چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۸

چرا اظهارات جلیلیِ موافق فیلترینگ جنجالی شد؟

دفاع عجیب رسول جلیلی از فیلترینگ حتی صدای پلتفرم‌هایی که به گفته او جایگزین نمونه‌های خارجی شده‌اند را هم درآورد، و این چهره موافق فیلترینگ را به صدر اخبار کشاند.
کد خبر : ۶۸۰۲۲۷

به گزارش خبرآنلاین، رسول جلیلی به تازگی در یک برنامه تلویزیونی درباره فیلترینگ صحبت کرده است. جلیلی اعلام کرد که عملاً امکان متوقف کردن کامل فیلترشکن‌ها وجود ندارد و دلیل آن را ادغام فیلترشکن‌ها در پلتفرم‌هایی مانند گوگل دانست.

شکست در ساخت موتور جستجوی بومی و نمونه‌های موفق بومی‌سازی

رییس پیشین دانشگاه صنعتی شریف، در این برنامه اعلام کرد که نمی‌توان موتور جستجوی گوگل را حتی برای لحظه‌ای از دسترس مردم خارج کرد و در پاسخ به این سوال که چرا تا به حال نتوانسته‌ایم یک موتور جستجوی داخلی قوی داشته باشیم که جایگزین گوگل شود، عنوان کرد: «این موضوع، از جمله کوتاهی‌های ما بوده است. ما تاکنون در توسعه یک موتور جستجوی داخلی قدرتمند که بتواند در سطح گوگل رقابت کند، موفق نبوده‌ایم. ایجاد چنین سیستمی به دلایل مختلف از جمله پیچیدگی فنی و محدودیت‌های زیرساختی در حال حاضر برای ما امکان‌پذیر نیست.»

البته او در عین حال از نمونه‌های موفق بومی‌سازی که موازی با فیلترینگ صورت گرفته است سخن به میان آورد و از نشان و آپارات به عنوان نمونه‌های موفق بومی‌سازی نام برد و گفت: «در برخی موارد موفق بوده‌ایم. به عنوان مثال، نرم‌افزار «نشان» را جایگزین «ویز» کرده‌ایم و برخی از خدمات «آمازون» را با سرویس‌های داخلی باکیفیت جایگزین نموده‌ایم. همچنین، «آپارات» به‌عنوان جایگزینی برای «یوتیوب» عملکرد خوبی داشته و مورد رضایت مردم قرار گرفته است.»

نشان و آپارات واکنش نشان دادند

بلافاصله پس از انتشار صحبت‌های جلیلی محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت این عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی که گفته بود مردم از فیلتر یوتیوب و ویز راضی هستند، واکنش نشان داد.

شکوری‌ با حمایت از رفع فیلترینگ اعلام کرد: «نظر ما همینی است که بارها و بارها گفتیم و اعلام رسمی کردیم: فیلترینگ یوتیوب رو بردارین و آپارات  رو بهانه فیلتر و چماق تصمیمات غلط قبلی نکنید…»

مالک آپارات: فیلترینگ را بردارید

مسیریاب‌ نشان نیز به اظهارات جلیلی مبنی بر اینکه «عملکرد پلتفرم‌های ایرانی نتیجه فیلترینگ رقبای خارجی است» انتقاد کرد. تیم نقشه و مسیریاب «نشان» خطاب به جلیلی نوشت: «آقای جلیلی، سیاست‌های محدودکننده شما و هم‌فکرانتان در فضای مجازی، منجر به تحمیل هزینه‌های چند هزار میلیارد تومانی به کاربران ایرانی شده است. امروز ۷۰ تا ۸۰ درصد کاربران اینترنت در ایران مجبور به استفاده از فیلترشکن‌هایی هستند که امنیت بخش قابل‌توجهی از آن‌ها مشخص نیست. این سیاست باعث افت شدید امنیت موبایل‌های کاربران، حملات گسترده زیرساختی به کسب‌وکارهای آنلاین و هدر رفت زمان میلیون‌ها نفر برای دسترسی به پلتفرم‌های کاربردی و موردعلاقه‌شان شده است.

پیشنهاد می‌کنیم به‌جای انتساب دستاوردهای شرکت‌های خصوصی به سیاست‌های محدودکننده، دلایل واقعی این محدودیت‌ها و ارتباط منافع شخصی با شرکت‌های مجری محدودسازی، شفاف‌سازی شود.»

نشان در بیانیه‌ خود به شرکت‌های مجری محدودسازی اینترنت اشاره کرده، و از رسول جلیلی درخواست کرده است تا درباره رابطه فیلترینگ با «منافع شخصی با شرکت‌های مجری محدودسازی»‌ شفاف‌سازی شود.

رسول جلیلی، چهره موافق فیلترینگ

رسول جلیلی از چهره‌های نزدیک به سعید جلیلی است و برخی از رسانه‌ها به دلیل نقش او در سانسور اینترنت در سال ۱۳۹۰ از او به عنوان چهره سانسور نام‌ می‌برند. او از سال ۱۳۷۴ تا کنون در دانشگاه صنعتی شریف مشغول به تدریس است.

رسول جلیلی کنار سعید جلیلی

رسول جلیلی ریاست هیات مدیره شرکت امن افزار گستر شریف را در کارنامه دارد که در سال ۹۱ در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفت.

او علاوه بر این، سوابق دیگری، چون معاون صنایع امور اقتصاد سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی، عضو هیئت علمی و مدیر گروه IT دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، عضویت در هیات مؤسس شرکت امن‌افزار گستر شریف و عضویت در گروه نرم‌افزاری صنایع پیشرفته وزارت صنعت و معدن را در کارنامه دارد.

۵۸۵۸

کد خبر 1987049