پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۷

چطور درست مطالعه کنیم؟

چطور درست مطالعه کنیم؟
اگر نحوه درست مطالعه را ندانیم، بیهوده وقت‌مان را هدر می‌دهیم. به عبارت دیگر به‌کارگیری مهارت‌های مطالعه موجب می‌شود که ما یک مطلب را در مدت زمان کوتاه‌تری یاد بگیریم.
کد خبر : ۶۳۵۴۷۱

به گزارش صراط به نقل از فارس، اگر نحوه درست مطالعه را ندانیم، بیهوده وقت‌مان را هدر می‌دهیم بدون اینکه نتیجه دلخواهمان را بگیریم.  به عبارت دیگر به‌کارگیری مهارت‌های مطالعه موجب می‌شود که ما یک مطلب را در مدت زمان کوتاه‌تری یاد بگیریم.  در این صورت دیگر لزومی ندارد پرخوانی یا دوباره خوانی کنیم.

مطالعه ثمربخش متأثر از دو عامل است. عامل اول علاقه نسبت به مطالب خواندنی و عامل دوم کاربرد ماهرانه فنون و مهارت‌های مطالعه؛ علاقه نسبت به مطالب خواندنی سبب می‌شود که شخص بیش‌تر مطالعه کند و مطالعه بیشتر توأم با کاربرد فنون و مهارت‌ها، مطالعه را آسان‌تر، سریع‌تر و لذت‌بخش‌تر می‌سازد.

در نتیجه علاقه خواننده نسبت به مطالب خواندنی افزایش می‌یابد و سبب می‌شود تا وی به مطالعه بیشتر بپردازد و از خواندن مطالبی که باید بخواند دوری نکند و در زمان کمتر، مطالب بیشتری را بداند.

*اصول مطالعه و فراگیری بهتر

برای بهبود و افزایش توان یادگیری باید اصول زیر را با دقت اجرا کنید زیرا تنها با رعایت این اصول است که می‌توانید بهتر بیاموزید و از وقت حداکثر استفاده را ببرید. این اصول به سه مرحله تقسیم می‌شود.

اصولی که قبل از مطالعه باید رعایت کرد.
اصولی که هنگام مطالعه باید رعایت کرد.
اصولی که بعد از مطالعه باید رعایت کرد.

*اصول قبل از شروع مطالعه

اول) تعیین هدف: شما باید قبل از مطالعه برای خودتان هدفی را مشخص کنید، به این معنی که این درس را به چه منظوری می‌خواهید مطالعه کنید؟ آیا فقط نکته‌های اصلی درس را می‌خواهید با قصد دارید همه مطالب کتاب را حفظ کنید یا بفهمید. این سؤالات در روند مطالعه شما از جهت کمیت و کیفیت مؤثر خواهد بود.

دوم) تعیین مدت زمان مطالعه: بعد از تعیین هدف باید معلوم کنید که چه مقدار زمان می‌خواهید صرف مطالعه کنید و اینکه چه حجمی از کتاب را می‌خواهید بخوانید.

روان‌شناسان معتقدند که مغز انسان تمایل شدیدی به انجام هرچه سریع‌تر کار دارد و به همین دلیل اگر زمان و مقدار مطالعه مشخص نشود، موجب سردرگمی و کاهش دقت در هنگام مطالعه می‌شود.

از طرفی تعیین زمان و مقدار مطالعه به خواننده آرامش می‌دهد و این آرامش موجب افزایش میزان یادگیری و سرعت مطالعه می‌شود.

سوم) انتخاب محیط مناسب: یکی از مهم‌ترین عوامل یادگیری، تمرکز حواس است بنابراین شما باید در محیطی مطالعه کنید که عوامل حواس‌پرتی و عدم تمرکز به حداقل برسد.

چهارم) پرهیز از پرخوری قبل از مطالعه: همان‌گونه که مطالعه با شکم خالی و در حال گرسنگی کم‌اثر و بی‌فایده است، مطالعه پس از صرف غذای زیاد و سنگین و با شکم پر نیز غیر مفید بوده و منجر به یادگیری نمی‌شود. بنابراین سعی کنید که با وضعیت جسمانی راحتی به مطالعه بپردازید.

* اصول هنگام مطالعه

اول) مطالعه فعالانه داشته باشید: دانش‌آموزی که به منظور یادگیری و به صورت هدف‌دار مطالعه می‌کند، برای یادگیری بهتر باید مطالعه فعال داشته باشید شما می‌توانید با خلاصه‌برداری، حل تمرین، علامت‌گذاری و گزینش نکته‌های مهم، مطالعه خودتان را فعال کنید.

همچنین سعی کنید با طرح سؤالاتی از قبیل اینکه هدف اصلی نویسنده چیست؟ اینکه کتاب راجع به چه موضوعی است؟ نکات اصلی و فرعی کدام است؟ آیا مطالب از نظر شما اهمیت دارد؟ و سؤالاتی از این قبیل، عادت پرسیدن را در حین مطالعه در خود تقویت کنید.

دوم) جدیت داشته باشید: وقتی تصمیم می‌گیرید فورا شروع کنید و اجازه ندهید افکار مزاحم مانع شما شود. سعی کنید با روش‌های مهارت تمرکز حواس، تمرکز خود را افزایش دهید و از دقت خود نهایت استفاده را ببرید.

سوم) به خودتان استراحت دهید: برای داشتن یک مطالعه مفید و به منظور درک بهتر مطالب باید پس از حدود 45 دقیقه مطالعه، به خود استراحت کوتاهی حدود 15ـ10 دقیقه بدهید.

چهارم) از روش صحیح مطالعه استفاده کنید: برای اینکه مطالعه مؤثر داشته باشید باید با روش‌های استاندارد مطالعه آشنا شوید. البته روش‌های مطالعه زیادی مطرح شده است ولی از میان این روش‌ها، روش مطالعه PQ4R یا پس ختام می‌تواند برای شما مؤثر باشد. (این روش را در مطلب بعدی آموزش می‌دهیم).

*اصول بعد از مطالعه

پس از اینکه مطالعه شما به پایان رسید، نباید تصور کنید که کارتان تمام شده و مطالبی را که مطالعه کردید دیگر از یادتان نمی‌رود. بلکه مهم‌ترین بخش، تکرار و مرور مطالب مطالعه شده است.

در واقع شما با مطالعه مؤثر، مطالب را خلاصه‌نویسی و بسته‌بندی کرده‌اید تا در مواقع مختلف از جمله امتحان و آزمون بتوانید با مرور مطالب به حافظه خود در به یاد سپردن مطالب کمک کنید.

بنابراین باید با مرور و تکرار مطالب، ضریب ماندگاری مطالب آموخته شده را در ذهن خود افزایش دهید.

برای ارتباط با ما به آی‌دی REPORTER1402@ در شبکه «شاد» پیام دهید؛ همچنین اخبار ما را در کانال فارس نوجوان در شبکه «شاد» به آدرس  Fars_nojavan@  مشاهده کنید.