شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۴ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۸:۲۷

آقای هاشمی عرصه مهم است نه دریچه

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با طرح بحث موضوع مهم و مبسوط انتخابات و بیان چند جمله که پیشینه طولانی و پسینه قابل تأمل دارد و نیازمند روش خاص پردازش است، دریچه‌ای کوچک را بر عرصه‌ای بزرگ باز کرد که کاستی‌هایی پرسش‌برانگیز دارد.
کد خبر : ۱۳۰۱۲۶

صراط: پنج‌شنبه هفته گذشته آیین روز جهانی پزشک در تالار وزارت کشور برگزار شد. آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این آیین در خلال سخنانی پیرامون مسائل پزشکی، گریزی به بحث انتخابات ریاست‌جمهوری زد و در فرازهای کوتاهی در این باره گفت: شرایط امنیتی که ایجاد شده بود حتی مردمی که مشکل مالی برای زندگی نداشتند را با تلخکامی مواجه کرده بود.

خود مردم هم باید قدر این موقعیت را بدانند، چرا که هزینه‌ای جز حضور در پای صندوق‌های رأی برای این دستاورد بزرگ به کسی تحمیل نشد، در حالی که این اتفاق در سایر کشورها شاید به خونریزی‌های زیادی منجر می‌شد. هاشمی با اشاره به نقش رهبر معظم انقلاب در این باره گفت: «رهبر انقلاب با اعلام حق‌الناس بودن رأی مردم نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا کردند که امیدواریم در همه انتخابات آینده نیز رأی مردم چنین تلقی شود.» وی در ادامه تأکید کرد: «مردم کار بزرگی کردند و اینکه مسئولان هم بدانند اگر در رأی مردم دخالت کنند حق‌الناس است و یک روز باید جواب بدهند، چرا که ما به این جمله دقت کنیم از این به بعد همه انتخابات‌های ما باید سالم و طبق خواسته‌ مردم باشد که این اتفاق افتاد.»

یکی از بزرگ‌ترین افتخارات جمهوری اسلامی ایران، ابتناء ارکان اصلی آن بر خواست و اراده مردم است. نظام اسلامی این مهم را در اندیشه، قانون و عمل ارائه داده و اثبات کرده است. مهم‌ترین مسئله در این مقوله پایبندی به اندیشه و قانون است که در احترام به رویکرد مردم در صحنه عمل مشاهده می‌شود. هر نوع نگاه و تحلیلی که این روند را مخدوش کند مردود است، مگر اینکه بتواند با شواهد متقن و قطعی آن را اثبات کند.

حضور گروه‌های سیاسی با تفکرات متفاوت در کانون‌های اصلی قدرت طی بیش از سه دهه گذشته اثبات می‌کند که اصل برای نظام رعایت قوانین و موازینی است که با پشتوانه و حمایت مستقیم مردم تصویب شده‌اند. از این حیث نظام کاملاً سربلند است. حضور مردم در این ساحت تا زمانی که فضای عمومی متأثر از تلاطم‌های سیاسی ـ که برای یک جامعه پویا و زنده لازم است ـ نشده کاملاً بی‌آلایش و سرشار از لطافت، عطوفت و آسودگی ناشی از انجام وظیفه است، اما با افزایش فعالیت گروه‌های سیاسی به‌ویژه در آستانه انتخابات آرامش و یکرنگی این فضا از بین می‌رود و جای خود را به هیاهو و چندرنگی می‌دهد.

از آن به بعد آنچه محصول چنین فضایی است، الزاماً باید در عرصه‌ای تحلیل شود که همه این امور در آن دیده شود. گشودن هر دریچه‌ای به این عرصه که نتواند تمامی زوایای آن را در معرض نگاه تحلیلگر و بیننده قرار دهد محصول، تحلیل و داوری را ناقص و معیوب می‌کند و دیگران را برای اصلاح چنین خروجی‌هایی به زحمت می‌اندازد.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با طرح بحث موضوع مهم و مبسوط انتخابات در لابه‌لای بحث پزشکی و بیان چند جمله که پیشینه طولانی و پسینه قابل تأمل دارد و نیازمند روش خاص پردازش است، دریچه‌ای کوچک را بر عرصه‌ای بزرگ باز کرد که کاستی‌های پرسش‌برانگیز دارد. ارتباط «شرایط امنیتی» با «مشکل مالی» در سخنان وی مشخص نیست. تحلیل هر انتخاباتی بر دو پایه انجام می‌شود: 1ـ قواعد کلی 2ـ عوامل خاص. قواعد کلی را باید رعایت کرد و عوامل خاص را ابتدا باید کشف و اثبات و سپس رعایت کرد.

این دو مقوله پس از دو دوره ریاست‌جمهوری آقای هاشمی نیز وجود داشت، ضمن آنکه برخی حرف‌های نادرست زدند و برخی هم با رعایت قواعد، حرف‌های دقیق و صحیح زدند. چنین وضعیتی پس از دو دوره حکومت آقای خاتمی نیز وجود داشت و الان هم وجود دارد، با این تفاوت که در وضعیت حاضر درک و فهم مردم در حوزه تحلیلی توسعه و ارتقا پیدا کرده و به راحتی هر ادعایی را نمی‌پذیرند، به‌ویژه ادعاهایی که نظیر هم داشته اما درباره آن طور دیگری عمل شده است.

دو عبارت «امیدواریم در همه انتخابات آینده نیز رأی مردم چنین (حق‌الناس) تلقی شود.» و «دقت کنیم از این به بعد همه انتخابات‌های ما باید سالم و طبق خواسته مردم باشد…» با توجه به حوادث چند سال گذشته، دارای ایماء و پیام خاکستری است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. به نظر نگارنده و احتمالاً به نظر بسیاری نشستگاه این ایماء و پیام، فتنه 88 است که برخی قصد دارند آن را از فرایند و زنجیره انتخابات متعدد ایران جدا و نظام را متهم کنند و این در حالی است که نظام آن انتخابات را نیز براساس انواع و اقسام شواهد و ادله مانند سایر انتخابات‌ها کاملاً سالم و قانونی می‌داند و افزون بر نظام، مدتی پس از فتنه برخی از کسانی که فتنه‌گر بودند و یا در برابر فتنه سکوت اختیار کرده بودند به تدریج با نفی تقلب و اتهام کاملاً دروغ به نظام، تلویحاً به ذی‌حق و مظلوم واقع شدن نظام اذعان کردند.

برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم هم چیزی را در قضیه فتنه تغییر نداده و ضمن آنکه خودش حلقه‌ای از افتخارات برگزاری انتخابات سالم در نظام جمهوری اسلامی ایران شد، مهر تأییدی بود بر فتنه بودن فتنه و دروغگویی فتنه‌گران و نیز فریادی بلند است بر اینکه هیچ‌کس با هیچ ترفندی نه می‌تواند فتنه‌گران را تطهیر و نه می‌تواند نظام را متهم کند.

نظام به حکم وظیفه و ذات اسلامی‌اش همیشه پاسدار رأی و نظر قانونی مردم بوده و است و بر همین اساس انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم را برگزار و نتیجه‌اش را اعلام کرد و پذیرفت و با فتنه‌گران در فتنه 88 مقابله کرد و نگذاشت تهمت‌ها و دروغ‌های آن‌ها رأی مردم را ضایع کند. تکلیف فتنه روشن است و یقیناً هر اشاره‌ای برای بازخوانی مدافعانه از فتنه با پاسخ متقن و منطقی مواجه می‌شود. ان‌شاءالله

منبع: بصیرت