روزنامه دولتی ایران برخلاف واقعیتهای مذاکرات و توافق ادعا کرد توافق وین براساس اعتماد متقابل شکل گرفته است.
این روزنامه در یادداشتی نوشت: مذاکرات هستهای در ژنو از این حیث دستاوردی بزرگ تلقی میشود که ایران بالاخص توانست گروه 5+1 را متقاعد کند که یگانه راه برون رفت از بحران، رضایت دادن به راهحلی است که متضمن منافع هر دو طرف باشد و طبیعی است که چنین وضعیتی نیازمند عنصر کلیدی «اعتماد» است. از این منظر ویدئوی منتشره از سوی وزیر خارجه کشورمان و تأکید وی بر خطرهای امنیتی کنونی جهان علیه «ما» (و نه من یا تو) اقدامی هوشمندانه و درست برای برجستهکردن منافع مشترک بود و حالا نوبت سایر نهادهای حاکمیتی است که با تقویت «عنصر اعتماد» تیم مذاکرهکننده را در نوع روش دقیق و منطقی که انتخاب کرده است، یاری دهند.
برخلاف این ادعا، مقامات آمریکایی از باراک اوباما گرفته تا جان کری، وندی شرمن، سوزان رایس و... بارها به عنوان یک رویکرد استراتژیک تصریح کردهاند که مذاکره و توافق با ایران نه براساس «اعتماد» بلکه مبتنی بر راستیآزمایی است و آمریکا کمترین اعتمادی به ایران ندارد. به تعبیر دیگر آنها تصریح میکنند که در این توافق، به چشم متهم به ایران نگاه میکنند و خود را در جایگاه قاضی و مدعیالعموم میپندارند و متأسفانه بخشهایی از توافق نیز این توهم را در آمریکاییها گسترش میدهد.
اعتماد یکسویه به طرف دعوا که خود را در موضع مخاصمه میبیند، غفلت در برابر دشمن بیدار است و نتیجهای جز شبیخونی که دکتر مصدق از آمریکاییها دریافت کرد، به دنبال ندارد.
گفتنی است برخی مقامات آمریکایی از جمله اوباما طی روزهای اخیر اعلام کردند با وجود توافق گزینه نظامی روی میز است.