پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۹ آذر ۱۴۰۱ - ۲۰:۴۲

پیشنهاد طراح عملیات ترور حاج قاسم سلیمانی

پیشنهاد طراح عملیات ترور حاج قاسم سلیمانی
اندیشکده «بنیاد حقیقت خاورمیانه»، نشستی درباره تحولات ایران برگزار کرد و کارشناس سیا راه‌کارهایی برای ایجاد شکاف در جمهوری اسلامی و نحوه مقابله موثر با انقلاب اسلامی را بیان کرد.
کد خبر : ۶۰۴۲۸۶

به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از فارس، اندیشکده «بنیاد حقیقت خاورمیانه»، نشستی تخصصی درباره تحولات ایران با عنوان «آیا بالاخره شکستن درونی رژیم ایران شروع شده است» برگزار کرد که به بررسی گزاره‌های مختلفی در مورد جمهوری اسلامی در دوره «پسامهسا» پرداخت.

مهمان این نشست «رائول مارک گرچت» کارشناس ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها و طراح اصلی و مشاور دولت آمریکا در دور جدید تحریم های اقتصادی ایران بود. وی که در این اندیشکده بر مسائل ایران و حوزه اطلاعاتی متمرکزاست قبلاً در اندیشکده اینترپرایز کار می‌کرد که بازوی فکری اصلی برای جریان راست افراطی و نومحافظه کاران آمریکا است. وی پیش از اینترپرایز نیز در اندیشکده «قرن آمریکای جدید» فعالیت می‌کرد. وی پیش از ملحق شدن به اندیشکده‌های آمریکا، به عنوان متخصص مسائل خاورمیانه در اداره کل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) کار می‌کرد.

بر اساس بعضی از شواهد رسانه‌ای، این افسر سابق سی‌آی‌ای بارها خواهان جنگ با ایران و ترور شخصیت‌های برجسته جمهوری اسلامی شده است؛ از جمله ترور شهید سلیمانی که پیشنهاد آن را صراحتاً در مجلس سنای کنگره آمریکا مطرح کرده بود.
 

 
گزارش مختصری از مباحث مطرح شده در این نشست در ادامه ارائه شده است:
«جوشیدن آرام»؛
گرچت معتقد است پس از آشوب‌های ۸۸ در ایران، جمهوری اسلامی در زمینه ارزیابی نقاط ضعف خود و ارزیابی مخالفانش، عملکرد نسبتاً خوبی داشته است. او اشاره می‌کند که نظام ایران در برخورد با تظاهرات‌کنندگان این روزها تعلل داشته و با اینکه بخشی از اعتراضات را زنان همراهی کردند، با آنها برخورد خشنی نشده است.

گرچت با بزرگنمایی آشوب‌های فعلی، فضای ایران را حالت «جوشیدن آرام» توصیف می‌کند و همراستا با القای رسانه‌های اپوزیسیون، شرایط فعلی را بازتولید زمان پیروزی انقلاب اسلامی می داند و تاکید دارد در زمان پیروزی خود انقلاب اسلامی نیز حدود یک سال طول کشید تا سیر رویدادها «داغ»‌ شد.
 

 
راهبرد جدید: اعتراضات همزمان در کلان‌شهرها
گرچت یکی از موفقیت های اعتراضات فعلی را نداشتن رهبر می‌داند. او معتقد است این ویژگی از نقاط قوت این تظاهرات است و ایران نمی‌تواند رهبر جنبش را شناسایی یا در لایه های رهبری آن نفوذ کند. گرچت ویژگی دیگر این اعتراضات را کاریزمای جمعی آن می‌داند. به این شکل که کاریزما بین همه زنان معترض پخش شده است. او یکی از راهبردهای موفق را برپایی اعتراضات بزرگ همزمان در چند کلان‌شهر ایران می‌داند و تشریح می‌کند که در چنین شرایطی جمهوری اسلامی ناتوان از مقابله با آشوب خواهد بود. او تغییر در فرهنگ گروه‌های سنتی هوادار حاکمیت و تغییر ساکنین مناطق جنوب تهران را تغییرات مهم و اثرگذار می‌داند.
 
گزینه نظامی دیگر روی میز نیست
این کارشناس آمریکایی در مورد حمله نظامی به ایران می‌گوید: فکر می‌کنم خیلی بعید است که اگر طرف ایرانی بیش از این در مسیر هسته‌ای پیش برود، هیچگونه گزینه نظامی برای آمریکا (علیه ایران) وجود داشته باشد. حتی من درباره گزینه نظامی اسرائیل نیز تردید دارم. آن‌ها (آمریکا و اسرائیل) گیج شده‌اند (و نمی دانند) که در این خصوص باید چه کاری انجام دهند. او در ادامه اظهاراتش انتقال سلاح سبک و پول را به ایران سخت و زمان‌بر می‌داند. تسهیل دسترسی به اینترنت به مردم ایران از اقداماتی است که گرچت پیشنهاد می‌دهد. گرچت در پاسخ به سوالی در مورد عملیات مخفی سیا در ایران تاکید دارد که رئیس جمهور آمریکا منابع مالی قابل توجهی در اختیار دارد که بدون اجازه کنگره می‌تواند با همکاری دستگاه‌های امنیتی اقداماتی را انجام دهد.

مردان به میدان بیایند!
او القا می‌کند که این اعتراضات همانند سرطانی است که با سرعت کم گسترش می‌یابد اما تاکید دارد همراهی مردان سرعت گسترش سرطان را افزایش می‌دهد و مقابله را ناممکن می‌کند.

شبکه اسرائیل در داخل ایران
یکی از پیشنهادات مطرح شده در این نشست این بود که اسرائیل باید از بزرگترین فرصت فراهم شده از زمان پیروزی انقلاب اسلامی برای تغییر رژیم در ایران استفاده کند؛ اسرائیل باید با شدت عمل اقدام کند و از قدرت خودش برای تضعیف شدید رژیم ایران و بازدارندگی قهری آن استفاده کند تا اگر خوش شانس باشد این رژیم سرنگون شود. گرچت معتقد است: اگر قرار باشد این کار انجام شود، باید کارهای دشواری انجام شود و نهادهای مختلف همراه شوند. ممکن است نیروهایی در این مسیر جانشان را از دست بدهند. درنتیجه، لازم است جمع بندی زیادی با لحاظ همه ملاحظات انجام شود. بی تردید، اسرائیل برای اقدام در خاک ایران، عملکردی به مراتب بهتر از آمریکا داشته است. اسرائیل اگر بتواند در داخل ایران برای خودش شبکه‌ای بوجود بیاورد می‌تواند انجام کارهای سخت را به آنها واگذار کند. پس می‌بینیم که این کارها شدنی و امکان‌پذیر است.

دولت در تبعید
گرچت در پاسخ به سوالی در مورد جایگزین جمهوری اسلامی می‌گوید: در خارج از ایران، «ساختاری در تبعید» برای این منظور وجود ندارد. بحث‌هایی بین برخی از چهره‌های برجسته تبعیدی ایران در جریان است برای این که بتوانند نوعی تشکیلات و سازمان برای خودشان ایجاد کنند برای این که اقداماتشان را هماهنگ سازند و صدایشان را تقویت کنند. اما بی‌تردید، این تلاش‌ها هنوز به شکل‌گیری یک دولت در تبعید منجر نشده است.

گرچت در مورد نقش اقلیت‌ها در تغییر رژیم و واکنش دیگر بخش‌های جامعه می‌گوید: معلوم نیست نقش آفرینی این اقلیت‌ها با چه واکنشی از جانب دیگر اقشار جامعه همراه خواهد شد. اما به هرحال، این اقلیت دارای نوعی ساختار، سازماندهی و تشکیلات سلسله مراتبی هستند و در خارج از کشور رهبرانی دارند.

تزریق پول به مخالفین؛ جایگزین حمله نظامی
گرچت برای مقابله با ایران پیشنهاد می‌کند: آمریکا باید رویکردی شبیه دوران جنگ سرد را درباره جمهوری اسلامی حفظ کند. در واقع نوعی سیاست مهار.

آمریکا باید دیدگاه کنترل تسلیحات را کنار بگذارد. دیدگاه کنترل تسلیحات درباره جمهوری اسلامی، نتیجه معکوس دارد. باید بر فرصت آشکار متمرکز شد که عبارتست از شکاف آشکار و در حال بزرگ شدن که می‌تواند به انقلابی علیه حکومت دینی تبدیل شود و چنین انقلابی، بی‌تردید به شدت در جهت منافع آمریکا قرار خواهد داشت. باید شبکه سازی کرد و به افراد حاضر در میدان، پول ارسال کرد. آسانترین کار همین ارسال پول است. حمایت از اتحادیه‌های کارگری ایران و اقداماتی از این قبیل دشوارتر است و زمان می برد. باید نگاه بلندمدت داشت و نباید تصور کرد که در ۱۲ ماه یا ۲۴ ماه به موفقیت رسید. حداقل زمان لازم در بهترین حالت، پنج سال خواهد بود.