شنبه ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۶ دی ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۵

وقتی متحدان انگلیس سوگوار جاسوسش می‌شوند

وقتی متحدان انگلیس سوگوار جاسوسش می‌شوند
در پی اعدام علیرضا اکبری نه تنها دولت انگلیس با فراخواندن موقت سفیرش و طرح اظهارات مداخله جویانه به این قضیه واکنش نشان داد، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان و آمریکا هم در همنوایی با این کشور سوگوار جاسوس انگلیسی شدند.
کد خبر : ۶۰۷۶۶۲

به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از فارس، روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه وزارت اطلاعات در اطلاعیه‌ای از صدور حکم اعدام برای «علیرضا اکبری» جاسوس انگلیس برای سرویس جاسوسی این کشور خبر داد و با بیان اینکه وی اطلاعات مهم کشور را به صورت کاملا آگاهانه در اختیار سرویس جاسوسی دشمن قرار می‌داده، او را یکی از مهم‌ترین عوامل نفوذی سرویس جاسوسی انگلیس خواند. انتشار این مطلب واکنش انگلیسی‌ها را به همراه داشت.

وزارت خارجه انگلیس به بیانیه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران واکنش نشان داد و روزنامه دیلی‌تلگراف به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نوشت: «ما از خانواده آقای اکبری حمایت می‌کنیم و بار‌ها پرونده او را با مسؤولان ایرانی مطرح کرده‌ایم. اولویت ما آزادی سریع او است و بر درخواست خودمان برای دسترسی فوری کنسولی تأکید کرده‌ایم». دقایقی بعد هم «جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس بر آزادی فوری اکبری تأکید کرد و گفت «ایران بایستی اعدام علیرضا اکبری، شهروند انگلیسی - ایرانی را متوقف کرده و فورا او را آزاد کند».

در نهایت روز شنبه ۲۴ دی ماه نیز مرکز رسانه قوه قضاییه از اجرای حکم اعدام علیرضا اکبری در روز چهارشنبه خبر داد. حکمی که باز هم داد و هوار انگلیس و متحدانش را به دنبال داشت.

ریشی سوناک نخست‌وزیر انگلیس اولین مقام انگلیسی بود که به این قضیه واکنش نشان داد و از اجرای این حکم ابراز ناراحتی کرد. او در توئیتر در این باره نوشت «از اعدام علیرضا اکبری شهروند بریتانیایی-ایرانی در ایران متحیر شدم. این اقدامی بی‌رحمانه و بزدلانه توسط یک رژیم وحشی بود که احترامی برای حقوق بشر مردم خود قائل نیست». او در پایان این پیام، با خانواده و دوستان اکبری ابراز همدردی کرد.  

پس از آن هم «جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس در واکنش به اجرای حکم اعدام علیرضا اکبری در توئیتی مداخله جویانه نوشت: ایران یک تبعه انگلیسی را اعدام کرده است. این اقدام وحشیانه مستحق محکومیت به شدیدترین لحن ممکن است. (این اقدام) بدون پاسخ نخواهد ماند.  

خبرنگار بی‌بی‌سی هم در توئیتی خبر داد که وزارت خارجه انگلیس درصدد احضار کاردار جمهوری اسلامی ایران در لندن است.

البته این اظهارات مداخله جویانه از سوی تهران بدون پاسخ نماند و ظهر همان روز (شنبه ۲۴ دی ماه) «سایمون شرکلیف» سفیر انگلیس در تهران از سوی مدیرکل غرب اروپا به وزارت امور خارجه ایران احضار و مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران نسبت به اقدامات خرابکارانه و مغایر با امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به دولت انگلیس منعکس شد.

مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه با اشاره به اطلاعات متقن به دست آمده در خصوص دام طراحی شده برای علیرضا اکبری از سوی طرف انگلیسی، تصریح کرد: دولت انگلیس باید پاسخگوی برقراری ارتباطات نامتعارف منجر به تعرض به امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران باشد و حمایت ناموجه و شیطنت آمیز از عامل جاسوسی با ادعای روابط مبتنی بر احترام متقابل سازگار نیست.

مدیرکل غرب اروپا با تأکید بر اینکه اقدام قاطع برای صیانت از امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران منوط به رضایت دیگر دولت‌ها از جمله انگلیس نخواهد بود، تصریح کرد: تداوم این قبیل اقدامات غیرقانونی و مجرمانه به هیچ عنوان قابل تحمل نیست، لذا دولت انگلیس باید پیامد‌های مسؤولیت تداوم رویکرد غیرمتعارف و مداخله‌جویانه خود را پذیرا باشد. در ادامه تأکید شد که بر اساس قوانین مدنی جمهوری اسلامی ایران، تابعیت دوگانه قابل پذیرش نیست و مداخلات و اظهارات مخرب انگلیس به این بهانه، فاقد وجاهت است. (بیشتر بخوانید)

گفتنی است این ششمین بار بعد از آغاز اغتشاشات ضدایرانی بود که سفیر انگلیس در تهران به خاطر مداخلات مقامات بریتانیایی در امور داخلی ایران و حمایت از اغتشاشات و ... به وزارت امور خارجه ایران احضار شد.

بعدازظهر همان روز نیز «جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس اعلام کرد که این کشور در اعتراض به اعدام «علیرضا اکبری»، دادستان کل ایران را تحریم کرده است. او در توئیتر در این باره نوشت: «تحریم امروز او نشان‌دهنده انزجار ما از اعدام علیرضا اکبری است. دادستان کل مسؤولیت اصلی استفاده ایران از مجازات اعدام را برعهده دارد. ما رژیم را در قبال نقض وحشتناک حقوق بشر پاسخگو می‌کنیم».  

وزارت خارجه فرانسه هم در این خصوص در بیانیه‌ای ضمن اعلام همبستگی کامل با انگلیس اعلام کرد: «فرانسه به شدیدترین لحن اعدام علیرضا اکبری تبعه ایرانی-بریتانیایی را محکوم می‌کند». در ادامه این بیانیه آمده است: «به درخواست وزیر، صبح امروز کاردار سفارت ایران در پاریس بار دیگر برای ابراز عصبانیت و ناراحتی ما به وی احضار شد. همچنین به او هشدار داده شد که نقض مکرر قوانین بین‌المللی از سوی ایران بدون پاسخ نخواهد ماند، بخصوص در ارتباط با رفتار با اتباع خارجی که این کشور خودسرانه بازداشت می‌کند. فرانسه مخالفت همیشگی خود با مجازات اعدام را در هر کجا و در همه شرایط یادآوری می‌کند و «استفاده سیاسی» از آن را در ایران محکوم می‌کند.  

البته واکنش فرانسه به وزارت خارجه این کشور محدود نماند و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه هم اعدام اکبری را شنیع و وحشیانه خواند و گفت که در همبستگی با انگلیس ایستاده و این اعدام را محکوم می‌کند.

وزارت خارجه آلمان هم اعدام جاسوس انگلیس را «اقدام غیرانسانی دیگر از سوی رژیم ایران» خواند و اعلام کرد: «ما در کنار دوستان انگلیسی خود هستیم و با هماهنگی نزدیک به اقداماتمان در قبال رژیم و حمایت خود از مردم ایران ادامه می‌دهیم».  

آمریکایی‌ها هم به این قضیه واکنش نشان دادند. «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران در توئیتر نوشت: «از اعدام علیرضا اکبری، شهروند ایرانی-انگلیسی وحشت کردم. بازداشت‌های ناعادلانه جمهوری اسلامی، اعتراف‌های اجباری، محاکمه‌های ساختگی و اعدام‌ها با انگیزه‌های سیاسی باید پایان یابد».

«ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز مدعی شد اتهامات وارده به علیرضا اکبری دارای انگیزه‌های سیاسی است و اعدام او غیرقابل قبول است.

شنبه شب ۲۴ دی ماه نیز «جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس از فراخواندن سفیر انگلیس در تهران به صورت موقت برای رایزنی‌های بیشتر و در پی اعدام علیرضا اکبری خبر داد. از سوی دیگر روزنامه ساندی تلگراف به نقل از منابع دولتی نوشت که لندن در حال بررسی تمام گزینه‌ها برای واکنش نشان دادن به اعدام جاسوس خود در تهران، از جمله بازنگری در احیای برجام است.

یک روز بعد هم «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای در همنوایی با لندن این اعدام را محکوم کرد. در بیانیه‌ای که به نقل از بورل به نمایندگی از اتحادیه اروپا منتشر شد آمده بود: اتحادیه اروپا اعدام علیرضا اکبری تبعه ایرانی-بریتانیایی در ایران را با شدیدترین لحن محکوم و بار دیگر مخالفت شدید خود با استفاده از مجازات اعدام در هر شرایطی را یادآوری می‌کند. در این بیانیه آمده بود: «اعدام یک شهروند اروپایی سابقه‌ای وحشتناک است که اتحادیه اروپا آن را از نزدیک پیگیری خواهد کرد». اتحادیه اروپا در این بیانیه از ایران خواسته از هر گونه اعدام در آینده خودداری کند و سیاست ثابتی را در قبال برچیدن این مجازات دنبال کند.  

علاوه بر این اعلام شد که نمایندگان پارلمان اروپا درصدد هستند فردا (سه‌شنبه) ۲۷ دی ماه در نشست پارلمان اروپا در استراسبورگ فرانسه «اعتراضات و اعدام‌ها» در ایران را با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به بحث بگذارند و روز پنجشنبه نیز قطعنامه‌ای در این زمینه به رای بگذارند.  

از دستگیری تا اعدام جاسوس انگلیسی

مرکز رسانه قوه قضاییه پیش از اجرای حکم اعدام با اشاره به دستگیری اکبری که مدتی قبل صورت گرفته بود، اعلام کرد: پس از تشکیل پرونده قضایی برای متهم و صدور کیفرخواست، پرونده به دادگاه ارجاع و جلسات رسیدگی با حضور وکیل متهم برگزار شد و براساس مستندات متقن موجود در پرونده این فرد به جرم جاسوسی برای انگلیس به اعدام محکوم شد. در پی اعتراض متهم و فرجام‌خواهی وی، پرونده مجددا در دیوان عالی کشور بررسی شد و دیوان عالی کشور ضمن رد فرجام‌خواهی، دادنامه اولیه را ابرام و حکم اعدام اکبری را تأیید کرد.

در اطلاعیه وزارت اطلاعات درباره حکم اکبری آمده بود: علیرضا اکبری به جرم افساد فی‌الارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور از طریق انتقال اطلاعات به اعدام محکوم شد.  

وزارت اطلاعات درباره اقدامات انجام شده در شناسایی و دستگیری اکبری اعلام کرد: یکی از مهمترین عوامل نفوذی سرویس جاسوسی انگلیس خبیث در مراکز حساس و راهبردی کشور توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) شناسایی و پس از طی فرآیندی طولانی و چند لایه در حوزه‌های ضد اطلاعاتی، فنی و عملیات فریب دستگیر شد. جاسوس شناسایی شده به نام علیرضا اکبری دارای دسترسی‌هایی به برخی دستگاه‌های حساس کشور بود و در همان حد نیز اطلاعات مکتسبه را به صورت کاملا آگاهانه و به دفعات متعدد در اختیار سرویس جاسوسی دشمن قرار داده بود. این جاسوس در جریان اخذ ویزا از سفارت انگلیس در تهران توسط مأموران اطلاعاتی مستقر در آن سفارت، نشان شده و مورد مصاحبه قرار می‌گیرد. سپس و در خلال سفر‌های شخصی خود به اروپا، به استخدام تمام‌عیار سازمان جاسوسی انگلستان در می‌آید. علیرضا اکبری با توجه به اهمیت موقعیت و دسترسی‌هایش به یک جاسوس کلیدی برای سرویس اس. آی. اس (SIS) تبدیل می‌شود که همزمان توسط چندین افسر برجسته میز ایران تخلیه اطلاعاتی و هدایت می‌شد. افسران ضد جاسوسی وزارت اطلاعات پس از کشف روابط جاسوسی مورد بحث، تکمیل اطلاعات پیرامون اهداف و لیست نیازمندی، شکل ارتباطات و ابزار‌های ارتباطی سرویس حریف، از مقطعی به مدار ارتباطی فیمابین سرویس اس. آی. اس (SIS) و جاسوس مورد نظر ورود کرده و به تزریق اطلاعات هدایت شده به مدار مذکور پرداختند. نهایتاً در زمان مقتضی و با حکم مرجع محترم قضایی متهم بازداشت و پس از طی فرآیند قضایی حکم وی صادر شد. جان برکفان گمنام ایران اسلامی صراحتا اعلام می‌کنند، اگرچه دشمن خبیث انگلیسی توانسته بود از نقطه ضعف‌های این فرد بهره گیرد و او را به استخدام خویش درآورد، اما یقینا نمی‌داند که کدام بخش از اطلاعات دریافتی، از نوع اطلاعات هدایت شده و فریب بوده است. همچنین مجاهدین گمنام ایران اسلامی قاطعانه اعلام می‌کنند که با توکل به ذات اقدس احدیت و توسل به اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم‌السلام) شناسایی جواسیس و عناصر نفوذی دشمن در هر سطحی و برخورد قانونی با آن‌ها را بدون هیچگونه تساهل و تسامح و ملاحظه‌ای، در اولویت تلاش‌های مجاهدانه و شبانه‌روزی خویش قرار داده‌اند.

مرکز رسانه قوه قضاییه ۲۴ دی ماه اعلام کرد که حکم علیرضا اکبری فرزند علی دارای تابعیت مضاعف ایرانی - انگلیسی که به اتهام افساد فی‌الارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور از طریق جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی دولت انگلیس در ازای دریافت دستمزد به مبالغ ۱.۸۰۵.۰۰۰ یورو، ۲۶۵.۰۰۰ پوند انگلیس و ۵۰.۰۰۰ دلار آمریکا به مجازات اعدام محکوم شده بود، اجرا شد. براساس دادنامه صادره، اقدامات محکوم در سال‌های گذشته علیه امنیت ملی کشور، جاسوسی به نفع کشور انگلیس، ارتباطات با سرویس جاسوسی MI۶ و تعداد ملاقات‌های وسیع با افسران اطلاعاتی دشمن در کشور‌های مختلف و مدت طولانی جاسوسی، مصداق جنایت گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور است، به گونه‌ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور در حد وسیع شده است.