پنجشنبه ۰۳ آبان ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۷ فروردين ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۵
گزارش/از شعار تا واقعيت

هاشمي، خاتمي، احمدي‌نژاد؛ داعيه‌داران سازندگي، اصلاحات و عدالت

در حاليكه كمتر از سه ماه تا انتخابات رياست‌جمهوري باقي‌مانده است بررسي میزان تحقق گفتمان انقلاب و رهبری در سه دولت سازندگی، اصلاحات و عدالت‌گرا دريچه‌ تازه‌اي را براي انتخاب گزينه اصلح در انتخابات رياست‌جمهوري پيش‌روي مردم باز خواهد كرد.
کد خبر : ۱۰۲۲۶۸
به گزارش صراط،یکی از دغدغه‌های اصلي پیش‌روي انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم اين است كه رئیس‌جمهور بعدی چه کسی است و از چه گفتمانی خواهد بود؟ موضوعي كه از اهميت قابل توجهي برخوردار است  در گزارشی جامع سعی کرده است میزان تحقق گفتمان انقلاب و رهبری را در سه دولت سازندگی، اصلاحات و عدالت‌گرا ارزیابی کند تا دريچه تازه‌اي را براي مردم در راستاي انتخابات رياست‌جمهوري يازدهم باز كند.
 
در مجموع پس از پيروزي انقلاب اسلامي گفتمان‌هایی که ظهور و بروز یافتند عبارت بودند از گفتمان توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی و عدالت محوري که هر کدام دارای معایبی بودند چنانچه شاهد هستيم

" مقام معظم رهبري در ديدار با دانشجويان در 1383/8/10 به اين معايب اشاره مي‌كنند:

-عدم جامعیت و نگاه تک بعدی به شئون گوناگون زندگی انسان و محدود کردن آن به مسائل اقتصادی و سیاسی

-وارداتی و غیربومی بودن این دو مدل"
 
اما ذكر اين نكته حائز اهميت است كه گفتمان اصلی که  در حال حاضر مطالبه مقام معظم رهبری است. گفتمان عدالت و پیشرفت نام دارد که می‌توان از آن به عنوان کارآمدترین و اصلی ترین گفتمان انقلاب اسلامی نام برد چنانچه "مقام معظم رهبری در ديدار جمعي از دانشجويان در 1383/10/8 تاكيد دارند كه  گفتمان عدالت و دقائق نظری آن به دلیل جامعیت و فراگیری و تاکید بر توزیع متناسب و عادلانه ثروت، قدرت و منزلت و ریشه‌داشتن در متون دینی و اصالت داشتن در رفتار پیشوایان شیعی، خصوصا حضرت علی (ع)، یکتا راهبرد کارآمدی نظام اسلامی و اساس مشروعیت آن به شمار می‌آید. گفتمان عدالت یک گفتمان اساسی است و جمهوری اسلامی ایران منهای آن حرفی برای گفتن نخواهد داشت، باید آن را داشته باشیم."

با توجه به اين بيانات رهبر معظم انقلاب درصدد هستيم در گزارشي جامع میزان تحقق گفتمان انقلاب و رهبری را در دولت‌های سازندگی، اصلاحات و عدالت‌گرا که به ترتیب گفتمان توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی و عدالت‌محوری را به عنوان خط‌مشی خویش انتخاب کرده بودند، مورد بررسی قرار دهیم.
 
عملکرد دولت سازندگی

پس از پایان یافتن جنگ یکی از اولویت‌های کشور، بازسازی کشور و ترمیم زیرساخت‌ها و خسارت‌های ناشی از جنگ تحمیلی بود، براین اساس دولت، بازسازی ویرانی‌های جنگ و توسعه اقتصادی را در اولویت کاری خود قرار داد و برنامه‌های داخلی خود را برپایه سیاسی تعدیل و توسعه صادرات در مقابل جایگزینی واردات، ‌خصوصی‌سازی و جذب سرمایه‌های خارجی بنیان ‌نهاد استوار ساخت.
 
اقدامات اقتصادی دولت سازندگی در بازسازی کشور و ایجاد زیرساخت‌های اقتصادی و فرهنگی در قالب برنامه‌های اول و دوم در سال‌های ریاست‌جمهوری "آيت‌الله هاشمی رفسنجانی" پیامدهای مثبت و منفی مختلفی را در عرصه سیاسی، ‌اقتصادی و فرهنگی برای کشور به جا گذاشت.



 
اجرای برنامه توسعه اول در این دوران علاوه بر رونق بخشیدن به فعالیت‌های اقتصادی، باعث ایجاد تحرک در سرمایه‌گذاری، تولید و اشتغال و تامین رشد متوسط سالیانه 3/7 درصد تولید ناخالص داخلی شد؛ اما اجرای برنامه‌های تعدیل اقتصادی و خصوصی‌سازی به تدریج با موانع متعددی مواجه شد که تبعات بسیاری را برای کشور به وجود آورد و عملا یکی از شعا‌رهای کلیدی دولت سازندگی را که تلاش برای خصوصی‌سازی در عرصه اقتصاد بود با مشکل روبرو کرد.
 
چنانکه ما شاهد هستیم "رهبرمعظم انقلاب در دیدار با مسئولین و دست‌اندرکاران سیاست‌های اصل 44 به نوعی به همین موضوع اشاره کرده و می‌فرمایند: "روند گسترش بیش از حد مالکیت‌های دولتی در دهه‌های دوم و سوم با افزایش فراوان شرکت‌های دولتی و خودداری از واگذاری بنگاه‌های دولتی به مردم  ادامه یافت و در نتیجه مالکیت‌های دولتی بر خلاف اصل 44 قانون اساسی در عمل روز به روز گسترش یافت و درآمدهایی که باید در خدمت تولید و گردش صحیح ثروت در کشور قرار می‌گرفت، صرف کارهای اسراف‌آمیز و بیهوده شد و اقتصاد کشور لطمه دید."
 
در این دوره دگرگونی‌های بزرگ ساختار در بنیادهای اجتماعی و فرهنگی کشور به وقوع پیوست، گسترش مدارس و دانشگاه‌ها،  تحول در شبکه ارتباطی درون‌شهری و ایجاد پیوند مستقیم میان شهرها و روستاها و نگرش تک ‌بعدی دولت سازندگی به توسعه و اولویت اقتصادی سبب شد مشکلات اجتماعی و فرهنگی زیادی برای کشور رخ دهد که از آن جمله می‌توان به شکاف طبقاتی، ترویج روحیه‌ مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی اشاره کرد.

 
عملکرد دولت اصلاحات
 
با روی کار آمدن محمد خاتمی نگرش و فضای جدیدی در کشورمان حاکم شد و به طور کلی رویکرد و تفکر حاکم بر این دولت با دستاوردها و گفتمان انقلاب و رهبری تفاوت‌های بسیاری داشت به طوری که ما شاهد بودیم در دوران اصلاحات گفتمان انقلاب ضربات بسیار سختی را تحمل کرد.
 
اقتصاد ایران در سال 76 از مشکلات متعددی رنج می‌برد که در قالب تشدید‌ بیماری‌های ساختاری و رکود اقتصادی تجلی یافت به طوری که شاهد بودیم از سال 74 و به دنبال تغییراتی که در آن زمان در خط‌ومشی‌های اقتصادی دولت پیش آمد عملا استراتژی‌های اعلام شده در برنامه توسعه اقتصادی که مطالبه رهبری بود کنار گذاشته شد و ما شاهد بودیم که از همین زمان توقف رشد سرمایه‌گذاری خصوصی صورت گرفت.
 
در این دوران دولت جدید با نارسایی‌های مختلفی روبرو بود و نتوانست علی‌رغم سیاست‌های اعلام شده در برنامه پنج‌ساله سوم توسعه و برنامه بودجه به کارایی لازم دست پیدا کند.
 
در دوران اصلاحات از نظر مقوله فرهنگی گفتمان انقلاب اسلامی صدمات بسیار زیادی را متحمل شد؛ به طوري كه در اين دوران شاهد بودیم در جهت تبیین مفاهیمی همچون آزادی، مردم‌سالاری دینی، جامعه مدنی، اصلاحات و در یک جمله باز شدن فضای سیاسی تلاش‌هاي بسياري صورت گرفت موضوعي كه سبب ازهم گسیخته شدن فرهنگ دینی، ارزش‌های اسلامی و انقلابی و حرکت در مسیر اهداف دشمنان نظام و اسلام و در نتیجه تهاجم فرهنگی شد.




بروزحوادثی مانند قتل‌های زنجیره‌ای، حادثه کوی دانشگاه و جنجال مجلس ششم در این دوران آسیب‌های جبران ناپذیری را به پیکره گفتمان انقلاب وارد كرد.
 
عملکرد دولت عدالت‌گرا

دولت احمدی‌نژاد که با رویکرد احیای ارزش‌ها و اصول اسلامی و انقلابی در عرصه‌های مختلف کشور به میدان آمد در ابتدا خود را مدعی عمل به گفتمان انقلاب و رهبری می‌دانست که این موضوع در دولت نهم به صورت واضح و شفاف رعایت شد اما ما در دولت دهم شاهد کج‌روي‌هاي بسیاری بودیم.
 
دولت نهم نسبت به دولت‌های قبلی در به کار بردن واژه‌های فراموش‌ شده‌ای چون عدالت اجتماعی، اقتصاد عدالت‌محور، رفع تبعیض‌ها و کاهش فاصله طبقاتی، حل مشکلات مسکن و اشتغال عملکرد موفقی را داشت اما شاهد بودیم که این سیاست‌ها در دولت دهم به دليل  بی‌برنامگی ، کم‌توجهی به ساختارهای اقتصادی و افزایش تورم با مشكلات متعددي روبه رو شد.
 
دولت نهم و دهم در راستای توجه به مقوله فرهنگی، گفتمان انقلاب را در چارچوب کاری خود قرار داد به طوری که شاهد بودیم در این دولت سفرهای استانی اوج گرفت.

 احمدی‌نژاد به عنوان یک شخصیت عدالت‌محور در دولت دهم عملکرد نامطلوبی را در چارچوب گفتمان رهبری از خود بر جا گذاشت؛ انتخاب مشایی به عنوان معاون اولی، خانه نشيني 11 روزه احمدي‌نژاد، مانور گسترده مشايي به عنوان يار نزديك احمدي‌نژاد بر كليد واژه مكتب ايراني و طرح موضوعات اختلافي و بحث برانگيز مانند دوستي با مردم اسرائيل و پايان دوران اسلام‌گرايي و اخيرا نيز شهيد ناميدن هوگو چاوز و رجعت وي همراه امام زمان(عج) و يا مصافحه با مادر چاوز، وي را ازمسيري كه در سال 84 قرار داشت به طوركلي منحرف كرد.




 
دولت دهم به واسطه وجود برخی جریانات از گفتمانی که با آن بر سر کارآمد فاصله گرفت و مسیر دیگری را طی کرد كه در اين اعوجاج از مسير گفتمان امام و رهبري نقش جريان انحرافي به وضوح قابل رديابي است.


 
حال با توجه به اینکه چیزی کمتر از سه ماه تا انتخابات ریاست‌جمهوری باقی مانده است انتظار می‌رود مردم در انتخاب گزینه مورد نظر خود براي تصدي دقت و درایت بیشتری داشته باشند زیرا مهمترین مولفه‌ای که در حال حاضر مقام معظم رهبری به آن تاکید دارند؛ پیشبرد گفتمان انقلاب در خارج و داخل کشور است.

قطعا تجربيات تاريخي كه ملت ايران از ادوار مختلف رياست‌جمهوري در طول 33 سال از عمر انقلاب بر خود اندوخته‌اند بهترين فرقان براي انتخاب گزينه احسنت در انتخابات رياست جمهوري يازدهم خواهد بود.
نظرات بینندگان
یک دانشجوی فعال سیاسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۸ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۲۷
۲۴
اگر ما همین تحلیلی اشتباه شما را هم از این دولت بپذیریم باز هم نشان از برتری گفتمان عدالت بر دو گفتمان دیگر دارد .
فداييان رهبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۱ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۴۱
۲
ميشه نمره بدين؟ از 20

1-هاشمي
2-خاتمي
3-احمدی‌نژاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمي 17
خاتمي 13
احمدی‌نژاد 7.5
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
همگی بیست و پنج صدم !!
آزاد انديش
|
Iran (Islamic Republic of)
خاتمي20
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
12
13
14
یک دانشجوی فعال سیاسی
|
Iran (Islamic Republic of)
احمدی نژاد : 17
هاشمی : 9/75
خاتمی : 8
دوستانی که دانشجو هستند میدونن منظورم از 9/75 چیه !
esmaeil
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی 18 خاتمی9 احمدی نژاد13
امیرحسین
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی = 10

خاتمی = 5

احمدی نژاد = 19
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی 8
خاتمی 6
احمدی نژاد 18
مشایی 20
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی:17 خاتمی:19 احمدی نژاد:14
مجتبی
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی 17.5

خاتمی 13.25

احمدی نژاد 11.5
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی=10
خاتمی=20
احمدی نژاد=0
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
هاشمی:15/5

خاتمی:18/75

احمدی نژاد:11/25
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
احمدی نژاد= 18
خاتمی = 15
هاشمی= 0
امیر حامی دکتر لنکرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۲ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۳
۴۳
فقط دکتر کاممران لنکرانی و گفتمان پاک و اصیل سوم تیر و جبهه پایداری
دکتر لنکرانی در یک جمله جراح بزرگ ایران و دیالمه زمانه
دختر شیرازی
|
Iran (Islamic Republic of)
والا تا جایی که من خبر دارم اسم همشهری ما کامران هست! نه کاممران! در ضمن ایشون تخصص گوارش و کبد دارن نه جراحی که کلا یه تخصص جدای دیگه هست! شاید منظورتون از جراحی, جراحی اقتصادی! همانند هدفمندی یارانه ها باشه! که مملکت رو در حکم یه بیمار سرپایی به یه بیمار بستری و اخیرا هم به یه بیمار در کما! تبدیل کرده!
از امیر کبیر دست کشیدی اینبار رفتی سراغ شهید دیالمه؟! خدایا خودت به ما صبر بده!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
راجع به محمود هم ازین حرفا زیاد بود
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
شهید دیالمه اونوقتی که کسی جرات نداشت حرفی بزنه موسوی رو شناخته بود(تو دهه 60) و پته موسوی رو ریخت رو آب و بعد از چند روز شهید شد.
حالا دوستان بصیرت افزا بعد از فتنه 88 موسوی رو شناختند!! تازه بعضی ها هم تبریک گفتند بهش و حالا هم فتنه گر نمی دوننشون و بعضی از سایتهای عقد اخوت نبسته از بعضی ها که طرفدار بعضی ها هستند طرفداری میکنند. افتاد؟!!!
امیر حامی دکتر لنکرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
برادر و خواهرم خوبم منو ببخشند اگر غلط وجود دارد در نوشتن بعضی از کلمات چون تند مینویسم و نگاهی به مانیتور نمیندازم همچین مشکلاتی به وجود می اید منو با بزرگی خودتان ببخشید
نادر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۲ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۱۰
۴
زمان انتخابات بازمان امتحانات دانشجویان و مدارس تلاقی دارد بهتر است امتحانات یاانتخابات را حدود یکماه از هم فاصله دهند تا خانوادها نگران نباشند واینکه شیاطین از حضور دانشجویان دانشگاهها سواستفاده نکنند
علیرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۶ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۱۹
۲۷
درود بر احمدی دلاور
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۲۸ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۲۴
۴
برادران صراطي اگر قرار است عملكردها را مقايسه كنيدبايد مقايسه مناسب باشد.
1-چرا از رشداقتصادي دوره هاشمي رقم داديد ولي براي دوره خاتمي و احمدي نژادچيزي نگفتيد؟
2-چرا مسايل فرهنگي و سياسي دوره خاتمي را با مسايل فرهنگي وسياسي دوران پس و پيشش مقايسه نكردين؟
متاسفم از اين گونه القائات و فرافكني هي نامرتبط به هم!!!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۳۹ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۲۲
۹
شما الان مطمئنی که دولت اصلاحات در زمینه توسعه صنعتی و اقتصادی عملکرد لازم رو نداشته؟ اگه اینجوری بوده چرا از شاخص های اقتصادی اون ۸ سال حرفی نمیزنید و تحلیلهای شخصی و بی منبع ارائه میدید؟؟؟!!
majid r
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۶ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۲۶
۲۲
فقط زمان میرحسین موسوی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۹ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۲۶
۱۸
کلا در مورد اصلاحات مزخرف نوشتین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۳ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۳۴
۲۲
درود بر خاتمی
دختر شیرازی
|
Iran (Islamic Republic of)
درود!
korush
|
Iran (Islamic Republic of)
درود بر ختمی و موسوی
زنده باد بهار
|
Iran (Islamic Republic of)
زنده باد بهار ....زنده باد بهار....زنده باد بهار
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
خاتمی یعنی معنای حقیقی عشق، نجابت،پاکی و خوبیها
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
درود بر خاتمی
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۶ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۷
۱۲
رهبری در آخرین جلسه هیئت دولت: علت افزایش دشمنی ها پافشاری بیشتر شما بر ارزش هاست بخصوص در همین دو سه سال اخیر.
آسمون برین زمین بیاین نمی تونید ثابت کنید دولت منحرف شده. این خودتون هستین که منحرف شدین.
رضافقیهیان ازساری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۰ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۱۴
۸
بنده خودم مخالف سیاست های دولت خاتمی بوده وهستم اماچطوربود که درزمان ایشان دلار600تومان بودوالان 3600تومان شده
دولت ایشان ازلحاظ فرهنگی کشوررابه تباهی کشاندولی ازلحاظ اقتصادی وروابط خارجه فوق العاده بود
آن چیزکه عیان است
چه حاجت به بیان است
واقع بين
|
Netherlands
|
۱۴:۵۰ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۱۰
۹
درزمان هاشمي بود كه پدرقشركارگر درامد ودست كارفرمايان جهت انعقاد قراردادهاي كوتاه مدت بازشد وامنيت شغلي كلا ازبين رفت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۸
۲۳
زنده باد بهار
زنده باد احمدی نژاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
درود بر اصلاحات.
درود بر خاتمی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۵ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۱۱
۱۷
زنده باد احمدی نژاد
زنده باد عدالت
ناشناس
|
Iraq
|
۱۷:۵۶ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۱۵
۳
خب پس طبق گفته های شما سی سال فقط دارن تو مملکت .....
جعفر شریعتی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۴ - ۰۷ فروردين ۱۳۹۲
۲
۰
مجیدجان دلبندم گزینه احسنت دیگه چه گزینه ایه ؟!!!!! اون اصلحه گزینه اصلح
زنده باد بهار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۸ - ۰۸ فروردين ۱۳۹۲
۱
۹
زنده باد احمدی نژاد
احسان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۹ - ۰۸ فروردين ۱۳۹۲
۸
۱
آقايان خاتمي و هاشمي رفسنجاني خيلي از احمدي نژاد بهتر بودن حداقل قانون گريز نبودن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۳ - ۰۸ فروردين ۱۳۹۲
۸
۱
خیلی بی انصافید,قبلاز خاتمی کی جرئت انتقاد از مقامات را داشت , در زمانسازندگی من دبیر بودم خدا شاهده ,از ترس مدیر وگزارش به حراست مخوف ان زمان در گوشی از وضع موجود حرف میزدیم, برای باز شدن فضای کشور هم که شده نمره خاتمی خیلی بیشتر از این حرفهاست ,هیچ کسومجموعهای بی عیب نبوده ونیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۷ - ۱۰ فروردين ۱۳۹۲
۳
۶
هرسه صفر