شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۰

اعتراض داوطلبان به سوالات آزمون ارشد رشته سینما

جمعی از داوطلبان کنکور کارشناسی‌ارشد ۹۳ رشته سینما با صدور نامه‌ای به وزارت علوم، به ۱۴ سوال این آزمون اعتراض کردند.
کد خبر : ۱۶۷۶۵۱
صراط: جمعی از داوطلبان کنکور کارشناسی‌ارشد 93 رشته سینما با صدور نامه‌ای خطاب به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و تحویل آن به سازمان امور دانشجویان به 14 سوال این آزمون اعتراض کردند.

متن این نامه به شرح ذیل است: 

بسمه تعالی

وزارت محترم علوم، تحقیقات و فناوری

با سلام و احترام

احتراماً به استحضار می‌رساند این نامه از جانب عده‌ای از داوطلبان کنکور کارشناسی‌ارشد 93 رشته سینما (کد رشته 1357 ) خدمت شما نوشته شده است که خواستار رسیدگی جدی به اعتراضات‌مان پیرامون سؤالات آزمون امسال می‌باشیم.

اولین مورد در نگاهی کاملاً گذرا، غلط‌های املایی مکرر در آزمون می‌باشد که نشان از عدم نظارت صحیح و دقیق و تأیید نهایی توسط اساتید با صلاحیت می‌باشد که ما داوطلبان از آن چشم‌پوشی کرده‌ایم.

هر چند در مواردی منجر به تغییر هویت اشخاص شده است. به عنوان مثال: میکل آنجلو آنتونیونی در سؤالات آمده است؛ مایکل آنجلو آنتونیونی که کارگردانی ایتالیایی‌الاصل را با نام انگلیسی مایکل در آزمون مشاهده نمودیم و یا شخصی با دو عنوان ویتوآکونچی و وتیوآکونچی در سؤالات به چشم می‌خورد.

اما با گذر از این‌گونه اشتباهات که معمولاً در آزمون‌ها اتفاق می‌افتد، در آزمون امسال اشتباهات فاحشی پیرامون 10 سؤال تخصصی صورت گرفته که جای هیچ‌گونه اغماضی ندارد و در مورد 4 سؤال تخصصی نیز داوطلبان با ابهام مواجه گشته‌اند.

هر چند در برخی آزمون‌های سال‌های گذشته نیز این‌گونه اشتباهات درمورد تعداد کمی از سوالات اتفاق افتاده و شاهد این اشتباهات و یا سؤالات غیراستاندارد و غیرعلمی طراحان سؤال در این رشته بوده‌ایم که نه براساس منابع مرجع و تخصصی سینما، که بعضاً با دیدگاهی کاملاً شخصی طراحی شده و می‌شوند، اما با وجود اعتراضات داوطلبان به سازمان سنجش، هیچ‌گونه رسیدگی و تغییری در کلید نهایی سؤالات مشاهده نشده است.

از آن جا که در سؤالات آزمون امسال تعداد این اشتباهات به حدی است که موجب تضییع حق داوطلبان بیش از سال‌های گذشته گردیده و سرنوشت متقاضیانی را که ماه‌ها و حتی سال‌ها تلاش مداوم جهت قبولی در این رشته داشته‌اند تغییر داده است، این نگرانی که اعتراضات‌شان راه به جایی نبرده و مورد بررسی قرار نگیرد، در بین داوطلبان معترض بیش از پیش وجود دارد و به نظر می‌رسد به لحاظ علمی، چنین آزمونی باید لغو گردد و یا با تجدیدنظر در پاسخ صحیح سؤالات،کلید مجددی صادر گردد.

پیوستی که به همراه این نامه ارائه می‌گردد و شامل 7 صفحه است، سؤالات مورد اعتراض و دارای اشکال و ابهام از دید داوطلبان با استناد دقیق به منابع کنکور رشته سینما به همراه  شماره صفحه و ... می باشد که خواستار مطالعه آن از جانب شما هستیم.

با توجه به مطالب مذکور از شما مسئول محترم خواهشمندیم دستور فرمایید اقدام لازم در خصوص رسیدگی به اعتراضات ما و تشکیل جلسه تجدیدنظر و بررسی سؤالات توسط اساتید ذیصلاح و متخصص در رشته سینما که جزء طراحان سؤال نبوده و کاملاً بی‌طرف هستند و می‌توانند دیدگاهی عادلانه را اعمال نمایند، انجام گیرد.

با تشکر و سپاس فراوان از همکاری شما

جمعی از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد 93 رشته سینما

به گزارش تسنیم، متن سوالات اعتراضی به شرح ذیل است:

مبانی نظری سینما

سؤال 82 – مقاله « ویدئو و خودشیفتگی » در باب جهت دادن ویدئو به سمت خود هنرمند توسط هنرمندان ویدئو آرتیست، نوشته کیست؟
1) ویتو آکونچی 2) بیل ویولا 3) گری هیل 4) روزالیند کرواس
جواب سازمان سنجش : گزینه 4

اعتراض: سؤال مذکور مربوط به هنرهای تجسمی مدرن می باشد و ارتباطی به دروس تخصصی سینما ندارد و باید حذف شود. مبحث ویدئوآرت در صفحه 1086 کتاب تاریخ هنر، نوشته : جنسن، ترجمه : دکتر فرزان سجودی، می‌باشد.

سؤال 84 –کتاب « گزیده ویدئو آرت » یا « هستی شناسی ویدئو آرت » اثر کدام یک از افراد زیر است؟
1) کریس کانینگهام 2) لوئیس ویلسون 3) نام جون پایک 4) وتیو آکونچی
جواب سازمان سنجش : گزینه 4

اعتراض : سؤال مذکور مربوط به هنرهای تجسمی مدرن می باشد و ارتباطی به دروس تخصصی سینما ندارد و باید حذف شود. مبحث ویدئوآرت در صفحه 1086 کتاب تاریخ هنر، نوشته : جنسن، ترجمه : دکتر فرزان سجودی، می باشد.

سؤال 87 –کدام عبارت در مورد ویژگی شیوه «مستندسازی توضیحی» مصداق دارد؟

1) صدای راوی همواره بیرون از تصویر شنیده می شود.

2) بیننده فیلم را به طورمستقیم موردخطاب قرار نمیدهد.

3) هدف آن است که فیلمساز خود رابیطرف وعینیت گرا معرفی کند.

4) به طور آشکار درمورد جهان تاریخی- اجتماعی بحث نمی‌کند بلکه به طور ضمنی به آن می‌پردازد.

جواب سازمان سنجش : گزینه 3

اعتراض :
1. مطابق صفحات227  الی 231از کتاب مقدمه‌ای بر فیلم مستند ، نوشته : بیل نیکولز ، گزینه های 1 و 2 و 4 درست می‌باشند و تنها گزینه 3  در کتاب ذکر نگردیده که به عنوان پاسخ درست سؤال از سوی سازمان سنجش در نظرگرفته شده است. گزینه 4 در مثالی از فیلم «چرا می جنگیم» از فرانک کاپرا در پاراگراف آخر صفحه 230 و پاراگراف اول صفحه 231  عنوان گردیده است.سوالی که 3 جواب صحیح داشته باشد، باید حذف گردد.

سؤال 88 –ظهور موج نوی سینمای فرانسه عمدتاً ......................

1) حاصل برخورد تئوریک با سینما بود.
2) نتیجه ی جوان–گرایی در صنعت فیلم فرانسه بود.
3) واکنشی به شرایط اقتصادی حاکم بر این سینما بود.
4) نتیجه رویکرد فیلمسازان به تمهای مشترک وتکنیکهای مشابه بود.

جواب سازمان سنجش : گزینه 3

اعتراض :

1. صفحه 586 از کتاب تاریخ سینمای هنری ، نوشته : اولریش گرگور و انو پاتالاس ، نشر: ماهور. در منبع مذکور آمده است که در سال های دهه پنجاه تنها جنبش هایی که برای تجدید بنای سینمای فرانسه صورت می گرفت در هیأت تحریره مجلات سینمایی و در فیلم های کوتاهی بود که به کارگردانان جوان امکانات محدودی برای کسب تجربه عرضه می کرد. از همین دو منبع بود که در پایان سال های پنجاه، همراه با ظهور بحران های اقتصادی در صنعت سینما، موج نوی فرانسه شکل گرفت. مشاهده می شود که در توضیح کتاب علل اقتصادی آخرین مورد اشاره شده است و مجلات و فیلم های کوتاه منابع اصلی ظهور موج نو می باشند که مبنایی تئوریک داشته اند.

2.صفحات 506 و 507  از کتاب هنر سینما، نوشته : دیوید بوردول و کریستین تامسون. هیچ نامی از دلایل اقتصادی در شکل گیری موج نو ذکر نگردیده است.

3. صفحات16 و 17 از جلد دوم کتاب تاریخ جامع سینمای جهان ، نوشته : دیوید اکوک ، ترجمه : هوشنگ آزادی ور، نشر : چشمه. در این منبع نیز مقالات آستروک، مجله کایه دو سینما، سینما تک فرانسه در ابتدا برای ظهور موج نوی فرانسه ذکر گردیده اند که با رجوع به خود منبع مبنای تئوریک آنها کاملاً مشخص خواهد گردید.

حتی اگر علل ظهور موج نوی فرانسه را به دو دسته نظری و عملی تقسیم کنیم؛ در وجه نظری کایه دو سینما و مدرسه ایدک (بر مبنای تئوریک بودن) و در وجه عملی سینمای مستقل و تجربی همچون آثار آلن رنه، ژرژ فرانژو و ... (شرایط اقتصادی) تأثیرگذار خواهند بود و در نتیجه گزینه های 1 و 3 صحیح خواهند بود.

بررسی و نقد آثار سینمایی

سؤال 101 –فیلم «وقایع نگاری یک تابستان» ساخته ژان روش و ادگار مورن به کدام یک از شیوه های مستندسازی زیر تعلق دارد؟
1) انعکاسی 2) تعاملی 3) مشاهده‌ای 4) نمایشی
جواب سازمان سنجش : گزینه 1
اعتراض :
1.مطابق صفحه 244 از کتاب مقدمه ای بر فیلم مستند ، نوشته : بیل نیکولز، کلمه تعاملی عیناً در رابطه با این فیلم ذکر گردیده است و گزینه 2 صحیح است.
2.مطابق سؤال 180 درس بررسی و نقد آثار سینمایی در آزمون ورودی دوره های کارشناسی ارشد ناپیوسته داخل – سال 1390 ، مستند انعکاسی چنین تعریف شده است : «بازنمایی صرف جهان تاریخی و یا جهان اجتماعی هدف مستندساز است.» با درنظر گرفتن این تعریف که توسط سؤالات سازمان سنجش ارائه شده است و مشاهده فیلم «وقایعنگارییکتابستان»، کاملاً واضح است که گزینه 1 به عنوان پاسخی صحیح به این سؤال، اشتباهی فاحش است.

سؤال 102 –در کدام یک از فیلم های زیر منطق قراردادی فضای روایت از طریق مجاورت غیرمتعارف نماها در هم ریخته شده است؟

1) 21 گرم 2)جی . اف.کی 3) غلاف تمام فلزی 4) سال گذشته در ماریان باد

جواب سازمان سنجش : گزینه 4

اعتراض :صفحات 414 تا 417  و صفحه 471 و 491 از کتاب هنر سینما، نوشته : دیوید بوردول وکریستین تامسون. در صفحات مذکور بر ابهام فیلم سال گذشته در ماریان باد اشاره شده است که آنرا فاقد منطق قراردادی روایت می کند و حتی در صفحه 491  سال گذشته در ماریان باد با فیلم های سوررئالیستی مقایسه می شود به دلیل نبود منطق روائی در آن، در نتیجه جواب صحیح گزینه 1 به نظر می رسد.

سؤال 104 –استفاده فراوان از نماهای دور، حرکت های طولانی و پیچیده دوربین، فیلمبرداری در فضاهای باز یا بیرونی و به کارگیری انواع نمادها مربوط به ویژگی های سبکی کدام یک از فیلمسازان زیر است؟

1) آلن رنه 2) لویی مان 3) میکلوش یانچو 4) مایکل آنجلو آنتونیونی

جواب سازمان سنجش : گزینه 3

اعتراض : مطابق منابع ذیل یانچو در شیوه میزانسن به شدت متأثر از آنتونیونی بوده است و هر دو کارگردان اشاره های نمادین در آثارشان داشته اند و هر دو گزینه 3 و 4 صحیح می باشند.

1.صفحات 563و 578 و 606 از کتاب تاریخ سینما، نوشته : دیوید بوردول و کریستین تامسون ، ترجمه : روبرت صافاریان ، نشر : مرکز. در صفحات مذکور به تأثیرپذیری آنتونینونی بر یانچو اشاره شده است.

2. صفحه 262از جلد اول کتاب روایت در فیلم داستانی، نوشته : دیوید بوردول، ترجمه : سید علاء الدین طباطبایی، نشر: فارابی. در این منبع نیز یانچو در سبک، متأثر از آنتونیونی عنوان شده است.

3. صفحه 456 از کتاب تاریخ سینمای هنری ، نوشته : اولریش گرگور و انو پاتالاس ، نشر: ماهور. سمبولیک یا نمادین بودن فیلم کسوف از آنتونیونی مطرح شده است.

4. صفحات 129 و 268 و 273  از کتاب تاریخ جامع سینمای جهان ، نوشته : دیوید اکوک ، ترجمه : هوشنگ آزادی ور، نشر : چشمه. در این منبع نیز علاوه بر تأثیرپذیری یانچو از آنتونیونی به نمادین بودن رنگ در آثار آنتونیونی و نمادین بودن آواز و آیین در آثار یانچو اشاره شده است.

5.مطابق سؤال135درس بررس یونقدآثارسینمایی درآزمون ورودی دوره‌های کارشناسی ارشدناپیوسته داخل–سال 1392،استفاده از حرکات طولانی و پیچیده دوربین به آنتونیونی نسبت داده شده است.

سؤال 106 –مضمون « زیستن با رؤیاهای کودکی»در کدام یک از فیلم های زیر تصویر شده است؟

1) «ایثار» تارکوفسکی 2) «زیستن»کورساوا

3) «توت فرنگی های وحشی»برگمان 4) «فقط یکبار زندگی میکنید»لانگ

جواب سازمان سنجش : گزینه 3

اعتراض : منبع اعتراض خود فیلم ها می باشند و با مرور فیلم ها گزینه 1 و فیلم ایثار نیز به نظر صحیح می رسد:

«الکساندر» هنرپیشه سابق تئاتر و استاد و پژوهشگر تاریخ هنر، قهرمان این اسطوره است. مردی که صورتک صحنه نمایش را کنار گذاشته و بر رسالتش وقوف یافته . در ابتدای فیلم الکساندر و پسر چهارساله اش که به علت جراحی حنجره قادر به سخن گفتن نیست ، در حال کاشتن درختی خشک و بی برند. پسرک نماد نسلی است که افرادی چون الکساندر در پی نجات آنند و همین نسل ادامه دهنده راه اویند. استعاره اصلی فیلم را هم می توان در حکایتی دانست که قهرمان فیلم در مورد درخت خشکیده برای پسرش تعریف می کند. داستان راهبی که هر سپیده دم به بالای تپه یی می رفت تا درختی خشک را آبیاری کند و عاقبت پس از سالها درخت سبز شد. استعاره ایمان و امید، امید به بهبود وضع موجود از طریق اقدام به قربانی خویش و ایثار برای دیگران .

سؤال 107 –استفاده از شیوه نمایش کمدی فارس، فانتزی، نمادگرایی و ناتورالیسم ویژگی عمده آثار کدام یک از فیلم سازان زیر است؟

1) فدریکو فلینی 2) ژان کوکتو 3) رنه کلر 4) اینگمار برگمان

جواب سازمان سنجش : گزینه 4

اعتراض :مطابق منابع ذیل گزینه درست فدریکو فلینی می باشد.

1.صفحات 559 و 560 و 561 از کتاب تاریخ سینما، نوشته : دیوید بوردول و کریستین تامسون ، ترجمه : روبرت صافاریان ، نشر : مرکز. اشاره به نمادگرایی،کمدی و فانتزی در آثار فلینی.

2. صفحه 109 از جلد دوم کتاب سینما چیست؟ نوشته : آندره بازن ، ترجمه : محمد شهبا ، نشر: فارابی ( چاپ 1377 ). اشاره به ناتورالیسم و نمادگرایی فلینی.

3. صفحات 445  و 446 از کتاب تاریخ سینمای هنری ، نوشته : اولریش گرگور و انو پاتالاس ، نشر: ماهور. اشاره به نمادگرایی فلینی.

4. صفحه 126 از کتاب تاریخ جامع سینمای جهان ، نوشته : دیوید اکوک ، ترجمه : هوشنگ آزادی ور، نشر : چشمه. اشاره به کمدی و فانتزی در آثار فلینی.

سؤال 117 –کدام فیلمسازان به مضامین اجتماعی می پردازند؟
1) برادران داردنه / لارس فون تریه 2) دیوید لینچ / لوکینو ویسکونتی

3) مایک لی / ژان ییمو 4) کن لوچ / مارسل کارنه

جواب سازمان سنجش : گزینه 4

اعتراض : مطابق منابع زیر، هیچ یک از گزینه های داده شده ، دربردارنده جواب صحیح نمی باشد.

1. صفحات334 و 335 و 336 و 352 از کتاب تاریخ سینمای هنری ، نوشته : اولریش گرگور و انو پاتالاس ، نشر: ماهور. مارسل کارنه در رئالیسم شاعرانه فرانسه فیلم ساخته است که حتی با نگاهی به فهرست کتاب مذکور نیز این نکته به وضوح قابل درک است.

2. صفحه 481 از جلد اول کتاب تاریخ جامع سینمای جهان ، نوشته : دیوید اکوک ، ترجمه : هوشنگ آزادی ور، نشر : چشمه. مارسل کارنه در رئالیسم شاعرانه ذکر شده است.

3.صفحات 376 و 490 از کتاب تاریخ سینما، نوشته : دیوید بوردول و کریستین تامسون ، ترجمه : روبرت صافاریان ، نشر : مرکز.مارسل کارنه جزء فیلمسازان اصلی رئالیسم شاعرانه ذکر شده است و حتی در صفحه 490  با مثال فیلم بچه های بهشت ازکارنه، این فیلم در زمره سینمای سنت کیفیت قرار داده شده است که مرتبط با رمانتیسیسم ادبی و استودیویی است.

این منابع حاکی از آنست که مارسل کارنه در رئالیسم شاعرانه فرانسه فیلم ساخته است نه در رابطه با مضامین اجتماعی.

4. صفحه 797 از کتاب تاریخ سینما، نوشته : دیوید بوردول و کریستین تامسون ، ترجمه : روبرت صافاریان ، نشر : مرکز. اشاره می کند که کن لوچ آثارش را با استفاده از بازیگران غیرحرفه ای ، به شیوه شبه مستند، در مکان واقعی و ... فیلمبرداری می کرده است که بین موارد ذکر شده مشابهت بسیاری با آثار برادران داردن و برخی آثار فن تریه دیده می شود، هر چند موارد نام برده دلیلی بر حتمی بودن مضامین اجتماعی در آثار فیلمساز نمی باشد.
5. صفحه83از جلد دوم کتاب تاریخ جامع سینمای جهان ، نوشته : دیوید اکوک ، ترجمه : هوشنگ آزادی ور، نشر : چشمه. کن لوچ را کارگردانی تصویرگرا می داند و حتی تیتر مطلب نیز پایان واقعگرایی اجتماعی و پیدایش گونه های دیگر است.

سؤالات دارای ابهام 
مبانی نظری سینما

سؤال 81–رویکرد نئورئالیسم ایتالیا به نماهای نسبتاً طولانی (لانگ تیک) و استفاده از تکنیک دوبله، صرف نظر از واکنش به موانع فیزیکی و تاریخی نیاز به تجسم کدام موارد داشت؟

1) زمان واقعی و شخصیت ها و مکان های واقعی
2) زمان واقعی و پخش فیلم در کشورهای غیر ایتالیایی زبان
3) نماهای با عمق میدان زیاد و جبران صداهای نامناسب فضای فیلم
4) مکان های واقعی (غیر استودیویی) و استفاده از هنر صداگردانان

جواب سازمان سنجش : گزینه1

ابهام : سؤال مذکور ابهام بسیاری دارد و نمی‌توان خواسته دقیق طراح سؤال را فهمید و به کار بردن واژه تجسم، ابهام سؤال را دو چندان نموده است.

سؤال 83–در سال‌های اخیر آثار کدام یک از نویسندگان در سینما بیشتر اقتباس شده است؟

1) ادگار آلن پو - آگاتاکریستی 2) توماس مان – گونتر گراس
3) جین آستین - استاندال 4) ویکتور هوگو – شاتو بریان

جواب سازمان سنجش : گزینه1

ابهام: سؤال مذکور بسیار کلی است و با دیدگاهی کاملاً شخصی طراحی شده است، مشخص نیست که سال های اخیر دقیقاً شامل چه بازه زمانی می شود و از آن مهمتر در سینمای کدام کشور و یا کارگردان و ...

سؤال کاملاً مبهم است و از زوایای دید متفاوت می توان پاسخ متفاوتی برای آن یافت.

سؤال 85–در فرآیند کدام نظریه، مونتاژ حاصل تضاد دایمی میان بر نهاد (تز) با برابر نهاد (آنتی تز) پدیده ی کاملاً نوینی به نام هم نهاد (سنتز) حاصل می شود؟
1) پولیفونیکی 2) دیالکتیکی 3) روشنفکرانه 4) کنترپوآن

جواب سازمان سنجش : گزینه2

ابهام : سؤال مذکور واضح است اما درگزینه های ارائه شده، با اینکه گزینه 2 جواب صحیح به نظر می رسد اما وجود گزینه 3 که مترادف با گزینه 2 است (مونتاژ دیالکتیکی= مونتاژ روشنفکرانه)، برای انتخاب گزینه درست، ابهام ایجاد کرده است.

بررسی و نقد آثار سینمایی

سؤال118–کدام فیلم اقتباسی از ادبیات نمایشی به شمار نمی رود؟
1) کشتار 2) کوریولانوس 3) کاگه موشا (رویاها) 4) گلن گری – گلن راس

جواب سازمان سنجش : گزینه3

ابهام : سؤال مذکور واضح است اما در گزینه هایا رائه شده، در گزینه 3 مورد بسیار عجیبی مشاهده می‌شود که فیلم کاگه موشا در پرانتز معادل فیلم رویاهای کوروساوا در نظر گرفته شده است. حتی افرادی که تحصیلات آکادمیک نداشته و تنها علاقمند به دیدن فیلم می‌باشند هم قطعاً بر این نکته آگاهندکه موارد مذکور نام 2 فیلم کاملاٌ متفاوت از کوروساوا می باشد و نه یک اثر از او، وبدین ترتیب سطح دانش طراح محترم سؤال، مورد تردید قرار می گیرد، زیرا چنین موردی را به هیچ طریقی نمی‌توان اشتباهی سهوی و یا حاصل از تایپ نادرست گزینه ها، قلمداد نمود.

منبع: تسنیم