پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۰ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۸
تنور انتخابات آمریکا داغ ماند؛

ترامپ در ایالت ایلینوی رد صلاحیت نشد

ترامپ در ایالت ایلینوی رد صلاحیت نشد
ایالت ایلینوی از رد صلاحیت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا در مرحله مقدماتی انتخابات خودداری کرد.
کد خبر : ۶۵۰۰۵۶

به گزارش صراط به نقل از فارس، شورای انتخاباتی ایالت ایلینوی سه‌شنبه از رد صلاحیت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور سابق آمریکا خودداری کرد تا نام او در مرحله درون‌حزبی انتخابات ریاست‌جمهوری در این ایالت روی برگه‌های رأی باقی بماند.

این تصمیم در حالی اتخاذ شد که دیوان عالی آمریکا در حال رسیدگی به پرونده‌های رد صلاحیت او در دو ایالت دیگر (کلرادو و مین) است. این دادگاه قرار است هفته آینده به استماع درخواست تجدید نظر ترامپ درباره حکم رد صلاحیت او در ایالت کلرادو بپردازد.

ماه گذشته ابتدا دیوان عالی ایالت کلرادو حکم داد که دونالد ترامپ با استناد به یکی از بندهای قانون اساسی آمریکا نمی‌تواند در آن ایالت برای مرحله درون‌حزبی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نامزد انتخابات شود.

بعد از آن  ایالت «مین» در حکمی مشابه اعلام کرد که صلاحیت او برای قرار گرفتن نامش در برگه‌های رأی تأیید نمی‌شود. بعد از این اتفاقات، بحث صلاحیت ترامپ برای نامزد شدن در بسیاری از ایالت‌ها مورد سوال قرار گرفته است.

ایالت‌هایی که خواستار قرار نگرفتن نام ترامپ در برگه‌های رأی هستند می‌گویند اقدامات او در روز ۶ ژانویه ۲۰۲۱ مصداق تحریک به شورش و اغتشاش بوده است. در آن روز، هنگامی که قانونگذاران آمریکایی برای تأیید نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ در کنگره حضور داشتند گروهی از هواداران دونالد ترامپ به تحریک او به «کاپیتول هیل» حمله کردند.

طرفداران رد صلاحیت ترامپ با استناد به بند 3 متمم 14 قانون اساسی آمریکا می‌گویند او مجاز به قبول مناصب فدرال نخواهد بود. در این بند قانونی که در زمان جنگ داخلی آمریکا به تصویب رسیده آمده است که کسانی که سوگند یاد می‌کنند از قانون اساسی ایالات متحده حمایت کنند در صورت «تحریک به اغتشاش یا شورش» حق حضور در مناصب فدرال را نخواهند داشت.

در ایلینوی، پیش از این، یکی از اعضای شورای انتخاباتی این ایالت که جمهوری‌خواه است گفته بود که «مجموعه‌ای از شواهد» حاکی از آن هستند که ترامپ مجاز به نامزد شدن برای ریاست‌جمهوری نیست، زیرا او با تحریک به شورش قانون اساسی را زیر پا گذاشته است. او با وجود این، تصمیم‌گیری نهایی درباره رد صلاحیت ترامپ را به عهده شورا گذاشت.

امروز سه‌شنبه این شورای که 8 عضو (4 عضو جمهوری‌خواه و 4 عضو دموکرات) دارد به اتفاق آرا تصمیم گرفت که صدور حکم درباره نقض یا عدم نقض قانون اساسی در اختیار این شورا نیست و به همین سبب نام ترامپ بایستی در برگه‌های رأی باقی بماند.

«کاترین مک‌کروری»، عضو جمهوری‌خواه شورای مذکور بعد از موافقت با درج نام ترامپ در برگه‌های رأی این بیاینه را صادر کرد: «می‌خواهم این را روشن کنم که اینجانب به عنوان یک جمهوری‌خواه معتقدم که آنچه در روز 6 ژانویه اتفاق افتاد شورش بود.»

او همچنین علی‌رغم تصریح بر اینکه «این شورش» با تحریک و معاونت ترامپ ایجاد شده گفت که شورا اختیاری برای رد صلاحیت دونالد ترامپ ندارد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته تا کنون ده‌ها شکایت در سراسر آمریکا با موضوع جلوگیری از نامزد شدن ترامپ در انتخابات به موجب قانون اساسی آمریکا تنظیم شده‌اند. رد صلاحیت ترامپ با رأی دادگاه عالی ایالت کلرادو یکی از معدود مواردی است که یک ایالت در چنین شکایتی موفق شده است. در اکثر ایالت‌های دیگر، مقام‌های دادگاه‌ها و مقام‌های انتخاباتی اعلام کرده‌اند که رسیدگی به این شکایت‌ها در حیطه اختیارات آنها نیست.

از بند 3 متمم 14 قانون اساسی آمریکا  برای رد صلاحیت هزاران نفر از نامزدهای ایالات موتلفه آمریکا (اتحاد مجموعه‌ای از یازده ایالات جنوبی آمریکا بین سال‌های ۱۸۶۱ تا ۱۸۶۵) استفاده شده است.  با وجود این، از سال ۱۹۱۹ به این طرف از بند ۳ متمم ۱۴ قانون اساسی آمریکا تنها دو بار استفاده شده، ضمن آنکه کارشناسان می‌گویند لحن مبهم موجود در این بند قانونی روسای جمهور سابق را شامل نمی‌شود. 

دیوان عالی آمریکا تا کنون سابقه اظهارنظر در یک پرونده بر اساس بند 3 متمم 14 قانون اساسی آمریکا نداشته است. عده‌ای از کارشناسان معتقدند که بند 3 شامل روسای جمهور نمی‌شود و بنابراین ممکن است دیوان عالی آمریکا حکم دادگاه کلرادو را لغو کند.

نکته مهم دیگر این است که ترامپ برای پیروزی در انتخابات نیازی به پیروزی در ایالت کلرادو ندارد. این ایالت به طور سنتی پایگاه رأی دموکرات‌ها محسوب می‌شود و او در انتخابات سال 2020 هم در این ایالت نتیجه را با اختلاف 13 درصدی به ترامپ واگذار کرد.

اما در ایالت مین ماجرا برای ترامپ رقابتی‌تر است و از دست دادن رأی این ایالت می‌تواند در شانس او برای انتخاب شدن اثر داشته باشد، هر چند که او در این ایالت هم در انتخابات سال 2020 نتیجه را به بایدن واگذار کرد.

انتظار می‌رود تا زمانی که دیوان عالی ایالات متحده به صراحت درباره اینکه آیا ترامپ می‌تواند در انتخابات نامزد شود یا خیر رأی بدهد هر ایالتی بر حسب معیارها و ملاک‌های خودش درباره قرار گرفتن نام ترامپ در برگه‌های رأی اظهارنظر کند.

در صورتی که نام ترامپ با تأیید دیوان عالی آمریکا از برگه‌های رأی در ایالت‌های کلرادو و مین حذف شود او هنوز هم با توجه به فاصله‌ای که با سایر رقبایش در حزب جمهوری‌خواه دارد می‌تواند نامزدی حزب را به دست بیاورد.

لازم به یادآوری است که ترامپ در هر دو ایالت در انتخابات ریاست‌جمهوری 2020 نتیجه را به جو بایدن واگذار کرد و بعید است که او برای پیروزی در انتخابات به آرای این دو ایالت نیاز داشته باشد.

با وجود این، چنانچه دیوان عالی حذف نام ترامپ در این دو ایالت را تأیید کند آن موقع مسئله  تنها به ایالت‌های مین و کلرادو محدود نخواهد ماند و بسیاری از دیگر ایالت‌ها هم برای کنار زدن او دست به کار خواهند شد.

وکلای ترامپ چند استدلال درباره تلاش‌ها برای رد صلاحیت او مطرح کرده‌اند. اول اینکه بند 3 درباره روسای جمهور قابل اجرا نیست. در بند 3 به صراحت عنوان شده کسانی که تحریک به شورش یا اغتشاش کنند نمی‌توانند برای کسب سمت سناتور یا نماینده کنگره یا مناصب فدرال نامزد شوند اما اسمی از ریاست‌جمهوری نیامده است.

دومین استدلال آنها این است که حتی اگر این قانون برای ریاست‌جمهوری هم قابل اجرا باشد، چنین اقدام‌هایی «سیاسی‌کاری» هستند و لازم است حذف افراد از گردونه انتخابات به صورت مستقیم توسط مردم انجام شود نه توسط قضاتی که منتخب مردم نیستند.

مورد دیگر اینکه وکلای ترامپ می‌گویند که حوادث 6 ژانویه تحریک به شورش یا اغتشاش نبوده است و حتی اگر اغتشاش یا شورشی در کار بوده باشد ترامپ در آن نقش نداشته است و او صرفاً از حق خود برای آزادی بیان استفاده کرده است.

انتهای پیام/