به گزارش صراط به نقل از تسنیم ، بیماری "بوتولیسم" توسط یک سم قوی و کشنده بهنام سم بوتولینوم ایجاد میشود. این سم توسط باکتریای بهنام "کلوستریدیوم بوتولینوم" ترشح میشود. باکتریهای سازنده سم بوتولینوم بهطور طبیعی در بسیاری از نقاط یافت میشوند اما بهندرت اتفاق میافتد که مردم را بیمار کنند.
بوتولیسم انواع مختلفی دارد اما یکی از شایعترین انواع آن بوتولیسم منتقله از طریق غذاست که در صورت خوردن غذای آلوده به سم بوتولینوم، اتفاق میافتد. عمدتا ًکسانی که از غذاهای تهیهشده آماده از منابع نامعلوم (کنسروها و سایر غذاهایی کهبه صورت خانگی و بدون کنترل بهداشتی تهیه شدهاند) استفاده میکنند یا غذاهای کنسروشده را قبل از مصرف بهخوبی حرارت نمیدهند، بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند.
بوتولیسم میتواند منجر به مرگ بیمار بر اثر ابتلا به نارسایی تنفسی شود! با این حال، بهدلیل توسعه مراقبتهای پزشکی مدرن، امروزه احتمال مرگ در افراد مبتلا به بوتولیسم بسیار کمتر از گذشته است.
طبق اعلام وزارت بهداشت، در سال گذشته حدود 213 مورد مشکوک و مبتلا به بوتولیسم در کشور شناسایی شده است.
در همین راستا زهرا جهانگرد؛ مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامتمحور سازمان غذا و دارو با بیان اینکه مسمومیت با مواد غذایی میتواند بر اثر آلودگی غذا در جریان تولید فرآوردههای غذایی، تهیه و نگهداری آنها ایجاد شود؛ اظهار کرد: نوعی از مسمومیت غذایی موسوم به "بوتولیسم" از کشندهترین انواع مسمومیتها بهشمار میرود.
مصرف کدام مواد غذایی غیربهداشتی باعث ابتلا میشود؟
وی افزود: بوتولیسم نوعی مسمومیت است که بر اثر مصرف موادی غذایی که در شرایط نامناسب و غیربهداشتی تهیه و نگهداری شدهاند از جمله سوسیس، کالباس، کنسرو ماهی، کنسرو ذرت، کنسرو لوبیا، کشک خام و عسل طبیعی ایجاد میشود.
نشانههای بوتولیسم چیست؟
جهانگرد ادامه داد: علائم و نشانههای بوتولیسم بهصورت تأخیری و 12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذای آلوده به باکتری و بهصورت تاری دید، دوبینی، افتادگی پلک، عدم توانایی حرکتی، سختی در بلع، اختلال تکلم و یبوست ظاهر میشود.
از مصرف این کنسروها بپرهیزید!
مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامتمحور سازمان غذا و دارو درباره راه پیشگیری از این نوع مسمومیت غذایی تصریح کرد: از مصرف کنسروهایی که در قوطی آنها آثار نشت، برآمدگی و فرورفتگی و زنگزدگی مشاهده میشود، خودداری کنید.
بهگفته وی، در صورت بروز علائم مشکوک به ابتلا به بوتولیسم باید سریع به پزشک یا یک مرکز اورژانس مراجعه کرد.