به گزارش صراط به نقل از رویداد 24 فردای انتخابات رسانههای اصولگرا، اصرار داشتند که میزان مشارکت کم نبوده است. با اینکه مشارکت در انتخابات این دوره و دوره قبل بر اساس آمار رسمی، تنها یک درصد اختلاف داشت و انتخابات دوره قبل هم تحت تاثیر کرونا بسیار کمرمق برگزار شده بود و این دوره نیز تعداد افرادی که تایید صلاحیت شده بودند، به طرز چشمگیری افزایش یافته بود، آنها همین یک درصد را به عنوان مشتی برای کوبیدن در دهان دشمنان قلمداد کردهاند. اما واقعیت این بود که در تهران و بسیاری از کلان شهرها، خبری از انتخابات پرشور و رقابتهای جدی کف خیابانی نبود.
اما در استان کهگلویه و بویراحمد، داستان به شکل دیگری پیش رفت. از همان روز اول شروع تبلیغات؛ مشخص بود در این حوزه انتخابیه اتفاقاً رقابتی بسیار جدی شکل گرفته است. دوره قبل، منتخب مردم گچساران، در اتفاقی کمسابقه، از راهیابی به مجلس بازماند. علیرضا زاکانی فشار زیادی آورد و سرانجام نمایندگان مجلس به اعتبارنامه تاجگردون رای اعتماد ندادند. تاجگردون چهار سال صبوری کرد و بعد از چهار سال، هم تایید صلاحیت شد و هم بار دیگر به عنوان منتخب مردم گچساران، رای ورود به مجلس را به دست آورد. حالا دیگر زاکانی در مجلس نیست اما سخنگوی ستاد انتخاباتی او، مالک شریعتی، پرچم تانک انقلاب را در دست گرفته است. او میگوید تاجگردون صلاحیت ندارد و برای اثبات این ادعا، فیلمهایی منتشر کرده است که نشان میدهد در انتخابات گچساران تقلب شده است.
آیا تقلب ممکن است؟
این شاید از عجایب سیاست ایران باشد که جریانی که چهارده سال پیش اصرار داشت در انتخابات ایران، اساساً تقلبکردن غیرممکن است، حالا خود داعیه تقلب در انتخابات را دارد. پیش از این هم، برخی دیگر از چهرههای سیاسی چنین ادعایی را مطرح کرده بودند. از جمله سمیه محمودی، نماینده فعلی شهرضا، که سخنانش بازتاب بیشتری نسبت به سایرین داشت.
اما حمایت جریان زاکانی از اتهام تقلب در انتخابات نظام جمهوری اسلامی، از عجایب روزگار است. در روزهای گذشته سخنگوی ستاد زاکانی که از تهران به مجلس رفته است، فیلمهایی منتشر کرده که نشان میدهد افرادی در حال ثبت کد ملیهای مختلف در انتخابات هستند بدون آنکه آن افراد در آن مکان حضور داشته باشند. بلافاصله حامیان تاجگردون هم فیلمهای دیگری منتشر کردند که نشان میداد رقیبان تاجگردون هم احتمالاً از روشهایی برای بالا بردن آرای خود استفاده کردهاند. رویداد 24 نمیتواند صحت هیچکدام از این فیلمها را تایید کند. همزمان تصاویری در اینترنت دستبهدست میشود که ناظران انتخابات، صحت انتخابات گچساران را تایید نکردهاند و از طرف دیگر فرماندار این شهر میگوید انتخابات این شهر بدون هیچ مشکلی برگزار شده است.
هفته گذشته تاجگردون اجتماعاتی پرشور را به عنوان جشن پیروزی برگزار کرد تا بدنه حامی خود را یک بار دیگر به رخ بکشد. بدنه پرشوری که طعنهای بود به نامزدهای مطرح اصولگرا در تهران و اصفهان و مشهد که از گردآوردن چنین جمعیتی، عاجز هستند.
پایگاه تاجگردون کجاست؟ با چه مکانیسمی رای میآورد؟
بهرام تاجگردون از چهرههای قدیمی گچساران است که در مجلس اول به نمایندگی از مردم وارد مجلس شد. از بازماندگان حادثه بمبگذاری دفتر حزب جمهوری اسلامی است. او بعد از تثبیت نظارت استصوابی، برای حضور در مجلس ردصلاحیت شد اما در مجلس ششم بار دیگر تایید صلاحیت شد اما این بار نتایج انتخاباتی این حوزه باطل شد و او از راهیابی به مجلس بازماند. در مجلس نهم، عموزاده او، غلامرضا تاجگردون، نامزد انتخابات مجلس شد و با رای مردم، به کرسی نمایندگی مجلس تکیه زد.
غلامرضا تاجگردون از مدیران میانی اقتصادی دولت خاتمی بود ولی در مجلس جزو چهرههای نزدیک به علی لاریجانی به شمار میرفت. در مجلس دهم نیز با فراکسیون امید رابطه خوبی داشت و حتی در هیئت رئیسه آن قرار گرفت. شاید همین نزدیکی به خاتمی و لاریجانی بود که باعث عصبانیت زایدالوصف زاکانی از دست تاجگردون شده است تا جایی که در انتخابات مجلس یازدهم مانع تایید صلاحیت او شد.
زینب آدیش، روزنامهنگار، درباره دلایل محبوبیت تاجگردون به رویداد 24 میگوید «تاجگردون مهمترین چهره کهگلویه و بویراحمد در سطح ملی است. بعد از اینکه افشانی به خاطر بازنشستگی از صندلی شهرداری تهران کنار گذاشه شد، این منطقه چهرهای جز تاجگردون ندارد. او در مسائلی مثل حق استان از گاز و حقآبه استان بسیار پیگیر بوده و منافع زیادی برای منطقه کسب کرده است. بسیاری از مدیران ملی توانمند را با اصرار به استان میآورد تا روند توسعه استان سرعت بگیرد. یکی از محلات بزرگ گچساران که روزگاری بدنام بود، با تلاش تاجگردون بازسازی شد و حالا یکی از محلات خوشنام منطقه شده است. مردم شهر میگویند شهری که به خاطر خلافکاریها مشهور بود، حالا فرهنگ بالاتری دارد. لااقل دختران گچساران نسبت به شهرهای دیگر استان زندگی آزادنهتری را تجربه میکنند.»
گچساران کجاست؟
گچساران یکی از شهرهای استان کهگلویه و بویراحمد است. این شهر در مسیر ترانزیتی اهواز به شیراز قرار دارد و از طرف دیگر، منابع نفت و گاز در این شهر قرار دارد و همین مسائل باعث شده سطح رفاه زندگی در گچساران نسبت به شهرهای مشابه استان، وضعیت مطلوبتری داشته باشد.
با این حال در هر سه حوزه انتخابیه کهگلویه و بویراحمد، رقم مشارکت بسیار بالا بود. زینب آدیش معتقد است مسائل قومیتی، مهمترین انگیزه مردم استان برای حضور در انتخابات بوده است. در کنار آن، پول زیادی هم در ایام انتخابات از سوی بسیاری از نامزدها هزینه شده بود و همه اینها در پرشورشدن انتخابات موثر بود.
در این انتخابات، به جز تاجگردون، دو نماینده دیگر هم از این استان انتخاب شدند. محمد موحد و محمد بهرامی که هیچ کدام را نمیتوان نماینده اصولگرا نامید. به خصوص محمد بهرامی که مورد حمایت روزنهگشایان هم بود. البته سخنگوی زاکانی معتقد است دو نماینده دیگر اصولگرا هستند اما به نظر میرسد این هم یکی دیگر از ادعاهای بدون سند این چهره است. محمد بهرامی مدتی شهردار یاسوج بود که مجسمه آریوبرزن در زمان شهرداری او در این شهر نصب شده بود و بعد از اینکه عدهای تندرو آن را آتش زدند، به این اتفاق واکنش تندی نشان داد؛ این شاید تنها اتفاقی باشد که قبل از حضور محمد بهرامی در مجلس از او در سطح رسانههای ملی منعکس شده باشد.
باطل کردن بزرگترین حوزه انتخابیه؟
به نظر میرسد علی رغم اصرار تیم زاکانی، تیم وزارت کشور تمایلی برای ردصلاحیت تاجگردون و باطل کردن انتخابات ندارد. باطل کردن انتخابات جایی که بیشترین مشارکت را داشته است، عاقلانه نیست. به خصوص اینکه نامزدهای معترض به نتایج انتخابات فراوانند. مثلا در یک حوزه انتخابیه، نامزد پیروز تنها با اختلاف هشت رای برنده اعلام شده است. از طرفی رد دوباره اعتبارنامه تاجگردون هم کار سادهای نیست. اما اگر مالک شریعتی نتواند زخم کاری به تاجگردون بزند و او به کرسی مجلس برسد، یک برد بزرگ برای میانهروها خواهد بود.