شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۸

اقدام مشکوک حذف کشتی از المپیک

دلایل حذف کشتی از ورزش‌های المپیک ۲۰۲۰ اعلام شد و در حالی که عدم محبوبیت و دوپینگ از دلایل اصلی به مشار می‌روند به نظر می‌رسد نقش انگیزه‌های سیاسی نیز کم نبوده است.
کد خبر : ۹۶۵۶۰

"صراط" کمیته اجرایی IOC اعلام کرد که کشتی از رقابت‌های المپیک 2020 حذف شد. کمیته قانون‌گذاری IOC در نشستی که امروز برگزار کرد، پنج‌گانه مدرن را که بیش از همه در خطر حذف قرار داشت، حفظ و کشتی را از فهرست ورزش‌های المپیکی حذف کرد.

اکنون کشتی نیز باید به همراه بیسبال، سافت‌بال، اسکواش و کاراته در جلسه‌ای که در ماه سپتامبر برگزار خواهد شد، برای بازگشت به المپیک رقابت کند.


مارک آدامز سخنگوی IOC در کنفرانس مطبوعاتی که در لوزان برگزار شد، در این خصوص اظهار داشت: هیئت اجرایی پیشنهاد دادند که کشتی از فهرست 25 ورزش اصلی خارج شود و این ورزش اکنون برای تلاش به منظور بازگشت به المپیک 2020 باید همراه با سایر رشته‌ها درخواست دهد.

آدامز با بیان اینکه سیستم رأی‌گیری به صورت رأی مخفی بوده است و ژاک روگ رئیس کمیته بین‌المللی المپیک نیز در این رأی‌گیری شرکت نکرده است، افزود: این به خاطر مشکل داشتن با کشتی نیست بلکه به خاطر درستی 25 رشته ورزشی دیگر است.

سخنگوی IOC خاطرنشان کرد: این روند بازنگری در بازی‌های المپیک است و هیئت اجرایی این تصمیم را بر اساس تجربیاتش اتخاذ کرده است.

وی اضافه کرد: این تصمیم بر اساس نظر نمایندگان رشته‌های ورزشی مختلف، کمیته‌های ملی المپیک و فدراسیون‌های بین‌المللی اتخاذ شده است.

هیئت اجرایی گزارش کمیسیون برنامه IOC را که هریک از رشته‌های ورزشی بازی‌های المپیک تابستانی را بررسی کرده بود، مطالعه کرد.

در این گزارش که در بیش از 30 حوزه جداگانه از جمله نرخ بازدید تلویزیونی، فروش بلیت، سیاست‌های ضد دوپینگ و محبوبیت جهانی به بررسی رشته‌های ورزشی پرداخته، تکواندو را نیز به عنوان یکی از رشته‌های احتمالی در معرض خطر حذف معرفی کرده است.

کشتی یکی از 8 ورزشی است که اکنون در جلسه سپتامبر بوینس‌آیرس برای بازگشت به بازی‌های المپیک تلاش خواهد کرد. بیسبال و سافت‌بال آخرین ورزش‌های حذف‌شده از المپیک سردمدار این جریان هستند و اسکواش نیز برای بازگشت به رقابت‌ها تلاش فراوانی خواهد کرد.

گلف و راگبی در برنامه بازی‌های المپیک 2016 ریودوژانیرو گنجانده شده است. این دو رشته ورزشی توانستند در سال 2010 تأیید IOC برای حضور در مسابقات را به دست آورند.



سایت معتبر ورزشی ESPN اقدام به برگزاری نظرسنجی به منظور حذف کدام رشته ورزشی از بازی‌های المپیک کرده است.

به گزارش پایگاه خبری صراط ؛ در این سایت که یکی از معتبرترین سایت‌های ورزشی به شمار می‌رود بعد از تصمیم کمیته بین‌المللی المپیک برای حذف کشتی از بازی‌های المپیک، 26 رشته ورزشی که باید در المپیک حضور داشته باشند به معرض نظرسنجی گذاشته شده‌اند که کدامیک در المپیک باقی بمانند و کدامیک از المپیک حذف شوند.

 
در قسمت بالای این نظرسنجی سوال شده است که کدام رشته باید به جای کشتی از المپیک حذف شود که اسامی 26 رشته آمده است که تا این لحظه بدمینتون با توجه به اینکه بیشتر مدال‌های طلا را در این رشته چین می‌گیرد با 18 درصد، پنج‌گانه مدرن با 16 درصد و سوارکاری و تنیس روی میز با 14 درصد در صدر قرار دارند.

 
در قسمت دوم نظرسنجی هم سوال شده است شما دوست دارید کدام رشته در بازی‌های المپیک 2020 حفظ شود؟ که در این قسمت 8 رشته ورزشی شامل 1- کشتی (wrestling)و 2- بیس‌بال و سافت‌بال 3- کاراته 4- کوهنوردی 5- ووشو 6- اسکواش 7- موج‌سواری و 8- اسکیت جز گزینه‌ها هستند که تا این لحظه کشتی با 83.5 درصد بالاترین آمار را برای باقی ماندن در المپیک به خود اختصاص داده است. تا این لحظه 13 هزار و 430 نفر در این نظر سنجی شرکت کرده‌اند.

 
لینک نظر سنجی به شرح زیر است:

 
  http://espn.go.com/sportsnation/poll/_/id/4931/wrestling-olympics

 
علاقمندان برای باقی ماندن کشتی در المپیک باید در قسمت دوم به کشتی رأی دهند و در قسمت اول به یکی از رشته‌هایی که به جای کشتی از المپیک حذف شوند.


وزیر ورزش و جوانان ایران با ابراز ناخرسندی از حذف احتمالی رشته کشتی از المپیک 2020 گفت: در این رابطه اعتراض خود را به کمیته بین‌المللی المپیک اعلام خواهیم کرد.

به گزارش صراط ، محمد عباسی ضمن بیان مطلب فوق اظهار داشت: دلایل خود را برای حضور این رشته ورزشی در بازی‌های المپیک به گوش مسئولان کمیته بین‌المللی المپیک خواهیم رساند.

وی با اشاره به علاقمندی جوانان به این رشته ورزشی تاکید کرد: کشتی یک رشته پر طرفدار در بسیاری از کشورهای جهان محسوب می‌شود که حذف آن از بازی‌های المپیک بسیار ناخوشایند است.

وزیر ورزش و جوانان ایران ابراز امیدواری کرد این رشته ورزشی همچنان می‌تواند جزو رشته‌های اصلی بازی‌های المپیک باشد.خبر حذف کشتی از المپیک، شوک سنگینی برای کشتی دوستان جهان و بویژه ورزش ایران بود. هر چند که روسیه مهم ترین کشور کشتی خیز دنیاست و ایالات متحده آمریکا نیز در مسابقات کشتی المپیک به مراتب پرافتخارتر از  ایران بوده است، ولی کشورهایی چون روسیه و آمریکا، بدون کشتی هم در المپیک جایگاه ویژه ای داشته و به اندازه کافی به مدال بویژه مدال طلا دسترسی دارند.

اما ورزش ایران تاکنون در مجموع 13 طلای المپیک بدست آورده که 8 طلای آن متعلق به کشتی بوده است: 3 طلا قبل از انقلاب، 5 طلا بعد از انقلاب.

غلامرضا تختی (1956)، امامعلی حبیبی (1956)، عبدالله موحد (1968)، رسول خادم (1996)، علیرضا دبیر (2000)، حمید سوریان (2012)، امید نوروزی (2012) و قاسم رضایی (2012)، هشت کشتی گیری بوده اند که مدال طلالی المپیک را برای ایران به ارمغان آورده اند.  



زمزمه های حذف کشتی از مسابقات المپیک، دست کم از اوایل دهه 1990 آغاز شد. پس از المپیک بارسلون، موضوع حذف کشتی از المپیک برای نخستین بار به گوش ورزشدوستان ایرانی رسید و بعدها کمیته بین المللی المپیک گهگاه به این موضوع اشاره می کرد ولی کمتر کسی در جامعه جهانی کشتی، چنین احتمالی را جدی می گرفت.

مهم ترین نشانه جدی قلمداد نشدن خطر حذف کشتی از مسابقات المپیک، شوک جامعه جهانی کشتی از شنیدن این خبر بود. خشم و غافلگیری دوبنده پوشان و مربیان و مدیران و هواداران کشتی در 20 ساعت گذشته، به خوبی نشان می دهد که کسی فکر نمی کرد کمیته بین المللی المپیک، کشتی را از المپیک کنار بگذارد.

در دو دهه اخیر، فیلا با کاستن از وزن های کشتی، تلاش کرد تا شانس بقای کشتی در مسابقات المپیک را افزایش دهد (البته کاهش اوزان کشتی دلایل دیگری نیز داشت). ده مدال طلا که قبلاً در مسابقات کشتی توزیع می شد، برای اکثریت کشورهای جهان که در کشتی حرفی برای گفتن ندارند، واقعه دردناکی بود!

کمیته بین المللی المپیک، ده طلای کشتی را چندان خوش نداشت چرا که از نظر این کمیته، ورزش کشتی در جهان آن قدرها هم پرطرفدار و محبوب نیست و اختصاص یافتن ده طلای مسابقات المپیک به کشتی، نوعی "دوپینگِ اعتبار" برای ورزش کشتی در المپیک بود.

از المپیک آتلانتا (1996) به بعد، اوزان دهگانه کشتی به هفت وزن تقلیل یافت و همین تقلیل شاید یکی از دلایل بقای کشتی در مسابقات المپیک از آن سال تا پارسال بوده باشد. یعنی کاهش ده وزن به هفت وزن، موجب شد که کشتی چهار دوره دیگر در المپیک دوام بیاورد: 2000، 2004، 2008، 2012.



با این حال کمیته بین المللی المپیک، با استناد به آمار فروش بلیط های بازی های المپیک و تعداد تماشاگران حاضر در مسابقات کشتی، استقبال مردم جهان از پخش تلویزیونی مسابقات کشتی و اولویت هایی چون سیاست های ضد دوپینگ، ترجیح داده است به حضور کشتی در مسابقات المپیک خاتمه دهد. این تصمیم در حالی اتخاذ شده است که رافائل مارتینتی اخیراً اعلام کرد که بیلط های مسابقات کشتی در المپیک 2012 لندن، در همان روزهای نخست بازی های المپیک فروش رفت.

مسابقات المپیک 2020 در یکی از سه شهر مادرید، توکیو و استانبول برگزار خواهد شد. با توجه به اهمیت کشتی در ژاپن و ترکیه، در صورتی که المپیک 2020 در توکیو یا استانبول برگزار شود، شاید شانس بقای کشتی هم در المپیک بیشتر شود. اما اسپانیا کشور کشتی خیزی نیست و برگزاری المپیک در مادرید، چندان به سود جامعه جهانی کشتی نخواهد بود.

کشتی از قرن هشتم پیش از میلاد، جزو ورزش های المپیک دوران باستان بود. بعدها نیز که مشعل المپیک دوباره در سال 1896 روشن شد، کشتی جزو ورزش های اصلی المپیک بود. اینکه در 116 سال گذشته، چه گذشته که کشتی از ورزشی اصلی در المپیک به ورزشی اخراج شده بدل شده، سوالی دشوار است که پاسخ آن مستلزم بررسی های فنی و تاریخی و جامعه شناسانه است.

هر چه هست، این قدر می توان گفت که اگر کشتی چشم و چراغ بازی های المپیک بود، کمیته بین المللی المپیک تصمیم نمی گرفت یکی از ورزش های رونق بخش المپیک را حذف کند.

با این حال هنوز حذف همیشگی کشتی از مسابقات المپیک قطعی نیست. دیروز مارک آدامز، سخنگوی کمیته بین المللی المپیک، گفت: این آخرین تصمیمی نیست که در مورد کشتی گرفته می شود.

همین جمله می تواند زمینه ساز تلاش امیدوارانه تر جامعه جهانی کشتی برای حذف نشدن این وزش از مسابقات المپیک باشد. طنز تلخ قصه اینجاست که ورزش باسابقه کشتی در المپیک، اکنون باید با ورزش هایی چون موج سواری و ووشو رقابت کند تا بتواند در مسابقات المپیک باقی بماند.



به هر حال، حذف کشتی از المپیک اگر چه برای تمام کشورهای کشتی خیز دنیا دردناک است، ولی شاید بیتشرین لطمه را به ورزش ایران بزند که 38 مدال از مجموع 60 مدالش در مسابقات المپیک در تشک های کشتی بدست آمده است.

اگر جامعه جهانی کشتی نتواند تصمیم کمیته بین المللی المپیک را تغییر دهد، ایران به ناچار باید سرمایه گذاری بیشتری بر روی ورزش هایی چون وزنه برداری، تکواندو و برخی از رشته های ورزش دو و میدانی بکند.

کمرشکن بودن حذف کشتی از المپیک برای ورزش ایران را می توان با نگاهی به مدال هایی که ایران در دوره گوناگون المپیک در ورزش کشتی کسب کرده، تایید کرد.

فهرست مدال های کشتی گیران ایرانی در مسابقات المپیک، پیش رروی شماست:

 1952: غلامرضا تختی (نقره) محمود ملاقاسمی (مدال برنز)، ناصر گیوه‌چی (مدال نقره)، جهانبخت توفیق (مدال برنز)، عبدالله مجتبوی (مدال برنز)،

1956: غلامرضا تختی (طلا)، امامعلی حبیبی (طلا)، محمدعلی خجسته‌پور (نقره)، مهدی یعقوبی (نقره)

1960: غلامرضا تختی (نقره)، محمدابراهیم سیف پور (برنز)،

کشتی فرنگی: محمد پذیرایی (برنز)

1964: اکبر حیدری (برنز)، محمدعلی صنعتکاران (برنز)

1968: ابوطالب طالبی (برنز)، شمس‌الدین سیدعباسی (برنز)، عبدالله موحد (طلا)،

1972: ابراهیم جوادی (برنز)

کشتی فرنگی: رحیم علی آبادی (نقره)

1976: منصور برزگر (نقره)

1988: عسگری محمدیان (نقره)

1992: عسگری محمدیان (نقره)، امیررضا خادم (برنز)، رسول خادم (برنز)

1996: رسول خادم (طلا)، عباس جدیدی (نقره)، امیررضا خادم (برنز)

2000: علیرضا دبیر (طلا)

2004: علیرضا رضایی (نقره)، مسعود مصطفی جوکار (نقره)، علیرضا حیدری (برنز)

2008: مراد محمدی (برنز)

2012:  حمید سوریان (طلا)، امید نوروزی (طلا)، قاسم رضایی (طلا)

کشتی آزاد: صادق گودرزی (نقره)، احسان لشگری (برنز) کمیل قاسمی (برنز)


حالا با این سوال پیش رو هستیم که آیا حذف کشتی از المپیک با انگیزه سیاسی بوده؟


به گزارش صراط ؛ این خبر در حالی منتشر شد که هیچ یک از اعضای کمیته بین‌المللی المپیک به دلیل عدم اعلام رسمی این خبر اظهار نظر نکرده‌اند.

در حالی که رشته 5 گانه مدرن در خطر بیشتری برای حذف قرار داشت اما در میان ورزش‌های المپیکی باقی ماند و به نظر می‌رسد کشتی ورزش حذف شده از بازی‌ها باشد؛ این در حالی است که تکواندو نیز در خطر قرار دارد.

دوچرخه‌سواری با وجود رسوایی‌های فراوان اخیر در دوپینگ ورزشکاران در معرض خطر حذف شدن قرار ندارد.

آخرین ورزش‌هایی که از المپیک حذف شدند، بیسبال و سافت‌بال بودند که در سال 2005 با رأی اعضای IOC از بازی‌های المپیک حذف شدند تا جایی در بازی‌های المپیک پکن 2008 نداشته باشند. گلف و راگبی به بازی‌های المپیک 2016 در ریودوژانیرو اضافه خواهند شد.

کمیسیون برنامه IOC با در نظر گرفتن چندین معیار این تصمیمات را گرفته است که پخش تلویزیونی، فروش بلیت، سیاست‌های ضددوپینگ، تعداد شرکت کنندگان و محبوبیت جهانی از این معیارها هستند.

هیچ‌گونه اظهار نظر رسمی در خصوص این تصمیم که توسط 15 عضو هیئت اجرایی گرفته شده و به نظر می‌رسد معیارهای سیاسی، احساسی و عاطفی نیز در آن دخیل بوده، اعلام نشده است.

پیش از این پنج‌گانه مدرن که از المپیک 1912 استکهلم در میان ورزش‌های المپیک حضور داشته، بیش از همه در معرض خطر حذف شدن قرار داشت. یک بارون فرانسوی به نام پیر دی کوبرتین این ورزش را ابداع کرده است.

5 گانه مدرن شامل شمشیربازی، سوارکاری، شنا، دو و تیراندازی می‌شود؛ 5 مهارتی که یک افسر سواره‌نظام در قرن 19 به آنها احتیاج داشت.

هیئت اجرایی این ورزش با لابی‌های فراوان موفق شدند این رشته ورزشی را در میان ورزش‌های حاضر در المپیک حفظ کنند و این تلاش‌ها سرانجام نتیجه داد.

نظرات بینندگان
ali
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۲ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۲
۰
۰
نمیدونم فقط دوست دارم زود درست شه ومن واسش تمری کنم تا بدستش بیارم