به گزارش صراط به نقل فرارو از چهارشنبه ۲۳ اسفندماه و با آغاز اکران «پرویزخان»، «نوروز»، «آپاراتچی» و «ایلیا جستجوی قهرمان» تعداد فیلمهای نوروزی سینماها به عدد ۵ رسیده و دو فیلم دیگر در روزهای آینده به این ترکیب افزوده خواهند شد.
همزمان با آغاز اکران تازهترین فیلمهای نوروزی سینماها، در این گزارش مروری بر ترکیب فیلمهای اکران نوروز خواهیم داشت.
«پرویز خان»
«پرویزخان» اولین تجربه سینمایی علی ثقفی است، فیلمی که در زمان رونماییاش در جشنواره فیلم فجر توانست بازخوردهای مثبتی را از سوی منتقدان و مخاطبان دریافت کند، فیلمی که به مقطعی از زندگی پرویز دهداری مربی فوتبال ایران میپردازد که در مقطعی سختگیریهای او در رعایت اخلاق منجر به استعفای جمعی از بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران شد که در پی این موضوع نسل جدیدی از فوتبالیستها توسط او کشف شدند که توانستند تا سالها فوتبال ایران را نمایندگی کنند.
آنچه، اما این فیلم را تماشایی میکند پرداختن به هیجانات مصاف ایران و کویت است، دیداری که بازسازی سینمایی آن، همه هیجان و استرس حاکم بر استادیوم محل برگزاری آن بازی تاریخی تیم ملی فوتبال را، به مخاطبان حاضر در تاریکی سالن سینما، منتقل میکند.
سعید پورصمیمی در این فیلم در قامت پرویز دهداری ظاهر میشود، بازیگری که شباهت ویژگیهای اخلاقیاش به این مربی فوتبال باعث شده بود تا نزدیکترین چهره از پرویز دهداری را به نمایش بگذارد تا جایی که خودش هم بگوید او شبیه به من بوده است.
در این فیلم سعید پورصمیمی، علی باقری، مهدی قربانی، خسرو احمدی، حمیدرضا پگاه، بهنام تشکر، المیرا دهقانی، یاسین مسعودی، محمدصادق ملک، نیما نادری، روزبه رئوفی، یدالله شادمانی، مهدی فریضه، منوچهر علیپور، امیر دانشجو، سید ابوالفضل موسوی، نصیر ساکی، امیرمهدی کوشکی، علی فرحناک، اسکندر کوتی و مریم سعادت به ایفای نقش میپردازند که شباهت ظاهری سیدابوالفضل موسوی بازیگر نقش احمدرضا عابدزاده به این بازیکن بخشی از جذابیتهای این فیلم است.
«آپاراتچی»
آنچه همواره در جشنواره فیلم فجر باعث شگفتی میشود حضور فیلمسازان اول است بهطوری که بسیاری از در جدول اکران فیلمها به دنبال تماشای آثار این کارگردانان هستند، در طول چند سال اخیر البته تجربه ثابت کرده است فیلمهای فیلمسازان گمنامی که در فهرست نگاه نو هستند، علاوه بر آنکه به نسبت فیلمهای پیشکسوتان میتوانند ارتباط بهتری با مخاطبان برقرار کنند از لحاظ فنی هم دستاوردهایی برای سینمای ایران دارند.
فیلم سینمایی «آپاراتچی» هم محصول یک فیلمساز فیلم اولی است، علی طاهرفر که پیش از این در عرصه سینمای مستند فعال بود و تجربیات این نوع از فیلمها را در مسیر فیلمسازی خود موثر میداند در اولین قدم ورودش به سینمای حرفهای سراغ قصهای از علاقهمندی یک نقاش ساختمانی به فیلمسازی رفته است. او البته دست به یک اقتباس از کتابی با همین عنوان زده است.
آپاراتچی روایتگر زندگی جلیل طائفی است، طاهرفر در معرفی او گفته است: «آقای طائفی از افراد عشق سینما در دهه ۶۰ بود که هرچند سواد نوشتن و خواندن نداشت، پیگیر هنر سینما شد و این مسیر را از عکاسی آغاز کرد و به خرید دوربین سوپرهشت رسید. بعد از آن با گردآمدن گروهی از دوستان همکارش در حرفه نقاشی ساختمان، چند فیلم کوتاه تولید کرد.»
در این فیلم تورج الوند، فاطمه مسعودیفر، رضا ناجی، حسین عابدینی، وحید مبصری، ولی فروتن، امین گلستانه، پوریا میاندهی، شهرام خزرایی و با حضور بهنام تشکر، امید روحانی، علیرضا استادی و هومن برقنورد به ایفای نقش پرداختهاند.
این اثر سینمایی محصول مشترک سازمان سینمایی سوره، بنیاد سینمایی فارابی و مدرسه سینمایی ماه است.
«نوروز»
همین چند روز پیش مراسم بزرگداشتی برایش برگزار شد تا همخوانی یکی از آهنگهای قدیمی به همراه حرکات طربانگیزش با عصا در فضای مجازی بارها و بارها بازنشر شود، هنرمندی که از نسل اول و طلایی بازیگران است و گذر زمان بر تجربیات و البته هنرش افزوده است، او علی نصیریان است که حالا در یک فیلم از ترکیب نوروزی حضور دارد، «نوروز» عنوان فیلم اوست. این فیلم را سهیل موفق کارگردانی کرده است، فیلمسازی که البته سابقهای در ساخت فیلمهای کودک داشته و ارایه محصولات تصویری برای کودکان از دغدغههای اوست.
نوروز بخشی از آیینهای باستانی ایرانیان را به تصویر میکشد، موفق خودش درباره این موضوع گفته است: «همواره سعی میکنم در تمامی کارهایم، خانواده را در نظر بگیرم و فیلمی را بسازم که کودکان بتوانند در کنار خانوادههایشان آن را تماشا کنند. زمانی که فیلم «پاستاریونی» را میساختم، توجه دخترم به بابانوئل و کریسمس جلب شده بود و من را به مغازههایی میبرد که وسایل این جشن به فروش میرسد. از آن زمان له بعد این مساله برایم دغدغهای شد و تصمیم گرفتیم تا فیلم بعدیام، درباره نوروز باشد.»
«ایلیا، جستجوی قهرمان»
انیمیشنها حالا چند سالی میشود که بخت اول فروش هستند، مسیری که البته بهسختی آغاز کردند، اما همراه با موفقیت بود، توفیق این آثار هم در گیشه و هم در جذب مخاطب شرکتهای انیمیشنسازی را برآن داشت تا از ظرفیت این گونه سینمایی بهرهمند شوند و حالا یک بنیاد به نامش راهاندازی شود.
روند گنجاندن فیلمهای کودک بهواسطه جذب مخاطب، چند سالی است که به یک سنت در ترکیب اکران نوروزی تبدیل شده و حالا «ایلیا، جستجوی قهرمان» هم بهعنوان یک فیلم انیمیشن و هم بهعنوان یک فیلم کودک در همین ترکیب حضور دارد. فیلمی که پیشتر در جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان پروانه زرین ویژه داوران کودک و بهترین دستاورد فنی یا هنری را از آن خود کرده بود.
«ایلیا؛ جستجوی قهرمان» به کارگردانی و تهیهکنندگی سیدعلی موسوینژاد داستان آرش یکی از چهار گیمر برتر جهان است که وارد یک بازی آنلاین عجیب شده است. خانواده آرش تلاش میکنند او را از خطرات این بازی حفظ کنند، ولی توطئه بزرگتری در پیش است...»
«آسمان غرب»
از جمله فیلمهای پربحث جشنواره چهل و دوم بود، این فیلم را محمد عسگری کارگردانی کرده و بعد از بازخوردهایی که در رونماییاش دریافت کردند سازندگان این فیلم تصمیم گرفتند با تدوینی مجدد ۱۶ دقیقه از آن را کوتاه کنند، «آسمان غرب» بازگشتی به سینمای قهرمانمحور است، فیلمی که مجاهدتهای خلبانان نیروی هوایی را به تصویر میکشد.
«آسمان غرب» گوشهای از ایستادگی و دلاورمردیهای خلبان قهرمان شهید علیاکبر شیرودی و همچنین شهیدحسین همدانی و شهید حسین ادبیان را در کنار دیگر خلبانان هوانیروز ارتش و نیروهای مردمی که مانع از سقوط شهر سرپل ذهاب در التهابات یک ماه نخست جنگ در منطقه غرب کشور شدند، روایت میکند.
در این فیلم میلاد کیمرام پس از گذشت بیش از یک دهه این بار در نقش خلبان شهید علیاکبر شیرودی به ایفای نقش پرداخته است. نقشی که پیش از این محمد جوزانی در مجموعه تلویزیونی «سیمرغ» ایفا کرده بود. از سوی دیگر امیرحسین آرمان نقش شهید حسین ادبیان را برعهده دارد. یکی از فرماندهان جبهه ایران که پیکر او پس از ۳۸ سال در جریان تفحصها به خانه بازگشت. امیرحسین آرمان نیز پیش از این تنها در فیلم «بیداری رویاها» به کارگردانی محمدعلی باشهآهنگر در فیلمی که مرتبط با سینمای جنگ و دفاع مقدس بود به ایفای نقش پرداخته بود.
دیگر بازیگر جوانی که در این فیلم ایفاگر نقش یکی از شهدا بوده، آرمین رحیمیان است، بازیگری که پیشتر با ایفای نقش عبدالمالک ریگی در فیلم «شبی که ماه کامل شد» خوش درخشیده بود و حالا در فیلم «آسمان غرب» نقش شهید حسین همدانی را ایفا کرده است.
«بی بدن»
«بی بدن» را مرتضی علیزاده کارگردانی است، او هم از فیلمسازان اولی است که البته پیش از این آثارش در عرصه فیلم کوتاه نوید ظهور یک کارگردان خوشآتیه را میداد. او بی بدن را با همراهی کاظم دانشی به سرانجام رسانده است. دانشی که در «بی بدن» بهعنوان فیلمنامهنویس حضور داشت، پیش از این خود فیلم سینمایی «علفزار» را با تمرکز بر پرونده جنجالی خمینیشهر و تجمیع آن با چند پرونده دیگر ساخته بود.
اگر در دهه نود پیگیر اخبار مرتبط با «غزاله و آرمان» بوده باشید، تماشای این فیلم برای شما تداعیکننده همان ماجرا خواهد بود گرچه سازندگان «بی بدن» بارها و بارها شباهت این فیلم به هر پرونده واقعی را رد کردهاند و «بی بدن» را حاصل گردآوری چندین مورد مشابه دانستهاند.
«بیبدن»، اما قصهای طول و دراز دارد. اگر پیگیر اخبار سینمایی باشید احتمالا حواشیاش را در جشنواره فیلم فجر دنبال کردهاید همان جایی که کاظم دانشی از انتخابشدنش در بخش سودای سیمرغ میگفت و عنوان میکرد برخی مناسبات غیرسینمایی مانع از حضورش در بخش مسابقه شده است، یا همان جایی که الناز شاکردوست که در این فیلم نقش یک مادر را ایفا میکند، از ذبحشدن «بی بدن» به همان دلایل غیرسینمایی میگفت. پاسخ برگزارکنندگان جشنواره و مدیران سینمایی همان یک جمله بود؛ اینکه فیلم به طور کامل به دبیرخانه نرسیده است. تا بار دیگر این پرسش از سوی صاحبان فیلم و البته منتقدان مطرح شود که در همان ایام فیلمهای دیگری هم بودند که نسخه ناقصی را به دبیرخانه ارایه داده بوند و بعدها هم با پرده سبز به نمایش درآمده بودند.
به گفته کارگردان «بی بدن»، این فیلم هم قرار است برای اکران ۱۵ دقیقه کوتاه شود.
با توجه به تصمیماتی که سازندگان دو فیلم سینمایی «بی بدن» و «آسمان غرب» برای کوتاه کردن فیلمهای خود گرفته بودند، به نظر میرسد این دو فیلم با تاخیر به چرخه اکران اضافه شوند.