چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۸ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۰

شرط آرژانتین برای ادامه تحقیقات پرونده آمیا

وزیر خارجه آرژانتین ضمن اشاره به‌اینکه تفاهم‌نامه ایران و کشورش در رابطه با پرونده آمیا موفقیتی دیپلماتیک برای آنان محسوب می‌شود تأکید کرد که ادامه تحقیقات پیرامون این پرونده تنها با به اجرا درآمدن تفاهم‌نامه مذکور میسر خواهد شد.
کد خبر : ۲۳۶۳۳۷
صراط: وزیر خارجه آرژانتین ضمن اشاره به‌اینکه تفاهم‌نامه ایران و کشورش در رابطه با پرونده آمیا موفقیتی دیپلماتیک برای آنان محسوب می‌شود تأکید کرد که ادامه تحقیقات پیرامون این پرونده تنها با به اجرا درآمدن تفاهم‌نامه مذکور میسر خواهد شد.

به نقل از «ته‌لام»، «هکتور تیمرمن» وزیر امور خارجه آرژانتین طی سخنانی از طریق تلویزیون ملی این کشور در روز گذشته اعلام کرد که برای ادامه یافتن مسیر تحقیقات، پیرامون پرونده انفجار مرکز یهودیان (آمیا)، به اجرا درآمدن تفاهم‌نامه موجود بین ایران و آرژانتین که قطعا موفقیتی دیپلماتیک برای هر دو کشور محسوب می‌شود، امری الزامی به شمار می‌رود؛ چراکه در این راستا امکان سفر قاضی آرژانتینی پرونده به ایران برای بازجویی از مظنونان نیز وجود دارد و اگر غیر از این اجرا شود حقوق قربانیان و اشخاصی که ما به آن‌ها متعهد هستیم پایمال می‌شود.
 
«تیمرمن» در ادامه سخنانش در حالی که حملات و تهاجمات اپوزیسیون داخلی علیه «کریستینا فرناندز» رئیس جمهور کشور را به دلیل امضای تفاهم‌نامه با ایران مورد انتقاد قرار می‌داد، تأکید کرد که ذهنیت منتشر شده مبنی بر سرپوش نهادن مقامات آرژانتینی بر اتهام مظنونان ایرانی از سوی اعضای صندوق کرکس بوده و به وسیله آن‌ها انتشار یافته است.
 
«تیمرمن» در این رابطه تصریح کرد: ما بارها بیانیه‌های گوناگونی را به منظور برپایی مذاکرات با ایران و اینکه گفت‌وگو بهترین راه برای رسیدن به حقیقت است در مجامع بین‌المللی ارائه کردیم که مورد حمایت‌های بسیاری قرار گرفت، در نتیجه همه این اقدامات در نهایت موفق به کسب نتیجه و امضای تفاهم‌نامه شدیم، ولی مسئله غیر قابل باور در این راستا اتفاقی بود که پس از دستیابی به این تفاهم‌نامه پدید آمد، اتفاقاتی که وانمود می‌کرد «نستور کرشنر» و «کریستینا فرناندز» پرونده آمیا را در کنار پرونده مربوط به حق حاکمیت جزایر مالویناس قرار داده‌اند.
 
وی در این بخش از سخنان خود خاطرنشان کرد که در نخستین لحظات انتشار خبر امضای تفاهم‌نامه از طریق صفحه شخصی «فرناندز» در سایت توئیتر وی سریعا مورد حمله قرار گرفته است، در حالی که بسیاری از رهبران قدرت‌های جهان که در این جلسه حضور داشته و آن را نیز امضا کردند در همان روز از طریق همین شبکه اجتماعی اعلام کردند که امروز فرم خوبی از ارتباطات و مذاکرات در کل جهان شکل گرفت.
 
این در حالی است که اپوزیسیون آرژانتین همین فرم ارتباطاتی را نوعی حمله و اقدام تهاجمی قلمداد کرده و با آن مخالفت کرده است؛ چراکه به گفته «تیمرمن» اعضای اپوزیسیون نمی‌توانند موفقیتی دیپلماتیک را از سوی دولت «فرناندز» به رسمیت بشناسند.
 
وزیر امور خارجه آرژانتین در طول این برنامه متذکر شد که بدون شک پیش از مرگ «آلبرتو نیسمن» دادستان ویژه پرونده آمیا، ذهنیت انتشار یافته بین مخالفان مبنی بر سرپوش نهادن دولت آرژانتین بر اتهام مظنونان ایرانی و همکاری با این کشور از سوی عاملان صندوق کرکس می‌باشد.
 
«تیمرمن» در این مورد افزود: بدین منظور جلسات گوناگونی بدون هیچ دلیل موجهی با حضور شخصیت‌های مختلف آرژانتینی در کشور برپا شده و راست‌گرایان افراطی در ایالات متحده آمریکا نیز شروع به حمله علیه کشورهایی از منطقه آمریکای لاتین کردند که دارای دولت‌های محبوب و مردمی بودند و در این راه با ادعای این که کشورهای مذکور در طول پرونده آمیا شریک و همدست ایران هستند علیه آن‌ها مبارزات انتخاباتی شدیدی به راه انداختند.
 
این مقام آرژانتینی در ادامه افزود: پس از دستیابی به تفاهم‌نامه گفته شده و امضای آن از سوی بسیاری از قدرت‌های جهان حتی پاپ نیز نسبت به آن ابراز خوشحالی کرده و بیان کرد: من نیز رسیدن به این موفقیت را جشن می‌گیرم؛ چرا که برای حل اختلافاتمان مجبور هستیم به مذاکره نشسته و به توافق‌نامه‌ای دوجانبه و صلح‌آمیز دست پیدا کنیم.
 
تفاهم‌نامه بین ایران و آرژانتین در سال 2013 از سوی مقامات 2 کشور به رسمیت شناخته شده و مورد امضا قرار گرفت. براساس این یادداشت تفاهم قاضی آرژانتینی پرونده انفجار مرکز یهودیان در «بوینوس آیرس» پایتخت این کشور موسوم به پرونده آمیا می‌تواند به تهران سفر کرده و پیرامون این مسئله مظنونان ایرانی را مورد بازجویی قرار دهد؛ چراکه طبق قانون اساسی آرژانتین دادگاه این کشور اجازه مجازات و صدور حکمی را در صورت غیبت متهم دارا نمی‌باشد.
 
«تیمرمن» در پایان سخنانش اذعان داشت: متقاعد کردن ایران برای پذیرش این تفاهم‌نامه کار ساده‌ای نبود چون مقامات این کشور باید می‌پذیرفتند که قاضی ما به تهران سفر کند و از شهروندان ایرانی که از مظنونان این حادثه به شمار می‌روند بازجویی کند، امری که تنها راه‌حل پیشبرد پرونده آمیا و اتمام آن به شمار می‌رود.
 
آرژانتین اظهارات مداخله‌جویانه آمریکا علیه این کشور را رد کرد
 
«هکتور تیمرمن» در طول سخنان خود در تلویزیون ملی آرژانتین سخنان اخیر «روبرتا جاکوبسن» معاون وزیر امور خارجه آمریکا در رابطه با مسائل آمریکای لاتین را در مورد رفتار سیاسی و اقتصادی دولت کشور خود رد کرده و آن‌ها را تنها اظهاراتی مداخله‌جویانه از سوی واشنگتن قلمداد کرد.
 
«تیمرمن» در ادامه تأکید کرد که آرژانتین برخلاف ایالات متحده آمریکا عادت به دخالت در امور داخلی سایر کشورهای جهان را ندارد، آن هم در شرایطی که مرتبا به دلیل این دخالت‌هایش از سوی ملل مختلف مورد انتقاد و سرزنش قرار می‌گیرد.
 
این واکنش وزیر امور خارجه آرژانتین در زمانی شکل گرفت که «جاکوبسن» طی سخنانی ادعا کرده بود که رفتارهای سیاسی و اقتصادی آرژانتین بر پایه‌های بدی استوار است.
 
در این شرایط وزارت امور خارجه آرژانتین نیز در پاسخ به سخنان مقام آمریکایی اعلام کرد که آمریکا به جای رسیدگی به واقعیت‌های موجود در کشورهای دیگر به واقعیت‌های کشور خود و مردمش رسیدگی کند.
 
وی در طول بیاناتش تصریح کرد که طی گذشت 12 سال از برخورداری آرژانتین از اقتصاد و حاکمیتی مستقل، به مردم این کشور آمریکای جنوبی آموزش داده شده است که دیگر از اظهارات نادرست بیگانگان علیه کشور خود واهمه‌ای نداشته باشند.
 
«تیمرمن» همچنین متذکر شد که بحران اقتصادی در حال حاضر در اکثریت نقاط جهان به چشم می‌خورد که همگی آن نیز از مشکلات موجود در قبل سیستم اقتصادی آمریکا سرچشمه می‌گیرد.
 
وزیر امور خارجه آرژانتین در اشاره به سخنان مغرضانه «جاکوبسن» علیه کشورش خاطرنشان کرد: دولت واشنگتن به انجام چنین افراطی‌گری‌هایی علیه آرژانتین عادت کرده است.
 
«تیمرمن» در این زمان فرصت را غنیمت شمرده و از نقش آمریکا در پرونده صندوق کرکس نیز شکایت کرده و سیستم قضایی این کشور را مورد انتقاد قرار داد.
 
وی در پایان بیان کرد که در طول تمامی این سال‌ها راه کاهش بدهی تنها از سوی واکنش و رفتار بد عاملان صندوق کرکس تهدید می‌شده که همواره از سوی دستگاه قضایی و کنگره آمریکا مورد حمایت قرار گرفته است.
 
صندوق کرکس به کشورهایی که دچار مشکلات اقتصادی شده‌اند وام داده، اما با ادعای پس گرفتن مبلغ گزافی از این کشورها، آن‌ها را با بحرانی دیگر روبرو کرده است.
 
درگیری بین آرژانتین و صندوق کرکس از سال 2014 پس از ادعای باز گرفتن مبلغی اضافه بر حق واقعی این صندوق آغاز شده و با رأی «گریسا» در دادن بدهی آرژانتین به صندوق کرکس پیش از سایر بدهی‌هایش شدت بیشتری گرفت.

منبع: فارس