به گزارش پایگاه خبری صراط به نقل از مهر، دو سه روزی به فرارسیدن آخرین شب پاییز، «یلدا» باقی نمانده است، شبی که طولانیترین شب سال است و همه آغاز فصل نو را به جشن مینشینند.
با فروکش کردن کرونا مردم بدون دلهره و واهمه، گرد هم جمع خواهند شد و به استقبال زمستان خواهند رفت اما گرانیهای سرسام آور برای تهیه نیازمندیها و خوراکیهای این شب، کام مردم را تلخ کرده است.
خوردن هندوانه، انار، آجیل، و پشت زیک و دیگر خوراکیها شب یلدا، جزو لاینفک طولانیترین شب سال بوده اما یلدای امسال با طغیان قیمتها روبرو است و جهش افسار گسیخته قیمتها برگزاری این آئین هفت هزار ساله را به چالش کشیده است.
شاید طول مدت شب یلدای ۱۳۹۸ (قبل از کرونا) با یلدای امسال برابر باشد اما پسته ۱۴۰ هزار تومانی به بالای نیم میلیون تومان رسیده و سایر اقلام یلدا هم گرفتار این جهش قیمتی چند صد درصدی شدهاند، حال آنکه دستمزد یک کارگر و کارمند در سه سال اخیر حداکثر ۵۰ افزایش داشته است.
افزایش بیش از ۲۰ درصدی دلار در هفتههای اخیر به صورت مستقیم بر قیمت خوراکیهایی مانند آجیل و پسته و شکلات هم تأثیر گذاشت و فقط در همین روزهای اخیر در برخی موارد تا ۵۰ هزار تومان افزایش قیمت رخ داده است.
دورهمی ساده هم یک میلیون هزینه دارد
یک شهروند گرگان که کارمند دولت است در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: گرانی امسال اقلام یلدایی نسبت به سالهای گذشته بسیار محسوس بوده و با این شرایط قیمتی برگزاری آئین سنتی یلدا با اما و اگرهای بسیاری روبرو است.
با این قیمتها بسیاری از مردم توان برگزاری یک دورهمی ساده را هم ندارند سید سروش فیروزنیا افزود: قیمت انواع آجیل به ویژه پسته علاوه بر اینکه نسبت به سال گذشته افزایش دو برابری را نشان میدهد، نسبت به هفتههای اخیر هم بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان گرانتر شده است.
فیروزنیا ادامه داد: در حالی که تصمیم داشتیم، پس از چند سال کرونایی با فراغ بال کنار خانواده جمع شویم اما دیدن قیمتها در بازار، برگزاری جشن یلدا را دچار چالش کرده است.
وی افزود: برای برگزاری شب یلدا برای یک خانواده ۶ نفره حداقل باید بیش از یک میلیون تومان یا بیشتر هزینه کرد تا بتوانیم یک دورهمی کوچک و ساده برگزار کنیم.
وی ادامه داد: افزایش قیمت دارو و درمان، البسه و سایر هزینههای زندگی فشار زیادی بر خانوارهای ایرانی وارد کرده و در این شرایط برگزاری شب یلدا فشار اقتصادی مضاعفی به خانوارها تحمیل میکند.
فیروزنیا ادامه داد: با شرایط قیمتی امسال بسیاری توان برگزاری یک دورهمی ساده را ندارند و برخی هم به جای خرید پسته و آجیل و میوه به سراغ تنقلات بی ارزش دیگر رفتهاند.
وی از مسئولان خواست تا نظارت جدی تری بر بازار افسارگسیخته قیمتها داشته باشند.
برگزاری آئین شب یلدا از اولویت مردم خارج شده است
یکی از آجیل فروشهای گرگان هم گفت: قیمتها در روزهای اخیر افزایش زیادی داشته و نرخ انواع تخمه، پسته و بادام به صورت روزانه در حال افزایش است.
مهدی اسدی افزود: آجیل شب یلدا شامل پسته، بادام درختی، بادام هندی، فندق، گردو، انجیر، توت، برگه، کشمش و نخود شده اما بسیاری از خانوادهها توان خرید این اقلام را ندارند و ترجیح میدهند با تلفیقی از تخم آفتابگردان، تخم کدو و بادام زمینی و اندکی پسته آجیل مخلوط شب یلدا را تهیه کنند.
اسدی گفت: بر اساس آنالیز قیمتی هر یک از محصولات، نرخ آجیل ممتاز شب یلدا حداقل کیلویی تا ۴۰۰ هزار تومان برآورد میشود که در توان بسیاری از کارگران و حتی کارمندان نیست.
این کاسب گرگان گفت: در حال حاضر قیمت تخم آفتابگردان شمشیری درجه یک، دو و سه بین ۱۳۰ تا ۱۶۰ هزار تومان، تخم کدو بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان و پسته اکبری و احمد آقایی بین ۴۵۰ تا ۵۵۰ هزار تومان و بادام زمینی بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در نوسان است که خرید آنها برای اقشار متوسط و یا دهکهای پایین جامعه سخت است.
وی گفت: افزایش هزینههای زندگی آنچنان سرسام آور شده است که برگزاری شب یلدا و تأمین اقلام آن در اولویتهای چندم مردم به ویژه خانوادههای متوسط یا پایین جامعه قرار دارد و کم رونقی را در بازار شاهد هستیم.
نظارت بر بازار شب یلدا
کارشناس بازرسی صنعت، معدن و تجارت گلستان هم در این خصوص گفت: گروههای نظارتی جهاد کشاورزی بر بازار میوه و تره بار و گروههای نظارتی صمت و اصناف بر بازار آجیل و خشکبار و شیرینی جات نظارت میکنند و آماده شنیدن و پاسخگویی به شکایات مردمی هستند.
موسی الرضا رضایی افزود: شهروندان میتوانند هرگونه تخلف را از طریق سامانههای این اداره کل اعلام کنند و یا به تعزیرات گزارش دهند.
وی اظهار کرد: نرخ آجیل ۲۵ درصد و شیرینی هم تا میزان محدودی نسبت به سال قبل افزایش یافته اما قیمت انواع میوه به ویژه مرکبات ثابت است.
رضایی افزود: رشد قیمتها شاید در برخی از اقلام زیاد نباشد اما همین اندک افزایش قیمتها و شرایط خاص اقتصادی خانوارها باعث میشود که بسیاری از مردم از برگزاری دورهمی یلدا چشم پوشی کنند زیرا توان خرید پایین آمده است.
وی اظهار کرد: بازرسان اداره صمت، تعزیرات یا اصناف افراد محدودی هستند اما مردم میتوانند با گزارش خود ما را در نظارت بهتر یاری برسانند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم بیان کرد: تشدید نظارت بر بازار ویژه شب یلدا از مراکز عمده و خرده فروشی توزیع اقلام، با مشارکت تعزیرات حکومتی، اتاق اصناف و سایر دستگاههای مرتبط با شدت و به جدیت دنبال میشود.
محمد برزعلی با بیان اینکه میوه به وفور در میدان بارها و مغازههای خوار و بار فروشی استان وجود دارد، اضافه کرد: مشکلی از نظر موجود بودن میوه در بازار گلستان نداریم و قیمتهای میوه در بازار هم نسبتاً متعادل است.
به گزارش مهر، جشن یلدا یکی از اصیلترین و ارزشمندترین آموزههای سنتی در باورهای ایرانیان باستان است که ماندگاری غنای فرهنگ و آداب و سنن ایرانیان را نشان میدهد.
هر چند خانوارهای ایرانی در اوج سختیهای مالی در حد وسع این شب را گرامی خواهند داشت اما باید متولیان اهتمام بیشتری در امر نظارت بر بازار مصروف کنند و صرفاً به راه اندازی گشت نظارتی موضعی و در حد چند روز بسنده نکنند.