شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۱ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۷
نقدی خودمانی بر "رسوایی"

از مهدی پاشنه طلا تا آخوند اهل کرامت!

"مهدی پاشنه طلا" فیلمی قبل انقلابی است با بازی ناصر ملک مطیعی که امثال آن را به وفور در سینمای فیلم‌فارسی قبل انقلاب داشته‌ایم اما این فیلم مصداقی نزدیک‌تر به "رسوایی" است. ناصر ملک مطیعی دختر فاحشه‌ای را به خانه خود می‌آورد و آدمش می‌کند، همین!
کد خبر : ۹۶۰۸۲
به گزارش صراط، حقیقتش درباره رسوایی قصد نوشتن نداشتم، نه از این جهت که ارزشش را ندارد و هیچ منتقدی قلمش را برای آن به حرکت در نمی‌آورد، نه از این جهت که انتقاد ناپذیر هستند و هر انتقادی را به پای حسادت می‌گذارند، نه(با لهجه عباس آژانس شیشه‌ای بخوانید!)، به این دلیل قصد نوشتن نداشتم که تصور می‌کردم در جریان کنونی تنها منتقد"رسوایی" و دیگر فیلم‌های ده‌نمکی هستم.

اما حالا که نقد آقای محمد صادق کوشکی را به عنوان عضو ارشد انصار حزب الله خواندم امیدوار شدم به اینکه هنوز آرمان‌های این افراد تغییر پیدا نکرده و هر کسی که در جهت خلاف این آرمان‌ها حرکت کند ساکت نمی‌نشینند، حالا این فرد می‌تواند خودش یکی از افرادی باشد که سابقه...دارد و الآن در سینما... کار می‌کند.

صحبت با چند نفر از اصحاب رسانه و منتقدان هم مزیدی شد بر قطعیت نوشتن، نوشتن درباره: رسوایی.

گفته شده که این فیلم آدم را به یاد کارهای ابتدایی مخملباف می‌اندازد اما باید بگویم در این سطح هم نیست. معناگرایی"توبه نصوح" کجا و معناگرایی! این کار کجا؟

فیلم‌فارسی اصطلاحی است که در ادبیات سینمایی کشورمان جایگاه ویژه‌ای دارد که به فیلم‌های چاقوضامن‌داری، ناموس پرستی، دفاع از زن و دیگر موضوعاتی که می‌توان تمام آنان را در کارهای مسعود کیمیایی دید، اطلاق می‌شود و این دقیقا همان اتفاقی است که برای ساخته اخیر ده‌نمکی هم افتاده است.

این بدین معنی نیست که آثار قبلی او فیلم‌فارسی نبوده چرا که عوام پسندی و فروش میلیاردی سه گانه"اخراجی‌ها" موید این ادعاست اما در هر صورت ساخته اخیر سردبیر مجلات هفتگی دوران اصلاحات که به شدت سینمای آن دوران را به باد نقد خود می‌گرفت و به حق از فیلم‌های دختر و پسری آن زمان انتقاد می‌کرد چیزی فراتر از"مهدی پاشنه طلا" نیست.

"مهدی پاشنه طلا" فیلمی قبل انقلابی است با بازی ناصر ملک مطیعی که امثال آن را به وفور در سینمای فیلم‌فارسی قبل انقلاب داشته‌ایم اما این فیلم مصداقی نزدیک‌تر به"رسوایی" است. ناصر ملک مطیعی دختر فاحشه‌ای را به خانه خود می‌آورد و آدمش می‌کند، همین!

در"رسوایی"، اکبر عبدی که چهره‌ای کمیک به همراه سابقه‌ای کمدی دارد نقش آخوندی را بازی می‌کند که طی دقایقی می‌بایست دختر فاحشه‌ای، فاسد و یا هر چیز دیگری که نمی‌دانم چه اسمی باید روی آن گذاشت را به راه بیاورد. این آخوند دارای کرامت است! آینده را می‌بیند و دیگر.

این آخوند اما انگار در این جامعه زندگی نمی‌کند، لابد امروزی نیست که معنای لغت نسل دو دهه قبل را نمی‌فهمد و با شنیدن"پیچاندن" می‌گوید: چی‌چی پیچ؟ و یکسری لغات دیگر که بسیار مضحک از کار درآمده است.

(داخل پرانتز بگویم که بعد از دیدن فیلم با چند روحانی داخل سالن سینما حرف زدم و نظرشان را پرسیدم که یکی از آنان به شدت درباره اینگونه صاف و صادق بودن آخوند فیلم انتقاد داشت و می‌گفت: برای آن‌که نشان داده شود یک روحانی درستکار اهل دغل‌بازی نیست و مثلا تاکنون حرف نامربوطی از دهانش بیرون نیامده لازم نیست او را کودن و پخمه نشان دهیم تا حدی که مثلا حتی نداند"پیچاندن" یعنی چه، اتفاقا روحانیت الآن باید با ادبیات جامعه آشنا باشد تا بتواند مشکلات را بفهمد و با آن‌ها ارتباط برقرار کند، اصلا این تعریفی که در فیلم از روحانیت شده اشتباه است.)

من هم با نظر این روحانی داخل سالن موافقم که تعریفی اشتباه و البته عوام پسند از روحانیت در"رسوایی" شد. اگر آخوند فیلم دارای کرامت نبود چگونه می‌شد مشکل دختر را حل کرد؟ همه روحانیت باید دارای کرامت باشند تا قابل احترام؟

درباره تکنیک حرف نزنیم بهتر است که باید گفت عوامل هالیوود باید درس یاد بگیرند! اما چرا واقعا با این فیلم و تمام امکاناتی که در اختیار دوستان قرار می‌گیرد باز هم اینگونه در نشست رسانه‌ای، خودشان را در جایگاه منتقد قرار می‌دهند و از موانع پیش رو برای کار کردن حرف می‌زنند و می‌گویند: همین مانده بود که از اداره آب اجازه بگیریم(نقل به مضمون). بهترین زمان اکران، خود را در جایگاه نظام قرار دادن و دهان انتقادات را بستن، فوکوس دوربین روی چهره دخترانی با هفت قلم آرایش و لب‌های بوتاکس کرده که بچه مذهبی‌ها  آنان را به خوشنامی نمی‌شناسند چرا که هم سوابق بازیگری و هم عکس‌های آتلیه‌ای آنان حکایت زشتی را بیان می‌کند سهم چه کسی در سینمای ایران است؟

مطلب خیلی پراکنده شد اما... لوگوی فیلم کفش زنانه پاشنه بلند است که نماد... بوده و آغاز فیلم اینگونه است که الناز شاکردوست مجبور است برای خرج خانه و بدبختی‌هایش(فقر و فحشا مثلا) تن فروشی کند که البته بالاخره معلوم نمی‌شود او اینکاره است یا نه چون یک جایی حاضر نمی‌شود در قبال صیغه شدن فردی متظاهر(قطعا بازیگر شریفی‌نیاست) خانواده‌اش را نجات دهد از طرفی به راحتی در سکانسی آماده می‌شود که با آخوند مشهور محل... در قبال یک شب پناه دادن. البته آخوند خوب محل که در حال چایی ریختن است به مانند عالم مشهور شیعه دستش(ماجرای سوزاندن انگشتان توسط شمع برای پرهیز از گناه) را زیر شیر سماور می‌گیرد و به حیاط می‌رود و به راز و نیاز می‌پردازد.

اسماعیل خلج هم نقش لحاف دوز بازارچه را دارد که با گریمش به راحتی می‌توان فهمید قصد و غرض تیپ‌سازی از رجبعلی خیاط است، او عکسی از میرزا اسماعیل دولابی را روی دیوار مغازه خود دارد.

گفته می‌شود کل ماجرا هم الهام گرفته از مرحوم قوام است، خلاصه ملغمه‌ایست از خوبی‌ها که به زشتی نشان داده شده‌اند.

اما نکته جالب‌تر اینجاست که تمام مردان موجود در فیلم از اهالی محل گرفته تا بازار و غیره که مشتی از خروار ایران هستند اجمعین، جماعتی هیز و چشم ناپاک نشان داده شده‌اند که با حضور دختری با هفت قلم آرایش، لباس‌های زننده (واقعا در فیلم اینگونه است و حتی این قدر هنرمندی در فیلم وجود ندارد که فهم فاحشه بودن دختر به مخاطب واگذار شود بلکه کاملا آرایش و لباس‌های زننده الناز شاکردوست با فوکوسی عالی روی بدن و صورتش دیده می‌شود به علاوه اینکه دائم در حرف و کلام هم به زیبایی او اذعان می‌شود، هم از سوی خودش و هم از سوی دیگران) حواسشان پرت می‌شود، یکی دستش را می‌برد، یکی چایی رویش می‌ریزد و ... .

حالا این جماعت افرادی نیستند جز نمازخوان‌های مسجد و پامنبری‌های آخوند اهل کرامت که اینگونه هیز و چشم‌ناپاک هستند! واویلا!

بگذریم، تنها به این ماجرا بسنده کنم که شنیدم آقای سلحشور برای ساخت اصل ماجرای داستان یوسف و زلیخا(ماجرای تمنا) با بزرگی مشورت می‌کند و کسب تکلیف (بنده از منتقدان سر سخت یوسف پیامبر هستم)، آن بزرگ می‌گوید که اگر باعث مفسده نمی‌شود بسازید و گرنه جایز نیست و چقدر خوب از آب درآمد این قسمت از سریال یوسف پیامبر با وجود تمام ایراداتی که در سریال وجود داشت. حالا این شده حکایت فیلم‌ها و سریال‌های امروز ما.

کلاه پهلوی را می‌خواهند بسازند می‌گویند که مجبوریم یک زن فرانسوی را اینگونه نشان دهیم با هفت قلم آرایش و لباس‌های مانکنیسم! رسوایی را می‌سازند می‌گویند نمی‌توانیم که سر زن فاحشه چادر بکشیم که! اما نمی‌دانم چرا دوستان متوجه نیستند که کار هنر و هنرمند همین است، اینکه مخاطب را متوجه مقصودت کنی بدون کوچکترین برداشت ناصواب دیگری.

من‌باب تذکر: راستی آخوندی که دارای کرامت است و درس و بحث، نمی‌داند که خوردن تخم‌مرغ در شب مکروه است؟!
منبع: افکار
نظرات بینندگان
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۱۷
۱۰
منصفانه بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
نمیدونم ده نمکی تا کی به بهانه داشتن تماشاچی و سوت و کف زن ، میخواد بگه کارم خوبه؟
کشتن امام حسین هم کلی تماشاچی و سوت و کف زن داشت
تمسخر دفاع مقدس تمسخر شهدا تمسخر جانبازان تمسخر رزمندگان و حالا لباس دین و مسجدی - بعدش کجا میری عزیزم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
کجا نوشته شب ، خوردن تخم مرغ مکروهه؟ از خرافاتی است که به دین نسبت داده می شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۲ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۲۹
۸
من فقط سوالم اینه این انصار حزب الله کجاست الان بیانیه بده و تجمع برگزار کنه ؟؟؟ خون دهنمکی از جیرانی رنگین تره؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
حزب الله خوابیده وگرنه اون زنهای معلوم الحال آزادانه در سینماها تردد نمی کردند و رسما کشف حجاب نمی کردند .
من وشاپرک وخدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۱ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۲۰
۳
سلام صراط محترم
چند ماهی میشه که مطالبتونو میخونم
حقیقتا مشی و مرام و مسلکتونو نفهمیدم
چند روز پیش در تعریف و تمجید از این فیلم چنان سنگ تموم گذاشته بودید که
حقیقتا آدم فکر میکرد بهترین و پر محتواترین فیلم بعد از انقلاب ساخته شده
ولی حالا بعد از چند روز ؟؟؟؟؟؟
امید 17ساله
|
Iran (Islamic Republic of)
صراط موجیه!!!
امير
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۲ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۹
۴
اين فيلم از نظر حجاب واقعاً افتضاحه و اگر قرار است چيزي ياد دهد اينگونه نيست صد فيلم خارجي نگاه كن بعد تيتراژ رسوائي زنان بي حجاب فيلم خارجي و زن باحجاب فيلم رسوائي كدام تحريك ميكند؟
سايت شما و امثال شما در دفاع كردن ميبايست منطقي باشند حضرت علي عليه السلام مي فرمايند حق را بشناس سپس با آن محك بزن ولي الآن اينگونه نيست شخصيتها حق هستند و اين اشتباه است .
امثال سايت شما نميدانند چه ميكنند يك روز خوبي مينويسند از يك موضوع و يك روز بدي زيرا حق را نميشناسند
فقط با شخصيتها بازي ميكنند.
من مينويسم تو چاپ نكن طبق معمول
با تشكر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
شما یه نگاهی به وضعیت زنان حاضر در جشنواره امسال بکنید . حتما متوجه خواهید شد وضعیت خراب حجاب یعنی چی . به نظرم به جای گیر دادن به فیلمها کمی هم به وضعیت خراب هنرپیشه ها و بقیه زنانی که در سینماها حضور پیدا می کنند توجه کنید.
محسن
|
Germany
|
۱۶:۳۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۳
۴
جانا سخن از زبان ما میگویی..
احسنت
محمد طاهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۲ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۱۳
۳
به نظر من تا خودمون فیلم(رسوایی) نبینیم نمیتونیم قضاوت کنیم .
نوید ر
|
United States of America
|
۱۷:۰۴ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۵
۹
آقای ده نمکی یادت میاد دهه هفتاد با چوب و چماق با بروبکستون دم سینما به تفریحات سالم!! مشغول بودی؟
حالا فیلمتون با بازیگرای نه چندان خوشنام مثل م.ش شده جزو مقدسات؟
بیضایی!کجایی که یادت بخیر
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۰ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۱۰
۴
شما مصداق همان چشم های ناپاکی هستید که در فیلم نشان داده شده و به همه چیز از دریچه زشتی نگاه کردید. اصلا متوجه نشدید که منظور فیلم چی بوده. این فیلم آینه جامعه ماست. البته چون خودتون رو در قالب کاراکترهای مساله دار فیلم دیدید، اینگونه برآشفته اید. بالاخره قانون جذب اینجا هم صادقه. زشتی ها رو خوب جذب کردید.
محمد طاهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۵ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۶
۲
به نظر من تا خودمون فیلم(رسوایی) نبینیم نمیتونیم قضاوت کنیم .
عبدالفاطمه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۴ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۱
۱
بنظرم شما شیوه پیشنهادیتونو در فیلمنامه و حذف و اصلاح هم می گفتین بهتر بود که آیا بهتر از این هم میشه ساخت؟
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۱
۱
1- ما که اون فیلم رو ندیدیم که بخوایم با این یکی مقایسه کنیم
2- عوام یعنی چه، چرا به مردم توهین میکنید، چیزی که در جامعه ما مشخص است درک بیشتر عوام نسبت به خواص است
3- شما برو همون یوسف و زلیخا سلحشور رو نگاه کن و از حجاب بازیگران زن و پای بی جوراب تا زانو و آرایش غلیظشون لذت ببر، اگه فیلم ده نمکی مشکل حجاب داره، سریال سلحشور که تو این قضیه استاده!
4- اتفاقا ما روحانی که سهله بچه مذهبی هایی میشناسیم که نمیدون پیچوندن یعنی چی، روحانی که سهله
5- ...
hadiseh zolfaghari
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۲ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۲
۲
فیلم واقعا عالی است
تفاوت عقیدتان را اتهام نکنید نظر شما هم محترم ولی توهین چرا ؟
1.تعریف فیلم فارسی چیست؟
2.فیلم ده نمکی چه مبنایی دارد و هدف فیلم چیست؟
3.آیا نتیجه این است که رسوایی فیلم فارسی است ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۰
۱
اينكه صراط يه روز از فيلم حمايت مي كند يه روز شكايت، بيانگر آزاد گردش اطلاعات و افكار در اين سايت است. صراطي 1ابرجاست و به مقصد مي رسد كه داراي تكثر انديشه و تحمل آراي مختلف باشد. ثابت قدم باشي صراط
دختر شیرازی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۹ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۱
۰
۱
نظری راجع به رسوایی!!! ندارم! اما فیلم هیس!!! دخترها فریاد نمی زنند! خوب بود.
نورا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۸ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۱
۲
من باب تذکر:لب ها رو پروتز می کنند نه بوتاکس!عجیبه که برادران انصار این موضوع رو نمی دونند!
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۲ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۱
۲
کيه که منتقد سر سخت يوسف پيامبر نباشه؟؟ همه ديدن چه سريال ضعيفی بود..به قول فراستی
اثر فاخر لزوما اثر پر خرج نيست!! هر فيلمه پر خرجی ميسازن اسمشو ميذارن فاخر!
من از شما ميپرسم مختار نآمه اثر فاخر بود؟؟ از لحاظ تکنيک خيلی پائين بود
هم مختار نآمه هم يوزارسيو !! آخه اين يوزارسيف از کجا اومد؟ من چند تا فيلم از کشورای
ديگه هم در مورد زندگی حضرت يوسف ديدم هيشکدوم يوزارسيوی نبودن! همشون اسم يوسف رو
گذاشته بودن..آخه ديگه خود قران وقتی ميگه يوسف شما هم تو فيلم يوسف بگين ديگه !!!
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۶ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۱
۱
با این هنرپیشه ها و اعضای بدنه سینما و کارگردانان نمی توان فیلمی ارزشی ساخت. نه اینکه بخواهم به آنها توهین کنم بلکه می گویم برای فیلم ارزشی باید افراد ارزشی در تمام زمینه ها باشند. حال اگر آقای ده نمکی هنوز هم ارزشی باشد و بخواهد فیلم ارزشی بسازد با این ابزار نمی تواند چه آنکه مهمترین مشاورش شریفی نیاست که در تمامی فیلمهای ده نمکی حضوری فعال دارد. شاید بتوان گفت اصلا فیلمها ساخته اوست و نه ده نمکی. خیلی به خودمان زجت ندهیم. من بیش از 14 سال است که به سینما نمی روم چون ارزش پول دادن ندارند پولی که با زحمت به دست می آورم چرا باید مقت بدهم به ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۴ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۲
۰
متاسفانه فيلمفارسي با روپوش انقلابي توسط اين بابا برگشته
اونهم با اين هنر پيشه ها!!!
نورا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۶ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۲
۵
ما که گفتیم چماقداردیروز سینماگرامروزنخواهد شد!!!
شما باور نمیکردین!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
فیلم اشکال داره ولی به توی بی ادب ربطی نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۳ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۰
۳
خوردن تخم مرغ در شب! مکروهه، پول نداشتن برای خریدن تخم مرغ تو روز و شب چه حکمی داره،برادر؟!
علي ملول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۵ - ۲۲ بهمن ۱۳۹۱
۱
۰
با سلام"
كارهاي آقاي ده نمكي حرفهايي براي زدن دارن مثل هر سه اخراجي
در مورد رسوايي چونكه نديدم قطعا نظري ندارم اما اگر اينطور كه اين منتقد ميگه باشه قطعا جاي تامل داره
در يكي سكانسهاي فيلم اخراجي همسر حاجي گرينوف به يك عرب زبان كه كنارش ايستاده و حرفش رو نميفهمه ميگه ؛ "شيطونه ميگه همچي بزنم توي..... و اشاره ميكنه به ....
و اين يعني افراط كه آقاي ده نمكي گرفتارش شده