پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۹ آبان ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۵

مشکلات شایع پوستی در سالمندان و درمان آن

مشکلات شایع پوستی در سالمندان و درمان آن
کد خبر : ۵۹۹۶۰۷

افزایش سن باعث تغییرات پوستی میشود. این تغییرات به عوامل مختلفی بستگی دارد: سبک زندگی، رژیم غذایی، ژنتیک و سایر عادات شخصی مانند سیگار کشیدن. قرار گرفتن در معرض نور خورشید عامل اصلی آسیب پوستی است. آسیب پوستی ناشی از نور خوشید به دلیل اشعه نور ماورا بنفش (UV) خورشید است که بافت الاستیک پوست را از بین میبرد و باعث کشیدگی، افتادگی، چین و چروک و لکه دارد شدن پوست میشود که در برخی موار منجر به رشد پیش سرطانی و حتی سرطان پوست میشود.

سایر عوامل موثر در پیری پوست عبارتند از، از بین رفتن بافت چربی بین پوست و ماهیچه، استرس، جاذبه زمین، حرکات صورت (مثل لبخند زدن و اخم کردن) و چاقی.

دکتر محرابیان، متخصص پوست و مو، برخی تغییرات پوستی ناشی از افزایش سن را موارد زیر معرفی می‌کند:

  • زبری یا خشکی پوست
  • رشد تومور خوش خیم مانند کراتوز سبورئیک و آنژیوم گیلاسی
  • شلی پوست صورت به خصوص اطراف چشم، گونه ها و غبغب
  • پوست شفاف یا نازک
  • کبودی

بیماری های پوستی رایج

با افزایش سن پوست در برابر بسیاری از مشکلات آسیب پذیر میشود. یکی از نگرانی های خاص سرطان پوست است و افراد مسنی که در طول عمر خود تا حد زیادی در معرض نور خورشید قرار داشته اند را تهدید میکند. علاوه بر این عوامل دیگری هم ممکن است در این افزایش خطر نقش داشته باشند مانند کاهش توان ترمیم DNA پوست پیر و همچنین درجه ای از سرکوب سیستم ایمنی که مربوط به قرار گرفتن در معرض نور خورشید است.

سرطان پوست انواع مختلفی دارد از جمله کارسینوم سلول بازال (BCC)، کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC) و ملانوم بدخیم. این مشکلات در صورت عدم درمان میتوانند خطرناک باشند بنابراین نیاز به تشخیص زودهنگام دارند. اگر متوجه تغییرات پوستی شدید به پزشک مراجعه کنید.

پیری پوست

افراد مسن علائم قابل توجهی از پیری پوست را تجربه میکنند. عوامل متعددی وجود دارند که در ظاهر پوست نقش دارند و شایع ترین آنها قرار گرفتن در معرض آفتاب است.

معمولا در استرالیا افراد مسن در طول زندگی دائما در معرض نور اشعه ماوراء بنفش قرار دارند و این مسئله تاثیر قابل توجهی بر پوست آنها میگذارد (به ویژه آسیب به درم، لایه زیرین پوست). به این وضعیت پیری ناشی از نور آفتاب گفته میشود. متخصصان پوست میتوانند برای استفاده از هزاران محصولات پوستی و تاثیر آنها روی پوست شما را راهنمایی کنند. برخی از درمان هایی که ممکن است توصیه کنند عبارتند از:

  • کرم ها و لوسیون های موضعی
  • تزریق برای کاهش خطوط و چین و چروک پوست
  • استفاده از نور درمانی شدید پالسی (IPL) یا لیزر
  • جراحی زیبایی

بسیاری از داروها باعث ایجاد جوش و قرمزی پوست یا سایر مشکلات پوستی برای برخی افراد میشود. با توجه به اینکه افرا مسن بیشتر از افراد جوان دارو مصرف میکنند مشکلات پوستی ناشی از مصرف دارو در این گرون سنی رایج تر است. برخی از داروها اغلب باعث ایجا واکنش هایی میشوند که پزشکان میتوانند در رفع این مشکلات به بیمار کمک کنند.

پمفیگوئید تاولی

پمفیگوئید تاولی یک بیماری تاول زا در افراد مسن است. معمولا بعد از 60 سالگی ایجاد میشود و میانگین شروع آن در حدود 80 سالگی است. این وضعیت اغلب با خارش و ضایعات برجسته و قرمز شروع میشود. ممکن است در مراحل بعدی بیماری تاول های بزرگ و پرتنش ایجاد شود. مدت بیماری پمفیگوئید تاولی معمولا 3 تا 6 سال است و اکثر بیماران پس از درمان به بهبودی کامل میرسند. پمفیگوئید تاولی میتواند کشنده باشد به ویژه در مرحله فعال تاول در افراد مسن حدود یک سوم از بیماران درمان نشده می‌‍میرند. هدف از درمان متوقف کردن بیماری با حداقل دوز دارو است. استروئیدهای موضعی و سیستمیک داروهای اصلی درمان هستند.

حساسیت های پوستی دارویی

بیشتر حساسیت های پوستی ناشی از مصرف دارو خفیف هستند و با قطع دارو ناپدید میشوند. داروها همچنین میتوانند باعث تغییرات مو و ناخن شوند، غشاهای مخاطی را تحت تاثیر قرار دهند یا بدون تغییرات پوستی ظاهری باعث خارش شوند. حساسیت دارویی در بیماران مسن شایع است و میتواند خفیف یا خطرناک باشد.

اگزما

مشکلات شایع پوستی در سالمندان و درمان آن

اگزما یک بیماری شایع در این گروه سنی است همانطور که در تمام سنین دیده میشود. اگزوما احتمالا به صورت یک الگوی دیسکوئیدی دیده میشود که میتواند شامل لکه‌های بیضی شکل خشک (پوست ترک خورده) یا مرطوب (ترشح، تاول) باشد. این‌ها میتوانند سایه‌های مختلف صورتی، قرمز یا قهوه‌ای داشته باشند  و مکن است خارش زیادی هم داشته باشند.

یکی دیگر از بیماری‌های پوستی رایج در افراد مسن شامل اگزومای استاتوتیک است که اغلب در طول زمستان زمانی که رطوبت کاهش میابد و پوست خشک میشود افراد مسن را درگیر میکند. معمولا قسمت جلویی ساق پا‌ها درگیر میشوند و پوست بسیار خشک، ترک خورده و دچار خارش میشود. یکی دیگر از عارضه‌های رایج که بر روی ساق پا تاثیر میگذارد اگزمای وریدی است. این مشکل شامل تکه‌های اگزوما است که روی رگ‌های سطحی قرار دارند.

زخم بستر

زخم بستر که به آن زخم فشاری هم گفته میشود زخم های پوستی هستند که ناشی از فشار طولانی مدت حین دراز کشیدن روی تخت یا نشستن روی صندلی است. زخم بستر یک مشکل نسبتا رایج بین افرادی است که به تنهایی در حرکت کردن مشکل دارند. افراد مبتلا به دیابت به دلیل گردش خون ضعیف و کاهش احساس در پوست بیشتر مستعد ابتلا به زخم بستر هستند. چرخش مکرر یا تغییر موقعیت به جلوگیری از زخم بستر کمک میکند.

سرطان پوست

قرار گرفتن در معرض نور خورشید (اشعه ماوراء بنفش) شایع ترین علت پیش سرطانی و سرطان پوست، یا کارسینوم سلول بازال یا کارسینوم سنگفرشی است. بسیاری از امریکایی ها (هر سال یک میلیون نفر) تا سن 65 سالگی به سرطان پوست مبتلا میشوند.

درمان برای سالمندان مبتلا به بیماری پوستی

  • چین و چروک: چین و چروک را نمیتوان درمان کرد اما ظاهر آنها را میتوان با استفاده از ترتینوئین (Renova) کاهش داد، به ویژه چین و چروک های ناشی از آسیب های خورشید.
  • خشکی پوست: بهترین درمان برای پوست خشک، استفاده منظم از لوسیون های بدون نسخه است. مرطوب کننده ها به آبرسانی پوست کمک میکنند. حمام مکرر میتواند خشکی پوست را تشدید کند.
  • سرطان پوست: یک خال در حال تغییر یا رشد پوست جدید نیاز به معاینه پزشکی دارد. حتی در برخی موارد مشکوک به سرطان باید بیوپسی انجام شود.
  • پمفیگوئید تاولی: رایج ترین درمان برای این مشکل پردنیزون است که به شکل قرص عرضه میشود. اما استفاده طولانی مدت میتواند خطر ضعیف شدن استخوان ها، دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا و عفونت را افزایش دهد. پماد کورتیکواستروئید را میتوان روی پوست آسیب دیده مالید چون عوارض کمتری ایجاد میکند.
  • حساسیت دارویی: درمان این مشکل شامل شناسایی و حذف عامل حساسیت در اسرع وقت است. بیوپسی ممکن است برای تشخیص یک واکنش دارویی مفید باشد.
  • زخم بستر: درمان زخم بستر به شدت بیماری بستگی دارد. در صورت مشاهده علائم زخم بستر در اسرع وقت با متخصص پوست تماس بگیرید.
  • اگزما: درمان اگزما شامل داروهای تاکرولیموس، ترکسال و داروهایی محدود کننده استروئید است.

پیشگیری

هیچ چیز نمیتواند آسیب های ناشی از نور خورشید را خنثی کند اما پوست گاهی اوقات میتواند خود را ترمیم کند. از این نکات برای حفظ سلامت پوست در هر سنی کمک بگیرید:

  • در بیرون از منزل از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بیشتر محافظت بالایی برای پوست ایجاد میکند.
  • در بیرون از منزل از کلاه، آستین بلند و شلوار و عینک آفتابی که مانع از اشعه مارواء بنفش میشود استفاده کنید.
  • از استفاده از اتاق های برنزه کننده و لامپ های آفتابی خودداری کنید.
  • به طور مرتب پوست خود را از نظر تغییر خال و رشد پوست جدید بررسی کنید.
  • اگر میتوانید از عزیزان مسن خود محافظت کنید. همچنین اگر از عهده هزینه‌های خانه سالمندان برمی‌آیید آنجا را برای مراقبت از عزیزانتان در نظر بگیرید.