جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۱۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۴

پاسخ آیت‌ الله خامنه‌ای به چند استفتای جدید/ آیا گریه نماز را باطل می‌کند؟

پاسخ آیت‌ الله خامنه‌ای به چند استفتای جدید/ آیا گریه نماز را باطل می‌کند؟
چند استفتای جدید از آیت‌ الله خامنه‌ای درباره امور گوناگون و موضوعات مبتلابه در زندگی روزمره شده که به آنها پاسخ فرمودند.
کد خبر : ۵۶۶۷۷۱

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری پاسخ معظم‌له در خصوص چندین استفتاء را منتشر کرده است.

شرح سؤال و جواب استفتائات به این صورت است:

استفاده اشتراکی از دوره‌های آموزش مجازی

سؤال: برخی مجموعه‌ها، دوره‌های آموزشی خود را ضبط کرده و به افراد می‌فروشند و از فروش اشتراکی خودداری می‌کنند، آیا جایز است پول‌هایمان را به یک نفر بدهیم تا آن را تهیه کرده و به ما هدیه دهد؟

جواب: در هر حال خریدار یک نفر است و اگر فروشنده شرط کند که فقط خریدار حق استفاده از دوره آموزشی را دارد یا معامله مبنی بر این شرط واقع شود، ارائه به دیگران ـ بدون رضایت فروشنده ـ جایز نیست (البته استفاده بدون رضایت صاحب آن نیز گرچه بدون شرط باشد محل اشکال است).

نماز خواندن با غسل باطل

سؤال: غسل جنابت به عهده من بود و بعد از انجام غسل و نماز متوجه اندک چسبی شدم که از پانسمان شب قبل روی دستم باقی مانده بود، آیا لازم است غسل و نماز خوانده شده اعاده شود؟

جواب: غسل و نماز باید اعاده شود، اگر مانع سمت چپ بدن بوده است، کافی است پس از برطرف کردن مانع فقط همان قسمت را به نیت غسل بشویید و اگر سمت راست بوده است، پس از رفع مانع و شستن آن به نیت غسل، بنا بر احتیاط واجب تمام سمت چپ بدن مجدداً به نیت غسل شسته شود.

نماز افراد مسلوس

سؤال: کسی که بیمار است و نمی‌تواند از خروج ادرار جلوگیری کند برای طهارت و وضو و نماز چه وظیفه‌ای دارد؟

جواب: اگر می‌داند که از اوّل وقت نماز تا آخر آن، به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن با وضو، مهلت پیدا می‌کند ‌، باید نماز را در همان وقت بخواند، در غیر این صورت، اگر در بین نماز چند دفعه بول از او خارج می‌شود می‌تواند با هر وضویی یک نماز بخواند یعنی برای هر نماز به یک وضو اکتفا کند، هرچند وضوی‌ او در بین نماز باطل شود، اما اگر به صورت متصل، بول از او خارج می‌شود به صورتی که اگر بخواهد برای هر بار خارج شدن، وضو بگیرد به حرج می‌افتد، می‌تواند با یک وضو، نمازهای متعدد بخواند، به شرط آن که بین دو نماز، بول از او خارج نشود.

چنین شخصی باید در حال نماز، به هر وسیله‌ای، از سرایت نجاست به لباس و بدن، جلوگیری کند و احتیاط واجب آن است که پیش از هر نماز مخرج ادرار را که نجس شده است، ـ اگر حرجی نباشد ـ تطهیر کند.

گریه کردن در حال نماز

سؤال: حکم گریه کردن در حال نماز چیست؟

جواب: گریۀ با صدا برای امور دنیوی، مثلاً به یاد مردگان نماز را باطل می‌کند، ولی گریه از ترس خداوند یا برای امور اخروی یا برای خواستن حاجت دنیوی از خدا، از روی تذلّل در پیشگاه او و همچنین گریه بی‌صدا اشکال ندارد.

زکات طلا

سؤال: آیا به طلای زینتی زنان و یا سکه طلا زکات تعلق می‌گیرد؟

جواب: به طور کلی طلای مسکوک اگر به شکل سکه در معاملات رایج باشد، زکات دارد و البته باید یک سال در ملک انسان بوده و به حدّ نصاب رسیده باشد؛ بدین جهت سکه طلا در زمان ما که سکه رایج معاملی محسوب نمی‌شود، زکات ندارد.

وظیفه مأموم در صورت قرائت اشتباه امام

سؤال: اگر امام جماعت در نمازی سهواً قرائت را غلط بخواند و در همین حال به نمازش ادامه دهد، آیا برای نمازهای بعدی می‌توان نمازش را صحیح دانست و به او اقتدا کرد یا اینکه باید احراز شود که نمازهای بعدی‌اش را درست و صحیح می‌خواند؟

جواب: در نمازهای بعدی می‌توان به او اقتدا کرد؛ البته اگر مأموم، اشتباه امام در قرائت را متوجه شود، می‌تواند (به صورتی که موجب بطلان نمازش نگردد)، امام را متوجه کند تا امام، اشتباه را تصحیح نماید؛ وگرنه باید قصد فرادا کند و قرائت را خودش بخواند.

عارض شدن حدث هنگام غسل

سؤال: اگر هنگام غسل کردن، کاری که صرفاً وضو را باطل می‌کند (حدث اصغر) پیش آید، آیا غسل هم باطل می‌شود؟

جواب: غسل باطل نمی‌شود، اما برای نماز باید وضو بگیرد.