چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۲۴ تير ۱۴۰۰ - ۰۶:۴۷

اقدام دیرهنگام زوجین برای حل طلاق عاطفی

اقدام دیرهنگام زوجین برای حل طلاق عاطفی
یک زوج درمانگر و مشاور خانواده با بیان اینکه تعارض زناشویی امری طبیعی است، اما حل تعارض نیازمند مهارت است، گفت: ما نسبت به جدایی عاطفی آمار موثقی نداریم و متاسفانه زوجینی که دچار جدایی عاطفی شده‌اند بسیار دیر و بعضا ۱۰ و حتی ۱۵ سال پس از طلاق عاطفی برای حل این مشکل به درمانگر مراجعه می‌کنند.
کد خبر : ۵۶۴۷۴۵

 دکتر فریبا روایی در وبینار "توانمندسازی دختران برای ازدواج"، درباره مراجعه دیرهنگام زوجین دچار طلاق عاطفی برای درمان، اظهار کرد: هرچند در چنین شرایطی درمانگران می‌توانند به زوجین کمک کنند، اما همانگونه که سال‌ها طول کشید زوجین به طلاق عاطفی برسند، مدت‌ها نیز طول می‌کشد تا این شرایط را درمان کنند که خود نیازمند مشارکت زن و مرد برای تغییر شرایط است.

این خانواده درمانگر ادامه داد: در اغلب موارد به زوجین دچار طلاق عاطفی توصیه می‌کنیم که به نیاز‌های عاطفی یکدیگر توجه کرده و اختلافات و تفاوت‌های فکری یکدیگر را بپذیرند و با آموزش مهارت‌ها زندگی را از نو بسازند. پیشینیان حل تعارضات زناشویی را به خوبی بلد بودند و این مهارت را نسل به نسل به یکدیگر منتقل کرده و آگاه می‌کردند تا اینگونه شاکله خانواده مستحکم و شادی بین همسران با ثبات باقی می‌ماند.

این روان درمانگر معتقد است که خواست ازدواج مساله‌ای است که از دوران کودکی برای افراد وجود داشته و کودکان در بازی‌های کودکانه خود خواهان ازدواج و عروس و داماد شدن بودند، از این رو این خواست در دوران بزرگسالی نیز وجود دارد به طوری که اغلب دختران و پسران به قصد ازدواج با یکدیگر آشنا شده و خواهان به نتیجه رسیدن این آشنایی هستند.

وی مرتفع شدن نیاز به "نوازش" را از جمله فواید ازدواج دانست و تصریح کرد: نیاز‌های اساسی انسان نظیر نیاز به عشق، محبت، تعلق خاطر، بقا، آزادی، قدرت و... در ازدواج برآورده می‌شود و نکته مهم آن است که در ازدواج باید نیاز‌های هر دو طرف رفع شود. ازدواج باید رابطه‌ای برنده ـ برنده باشد و این همان مساله‌ای است که در صورت عدم رعایت شاهد زوجینی خواهیم بود که علیرغم آغاز زندگی با عشق و محبت، اما از همسر خود رضایت و محبت دریافت نکرده‌اند.

این روانشناس با تاکید بر اینکه باید در مساله ازدواج نگاهی جمال شمول داشته باشیم، ادامه داد: در معنای اساسی زندگی معنای ازدواج نیز وجود دارد. اگر ازدواج را هدفی برای رفع نیاز‌های اقتصادی و عاطفی و تنهایی و ... خود ببینیم با مشکل مواجه خواهیم شد. ما در مسیر رشد به همراه همسرمان تکامل پیدا می‌کنیم و می‌توانیم به یکدیگر کمک کنیم و این همان نگاه درست به ازدواج است. هدف و تفکر بزرگی برای ازدواج وجود دارد که برای آن ابتدا باید هدف زندگی خود را یافته، در مسیر هدف قرار گرفته و با تعیین مبنا و معنای زندگی خود فردی مناسب را در مسیر پیدا کنیم.

روایی با اشاره به ترس جوانان از ازدواج به دلیل مسائل اقتصادی و با تاکید بر اینکه ترس از ازدواج دارای عوامل متعدد اجتماعی، فرهنگی و... است، افزود: مشاهده طلاق اطرافیان و یا جدایی‌های عاطفی از جمله دلایل ترس جوانان از ازدواج است. گاهی اوقات نیز ترس از ازدواج زاییده ضعف در مهارت‌هایی نظیر، مهارت‌های زندگی، تصمیم گیری و مسئولیت پذیری است. در آموزش این مهارت‌ها خانواده، مدرسه و دانشگاه و جامعه مسئول هستند. خیلی از تصمیمات دختران و پسران جوان احساسی است و تعقلی نیست. جوانان تکانشی تصمیم و انتخاب می‌کنند. گاهی والدین به دلیل علاقه زیاد به بچه‌ها برای آن‌ها در مسائل مختلف تصمیم گیری می‌کنند درحالی که با این کار به آن‌ها یاد می‌دهند که تصمیم گیری و انتخاب مطیعانه داشته باشند.

این زوج درمانگر معتقد است که انتخاب عقلانی نیازمند قدرت انتخاب و آگاهی است. همچنین جوانان باید مد نظر داشته باشند که با یک فرد ازدواج نمی‌کنند بلکه با یک خانواده ازدواج می‌کنند چراکه آن‌ها با خانواده همسر در تماس هستند و موضوع هم کف بودن خانواده‌ها و دختر و پسر در امر ازدواج بسیار اهمیت دارد.

این خانواده درمانگر همچنین با تاکید بر اهمیت مهارت تصمیم گیری در ازدواج، این را هم گفت که لازم است از دوران کودکی مهارت تصمیم گیری به کودکان آموزش داده شود و بچه‌ها یاد بگیرند چگونه آزمون و خطا کنند و پیامد تصمیمات خود را بپذیرند.

به گفته وی، بعضا باور‌های اشتباه و خطا‌های شناختی همسران منجر به ایجاد سوءتفاهم‌هایی شده و افراد نسبت به رفتار خانواده همسر پیش داوری می‌کنند و همین امر منجر به بروز اختلافات می‌شود که لازم است همسران از این پیش داوری‌ها و خطا‌های شناختی دوری کنند.

روایی با تاکید بر اهمیت اعتماد به نفس دختران هنگام تشکیل زندگی مشترک، ادامه داد: دختران باید بدانند هنگامی که آقایی شما را پسندیده است یعنی به دنبال فردی خاص و ویژه نظیر شما بوده است، بنابراین این اطمینان را به خود داشته باشید و از همه جوانب خود را خاص و ویژه ببینید. خود را ظاهرا و درونا بپذیرید که این احساس ارزشمندی در استحکام زندگی زناشویی اهمیت فراوانی دارد.

به گزارش ایسنا، در بخش دیگر این مراسم، محمود صیدانلو معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل ورزش و جوانان استان تهران گفت: باید رویکردمان در آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و... نسبت به توانمندسازی دختران میدانی و با توجه به مطالبات امروز و نیاز‌های امروز دختران تغییر کند. باید شرایط ازدواج را در حوزه مطالبه گری جوانان و سیاست گذاری‌ها به سمت آسان‌تر شدن و معنوی‌تر شدن ازدواج پیش ببریم. برای توانمندسازی دختران و با توجه به تغییر شرایط روز به روز جامعه باید در فعالیت‌ها و سیاست گذاری‌های خود تغییر انجام دهیم و ابتدا باید تمام عالمان و متخصصان حوزه جوانان نگاه عالمانه به مسائل دختران و پسران داشته باشند.

صیدانلو اولین نهاد برای توانمندسازی دختران را "خانواده" دانست و این را هم گفت که آموزش و پرورش و آموزش عالی نقش مهمی در این راستا دارند و باید کتب درسی متناسب با تغییر روز جامعه تغییر کند.

وی با تاکید بر اهمیت توزیع عادلانه امکانات در تمامی استان‌ها برای توانمند سازی دختران، ادامه داد: باید اطلس عدالت برای توزیع امکانات، علوم و دانش و آگاهی را ایجاد و پیش ببریم. با توزیع عدالت امکانات را برای بهره مندی دختران از دانش و امکانات و زیرساخت‌ها فراهم کنیم. امیدوارم بتوانیم اطلس راهنمای واحدی را تهیه که نیاز‌های آن متناسب با نیاز‌های روز جوانان و متناسب با شرایط فرهنگی و اعتقادی ما باشد و هر سازمان و ارگان بتواند در قالب آن برای توانمندسازی دختران انجام وظیفه کند.

صیدانلو با اشاره به موضوع جمعیت و فرزند آوری و با بیان اینکه شاهد افزایش سن ازدواج به دلایل مختلف اشتغال و اقتصاد هستیم، افزود: خلق از طریق ازدواج شکل می‌گیرد و با اراده خداوند ما خالق تکثیر نسل و ادامه حیات بشر می‌شویم. در این راستا خیرین بحث ازدواج باید تشویق شوند و شرایط بهتری برایشان فراهم شود تا کمک هایشان به ثمر نشیند. همچنین وام‌های بی‌بهره، مصوبه‌هایی در هیئت دولت برای مسکن ارزان برای جوانان و تقویت خیرین می‌تواند در این راستا موثر باشد. هم اکنون حتی جوانان توانایی اجاره کردن خانه را هم ندارند که می‌توان با تدابیری این مشکلات را حل کرد و نشدنی نیست.