بر اساس اعلام اتحادیه بارفروشان میوه و ترهبار تهران، گیلاس، در هفته نخست تیرماه در جایگاه گرانترین میوه تابستانی قرار گرفت. به طوری که در میدانهای میوه و ترهبار به قیمت کیلویی ۳۵ هزار تومان و در فروشگاههای دیگر تا ۴۰ هزار تومان نرخگذاری شد. زردآلو و توتفرنگی با میانگین قیمت کیلویی ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان دیگر میوههای گران تابستانی هستند اما قیمت موز، هلو، گوجهسبز، سیب گلاب و شلیل هم فاصله چندانی با آنها ندارد. روزنامه خراسان روز دوشنبه در گزارشی از گران شدن عجیب قیمت هندوانه در کشور خبر داد و این در حالی است که تا پیش از آن بسیاری از خانوادهها حتی اگر نمیتوانستند میوههای دیگر را خریداری کنند، قدرت خرید هندوانه را داشتند اما حالا قیمت هر کیلو هندوانه نیز بین پنج تا هشت هزار تومان است.
به گزارش خبرآنلاین صادرات، مهمترین دلیل افزایش قیمت هندوانه عنوان شده است و گرانی دیگر میوهها نیز دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها اختلالی است که دلالان میوه در بازار ایجاد میکنند. با این همه دلیل اصلی گرانی قیمت میوه همان چیزی است که باعث شده دیگر اقلام ضروری مردم افزایش قیمت داشته باشد؛ تورم افسارگسیخته و ناتوانی سیستم اجرایی در تنظیم بازار.
روز دوشنبه وزارت صمت دلایل گران شدن قیمت میوه، شکر، نان و لبنیات را اینگونه توضیح داد: «بر اساس رشد نقدینگی تا حدود ۳۰ درصد، محدودیتهای ارزی کشور ناشی از تحریمهای ظالمانه، محدود شدن سهم ارزی برخی از کالاهای اساسی و تغییر گروه کالایی، افزایش چند برابری نرخ سهمیه ارزی آنها در برخی از کالاهای ضروری و افزایش قیمت نهادههای تولید، تاثیر اجتنابناپذیر در افزایش قیمتها داشته است.»
در گزارش وزارت صمت گفته شده است که بخشی از افزایش قیمت انواع میوه ناشی از تغییر فصل و تولید میوههای نوبرانه است و با عرضه بیشتر در هفتههای آینده این قیمتها کاهش خواهد داشت. این خبر را مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و ترهبار نیز در هفته گذشته اعلام کرده بود. با وجود این بازار میوه و ترهبار کاهش قیمت محسوسی نداشته و این در حالی است که به گفته دارایینژاد کمبودی در عرضه میوه وجود ندارد و میوههایی مثل گیلاس، زردآلو، هلو، شبرنگ و گوجهسبز یک و نیم تا دو برابر سال گذشته عرضه شدهاند.
افزایش بیرویه قیمتها به میوههای تابستانی محدود نمیشود، بلکه دیگر اقلام ضروری نیز در میدانهای میوه و ترهبار و فروشگاهها با قیمتهایی عرضه میشوند که از قدرت خرید مردم خارج است.
تورم ماهانه خردادماه برابر ۵.۲ درصد ثبت شده و خوراکیها و آشامیدنیها تورمی ۲.۳ درصدی را تجربه کردهاند. افزایش قیمت در هزینه خرید خوراکیها و آشامیدنیها سبب خواهد شد تا قدرت خرید مردم در تهیه سبد معیشتی کالاهای ضروری کاهش یابد که این موضوع بسیار نگرانکننده است و آثار و تبعات اجتماعی و رفاهی در پی خواهد داشت.