پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۲۹
پس از 40 ماه تاخير؛

"سعيد مرتضوي" امروز محاكمه مي‌شود

پس از ۴۰ ماه تاخیر سرانجام دادگاه مرتضوي و ديگر قضات مرتبط با فاجعه کهريزک امروز 8 اسفند در دادگاه انقلاب برگزار مي‌شود.
کد خبر : ۹۸۱۴۵

 به گزار ش صراط،پس از 4 سال برگزاری "دادگاه کهریزک" و رسیدگی به اتهامات قضات معلق در این پرونده، انتظار خانواده‌های متوفقیان بازداشتگاه کهریزک محقق مي‌شود.

داستان كهريزك از كجا شروع شد؟


كهريزك نام بازداشتگاهي در اطراف تهران بود كه بعدا مشخص شد فاقد استاندارهاي لازم براي نگهداري بازداشت شدگان است. به دنبال وقوع حوادث و ناآرامی‌های پس از انتخابات سال 88 ، از تاریخ 25 خرداد تا 3 تيرماه تعداد 23 متهم و در تاریخ 19 تير تعداد 145 متهم با دستور مقام قضایی به بازداشتگاه کهریزک اعزام می‌شوند. اعزام اين متهمان به بازداشتگاه كهريزك در حالي صورت گرفت كه اين بازداشتگاه از لحاظ زيستي،‌ بهداشتي و تغذيه از شرايط مناسبي برخوردار نبوده و به خاطر ظرفيت محدود بازداشتگاه برخي متهمين كنار مجرمان سابقه دار و شرور و بدون رسيدگي‌هاي لازم پزشكي نگهداري شدند.

براساس اين گزارش؛ برخوردهاي ناهنجار برخي مسئولان بازداشتگاه با متهمان نيز مزيد علت شد تا اينكه خبر رسيد سه تن از بازداشت شدگان در اثر اين شرايط فوت كردند.

 دستور مستقیم رهبری برای تعطیلی کهریزک

پس از آنکه اخباری مبنی بر عدم رعایت شرایط استاندارد این بازداشتگاه منتشر شد، رهبر معظم انقلاب شخصا دستور تعطیلی این بازداشتگاه را صادر کردند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای روز چهارشنبه ۴ شهریور، طي سخنانی در جمع عده‌ کثیری از دانشجویان
با تأكید بر رسیدگی به آسیب دیدگان در مسئله كهریزك و همینطور بررسی موضوع معدود كسانی كه در این مسئله جان باخته‌اند فرمودند: البته اینگونه مسائل نباید با مسئله اصلی بعد از انتخابات خلط مبحث شود.

رهبر انقلاب اسلامی در همین زمینه افزودند: عده‌ای، ظلم بزرگی را كه پس از انتخابات به مردم و نظام اسلامی شد و هتك آبروی نظام در مقابل ملت‌ها را نادیده می‌گیرند و مسئله كهریزك یا كوی دانشگاه را قضیه اصلی قلمداد می‌كنند اما این نگاه، خود یك ظلم آشكار است.

کهریزک؛ فرصت فعاليت ضد تبليغي رسانه‌هاي خارجي علیه جمهوری اسلامی ایران


اگرچه مساله بازداشتگاه کهریزک و اقدامات غیرقانونی صورت گرفته در آن به عنوان یکی از مسائل دردناک حوادث سال گذشته شناخته می‌شود اما پیگیری مقامات عالی رتبه کشور برای رسیدگی به پرونده متخلفان، حکایت از آن داشت که روند رسیدگی به پرونده این بازداشتگاه روال قانونی خود را طی می‌کند و متخلفان مجازات خواهند شد.

با این حال برخی افراد که تلاش داشتند موضوعی برای تحریک هوادارن خود به حضور در خیابان‌ها و ادامه آشوب پیدا کنند، مساله کهریزک را به موضوع اصلی رسانه‌های بیگانه تبدیل کردند. چنانكه يكي از سران فتنه مدعي برخوردهاي شديد در کهریزک شد.

اگرچه کذب محض بودن این موضوع با بررسی‌های گسترده و دقیق مجلس شورای اسلامی و کمیته ویژه قوه قضاییه اثبات شد، همين فرد نیز بعدها اعلام کرد که سندی برای اثبات ادعای خود ندارد و تنها گواهی وی، تلفن یک فرد به روزنامه حزب او است؛ اما مساله كهريزك فرصت مغتنمي را براي فعاليت‌هاي رسانه‌اي ضد تبليغي در مورد ايران فراهم كرد.

صدور حكم براي 12 متهم انتظامي پرونده كهريزك

با گذشت 4 سال از وقايع بازداشتگاه كهريزك و به‌دنبال تاكيد مقام معظم رهبري بر تعطيلي و رسيدگي به جرم متهمان، سازمان قضايي نيروهاي مسلح براي دوازده متهم انتظامي اين بازداشتگاه جلسات محاكمه غير علني برگزار كرد و پس از 8 جلسه رسيدگي، احكامي نظير «قصاص»، «حبس»، «شلاق»، «پرداخت ديه» و «انفصال موقت از خدمت» صادر كرد.

 همزمان با ورود سازمان قضايي نيروهاي مسلح به حادثه كهريزك، مجلس شوراي اسلامي براي روشن شدن زواياي وقایعی كه در اين بازداشتگاه رخ داد هيات ويژه‌اي تشكيل داد كه پس از فراز و فرودهاي بسيار در صحن علني مجلس قرائت شد. گزارش هيات تحقيق و تفحص مجلس، تقصير اصلي را متوجه "سعيد مرتضوي"، دادستان سابق تهران دانست، در ضمن سعید مرتضوی، علی اکبر حیدری فر و حسن حداد دهنوی از قضاتی هستند که در جریان رسیدگی به پرونده کهریزک از کار برکنار شدند.

قاضي تعليق شده رئيس ستاد مبارزه با قاچاق كالا و تامين اجتماعي مي‌شود

به‌دنبال قرائت اين گزارش،‌ دادستان انتظامي قضات اعلام كرد به اتهامات سه قاضي متهم در اين پرونده در دادسراي كاركنان دولت رسيدگي مي‌شود. احمد شفيعي اعلام كرد:  پس از تشكيل پرونده در دادسراي انتظامي قضات،‌ اين سه قاضي متهم تعليق شدند.

پس از قرائت اين گزارش بود كه رياست دستگاه قضايي، ادامه فعاليت دادستان عمومي و انقلاب وقت تهران را كه به حكم وي بازداشت‌شدگان را به كهريزك برده بودند، به حالت تعليق درآمد و براي وي به عنوان يكي از متهمان اصلي، پرونده تشكيل شد؛ اما محمود احمدي‌نژاد بلافاصله و در كمال تعجب براي اين مقام سابق قضايي، حكم رياست مبارزه با قاچاق كالا و ارز را صادر كرد!
اما اين پايان ماجرا نبود و باز هم با وجود حرف و حديث‌هاي بسيار، رئيس‌جمهور، سعيد مرتضوي را به عنوان رئيس جديد سازمان تامين اجتماعي معرفي كرد.

معاونت در قتل عمدی افراد؛ اتهام قاضي دادگاه كهريزك

در بررسي پرونده كهريزك مسايل بسياري قابل طرح است؛ چنانكه به گفته "محمد صالح نيكبخت" وكيل اين قربانيان؛ در این پرونده سه نفر از قضات متهم هستند که اولا از اختیارات خود سوءاستفاده کردند، ثانیا دلایل کافی برای اعزام زندانیان به کهریزک یا سایر زندان‌ها وجود نداشته و ثالثا علی رغم اینکه مقامات عالی کشور دستور داده بودند که این تعداد از کهریزک به زندان‌های دیگر منتقل شوند و اگر در این مورد جا وجود ندارد آزاد شوند، سهل‌انگاری و از اجرای دستور خودداری کردند. همان طور که می‌دانید یکی از این سه نفر دادستان وقت تهران بوده و دو نفر دیگر معاون و قاضی دادسرای عمومی انقلاب هستند.

اتهام آنها معاونت در قتل عمدی افراد است و سایر اتهامات هم هست که یکی از آنها انتشار مطالب کذب است، مطالبی مربوط به اینکه این سه نفر مننژیت داشته اند. همان طور که گفتم این ادعا کذب محض است و رئیس بازداشتگاه کهریزک آن را به امضای خود منتشر کرده بود.

امروز دادگاه كهريزك به رياست قاضي سراج برگزار مي‌شود

حجت‌الاسلام "غلامحسین محسنی اژه‌ای" سخنگوی دستگاه قضا در آخرین نشست خبری خود اعلام كرد: دادگاه کهریزک و رسیدگی به پرونده قضات معلق هشت اسفند برگزار می‌شود. سعید مرتضوی یکی از متهمان اصلی این پرونده است که در گزارش کمیته حقیقت یاب مجلس در سال 88 به نام او اشاره شد. عبدالرضا شیخ الاسلامی وزیر سابق رفاه، کار و تعاون اجتماعی در جلسه روز استیضاح خود اشاره کرد که در حکم ماموریت مرتضوی از قوه قضائیه به قوه مجریه از او به عنوان قاضی معلق یاد شده است. دستگیری مرتضوی روز بعد از جلسه استیضاح، ذهن‌ها را به این سمت برد که دستگیری او مرتبط با پرونده کهریزک است، اما او در ارتباط با نشستی که با فاضل لاریجانی برادر علی لاریجانی داشته، احضار و بازداشت شده بود.

به گفته قاضی افتخاری" رئيس دادگاه کيفري استان تهران، جلسه محاکمه قضات تعلیق شده امروز هشتم اسفند امسال در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران و به ریاست قاضی سیامک مدیرخراسانی برگزار می‌شود و قرار بر اين است دادگاه مرتضوي به صورت علني برگزار شود.

این پرونده سه متهم دارد که دادستانی تهران با صدور کیفرخواست پرونده کهریزک، سه نفر از قضات تعلیقی این پرونده را به «مشارکت در بازداشت غیرقانونی» و «معاونت در تنظیم گزارش خلاف واقع» متهم کرده است.

 نکته جالب در اين ماجرا اين است که "اصلاني" يکي از وکلاي اين پرونده اعلام کرد: مرتضوي در اين دادگاه خود به دفاع از موارد اتهامي‌اش خواهد پرداخت و وكيل نخواهد داشت.

اما با همه اين مراتب، سرانجام 40ماه پس از ماجرای کهریزک پرونده قضات معلق اين واقعه تلخ با صدور کیفرخواست به دادگاه فرستاده شده و دیگر شمارش روزها برای خانواده‌هاي محسن روح‌الامینی، امیرجوادی‌فر و محمد کامرانی به تعداد انگشتان یک دست رسیده است.