شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۴ آبان ۱۳۹۲ - ۲۰:۵۲

جزیره‌ای که با گرمای هوا ذوب می‌شود

فرسایش صخره‌های یخی در شرق سیبری تقریبا با شدت بیشتری رخ می‌دهد و دانشمندان با مشاهده این فرآیند پیش‌بینی می‌کنند که دمای تابستانی در مناطق منجمد روسیه افزایش یابد و به کاهش وسعت یخ‌های اقیانوس منجمد شمالی منجر شود.
کد خبر : ۱۴۰۶۳۳
صراط: کارشناسان مرکز تحقیقاتی «آلفرد وگنر» و مرکز تحقیقاتی قطبی اقیانوسی «هلم‌هولتز» با هدف یافتن دلایل فرسایش سرزمین‌های مناطق منجمد قطبی به بررسی و مطالعه اطلاعات و تصاویر نواحی ساحلی شرق سیبری پرداختند.

آنها دریافتند به دنبال افزایش دما در نواحی منجمد سیبری، سواحل اقیانوس منجمد شمالی سریع‌تر فرسایش می‌یابند. به عنوان مثال به ازای میانگین یک درجه سانتیگراد افزایش دما در تابستان، عقب‌نشینی و فرسایش نواحی ساحلی سالانه ۱.۲ متر شدت می‌گیرد.

به دنبال عقب‌نشینی سواحل و پسروی زمین‌های ساحلی، امواج سبب تخریب این سواحل شده و سطح زمین را به زیر خود فرو می‌برند که این مسئله دانشمندان را نسبت به زیر آب رفتن کامل و ناپدید شدن جزیره «موستاخ» در شرق «دلتای لنا» نگران کرده است.

روند کنونی گرمای هوا برای این جزیره کوچک که در شرق شهر بندری «تیسکی» قرار دارد به معنای زوال کامل است. این جزیره طی کمتر از ۱۰۰ سال از چند قسمت از هم خواهد گسست و پس از آن به سرعت ناپدید می‌شود.

این جزیره در راس شمالی خود نشان‌دهنده نوسان فرسایشی سالیانه ۱۰ الی ۲۰ متر در سواحل آن است که تاکنون طی ۶۰ سال گذشته ۲۴ درصد از وسعت خود را از دست داده است.

از آنجا که لایه‌های زیر سطح این نواحی از بیش از ۸۰ درصد صفحات یخی تشکیل شده‌اند که با خاک آمیخته‌اند و این یخ‌ها نیز به مرور زمان در حال ذوب شدن هستند، سطح جزیره به تدریج فرو خواهد ریخت.
منبع: ایسنا