چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۹

توافق احتمالی از نگاه یک جاسوس

«پل پیلار» تحلیلگر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) ضمن تحلیل فرضیه «دشمنی ابدی آمریکا و ایران» به تحلیل جزئیات توافق احتمالی میان تهران و ۱+۵ پرداخت.
کد خبر : ۲۳۰۲۶۰
صراط: «پل پیلار» تحلیلگر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) ضمن تحلیل فرضیه «دشمنی ابدی آمریکا و ایران» به تحلیل جزئیات توافق احتمالی میان تهران و ۱+۵ پرداخت.
 
با فرا رسیدن ماه مارس و نزدیک شدن به زمان تعیین شده به عنوان تاریخ پایان مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ برای رسیدن به توافق، حساسیت در این رابطه نیز افزایش یافته است. در همین رابطه در هفته گذشه مذاکرتی میان نمایندگان ایران و آمریکا و همچنین کشورهای ۱+۵ انجام شد و در ادامه این گفتگوها قرار است در پایان هفته جاری بار دیگر نمایندگان تهران و واشنگتن در سوئیس با یکدیگر بر سر میز مذاکره بنشینند.
 
در همین رابطه برای اطلاع دقیق تر از روند مذاکرات با «پل پیلار» تحلیلگر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به گفتگو نشستیم و بخشهایی از این مصاحبه به شرح زیر است:
 
 
-برخی سیاستمداران در امریکا که خواهان توافق با ایران نیستند همواره اینطور فکر می کنند که تا جائیکه ممکن است و تا زمانیکه که امکان آن وجود دارد باید تحریم های بیشتری علیه ایران به اجرا گذاشته شود. اما دولت آمریکا و افرادی که از توافق با ایران حمایت می کنند به این امر معتقد هستند که منطقی است یک توافق مرحله ای را برای نشان دادن حسن نیت و جلب اطمینان به اجرا گذاشت. ایران می تواند حسن نیت خود را با عمل به تعهداتش همچون محدودیت در فعالیت هسته ای نشان دهد و آمریکا و متحدانش نیز حسن نیت خود را با کاهش تحریم ها در گذر زمان نشان می دهند.
 
-هر دو طرف حاضر در مذاکرات از جمله ایران با اعلام زمان های هدف برای تکمیل مذاکرات موافقت کرده اند تا بدین جهت بتوانند تا پایان ماه مارس به اصول اساسی توافق برسند اما ممکن است به چند ماه دیگر نیاز باشد تا طرفین در مورد جزئیات نیز گفتگوهای خود را تکمیل کنند تا بدین صورت بتوان به یک توافق فنی رسید. اگر چه رهبر عالی ایران اخیرا اعلام کرده که توافق باید یک مرحله ای باشد و این نتیجه پایانی مطلوب خواهد بود اما برای کم کردن فضا برای تندروها در هر دو طرف برای آنکه نتوانند تواق را از بین ببرند در حالیکه هنوز بر سر جزئیات در حال مذاکره هستیم ممکن است طرفین بخواهند که خبر توافق را در دو مرحله اعلام کنند. این بسیار مشکل خواهد بود که تا ماه مارس در مورد تام جزئیات به توافق رسید و اگر طرفین تا آن زمان برخی از توافقات انجام شده را اعلام نکنند بسیاری از مردم در هر دو طرف حوصله و صبر خود را از دست داده و می گویند که مذاکرات شکست خورده است.
 
-اگر مفاهیم کلی توافق تا ماه مارس اعلام شوند این امر بسیار محتمل خواهد بود که مذاکره کنندگان در دو و یا سه ماه آینده بتوانند در مورد جزئیات به توافق برسند.
 
-این ایده که مقدر شده هر دو کشور تا ابد دشمن باقی بمانند معمولا از سوی کسانی عنوان می شود که خواستار هیچگونه توافقی میان آمریکا و ایران نیستند. این بخشی از صدای مخالفان است که در آینده بسیار بلندتر شنیده خواهد شد.
 
 
-هم اکنون توافق نهایی را می توان در همان توافق ابتدایی (برنامه اقدام مشترک) دید. نکات کلیدی توافق در مورد محدودیت های ایران برای غنی سازی، محدودیت در فعالیت های راکتورها، دسترسی بیشتر بازرسان به تاسیسات، و معاف شدن مرحله ای از تحریم ها خواهد بود. مفاد قرارداد شامل محدودیت های زمانی خواهد بود بطوری که ممکن است در یک دوره ۱۰ ساله و یا بیشتر به اجرا گذاشته شود.
منبع: مهر