پنجشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ساعت :
۰۲ تير ۱۴۰۰ - ۲۱:۲۸

واکسن های خارجی ارزان تر هستند یا ایرانی؟

واکسن های خارجی ارزان تر هستند یا ایرانی؟
معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو با تایید قیمت ٢٠٠ هزار تومانی واکسن کرونای برکت، گفت: ما بر اساس ارز نیمایی واکسن‌های داخلی را قیمت‌گذاری می‌کنیم.
کد خبر : ۵۶۲۴۰۱

محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور و کیانوش جهانپور رئیس سازمان غذا و دارو در اظهاراتی جداگانه به شایعات درباره قیمت تمام شده واکسن کرونای ایران پاسخ داده اند. اخیرا در شبکه های اجتماعی تصویر ادعایی تفاهم نامه شرکت «شفافارمد» و «هیات امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران» را برای خرید واکسن برکت منتشر و ادعا شده بود قیمت‌گذاری اولیه واکسن برکت برای هر دز ۲۰۰ هزار تومان است. به این معنا که قیمت هر دز این واکسن بر اساس نرخ دلار آزاد، حدود ۸.۵ دلار می‌شود. 

به گزارش مهر براساس یک آمار کمپانی فایزر هر دز از واکسن کرونا خود را به قیمت ۲۰ دلار به بازار عرضه می کند. کمپانی مدرنا هر دز از واکسن خود را به قیمت ۳۲ تا ۳۷ دلار به بازار عرضه می کند. قیمت هر دز واکسن آسترازنکا ۴ دلار اعلام شده است و قیمت واکسن جانسون اند جانسون در بازار ۱۰ دلار است. نوواکس ۱۶ دلار و سینوواک ۲۷ دلار قیمت گذاری شده است.

امروز محمود واعظی درباره یک‌سوم بودن قیمت تمام شده واکسن‌های خارجی نسبت به واکسن داخلی گفت: این موضوع یک بار مطرح شد. قرار بر این شد که ابعاد مختلف آن بررسی شود من هیچ سندی ندیدم. بنابراین روز گذشته وقتی این موضوع مطرح شد دفتر ما پیگیری کرد دیشب به من خبر دادند که روابط عمومی وزارت بهداشت دکتر جهانپور این خبر را تکذیب کرده است.

وی ادامه داد: ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، پاستور، رازی، سیناژن و فخرا یک سال است که با تمام وجود بهترین متخصصان ایران را جمع کرده‌اند و این کار بزرگ را انجام داده‌اند که ما امروز تولید کننده واکسن هستیم و هر وقت واکسیناسیون داخلی ما به اتمام برسد صادرکننده خواهیم بود و این کار بزرگی است. 

رئیس دفتر رئیس جمهوری عنوان کرد: اگر از من بپرسید، نمی‌توانم این کار بزرگ را با پول عوض کنم. شما نمی‌دانید در این روزها سفیران، وزارت خارجه و مسئولین ما چقدر تلاش می‌کنند که واکسن‌ها به ایران برسد بلکه ما یک فرد مسن را نجات دهیم بنابراین این کار داخلی که انجام گرفته بسیار ارزشمند است. ما نباید برای پول کار بزرگ علمی همه گروه‌ها را زیر سوال ببریم. 

 

 

واعظی تصریح کرد: مگر ما می‌توانیم از برکت، پاستور و فخرا واکسن بگیریم، رایگان به مردم تزریق کنیم و پولش را به آن‌ها ندهیم. ما هم نباید پول کمی به اینها بدهیم که متضرر شوند و هم نباید زیاد بدهیم که بودجه ما با محدودیت مواجه شود. 

رئیس دفتر رئیس جمهوری درباره اینکه آیا قیمت تمام شده این واکسن‌ها احصا شده یا خیر گفت: گروهی در وزارت بهداشت بررسی می‌کند وقتی کار آن‌ها تمام شود این کار را انجام می‌دهند. 

از سوی دیگر  کیانوش جهانپور در گفت‌وگو با  باشگاه خبرنگاران پویا؛ با بیان این‌که قیمت گذاری واکسن‌های ایرانی کرونا هنوز انجام نشده است، اظهار داشت: برای قیمت گذاری باید هزینه تمام شده تولید و قیمت واکسن کرونای مشابه خارجی را مدنظر قرار داد. قیمت واکسن‌هایی که در ایران تولید می‌شود نیز بیش از ۶۵ تا ۷۰ درصد حداقلِ قیمت واکسن مشابه خارجی(با فناوری مشابه) نخواهد بود.  

وی افزود: افرادی که متقاضی واردات واکسن‌های خارجی بودند الان به اینکه اعلام می‌شود قیمت واکسن ایرانی کرونا ۶۵ درصد واکسن مشابه خارجی خواهد بود، انتقاد دارند که نشان دهنده این است که افراد مقاصد و منافعی در واردات واکسن دارند که تولید داخلی واکسن کرونا این افراد را ممکن است از حیز انتفاع خارج کند!

 جهانپور ادامه داد: واکسن‌های خارجی که فناوری آنها مشابه واکسن برکت است در دنیا ۱۲ تا ۱۶ دلار قیمت دارند.  

محمدرضا شانه‌ساز معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو اما با تایید قیمت ٢٠٠ هزار تومانی واکسن کوو ایران برکت گفت: ما بر اساس ارز نیمایی واکسن‌های داخلی را قیمت‌گذاری می‌کنیم. چراکه مواد اولیه، مدیا، محیط کشت و ... با ارز نیمایی انجام می‌شود و بر همین اساس با ارز نیمایی قیمت‌گذاری انجام شده است و به هیچ وجه با ارز نیمایی واکسن برکت واکسن گرانی محسوب نمی‌شود.

شانه‌ساز افزود: قیمت همه واکسن‌های ایرانی در همین محدوده است و خیلی متفاوت نخواهد بود و تهیه واکسن از مسیر واردات با ارزی شاید ارزان‌تر باشد و روی همین موضوع دست گذاشته‌اند و تبلیغات می‌کنند. در دنیا قیمت‌ها بالاتر از آن چیزی است که ما در داخل قیمت‌گذاری می‌کنیم و یکی از واکسن‌های وارداتی به دلیل تولید بالا قیمت ارزانی دارد و آن واکسن استثناست.

رئیس سازمان غذا و دارو بیان کرد: برخی می‌خواهند کام مردم را تلخ کنند و اصرار دارند در دل مردم نگرانی و تشویش ایجاد کنند. شبکه‌های معاند به جای آنکه بگویند در جمهوری اسلامی ایران که سال‌ها تحریمش کرده بودیم، حالا همه پلتفرم‌های واکسن در دنیا به دست دانشمندان ایرانی در حال ساخت است، روی قیمت تمرکز یا موضوعی پیدا می‌کنند که هجمه وارد کنند.

شانه ساز ادامه داد: مطمئن هستیم شبکه‌های معاند برای عارضه‌سازی واکسن‌های ایرانی سناریوهای از پیش تعیین شده‌ای دارند و برای همین، روی ثبت عوارض و نظارت بر مصرف واکسن‌ها بسیار دقت صورت می‌گیرد. ما از مردم خواهش می‌کنیم به این حرف‌ها توجه نکنند و بدانند کسانی که با پول دشمنان تبلیغات علیه نظام را نشر می‌کنند، دلسوز مردم نیستند و به نفع مردم حرف نمی‌زنند و منابع مالی کسایی که این تبلیغات منفی را نشر می‌دهند دشمنان قسم‌خورده مردم ایران هستند.

وی تاکید کرد: از مردم درخواست داریم که به خادمان خود در حوزه سلامت و فناوری اطمینان داشته باشند و بر اساس داده‌های صحیح و واقعی تصمیم‌گیری کنند.

شانه‌ساز تاکید کرد: ٢٠٠ هزار تومان برای محصول‌ های‌تکی که با این همه زحمت و پشتوانه علمی تولید می‌شود، در مقایسه با قیمت واکسن‌های سایر کشورها عدد بالایی نیست و با افزایش ظرفیت و تعداد تولید، هزینه تمام‌شده کاهش پیدا می‌کند و فرصت تخفیف و چانه‌زنی بیشتر خواهد شد.

معاون وزیر بهداشت گفت: اکنون زمان شروع کار شرکت‌های دانش بنیان واکسن‌ساز است و این حرف‌ها زاییده این تفکر است که شرکت‌های دانش بنیان ایرانی نباید رشد کنند. وگرنه همه می‌دانند که سال‌هاست شرکت‌های دانش‌بنیان داروهای بیماران سرطانی و اقلام حیاتی را تولید می‌کنند.