و تحولات دلخواه خود هستند و هیچ توجهی به وظیفه قانونی خود در خانه‌دار کردن قشر کم‌درآمد جامعه ندارند، آنها فقط مسکن مهر را مورد انتقاد شدید قرار می‌دهند، بی‌آنکه طرحی جایگزین برای آن داشته باشند.
برچسب ها: بانک مسکن مهر صراط