این روزها که بسیاری از افراد دارای ماشین شخصی هستند، وجود پارکینگ به یکی از آپشنهای مهم آپارتمان تبدیل شده است. بسیاری از مشتریان در زمان خرید یا اجاره آپارتمان، حتما درباره پارکینگ از فروشنده سوال میکنند. در منازل آپارتمانی، معمولا پارکینگها به صورت اختصاصی در اختیار ساکنین قرار میگیرند. با این حال، یک نوع دیگر پارکینگ تحت عنوان پارکینگ مزاحم هم قابل تعریف است.
پارکینگها باید دارای فضای کافی باشند؛ به شکلی که خودروها هیچ مشکلی برای ورود و خروج نداشته باشند. حال اگر در یک مجتمع آپارتمانی، فضای کافی برای اختصاص پارکینگ به همه واحدها وجود نداشته باشد، تکلیف چیست؟ اینجاست که قانون پارکینگ مزاحم از اهمیت ویژهای برخوردار میشوند.
در این مقاله قصد داریم ضمن تعریف پارکینگ مزاحم به عنوان یکی از موارد مهم مشاوره حقوقی ملکی، به قوانین و همچنین جریمه پارکینگ مزاحم هم بپردازیم. اگر شما هم سبک زندگی آپارتمانی را برای خود انتخاب کردهاید، دیر یا زود به خواندن این مقاله نیاز پیدا میکنید. پس حتما تا پایان با ما همراه باشید.
پارکینگ مزاحم به چه معناست؟
همه افراد ترجیح میدهند در آپارتمانهایی زندگی کنند که دارای پارکینگ اختصاصی باشند تا امنیت خوردوی آنها تامین شود. اما متاسفانه در بسیاری از موارد، فضای پارکینگ کفاف همه ساکنین را نمیدهد؛ اینجاست که مفهومی به نام «پارکینگ مزاحم» یا «پارکینگ مشاع» تعریف میشود:
«پارک کردن دو ماشین پشت سر هم بدون اینکه برای دیگر ماشینها مزاحمت ایجاد کند را پارکینگ مزاحم میگویند. تنها مشکل این نوع پارک کردن این است که برای خروج خودرو جلویی، نیاز است تا خودروی عقبی نیز از پارکینگ خارج شود. در واقع با پارک ماشین در بخش مزاحمت پارکینگ، برای افرادی که برای خود پارکینگ خریداری نمودهاند، مزاحمت ایجاد میشود»
قانون پارکینگ مزاحم را شهرداری تعیین میکند؛ به این معنی که شهرداری با توجه به فضای تخصیص داده شده برای پارکینگ، تشخیص میدهد که یک مجتمع میتواند دارای پارکینگ مزاحم باشد یا خیر. البته در بعضی از موارد، ساکنین مجتمع با توافق، تصمیم میگیرند به برخی از واحدها، اجازه استفاده از این نوع پارکینگ را بدهند.
نکته: پارکینگ مزاحم در سند ذکر شده و در سند مالکیت دارنده مزاحمت پارکینگ نیز ابعاد و محل دقیق آن ثبت میشود.
آیا پارکینگ مزاحم شامل قوانین و مقرراتی میشود؟
پاسخ این سوال قطعا مثبت است. طبق تعریف پارکینگ مزاحم، این فضا در جلوی پارکینگ اختصاصی یک واحد دیگر قرار دارد. بنابراین هربار که ماشین اولی میخواهد خارج یا وارد شود، باید صبر کند تا ماشین دوم که به صورت مزاحم پارک کرده است، از پارک خارج شود. (در هر ساعت از شبانه روز و هر چند بار که نیاز باشد) بنابراین قطعا پارکینگ مزاحم میتواند زمینهساز نزاع و درگیری در آپارتمانها شود و همه افراد باید از قوانین آن مطلع باشند.
طبق قانون، این اعضای آپارتمان هستند که باید نحوه تخصیص پارکینگ مزاحم را به ساکنینی که خود برای دریافت آن کاندید شدهاند، تعیین نمایند. البته در صورتی که فردی داوطلب این پارکینگ نشود، به آخرین ساکنی که سند واحد خود را ثبت کرده فروخته خواهد شد. مطابق قانون، دارنده پارکینگ مزاحم موظف است هر چند بار که دارنده پارکینگ اختصاصی نیاز داشته باشد، خودروی خود را جابهجا نماید.
سایر قوانین مربوط به پارکینگ مزاحم عبارتند از:
- وجود پارکینگ اضافی از نوع مزاحم در تمامی واحدها به جزء واحدهای مسکونی که دارای پارکینگ مزاحم هستند، صرفا برای یک واحد مجاز است.
- در واحدهای مسکونی که کاربری آنها اصولا مسکونی است، ساخت تنها یک واحد پارکینگ مزاحم به صورت یک به یک مجاز است.
- فقط پارکینگ مربوط به یک واحد میتواند به صورت مزاحم طراحی شود.
- مالک پارکینگ مزاحم نباید هیچ گونه مزاحمتی برای همسایههای خود ایجاد نماید.
- مالک پارکینگ مزاحم باید در صورت درخواست همسایهها در هر ساعت از شبانه روز که باشد، ماشین خود را جا به جا نماید.
- ...
با توجه به اینکه پارکینگ مزاحم یکی از موارد پرحاشیه در آپارتماننشینی محسوب میشود، توصیه میکنیم برای اطلاع دقیق از قوانین مربوط به آن، حتما با مشاور حقوقی املاک به صورت آنلاین مشورت نموده و اطلاعات دقیق را در این رابطه به دست بیاورید.
چگونه میتوان پارکینگ مزاحم را حذف کرد؟
همانطور که در ابتدای مقاله هم اشاره کردیم، پارکینگ مزاحم یا توسط شهرداری تخصیص داده میشود یا ساکنین مجتمع بر سر وجود آن با همدیگر توافق میکنند. در صورتی که این پارکینگ توسط شهرداری تعیین و در سند ثبت شده باشد، امکان حذف آن وجود ندارد و معمولا بعد از مناقشات طولانی، شهرداری در نهایت به سند اولیه منزل مسکونی وفادار میماند.
اما اگر بعد از توافق ساکنین به برخی از واحدها پارکینگ مزاحم اختصاص داده شده باشد، به این معناست که در سند ثبت نشده و به راحتی قابل حذف است. در این صورت ساکنان میتوانند با مراجعه به مراجع قانونی یا حتی به صورت توافقی، پارکینگ مزاحم را حذف نمایند.
چه مراحلی برای شکایت از مالک پارکینگ مزاحم باید طی شوند؟
همانطور که در قسمت مربوط به قوانین پارک کردن به صورت مزاحم اشاره شد، مالک این پارکینگ موظف است در هر ساعت از شبانه روز، خودروی خود را برای خروج خودرویی که در پارکینگ اختصاصی قرار دارد، جابهجا کند. اگر فرد از این کار امتناع کند، مشمول جریمه پارکینگ مزاحم شده و ساکنین دیگر میتوانند از او به مراجع قانونی شکایت کنند.
همانطور که مشاهده میکنید، داشتن پارکینگ مزاحم، همیشه هم به سود مالک نیست و گاهی میتواند دردسرساز هم باشد. چون در صورت بروز کوچکترین تعارض با مالک پارکینگ اختصاصی، او میتواند با مراجعه به کلانتری، به راحتی از شما شکایت کند. بنابراین حتما قبل از خرید یا اجاره هر واحد آپارتمانی، از وضعیت پارکینگ این واحد به صورت کامل اطلاع کسب نمایید.
سمت دیگر ماجرا هم دردسرهای خودش را دارد؛ یعنی اینکه دارای پارکینگ اختصاصی باشید اما پارکینگ مزاحم باعث آزار و اذیت و بروز مشکل در رفت و آمد شما شود. در این صورت و برای حصول بهترین نتیجه از شکایت خود، حتما با یک مرکز مشاوره حقوقی ملکی مشورت کنید. دریافت راهنماییهای لازم به صورت تلفنی یا آنلاین از یک مشاور حقوقی وکیل ملکی، کار شما را برای جریمه پارکینگ مزاحم و سایر دعاوی ملکی، بسیار ساده و آسان خواهد نمود.