شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۵

افزایش چند شغله‌ها در جامعه

غلامحسین اورعی ادامه داد: زمانی که از پدیده ای مانند دو شغله بودن افراد سخن به میان می آید می توان تاثیر مستقیم آن را بر روی اقتصاد فرد، میزان بهره وری، روابط اجتماعی، سلامت اجتماعی و روانی افراد مشاهده کرد.
کد خبر : ۷۳۸۱۴
به گزارش صراط به نقل از فرارو ، این روزها افراد مختلف جامعه زمانهای بسیاری را به دلیل دو یا چند شغله بودن در سرکار حضور دارند و آرامش خود را تحت الشعاع زندگی بهتر قرار داده اند البته عده زیادی هم وجود دارند که از سر ناچاری تن به شغل دوم می دهند.

از دست دادن زمان های استراحت، کاهش دیدار با خانواده و دوستان و 24 ساعته در خدمت کار بودن؛ دستاورد نامطلوب و بحرانی است که امروز در این استان دوشغله ها و چندشغله ها با آن مواجه هستند.

 با وجود اینکه چند شغله ها توانسته اند در وضعیت معیشتی خود بهبودی حاصل کنند اما فرصت های بی شمار دیگری را در زندگی خود از دست داده اند.

سیاستها به سمت افزایش دستمزد شاغلان سوق داده شود
در این میان برخی از کارشناسان اقتصادی، بالا رفتن سطح توقعات خانواده ها، تورم و مشکلات تامین مخارج زندگی را از دلایل اصلی چند شغلی در استان می دانند و معتقدند، برای کنترل و مهار معضل چند شغلی باید سیاستها به سمت حفظ یا افزایش قدرت خرید حقوق و دستمزد شاغلان سوق داده شود.

یک کارشناس اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: مشکلات اقتصادی مهمترین دلیل دوشغله بودن افراد به ویژه کسانی است که در رده های پایین شغلی قرار دارند.

سعید منتجبی افزود: واقعیت این است که امروز مشکلا ت معیشتی باعث شده یک نیروی کار نتواند با اشتغال در یک محل کار مخارج زندگی اش را تامین کند و از این رو فرد به انواع و اقسام کارها دست می زند تا از پس هزینه های زندگی خود برآید.

وی ادامه داد: مشکلات اقتصادی افراد را برای داشتن شغل های دیگری ترغیب کرده که این امر از یک سو چرخه کاریابی جامعه را ناسالم می کند و از سویی دیگر فرصت اشتغال را از جوانان جویای کار می گیرد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: مشکل اصلی پیدایش پدیده چند شغلی در جامعه مشکل اقتصادی است و تا زمانی که مشکل بهره مندی و برخورداری افراد از منابع مالی و دریافت حقوق کم باشد روز به روز به تعداد چند شغله ها اضافه می شود.

منتجبی بیان کرد: اشتغال ایجاد شده برای افراد در سطح جامعه باید پایدار باشد زیرا اشتغال پایدار آن نوع اشتغالی محسوب می شود که درآمد کافی برای فرد داشته باشد تا او مجبور نشود به شغل دوم روی آورد.

وی عنوان کرد: افزایش درآمدها، ایجاد امنیت شغلی و افزایش مزایا برای شاغلان در محیط کسب و کار برخی از مواردی است که می تواند مشکل دو یا چند شغلی را در جامعه حل کند.

رابطه مستقیم بالا رفتن توقعات و پدیده چند شغلی
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در گفتگو با مهر با اعلام این خبر که آمار دقیقی از چند شغله ها در استان وجود ندارد، افزود: پدیده چند شغله بودن در سال های اخیر به دلیل بالا رفتن توقعات افراد از وضعیت معیشتی افزایش یافته است.

علی اکبر لبافی تصریح کرد: این امر که حقوق کم سبب روی آوردن به شغل های چندم می شود درست نیست زیرا گرایش به اولویت های شغلی دیگر، به بالارفتن توقعات افراد از زندگی باز می گردد.

وی ادامه داد: برای مقابله با پدیده چند شغلی در سطح استان نیازمند انجام برنامه ریزی های گسترده هستیم چرا که خراسان رضوی 160 هزار نفر بیکار دارد لذا اگر بتوانیم وضعیت موجود بنگاه های اقتصادی را نیز حفظ کنیم بازهم هر سال 80 هزار نفر ورودی جویای کار داریم.

وی تاکید کرد: در حال حاضر جمعیت سنی 19 تا 24 سال در استان بیکار هستند که این امر به دلیل وجود پدیده چند شغلی تشدید شده است.

در رابطه با پدیده دو یا چند شغلی جامعه شناسان معتقدند دو شغله بودن افراد هرچند ممکن است در بعد اقتصادی خانواده ها را در شرایط بهتری قرار دهد اما، به طور کلی سلا مت اجتماعی و روانی افراد را پایین  می آورد.

یک جامعه شناس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه در سال های اخیر با تعداد زیادی از افراد دوشغله در جامعه خود مواجه هستیم، افزود: دوشغله های جامعه گاهی کارمندانی هستند که بعد از ساعت اداری مغازه دار یا راننده تاکسی می شوند که در عین حال به کار ساخت و ساز نیز مشغولند.

غلامحسین اورعی ادامه داد: زمانی که از پدیده ای مانند دو شغله بودن افراد سخن به میان می آید می توان تاثیر مستقیم آن را بر روی اقتصاد فرد، میزان بهره وری، روابط اجتماعی، سلامت اجتماعی و روانی افراد مشاهده کرد.

وی تاکید کرد: ایجاد حس رقابت در میان خانواده ها، بالا رفتن سطح توقعات، زندگی ماشینی و اقتضائات آن می تواند بخشی از مهم ترین دلایل گرایش به شغل دو یا چندم در جامعه باشد.

وی یادآور شد: افراد چند شغله به دلیل فشارهای روحی و وروانی زیادی که به آنها وارد می شود دچار بیماری های فراوانی می شوند که نه تنها نمی توانند، خوب ایفای نقش کنند بلکه هزینه های درمانی آنها هم به جامعه  تحمیل می شود.

وی با تاکید بر اینکه دو شغله بودن نوعی دو شخصیت را در فرد به وجود می آورد، تصریح کرد: تعارض نقش ها می تواند به پایین آوردن بهره وری افراد در محیط های گوناگون کار منجر شود.

اشتغال چندم معیشت یا حسابگری
یکی از افراد دو شغله در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: من در ثبت احوال کار می کنم و بعد از پایان ساعت کاریم به مسافرکشی می پردازم که این امر به دلیل طمع برای بدست آوردن پول بیشترنیست.

موسی تقی زاده ادامه داد: برای بدست آوردن لقمه ای نان حلال و تامین مخارج سنگین زندگی مجبور هستم که بعد از پایان یافتن ساعت اداری از طریق مسافرکشی پولی بدست آورم.

مراد اسدی نیز یکی دیگری از کسانی است که علاوه بر کار در یک شرکت خصوصی در اغذیه فروشی نیز کار می کند، این فرد اظهار کرد: من مستاجر هستم و هر قدر هم که کار کنم باید نصف آن را برای اجاره خانه بپردازم.

تامین هزینه های زندگی سخت و طاقت فرسا
اسدی افزود: تامین هزینه های زندگی آن قدر سخت و طاقت فرسا است که با وجود داشتن دو شغل بازهم نمی توانم به راحتی خرج و مخارج لازم را کسب کنم.

وی تاکید کرد: اگر حقوقی که از شرکت دریافت می کنم کافی بود آنگاه دیگر مجبور به 24 ساعته کارکردن و از دست دادن آرامش و آسایشم نبودم.

یکی دیگری از دو شغله ها نیز بیان کرد: دوشغله بودن بیشتر افراد تنها برای معیشت زندگی و بهبود وضعیت اقتصادی است اما متاسفانه برخی از افراد گمان می کنند که دوشغله ها حسابگر هستند در حالی که این گونه نیست.

شاهد سنخاستی افزود: باید شرایط بازار کار به گونه ای فراهم شود که امکان تامین مناسب هزینه های زندگی با داشتن تنها یک شغل فراهم شود.

وی تاکید کرد: توجه به فعالیت ها و قوانینی که منجر به بهبود و افزایش بهره وری نیروی کار شده و تبع آن درآمد نیروی کار را افزایش دهد می تواند تاثیر قابل توجهی بر کنترل و کاهش چند شغلی داشته باشد.

به نظر می رسد وجود دوشغله ها در جامعه مصداق بارز دویدن برای درآمد است و در این راستا رفع مشکل دوشغله  بودن افراد در درجه اول نیازمند بهبود شرایط کسب و کار است.