پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۳
الشرق الاوسط به نقل از وزیر خارجه پیشین مصر:

قاهره از خیلی وقت پیش یک کاردار در سطح سفیر در ایران مستقر کرده

قاهره از خیلی وقت پیش یک کاردار در سطح سفیر در ایران مستقر کرده
روزنامه الشرق الاوسط به نقل از «محمد العرابی»، وزیر خارجه پیشین مصر اعلام کرده که «موارد تعیین کننده روابط تهران - قاهره با دیگر طرف‌ها (ترکیه) متفاوت‌تر است و این روابط درحال حاضر عادی به نظر می‌رسد و قاهره از خیلی وقت پیش یک کاردار در سطح سفیر در ایران مستقر کرده است».
کد خبر : ۶۱۴۸۶۲

به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از ایرنا، منابع خبری منطقه پس از اعلام برقراری رابطه میان تهران – ریاض که با میانجی گری چین و پیش از آن عمان و عراق صورت گرفت، اعلام کردند که مذاکرات میان ایران و مصر همزمان با مذاکرات بین قاهره - آنکارا و بدون واسطه در جریان بوده و ادامه دارد.

 در همین زمینه روزنامه "الشرق الاوسط" به نقل از منابع مطلع مصری اعلام کرده که کانال‌های ارتباطی میان تهران – قاهره بدون واسطه در جریان است.

به دنبال این موضوع یک منبع مصری مرتبط با این پرونده در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط با بیان این که ارتباط میان قاهره - تهران متوقف نشده و اختلافات زیادی میان دو کشور وجود ندارد، به نقل از "محمد العرابی" وزیر خارجه پیشین مصر اعلام کرده که «موارد تعیین کننده روابط تهران - قاهره با دیگر طرف‌ها (ترکیه) متفاوت‌تر است و این روابط درحال حاضر عادی به نظر می‌رسد و قاهره از خیلی وقت پیش یک کاردار در سطح سفیر در ایران مستقر کرده است».

وی در عین حال گفته که در مرحله کنونی نیاز راهبردی برای تسریع روند در این راستا وجود ندارد و باید صبر کرد؛ قاهره در مقطع کنونی به ارزیابی‌های بیشتری نیاز دارد.

"تارک فهمی" استاد علوم سیاسی دانشگاه قاهره نیز در گفتگو با الشرق الاوسط تاکید کرده که «زمان و سطح بیانیه ایران پس از اعلام رفع کدورت‌ها میان تهران – ریاض نشان داد که جمهوری اسلامی در راستای تقویت روابط خارجی خود در منطقه، دو نکته را مدنظر قرار داده است: اول کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس و دوم مصر؛ بدین معنا که مشارکت و همکاری با عربستان می‌تواند در‌های بسته روابط با تعدادی از کشور‌های عربی را باز کند و در نتیجه مسیر برای یک توافق جامع مصالحه و آشتی هموار گردد».

فهمی نیز همچون العرابی تاکید داشته که هیچ اختلاف ریشه‌ای بین تهران – قاهره وجود ندارد.

در همین راستا اظهار نظر "ناصر کنعانی" سخنگوی وزارت خارجه ایران که در نشست خبری ۲۲ اسفند ماه بیان شده نیز بسیار قابل تامل است؛ وی تصریح کرده که «مصر، کشوری مهم است و تهران - قاهره برای هم در منطقه اهمیت قائلند و منطقه به ظرفیت مثبت و هم‌افزایی ایران و مصر نیاز دارد.

وی با بیان اینکه در حاشیه اجلاس بغداد ۲ در اردن گفت وگوی کوتاه و مثبتی بین "حسین امیرعبداللهیان" وزیر خارجه ایران و "عبدالفتاح السیسی" رئیس جمهور مصر صورت گرفت، تصریح کرده که «در ارتباط با مصر معتقد به برداشتن گام‌های جدیدی برای ارتقای روابط هستیم، ولی همانطور که می‌دانید روابط بین کشور‌ها در یک مسیر دوجانبه است و باید دید اراده کشور مقابل در چه مسیری است».

"عبدالله الاشعل"، دستیار سابق وزیر امور خارجه مصر نیز اعلام کرده «منفعتی در قطع روابط بین تهران - قاهره وجود ندارد، بلکه برعکس، منافع راهبردی قاهره در پسِ ازسرگیری این روابط نهفته است و این امر در صورت تحقق، به نفع دو کشور به ویژه طرف مصری خواهد بود».

وی همچنین گفته که «تامین امنیت آبراه کانال سوئز و تضمین عبور امن کشتی‌ها از باب المندب از جمله منافعی برای مصر در ازسرگیری این روابط است؛ علاوه بر این احیای روابط تهران - قاهره، به رونق گردشگری مصر کمک خواهد کرد و ممکن است سالانه بیش از ده میلیون گردشگر ایرانی که مشتاقانه منتظر بازدید از اماکن مذهبی و زیارتگاه‌های اهل بیت (ع) هستند به مصر سفر کنند. همچنین امکان تبادل تجاری رو به رشد بین دو کشور وجود دارد و این امر می‌تواند منفعتی برای اقتصاد متزلزل مصر داشته باشد».

"حسن نافعه" استاد روابط بین‌الملل در دانشگاه قاهره نیز در این خصوص بدون اشاره به نام آمریکا و رژیم صهیونیستی به عنوان دشمنان مسلمانان معتقد است، کشور‌هایی هستند که تلاش خواهند کرد تا هرگونه نزدیکی مصر و ایران را خنثی کنند، زیرا نقش این همگرایی به ایجاد تغییرات ژئواستراتژیک در منطقه منجر خواهد شد و تل‌آویو متضرر اصلی خواهد بود.

وی در ادامه با ابراز امیدواری به این همگرایی و تحقق آن تصریح کرده که امیدواریم برقراری رابطه میان تهران – قاهره به مانعی برای عادی‌سازی روابط کشور‌های عربی با رژیم اسرائیل منجر شود و پیامد‌های توافق ابراهیم را محدود کند؛ موضوعی که مقامات تل آویو از آن آگاه هستند و خود را بزرگترین بازنده این توافق می‌دانند. ضمن این‌که این همگرایی و ایجاد کانال‌های دیپلماتیک ممکن است به کاهش تنش در عراق، یمن، سوریه و لبنان نیز کمک و دستیابی به راه‌حلی مهم برای بحران‌های این کشور‌ها را ممکن سازد».