پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۵ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۱
تحلیل انتخابات مجلس شورای اسلامی؛

مطهری و آقاطهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!

مطهری و آقاطهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!
علی مطهری در انتخابات مجلس دهم که اصلاح طلبان، اعتدالیون و میانه رو‌ها ۳۰ کرسی تهران را تصاحب کردند با حدود ۱/۴ میلیون رای وارد مجلس شد و آقاتهرانی جبهه پایداری راستگراترین طیف اصولگرا با ۸۰۰ هزار رای ۳۲ ام شد و به مجلس راه پیدا نکرد. امسال، اما علی مطهری با ۷۰ هزار رای ۶۳ ام شده و آقاتهرانی با ۴۰۰ هزار رای نفر ۸ ام تهران
کد خبر : ۶۵۰۴۶۷

به گزارش صراط به نقل از عصرایران؛ در تهران جدای این که شاهد کمترین آرا به نسبت ۱۱ دورۀ قبل و افزایش چشم‌گیر آرای سفید و باطله بودیم رأی سید محمود نبویان نفر اول تهران از تمام همتا‌های او در ۱۱ دورۀ قبلی از ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۸ کمتر است: ۵۹۷ هزار و ۷۷۰ رأی. این نوشته آرای اسلاف آقای نبویان را یادآور شده و به ترتیب: فخرالدین حجازی، هاشمی رفسنجانی (مجلس دوم و سوم)، حسینی اخلاق در خانواده (مجلس چهارم)، ناطق نوری (مجلس پنجم)، محمد رضا خاتمی (مجلس ششم حتی پس از ابطال ۷۰۰ هزار رأی)، حداد عادل (مجلس هفتم و هشتم ونهم)، محمد رضا عارف (مجلس دهم)، محمد باقر قالیباف (مجلس یازدهم).

انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ از جنبه‌های گوناگون متفاوت و بی‌سابقه است. در تهران جدای این که شاهد کمترین آرا به نسبت ۱۱ دورۀ قبل و افزایش چشم‌گیر آرای سفید و باطله بودیم رأی سید محمود نبویان نفر اول تهران از تمام همتا‌های او در ۱۱ دورۀ قبلی از ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۸ کمتر و مطابق آخرین اعلام ۵۹۷ هزار و ۷۷۰ رأی است.

 کاهش فاحش را هنگامی بیشتر درمی یابیم که با آرای نفر اول ۱۱ دورۀ قبل و مشخصا همین دورۀ پیش در تهران مقایسه کنیم که تازه نرخ مشارکت در تهران ۲۵ درصد بود.

 این نکته را هم لحاظ کنیم که در این ۴۴ سال جمعیت تهران مدام زیادتر شده و با این حال رأی نفر اول در چند دوره بالای یک میلیون و در موارد دیگر بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون نفر بوده است.
مجلس اول؛ فخرالدین حجازی: ۱،۵۶۸،۷۵۹ رأی

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!


مجلس دوم؛ اکبر هاشمی رفسنجانی: ۱،۸۹۱،۲۶۴رأی (رکورد دار آرای مجلس شورای اسلامی)
مجلس سوم؛ اکبر هاشمی رفسنجانی: ۱،۲۹۴،۴۱۹ رأی

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!


 مجلس پنجم؛ علی اکبرناطق نوری: ۸۷۹،۸۹۳ رأی

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!


 مجلس ششم؛ محمد رضا خاتمی: ۱،۲۲۶،۴۱۸ رأی (بعد از ابطال ۷۰۰ هزار رأی آرای تهران)

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!


 مجلس هفتم؛ غلام‌علی حداد عادل: ۸۸۲،۲۷۶ رأی
 مجلس هشتم؛ غلام‌علی حداد عادل:۸۶۴،۲۳۰ رأی
 مجلس نهم؛ غلام‌علی حداد عادل: ۱،۳۳۸،۸۸۹ رأی

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!


 مجلس یازدهم؛ محمد باقر قالیباف: ۱،۲۶۵،۲۸۷

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!


و سرانجام سید محمود نبویان در مجلس دوازدهم با ۵۹۷،۷۷۰ رأی

مطهری و آقاتهرانی؛ از ۱/۴ میلیون و ۸۰۰ هزار به ۷۰ هزار و ۴۰۰ هزار!

 

با این پیشینه آیا نخستین و طبیعی‌ترین پرسش نباید این باشد که واقعاً چه اتفاقی افتاده است که نماینده اول تهران کنونی با ۱۲ میلیون جمعیت (از این تعداد: ۷ میلیون و ۷۵۵ هزار نفر واجد شرایط) با این میزان رأی روانۀ خانۀ ملت می‌شود که کمتر از ۱۰ درصد شمار واجدین شرایط است. به بیان دیگر در تهران ۴ میلیونی سال ۵۸ رای نفر اول چقدر بود و در تهران ۱۲ میلیونی کنونی چه قدر؟

چرا با سال ۵۸ مقایسه کنیم؟ با سال ۹۸ و همین چهار سال قبل که کرونا هم بود و در ردیف قبل آمد و جالب این که رای خود آقای قالیباف هم به شدت افت کرده که جای دیگر باید به آن پرداخته شود؛ و چرا با قالیباف؟ از رای نفر سی ام انتخابات ۹۸ هم کمتر است، چون محمود نبویان در حالی با کسب ۵۹۷ هزار و ۷۷۰ رای جایگاه نخست را کسب کرده که در انتخابات سال ۱۳۹۸، عزت‌الله اکبری تالارپشتی با کسب ۶۴۲ هزار رای در میان نامزد‌های راه یافته به مجلس از حوزه انتخابیه تهران سی‌ام شده بود.

به گزارش صراط به نقل از آفتاب نیوز:

کرسی مجلس را مشخص کردند و نتیجه انتخابات برای کسب کرسی دوم زنجان و طارم و حوزه انتخابیه خدابنده در مرحله دوم تعیین می‌شود. انتخابات در سمنان به پایان رسیده و چهار نماینده این استان در مرحله اول وارد مجلس شدند.

سیستان و بلوچستان منتخبان خود را شناخته و نیازی به برگزاری مرحله دوم انتخابات ندارد. از ۱۸ کرسی متعلق به استان فارس، تکلیف کرسی حوزه انتخابیه مرودشت و یکی از کرسی‌های شیراز و زرقان در دوره دوم انتخابات معلوم می‌شود. انتخابات قزوین به پایان رسیده و چهار نماینده این استان راهی مجلس شدند. پرونده انتخابات در قم نیز به پایان رسیده و این استان ۳ نماینده خود را شناخته است. استان کردستان نیاز به انتخابات مرحله دوم ندارد و ۶ نماینده این استان تعیین‌تکلیف شدند. ۱۰ نماینده کرمان نیز در مرحله اول انتخابات مشخص شدند. در استان کرمانشاه، تمام نمایندگان به غیر از یک نماینده شهر کرمانشاه مشخص شدند. تعیین‌تکلیف کرسی دوم کرمانشاه در مرحله بعدی انتخابات مشخص می‌شود. انتخابات در کهگیلویه و بویراحمد به پایان رسیده است. انتخابات در تمام حوزه‌های انتخابیه گلستان به غیر از گنبد کاووس به پایان رسیده و برنده تک‌کرسی این حوزه در مرحله دوم انتخابات مشخص می‌شود. پرونده انتخابات در گیلان نیز بسته شد. ۷ نماینده استان لرستان مشخص شدند و انتخابات در حوزه انتخابیه خرم‌آباد به دور دوم رفت. در استان مازندران، انتخابات در حوزه انتخابیه قائم‌شهر به دور دوم رفته و ساکنان ۱۱ کرسی دیگر این استان مشخص شده‌اند. انتخابات در استان مرکزی به پایان رسیده و هفت نامزد پیروز آن اعلام شدند. هرمزگان پنج نماینده خود را شناخته است. نتایج همدان اعلام شده و فقط دارنده یکی از دو کرسی حوزه انتخابیه ملایر در مرحله دوم، انتخاب می‌شود. انتخابات در یزد نیز به پایان رسید و ۴ نماینده این استان در مرحله اول به مجلس راه یافتند.

آرا شاوردیان نماینده مسیحیان ارامنه شمال کشور در مجلس یازدهم، بار دیگر به مجلس راه پیدا کرد. بهشید برخوردار به‌عنوان یکی از نمایندگان زن و نماینده اقلیت زرتشتی در مجلس دوازدهم حضور خواهد داشت. همایون سامه‌یح نجف‌آبادی نماینده کلیمیان، شارلی انویه تکیه نماینده جامعه مسیحیان آشوری کلدانی و گقارد منصوریان نماینده مسیحیان ارامنه جنوب کشور خواهند بود.

آمار‌ها نشان می‌دهد که ۴۵ کرسی مجلس از سراسر کشور، در اختیار نیرو‌های میانه‌رو قرار گرفته است.

مجلس ۱۰هزارتایی‌ها

به گزارش صراط به نقل از روزنامه شرق، هرچند مجلس یازدهم هم با آرای حداقلی شکل گرفت، اما اکنون رکورد‌های حداقلی‌بودن هم در حال جابه‌جایی است و نفر اول تهران یک‌چهارم نفر اول دوره قبل رأی دارد و بعضی حوزه‌ها آرای باطله یا اول است یا دوم یا حتی جمع آرای سه نفر اول به اندازه نفر اول همان حوزه در دوره قبل نیست؛ مانند تهران.

مجلس دوازدهم ترکیب عجیبی به خود گرفته و از یک سو نمایندگانی قرار است برای بیش از ۸۰ میلیون ایرانی تصمیم بگیرند و قانون وضع کنند که حتی تعداد آرای‌شان به ۱۰ هزار رأی نرسیده است.

از سوی دیگر در رقابت درون‌جناحی اصولگرایان هم شاهد شکست راست سنتی و روی کار آمدن تندرو‌هایی هستیم که پیش از این اقلیتی پرسروصدا در مجلس بودند؛ اقلیتی که نمی‌توان نقش آنان را به خاطر رفتار‌های رادیکال در کاهش مشارکت نادیده گرفت و در نهایت ماهی خود را صید کردند.

دراین‌بین آرای بعضی نمایندگان حتی به ۱۰ هزار رأی هم نرسیده است. برای نمونه در یکی از حوزه‌های انتخابیه یک نماینده توانسته با کسب هشت‌هزارو ۱۴۷ رأی به‌عنوان منتخب مردم یکی از شهرستان‌های گیلان کرسی مجلس شورای اسلامی را به خود اختصاص دهد یا در استان مرکزی، در حوزه انتخابیه محلات و دلیجان، محمد جلالی به‌عنوان نماینده حوزه انتخابیه محلات و دلیجان با کسب بیشترین آرا به مجلس دوازدهم راه یافت.

این نماینده منتخب با کسب پنج‌هزارو ۴۹۳ رأی از مجموع ۲۱هزارو ۴۶۱ رأی مأخوذه، به مجلس شورای اسلامی راه یافت. محمد جلالی، چهره‌ای نزدیک به اصولگرایان و اهل شهرستان دلیجان است و مدیرکلی منابع طبیعی استان مرکزی در دولت احمدی‌نژاد از مهم‌ترین سوابق او است.

دراین‌بین آرای زیر ۲۰ هزار رأی هم کم نیست و برای نمونه حسین محمدزاده با کسب ۱۴هزارو ۸۹۴ رأی به‌عنوان نامزد منتخب در حوزه انتخابیه درگز معرفی شد. محمدرسول شیخی‌زاده با کسب ۱۷هزارو ۴۵۸ رأی از ۷۰هزارو ۱۶۳ رأی صحیح، به‌عنوان منتخب مردم قروه و دهگلان معرفی شد. در شهرستان آستارا، «ولی داداشی» با کسب ۱۶هزارو ۴۷۴ رأی از این حوزه انتخابیه راهی مجلس دوازدهم شد.

وقتی جزئیات آرا بررسی می‌شود، متوجه تغییر نوع نگاه رأی‌دهندگان و هدف از مشارکت می‌شویم که جای بحث و بررسی جدی دارد؛ حتی سطح حضور رأی‌دهندگان سنتی هم در این دوره جای بحث و تحلیل دارد.

به نظر می‌رسد تغییر در شیوه حکمرانی آن‌طور که قالیباف سال گذشته بار‌ها مطرح کرد و اصولگرایان با حمایت از او از روش حکمرانی نوین گفتند، در حد سخن مانده است. پیامد این ماجرا به گونه‌ای بود که حتی برای همفکران این جریان هم تغییری رخ نداد تا این‌گونه بزرگان اصولگرایی بازنده رقابت با حاشیه‌های اصولگرایی باشند.

انتهای پیام/