يکشنبه ۰۹ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۰:۱۵

تصمیم‌گیرنده‌نهایی‌ کربلای5هاشمی نبود

جانشین ستاد کل نیروهای مسلح گفت: من با قاطعیت اعلام می‌کنم که محسن رضایی تصمیم‌گیرنده نهایی برای آغاز عملیات کربلای 5 بود هر چند که عزیزی در گذشته به یکی از سران قوا محسوب می‌شد به اشتباه تصمیم‌گیرنده نهایی را آقای هاشمی اعلام کرده ولی این موضوع صحیح نیست.
کد خبر : ۱۶۶۳۵۹
صراط: سردار غلامعلی رشید جانشین ستاد کل نیروهای مسلح طی سخنانی در بیست و دومین محفل انس پیشکسوتان جهاد و شهادت، ضمن تشکر از امیردریابان علی شمخانی که نسبت به تشکیل جلسه پیشکسوتان 8 سال دفاع مقدس اهتمام لازم را دارد، گفت: با توجه به مسئولیت جدید وی در دبیری شورای عالی امنیت ملی که از سوی مقام معظم رهبری و ریاست جمهور بر عهده ایشان قرار گرفته است اما همچنان با همت عالی در خدمت پیشکسوتان دفاع مقدس هستند و این جای تقدیر دارد.

وی با بیان اینکه پیرامون عملیات کربلای 4 و عملیات کربلای 5 مباحثی را مطرح خواهد کرد، گفت: در ابتدای این مراسم باید از شهدای عملیات‌های کربلای 4، 5 و 6 شهدای گرانقدری چون سردار حسین خرازی، حسین دقایقی و عارف مجاهد میثمی، شهید شاهمرادی و یدالله کلهر و خیل عظیم شهدای دیگر باید یاد آنها را گرامی بداریم.

غلامعلی رشید با بیان اینکه 27 سال از اجرای عملیات کربلای 5 در شرق بصره گذشته است، گفت: ما برای اجرای عملیات چالش‌های مهمی را پیش روی خود داشتیم. از جمله می‌توان به شرایط سیاسی ما در آستانه عملیات کربلای 5 اشاره کرد که تحت تاثیر پیروزی ما در عملیات فاو و شکست ما در عملیات کربلای 4 رخ داده بود. دشمن در آغاز سال 65 به توصیه کارشناسان و حامیان خارجی وی دست زد و به مناطقی از ایران حمله کرد که عمدتا به مناطقی که نیروی زمینی ارتش آنجا را کنترل می‌کرد، این تحرکات صورت گرفته بود.

وی با بیان اینکه از لحاظ‌ تاکتیکی عملیات کربلای 5 به میزان زیادی بازگشت به تجربه تاکتیکی 3 سال قبل بود، گفت: ما در عملیات کربلای 5 در انتهای تجربه تاریخی خود و پس از عملیات فاو، خیبر و بدر عملیات کربلای 5 را اجرا کردیم.

وی با بیان اینکه دیگر چالش پیش روی ما برای اجرای عملیات کربلای 5 به این موضوع مهم اشاره کرد که ما باید عملیات کربلای 5 را انجام می‌دادیم و دشمن را غافلگیر کرده و در این عملیات پیروز می‌شدیم اشاره کرد و گفت: ما برای اجرای این عملیات نیازمند به خلاقیت‌های تاکتیکی برای غلبه بر استحکامات دشمن بودیم که فرزندان این مرز و بوم آن را اجرایی کردند و ناظران نظامی داخلی و بین‌المللی پس از این عملیات اذعان کردند که ایران توانسته مستحکم‌‌ترین خطوط دشمن را شکست دهد.

سردار غلامعلی رشید با بیان اینکه دشمن پس از شکست در عملیات فاو به دنبال تغییر موازنه قوا با بازپس‌گیری فاو بود و مشاهدات ما هم این را اثبات می‌کرد، گفت: اجرای عملیات کربلای 5 برای ما بسیار حیاتی بود و این را اکثر فرماندهان نظامی ارتش و سپاه اذعان داشتند.

وی با انتقاد از برخی افراد که تصمیم‌گیرنده نهایی عملیات کربلای 5 را هاشمی رفسنجانی می‌دانستند، گفت: من با قاطعیت اعلام می‌دارم که محسن رضایی تصمیم‌گیرنده نهایی برای آغاز عملیات کربلای 5 بود هر چند که عزیزی در گذشته به یکی از سران قوا محسوب می‌شد به اشتباه تصمیم‌گیرنده نهایی را آقای هاشمی اعلام کرده ولی این موضوع صحیح نیست.

جانشین ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه پیروزی ایران در عملیات کربلای 5 برتری نظامی کامل و قاطع ایران را بر عراق ثابت کرد، گفت: عملیات کربلای 5 قدرت دفاعی عراق را زیر سؤال برد و حتی این موضوع باعث تردید جدی حامیان دولت عراق نیز قرار گرفت.

وی با بیان اینکه پس از عملیات کربلای 5 و شکست عراق فرماندهان نظامی عراق به جنگ نفتکش‌ها با ایران روی آوردند، گفت: این جنگ هم برای ما و هم برای عراق جنگی فرسایشی بود که این اتخاذ تصمیم (جنگ نفتکش‌ها) پس از پیروی ایران در عملیات فاو، مهران، شکست استراتژی دفاع متحرک عراق و عملیات کربلای 5 و پیشروی در شرق بصره صورت گرفته بود.

رشید با بیان اینکه مجموعه پیروزی‌های ایران تا پایان سال 65 باعث شد تا سازمان ملل قطعنامه 598 را در اوایل سال 66 صادر کند، گفت: برای اولین بار و پس از پیروزی‌های ایران در عملیات‌های مختلف حقانیت ایران در قطعنامه 598 گنجانده شده بود.

وی با بیان اینکه کارشناسان نظامی غرب با اذعان به اینکه پیروزی ایران در عملیات‌های فاو، مهران و شکست استراتژی دفاع متحرک عراق نشان داد که نیروهای مسلح ایران اگر فرصت پیشروی را پیدا کنند پیروز جنگ خواهند بود،‌گفت: اعتراف کارشناسان نظامی غرب از قدرت نیروهای مسلح ایران نشاندهنده نگرانی غرب از پایان جنگ بود.

رشید با بیان اینکه به طور قاطع از نامه محسن رضایی در انتهای جنگ دفاع می‌کند، گفت: محسن رضایی به درستی امکانات موجود و آینده جنگ را درخواست کرده بود درحالیکه مسئولین نظامی و حتی دولت از دادن این امکانات جلوگیری می‌کردند.

وی با بیان اینکه  محسن رضایی در این نامه صد دستگاه تانک، صد دستگاه نفربر، 10 گردان توپخانه و 30 قبضه توپ شلیکا درخواست کرده بود، گفت: چون مسئولین نظامی و دولت از دادن این امکانات طفره رفته بودند، من به همراه چند تن از فرماندهان دیگر خدمت حضرت امام رسیدیم و با ایشان راجع به ادامه جنگ و امکانات درخواستی خود صحبت کردیم. و حضرت امام پس از صحبت‌های ما دستوری را خطاب به آقای خامنه‌ای ریاست جمهور وقت و آقای هاشمی ابلاغ کردند و در آن از مسامحه در عدم تخصیص امکانات گلایه و شرعا و عقلا عدم تخصیص این امکانات را جایز ندانستند.

وی با بیان اینکه امکانات آن موقع ما برای ادامه جنگ برای پس از فتح خرمشهر کافی نبود،‌گفت: این حقیقتی ناراحت کننده است که امکانات ما برای عملیات‌های آفندی برای پس از فتح خرمشهر کافی نبود و داشته‌های ما فقط کفاف عملیات‌های دفاعی داخل کشور را می‌داد و توان اینکه ما خود را پس از ورود به مرزهای عراق نگهداریم،‌نداشتیم.

وی با انتقاد از اینکه دولت وقت در پایان جنگ نگاهش نسبت به اتخاذ امکانات و بودجه مناسب برای نیروهای مسلح تغییر پیدا کرده بود،‌ گفت: اولویت اول نظامی از دید دولت وقت پایان پذیرفته بود و هر چه به پایان جنگ نزدیک می‌شدیم میزان تخصیص بودجه و امکانات نظامی به نیروهای مسلح کمتر می‌شد و در حالی که بین سال‌های 50تا 57 یعنی قبل از پیروزی انقلاب 65 تا 70 درصد بودجه سالیانه صرف امور دفاعی و نظامی می‌شد وپس از انقلاب این امر بین سال‌های 57 تا 63 به 40 درصد بودجه سالیانه رسیده بود متاسفانه در انتهای جنگ دولت وقت از تخصیص بودجه و امکانات لازم برای ادامه جنگ طفره می‌رفت و سعی کرده بود بودجه توسعه نیروی انسانی را افزایش دهد.

منبع: فارس