شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۳

ثبت معنوی مشاعره در یونسکو

نشست برنامه‌ی مشاعره‌ی رمضانی شبکه آموزش امروز، یکشنبه - 13 مرداد ماه - با حضور عوامل آن برنامه و قائم مقام شبکه آموزش برگزار شد.
کد خبر : ۱۲۶۹۱۶
صراط: امیرحسین آذر (تهیه‌کننده)، اسماعیل آذر (مجری) برنامه‌ی مشاعره، اسرافیل علمداری (قائم مقام شبکه آموزش)، محمدرضا پورحس ن(مدیر روابط عمومی شبکه آموزش) در این نشست حضور داشتند.

امیرحسین آذر در این نشست عنوان کرد: برنامه‌ی مشاعره‌ سابقه‌ی 20 ساله در سیما دارد. 20 سال پیش در شبکه‌های یک و دو مشاعره داشتیم، دو سال هم هست که در شبکه آموزش به روی آنتن می‌رویم. ابتدا این برنامه ساختاری مسابقه‌گونه با دکور خاص و با حضور دکتر آذر و ژاله صادقیان داشت.

او افزود: سپس سعی کردیم از آن ساختار مسابقه‌گونه خارج شویم و شکل بصری برنامه را عوض کردیم، به شهرستان‌های مختلف و کنار مقبره‌ی شاعران رفتیم که با استقبال زیادی هم مواجه شد.

تهیه‌کننده‌ی مشاعره خاطرنشان کرد: همچنین ویژه‌ برنامه‌های متعددی را به صورت مناسبتی نظیر مشاعره‌های عاشورایی، رمضانی، رضوی، نوروزی و ... در ساختارها و موضوعات مختلف تولید کردیم. اشعاری که در مشاعره‌ خوانده می‌شود، قبل از خوانده شدن به سرپرستی دکتر آذر تحقیق و پالایش می‌شوند.

وی تأکید کرد: آنچه که حائز اهمیت است این است که در این برنامه از کودکان هفت، هشت ساله تا بزرگسال شرکت می‌کنند، ما دائم شکل بصری برنامه را تغییر می‌دهیم. در نوروز 92 بخشی از برنامه را در تاجیکستان تصویربرداری کردیم و بخشی را هم در خانه‌های مشاعره‌کنندگان در شیراز؛ بنابراین در مشاعره‌ی رمضانی نیز برنامه را به منزل دکتر آذر بردیم.

امیرحسین آذر همچنین اظهار کرد: دامنه‌ی طرح‌های مشاعره بسیار زیاد است. ما دائما شرکت‌کننده‌ها، سن، جنس‌ و قالب‌ها را تغییر می‌دهیم. هدفمان خانواده و کودک است و اینکه شعر در خانواده نفوذ پیدا کند. در میراث فرهنگی بحث بود که مشاعره در یونسکو ثبت معنوی شود اما به دلیل تغییرات شدید مدیران میراث فرهنگی هنوز این اتفاق صورت نگرفته است اما این ظرفیت وجود دارد که مشاعره ثبت معنوی شود و در آینده این کار را خواهیم کرد.

***

اسماعیل آذر نیز در ادامه‌ی صحبت‌های تهیه‌کننده‌ برنامه با اشاره‌ی کوتاهی به زبان فارسی عنوان کرد: حدود 90 سال پیش زبان هندوستان فارسی بود، ولی شاید چون قصور از ما بوده است امروز زبانشان انگلیسی است. اگر در کشور اتحاد و انسجام وجود دارد یکی از دلایل‌اش این است که زبان واحد داریم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود بیان کرد: شعر یک قالب هنری است و تمام بزرگان فرهنگی ما شاعر هستند. شعر یکی از قالب‌های تأثیرگذار است و اول از همه برای پیش‌برد این برنامه خداوند به ما روی آورد. آقای دارابی (معاون سیما) و دکتر قاسمی (مدیر شبکه‌ آموزش) در پیش‌برد این برنامه زحمت می‌کشند و صعوبت‌های ما را تسهیل می‌کنند و ما را به سمت جلو هُل می‌دهند.

دکتر آذر گفت: امروزه مشاعره تبدیل به یک جریان شده است و اگر با کمک همه‌ی آحاد مدیران کشور تقویت شود، می‌تواند در آینده‌ی نزدیک روی ذهن و روان مردم تأثیر بگذارد مثلا دست خشونت را کوتاه کند.

وی افزود: باید این قالب هنری (شعر) را به گونه‌ای ابراز کرد. اگرچه وزیر ارشاد در این زمینه تلاش‌های بسیاری کرده‌اند اما قائم مقامی که برای شعر در نظر گرفته بودند کاری از پیش نبرد.

مجری برنامه‌ی مشاعره در ادامه اظهار کرد: وقتی مطلبی را در برنامه‌ عنوان می‌کنم خودم به آن رسیده‌ام و با همه‌ی تار و پودم آن را پذیرفته‌ام، برای اینکه 15 صفحه مطلب برای مردم بخوانم باید هزاران صفحه مطالعه کنم.

وی همچنین درباره‌ی مشاعره‌ی بین‌المللی بیان کرد: آمادگی خود را اعلام کردیم تا برای اشاعه‌ی زبان فارسی در افغانستان و تاجیکستان از هیچ تلاشی کوتاهی نکنیم؛ اکنون نیز با مدیران صداوسیما در حال رایزنی هستیم تا از طریق مشاعره در تاجیکستان و افغانستان در خود سیماهای این دو کشور فعالیت کنیم و عین همین برنامه را که در شبکه آموزش داریم در آنجا به روی آنتن ببریم تا هم لهجه‌ها را درست کنیم و هم به واسطه‌ی شهرتی که در آن جا کسب کرده‌ایم خط فارسی را جایگزین خط سیریلیک تاجیکستان کنیم.

دکتر آذر در ادامه صحبت‌های خود همچنین اعلام کرد: با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان نیز رایزنی کردیم و قرار است مدارس مشاعره را در حدود هزار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر کشور دایر کنیم.

مجری برنامه مشاعره درباره‌ی میزان تأثیرگذاری این برنامه بر روی کشورهای فارسی‌زبان، گفت: این اتفاق به هزینه نیاز دارد. اگر یکی از فوتبالیست‌ها حقوق خود را هزینه‌ی فرهنگ کند ما روی آن‌ها هم تأثیر می‌گذاریم که البته صداوسیما جداً در این زمینه‌ تلاش کرده است اما به هر حال محدودیت‌هایی وجود دارد.

***

در پایان این نشست قائم مقام شبکه آموزش نیز بیان کرد: هر چه برای ادبیات این کشور کار کنیم، کم کار کرده‌ایم. اگر غربی‌ها به ادبیات دراماتیک‌شان می‌نازند ما به شعرمان می‌نازیم. شبکه‌ی آموزش و صداوسیما باید بتوانند چنین فضاهایی را ایجاد کنند تا بیشتر به شعر پرداخته شود چرا که تأثیر جهانی دارد.

***

در حاشیه‌ی این نشست بین دو تن از برگزیدگان مشاعره‌ی رمضانی و قرآنی یک مشاعره صورت گرفت و همچنین تابلویی از مشاعره‌ی شهرستان خوی که در رمضان سال گذشته انجام شده بود، نشان داده شد و امیرحسین آذر در این باره بیان کرد: بیشترین شرکت‌کننده‌ها به زبان آذری مشاعره می‌کردند که برای اولین بار اتفاق افتاد.

همچنین دکتر اسماعیل آذر در پایان نشست از انتشار کتاب «آوای پهلوانی» خوی که درباره‌ی تاریخ فتوت و جوانمردی در ایران است، توسط انتشارات سخن (از سه روز پیش) خبر داد.

منبع: ایسنا