پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۶ مهر ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۹

این کودکان حتما باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند!

این کودکان حتما باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند!
گرچه کودکان به‌عنوان گروه‌های حساس جهت تزریق واکسن آنفولانزا معرفی می‌شوند، اما آیا این واکسن برای همه بچه‌ها ضرورت دارد و همه والدین باید نسبت به تزریق واکسن برای فرزندانشان اقدام کنند؟ برای گرفتن پاسخ این سؤال و تمام جزئیات واکسن آنفولانزا برای کودکان با ما همراه باشید.
کد خبر : ۶۷۴۹۱۸

به گزارش صراط به نقل ازفارس : هر سال با فرارسیدن فصل سرما و گسترش بیماری‌های تنفسی، استقبال از واکسن آنفولانزا به بیشترین حد ممکن می‌رسد تا شاید بتوان از ابتلا به این بیماری به‌خصوص با علائم شدید پیشگیری کرد؛ اما گاهی استقبال از این واکسن توسط عموم مردم به حدی زیاد می‌شود که در برخی بازه‌ها، واکسن کمیاب شده و حتی گروه‌های حساس از جمله کودکان نیز موفق به تهیه آن نمی‌شوند؛ اما با چنین شرایطی سؤال اینجاست که آیا تمام کودکان باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند و یا گروه خاصی از بچه‌ها ملزوم به دریافت واکسن هستند؟ این سؤالی است که اغلب خانواده در این ایام از خود می‌پرسند و آشنایی چندانی با چندوچون تزریق واکسن آنفولانزا برای فرزندانشان ندارند که در این گزارش همراه با دکتر سماکوش متخصص بیماری‌های کودکان و نوزادان به مهم‌ترین سؤالات والدین در این زمینه پاسخ خواهیم داد.

ضرورت تزریق واکسن برای کودکان با بیماری‌های زمینه‌ای

گاهی تکاپوی والدین برای خرید واکسن آنفولانزا و تزریق آن به فرزندانشان به حدی زیاد می‌شود که اساساً آن‌ها را با چالشی بزرگ مواجه می‌کند و اکثرا نیز تحت تأثیر فضای عمومی حاکم و یا توصیه اطرافیان به تزریق آن برای فرزندانشان اصرار دارند، درحالی‌که تزریق واکسن برای همه کودکان ضروری نیست و طبق دستورات پزشکی، فقط کودکانی با بیماری‌های زمینه‌ای ملزم به دریافت واکسن آنفولانزا هستند. همچنین کودکانی که عموماً در فصل سرما، به طور مکرر بیمار می‌شوند و یا سابقه بیماری‌های و عفونت‌های شدید دارند، بهتر است این واکسن را دریافت کنند. دکتر سماکوش در این باره توضیح می‌دهد: «کودکانی با بیماری‌های زمینه‌ای از جمله بیماری‌های قلبی، کلیوی، آسم، سندروم نفروتیک، بیماری‌های تنفسی و…، حتماً باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند تا به ایمنی نسبی دست یابند. البته دریافت این واکسن به معنای پیشگیری از انواع سرماخوردگی‌ها و حتی ایمنی صددرصد در برابر خود آنفولانزا نیست و والدین نباید چنین تصور اشتباهی داشته باشند، چون حتی واکسن زده‌ها ممکن است آنفولانزا با علائمی سبک را تجربه کنند، اما باتوجه‌به اینکه آنفولانزا در دسته ویروس‌های سخت قرار دارد و باعث بیماری‌های حاد تنفسی و گوارشی می‌شود، تزریق واکسن، ضمن افزایش ایمنی در برابر خود آنفولانزا، معمولا نسبت به ویروس‌های سبک‌تر هم، ایمنی نسبی ایجاد می‌کند.» لازم به توضیح است که کودکان باسابقه سندروم گیلن‌باره، سابقه واکنش شدید به واکسن آنفولانزا و سابقه حساسیت به مواد تشکیل‌دهنده واکسن، نباید این واکسن را دریافت کنند.

دوز و زمان طلایی برای تزریق واکسن آنفولانزا

طبق نظر کارشناسان پیشگیری از بیماری‌های واگیر، بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا از اواخر شهریور تا اواسط آبان‌ماه است و ۱۰ روز هم زمان لازم است تا ایمنی موردنظر حاصل شود؛ بنابراین هم اکنون در زمان طلایی دریافت واکسن به سر می‌بریم و نباید تزریق واکسن به کودکان را به تأخیر بیندازیم. البته گفته می‌شود دریافت واکسن آنفولانزا حتی تا آذرماه نیز بهتر از دریافت نکردن آن است، چون ویروس آنفولانزا تا پایان بهار می‌تواند فعال باقی بماند. و اما در مورد دوز و فاصله زمانی دریافت واکسن برای کودکان در رده‌های سنی مختلف، تفاوت‌هایی وجود دارد که دکتر سماکوش در مورد آن توضیح می‌دهد: «قبل از هر چیز باید بدانیم که دریافت واکسن برای کودکان زیر ۶ ماه کلاً ممنوع است. در مورد کودکان شش ماه تا ۳ سال نیز باید در دو نوبت و به فاصله یک ماه تزریق شود. این بچه‌ها هر بار فقط نیمی از واکسن را دریافت می‌کنند. کودکان ۳ تا ۹ سال نیز به همین شکل باید واکسن بزنند اما واکسن آن‌ها به طور کامل تزریق می‌شود؛ اما برای بچه‌های بالای ۹ سال همانند بزرگسالان فقط یک نوبت واکسن نیاز است.» اینکه واکسن دریافتی کودکان باید ایرانی باشد یا خارجی؟ سؤال متداولی است که معمولاً والدین را دچار سردرگمی می‌کند. سؤالی که متخصص کودکان در پاسخ به آن می‌گوید: «واکسن ایرانی برای افراد زیر ۱۸ سال تایید نشده و بچه‌ها حتماً باید واکسن واکسی‌گریپ فرانسه و یا اینفلوواک هلند را دریافت کنند، اما برای سنین بالا قطعاً توصیه اکید ما دریافت واکسن ایرانی است.»

عوارض احتمالی واکسن آنفولانزا

دریافت هر واکسنی از جمله آنفولانزا ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد که البته معمولاً عوارضی جدی بروز پیدا می‌کند اما به‌هرحال والدین باید هشیار بوده و بدانند که ممکن است عوارضی چون سردرد و سرگیجه، تهوع و استفراغ، ضعف و بی‌حالی، تب و تعریق، کاهش اشتها، تحریک‌پذیری، احساس درد و کوفتگی در عضلات، تورم، قرمزی و درد در محل تزریق و تب در کودکان دیده شود که احتمال تداوم این علائم از زمان تزریق تا ۳ روز دور از انتظار نیست، اما در صورت بروز تب بالا و غیرقابل کنترل، حتماً باید به پزشک مراجعه شود. و اما نکته مهمی که پیش از دریافت واکسن آنفولانزا باید به آن توجه شود، این است که کودکان بیمار با علائمی همچون تب، ناراحتی‌های تنفسی مانند تنگی نفس، تا پیش از زمان بهبودی نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند، زیرا دریافت واکسن منجر به تشدید علایم بیماری می‌شود. البته گفته می‌شود که دریافت این واکسن در صورت ابتلا به سرماخوردگی معمولی و آلرژی بلامانع است.

پیشگیری بهترین شیوه مراقبت از کودکان

گرچه واکسن آنفولانزا به‌عنوان یکی از راه‌های مؤثر در پیشگیری از این بیماری به شمار می‌رود و حتی ممکن است از شدت انواع سرماخوردگی کم کند، اما بااین‌حال اگر بنا به دلایل مختلف موفق به تزریق واکسن برای فرزندانتان نشدید، حتماً نسبت به رعایت نکات بهداشتی برای فرزندان خود خصوصاً گروه‌های مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای تأکید داشته باشید. متخصص بیماری‌های کودکان توضیح می‌دهد: «توصیه می‌شود که بچه‌ها حتماً برای حضور در اجتماع از ماسک استفاده کرده و در صورت بروز علائم ساده تاحدامکان از حضور در محیط‌های پرجمعیت اجتناب کنند تا به انواع ویروس‌های شدیدتر مبتلا نشوند. همچنین در این ایام، استفاده از مایعات گرم و انواع مرکبات که دارای ویتامین‌سی هستند، نقش مهمی در پیشگیری و درمان انواع بیماری‌های ایفا می‌کنند.»
برچسب ها: واکسن زدن کودکان