پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۵ دی ۱۴۰۱ - ۲۰:۳۱

انقراض نسل آش‌ و آبگوشت‌خورها!

انقراض نسل آش‌ و آبگوشت‌خورها!
حالا اگر زودتر به فکر چاره نیفتیم، زودپزها و فست‌فود و غذاهای فریزری، هر چه از گذشته داشتیم را از ما می‌گیرند و نسل کوفته‌ها،‌ آش‌ها و خورش‌های سنتی منقرض می‌شود. پس باید همزمان با حرکت به سمت پیشرفت و همراهی با تغییرات دنیای فناوری حواس‌مان به برخی از سنت‌های‌مان باشد تا بعد از مدتی به خودمان نیاییم و ببینیم صمیمیت دور سفره غذا را از دست داده‌ایم.
کد خبر : ۶۰۵۱۳۰

به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از روزنامه جام جم، «خوشمزه‌اند و خیلی هم طرفدار دارند اما ناسالمند و مصرف آنها می‌تواند کل تغذیه افراد را زیر سؤال ببرد. این تنها مشکلی نیست که فست‌فودها برای زندگی ما ایجاد کرده‌اند. آنها یک قدم فراتر برداشته و حالا سبک زندگی جدیدی را برای ما به‌ وجود آورده‌اند.  این روزها فست‌فودفروشی‌ها حسابی مشتریان خودشان را پیدا کرده‌ و هر روز هم تلاش می‌کنند با یک منوی تازه مشتریان بیشتری را به سمت خود جلب کنند.  کافی است از یکی از خیابان‌های پایتخت عبور کنیم، آن‌وقت انواع و اقسام مغازه‌های فست‌فودی را می‌بینیم که حالا رنگ‌وبوی غربی هم به خود گرفته‌اند. دکورها، چیدمان صندلی‌ها و حتی لباس‌هایی که گارسون‌ها به تن دارند، نشان می‌دهد این غذاها علاوه بر سلامت، فرهنگ و سبک‌ زندگی معیار ایرانی ــ اسلامی را هم نشانه گرفته‌اند.

قدیم‌ها یک قانون در بیشتر خانه‌ها حاکم بود و آن هم اینکه وقتی سفره غذا روی زمین پهن می‌شد، همه اعضای خانواده باید دور آن می‌نشستند. غذا اگر گاهی کم هم بود اما دورهمی و حضور خانواده دور یک سفره صفا و صمیمیت را به اعضای آن تزریق می‌کرد اما امروز دیگر ماجرا تغییر کرده و این مدرنیسم و فرهنگ غربی است که برنده این میدان شده است. غذاها بیشتر آماده و خیلی زود حاضر می‌شوند و برای خوردن آنها نیز نیاز به سفره و دور هم نشستن نیست.

تغییر سبک‌ زندگی با کمک تغذیه

سبک‌ زندگی همه ما با تغییر شیوه زندگی از سنتی به مدرنیسم دستخوش تغییر قرار گرفته است. زندگی ماشینی سیطره‌اش را بر زندگی ما گسترده و سبب شده برای آنکه بتوانیم به سرعت تغییرات تکنولوژی و دیجیتال که لازمه این نوع زندگی است برسیم، برخی از عادات و رفتارهای خود را کنار گذاشته و آنها را با سبک زندگی جدید هماهنگ کنیم.

تاثیر فست‌فودها بر سلامت روان

مریم موسوی، متخصص تغذیه، به جام‌ جم توضیح می‌دهد که این فست‌فودها سرشار از نیترات است که می‌تواند سلامت مردم را تا حدود زیادی به خطر بیندازد. غذاهای آماده می‌تواند روی دستگاه عصبی افراد تاثیر بگذارد که نتیجه آن می‌شود سردردهای عصبی و پرخاشگری. این بماند که این مواد شادابی پوست را از بین‌ می‌برد و می‌تواند سبب خارش پوست، اختلال در دستگاه تنفس و سرفه و آسم هم بشود.

او به دو سالی که کرونا در کشور ما مرگ‌ومیرهای زیادی را رقم زد اشاره کرده و می‌گوید: «یکی از مهم‌ترین عواملی که در دوران کرونا اهمیت زیادی داشت تقویت سیستم‌ ایمنی بدن بود این در حالی‌ است که این فست‌فودها تا میزان زیادی باعث تضعیف سیستم‌ ایمنی بدن انسان نیز می‌شود زیرا این مواد، بیش از نیاز بدن انرژی ایجاد می‌کند و متعاقب آن افزایش وزن و کمبود مواد غذایی و گرسنگی سلول در بدن اتفاق می‌افتد.»

فست‌فودها مکالمه بین اعضای خانواده را کم می‌کند

زهره احمدی، روانشناس، نیز به جام‌ جم توضیح می‌دهد که ورود این سبک زندگی می‌تواند صمیمیت بین اعضای خانواده را از بین‌ ببرد. در واقع فست‌فودها اینطور به نظر می‌رسند که وقت کمتری برای با هم بودن و با هم غذا خوردن داریم که این موضوع می‌تواند مکالمه و صحبت بین خانواده‌ها را هم کمتر کند.

او معتقد است که فست‌فودها به ما یادآوری می‌کنند که مدام عجله داریم، به کاری نمی‌رسیم و باید برای همه چیز یک راه‌ حل سریع پیدا کنیم؛ در حالی‌ که در بسیاری از آیات و روایات ما به داشتن صبر و حوصله سفارش و تاکید فراوانی بر سعه‌ صدر در کارها شده است.

انقراض نسل آش‌ و آبگوشت‌خورها!

حالا اگر زودتر به فکر چاره نیفتیم، زودپزها و فست‌فود و غذاهای فریزری، هر چه از گذشته داشتیم را از ما می‌گیرند و نسل کوفته‌ها،‌ آش‌ها و خورش‌های سنتی منقرض می‌شود. پس باید همزمان با حرکت به سمت پیشرفت و همراهی با تغییرات دنیای فناوری حواس‌مان به برخی از سنت‌های‌مان باشد تا بعد از مدتی به خودمان نیاییم و ببینیم صمیمیت دور سفره غذا را از دست داده‌ایم.

فست‌فودها و تغییر سبک‌ زندگی

سبک‌ زندگی مدرن زاویه نگاه ما را به زندگی تغییر داده، در واقع نیاز همان نیاز است اما نوع برطرف‌کردن آن متفاوت شده. در این سبک، نیاز به خوردن و آشامیدن هست اما نوع تامین آن متفاوت شده است. دیگر زمان برای آنکه زن خانه قورمه‌سبزی‌اش را بار کند و تا ظهر اجازه دهد که غذا جا بیفتد وجود ندارد. غذاها زود پخته و خورده می‌شود تا فرصت برای انجام کارهای دیگر از دست‌ نرود. فرقی ندارد پشت فرمان، پشت میز یا سرپا. دیگر دور هم نشستن و غذاخوردن همه لطفش را از دست‌ داده و چاقی به‌ عنوان معضل مشترک همه مردم درآمده که نتیجه همین سبک جدید غذاخوردن است. حالا این فست‌فودهای خوشمزه به سلاحی تبدیل شده‌اند که در کنار سلامت ما سبک‌ زندگی ما را هم نشانه رفته‌اند.

فست‌فودها ما را از فرهنگ اصیل‌مان دور می‌کند و این غذاها با فرهنگ ما هیچ قرابتی ندارد. فست‌فود یا غذای فوری و سریع به شکل امروزی حدود صد سال پیش در آمریکا به‌ دنیا آمد. رستورانی در نیویورک غذاهایش را آماده می‌کرد و در محفظه‌های شیشه‌ای قرار می‌داد و خریدار می‌توانست با دستگاهی که تعبیه شده بود، پول را بپردازد و به‌ صورت خودکار غذای فوری را دریافت کند. اما این روش سرو غذا کم‌کم در بین مردم متقاضی پیدا کرد و رستوران‌های بزرگ و زنجیره‌ای شروع به فعالیت کردند و هر روز فست‌فودها بزرگ و بزرگ‌تر و مردم چاق‌ و چاق‌تر شدند.اما این سبک‌ زندگی در آمریکا باقی نماند و کم‌کم به کشورهای دیگر هم سرایت پیدا کرد و وارد کشور ما هم شد. اتفاقا جوان‌ها و نوجوان‌ها هم شدند طرفدار پروپاقرص آن. این نفوذ علاوه بر تأثیراتی که بر سبک‌ زندگی گذاشته، تهدیدی برای سلامت نسل آینده نیز محسوب می‌شود.»