جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۶

سفر کامرون به عربستان لغو شد

نخست‌وزیر انگلیس تحت فشار احزاب داخلی به دنبال اعدام دسته‌جمعی ۴۷ نفر از جمله روحانی شیعه در عربستان، مجبور شد برنامه سفر خود به ریاض را لغو کند.
کد خبر : ۲۷۸۸۴۹

صراط:  نخست‌وزیر انگلیس تحت فشار احزاب داخلی به دنبال اعدام دسته‌جمعی ۴۷ نفر از جمله روحانی شیعه در عربستان، مجبور شد برنامه سفر خود به ریاض را لغو کند.

«دیوید کامرون» نخست‌وزیر انگلیس تحت فشار احزاب داخلی انگلیس برای تجدیدنظر در رابطه با عربستان، برنامه سفر خود به ریاض را لغو کرد.

روزنامه انگلیسی «فایننشال‌تایمز» گزارش کرد، کامرون به عنوان بخشی از تلاش دیپلماتیک برای بستن قراردادهای دفاعی به ارزش میلیاردها پوند، در صدد بود که به عربستان سفر کند اما بعد از آنکه اعدام شیخ «نمر باقر النمر» روحانی شیعه در عربستان به همراه ۴۶ نفر دیگر موجی از اعتراضات به نقض حقوق بشر را برانگیخت، کامرون مجبور به لغو این سفر شد.

پیش از نخست‌وزیر انگلیس قرار بود قبل از پایان سال ۲۰۱۵ یا اوایل سال جاری میلادی به عربستان سعودی سفر کند که البته انتقادات انگلیس از سابقه حقوق بشر عربستان، تاحدودی روابط دو کشور را تیره و تار کرده بود و بعد از اعدام روحانی شیعه در عربستان، شانس دیدار مقامات انگلیسی از عربستان حتی کمتر از قبل شده است.

یکی از مقامات ارشد دفتر نخست‌وزیری انگلیس اعلام کرد که کامرون در حال حاضر برنامه‌ای برای سفر به عربستان ندارد اما تأکید کرد که این به دلیل آن است که کامرون می‌خواهد قبل از برگزاری آتی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، درباره شرایط عضویت انگلیس در این اتحادیه مذاکره کنند و بر روی آن موضوع تمرکز کند.

تصمیم به لغو سفر نخست‌وزیر انگلیس به عربستان در حالی صورت گرفته است که به دنبال اعدام دسته‌جمعی 47 نفر به ویژه شیخ «نمر باقر النمر»، «تیم فارون» رهبر حزب لیبرال دموکرات انگلیس، نزدیکی روابط انگلیس و عربستان را چاپلوسی دانست و رهبر حزب کارگر نیز خواستار پایان همکاری قضایی با ریاض شد.

این محافل سیاسی انگلیس همچنین خواستار قطع حمایت انگلیس از عربستان سعودی بعنوان رئیس پنل شورای حقوق بشر سازمان ملل شدند.

اعتراض شیخ نمر موجی از اعتراضات را در سراسر دنیا به ویژه جهان شیعه و ایران به همراه داشت و عربستان در واکنش به اعتراضات مقابل سفارت خود در ایران، روابط دیپلماتیکش با تهران را قطع کرد.

فارون تأکید کرد: «دولت عربستان به صورت سیستماتیک، حقوق بشر را نقض می‌کند. آنها نمی‌توانند رئیس کمیته‌ای از سازمان ملل باشند که حقوق اصولی و بنیادین را محافظت می‌کند. انگلیس و کشورهای دیگر نمی‌توانند با علم به آنکه افراد در عربستان سعودی تحت پیگیرد قرار می‌گیرند و اعدام می‌شوند، در جلساتی شرکت کنند که کشور عربستان به قضاوت درباره حقوق بشر کشورهای دیگر می‌پردازد».

وی افزود: آنها باید یا استعفا دهند یا مجبور به استعفا شوند. آنها (عربستان) شایستگی حفظ این نقش و سمت را ندارند».

از طرف دیگر «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر از ارتباط انگلیس با عربستان به شدت انتقاد کرد. «اندی اسلاتر» وزیر حقوق بشر سایه نیز روابط دو کشور را محکوم کرد و خطاب به «مایکل گوو» وزیر دادگستری انگلیس نامه‌ای نوشت و از او خواست که تأیید کند مذاکرات درباره همکاری قضایی با سعودی‌ها ادامه دارد و خواستار توقف فوری همکاری قضایی با عربستان شد.

«جنکینز» که تا پایان 2015، سفیر انگلیس در ریاض بود، تأکید کرد که هدف اعدام دسته‌جمعی در عربستان، فرستادن سیگنال به ایران، آمریکا و همچنین سیگنال داخل عربستان بوده است.

وی درباره پیامی که عربستان با این اعدام‌ها می‌خواسته ابلاغ کند، ادامه داد: لزوماً این پیام ابلاغ شده است که سعودی‌ها قصد ندارند تحت امر و نهی کسی باشند. ما مداخله ایران در امور خود را رد می‌کنیم و مقابل هر آنکه فکر می‌کند ایران یک مأمور نفوذ داخل کشور ما است و خواستار انحلال پادشاهی عربستان است می ایستیم.

منبع: فارس